Keskiviikko 12.12.2018

Huoli ”ruokakaupoissa riehuvasta hintasodasta” – ”Kuluttaja parka”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.1.2017 17:52
  • Kuva: PLL / Katso alta
    Kuva
    Suomalaisen ruoan tuottajahinta on kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mielestä liian alhainen.
|

Suomalainen ruokateollisuus pitää saada näyttävästi esiin valtion vienninedistämistoimissa, oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah vaatii. Hän on huolissaan ruoan tuottajahintojen laskusta, ja ”ruokakaupassa riehuvasta hintasodasta”.

–Olisiko MTK:lla tässä mahdollisuus tyrkkiä myös pienempiä tuottajia vienninedistämisen alkuun tuella ja neuvonnalla? Lisääntynyt vienti lisää ruoan kysyntää ja nostaa tuottajahintoja, joten voi sitä edunvalvontaa tehdä myös tuota kautta, Essayah kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän korostaa, että kotimaisessa elintarviketuotannossa on kyse myös Suomen huoltovarmuudesta.

–Ilmastonmuutos, talouskriisit ja aseelliset konfliktit voivat hyvinkin nopeasti vähentää merkittävästi ruokatuotantoa maailmanlaajuisesti. Emme voi tuudittautua sen varaan, että saamme hankittua elintarvikkeita ja energiaa ulkomailta kaikissa tilanteissa. Omaatuntoaan voi toki rauhoitella ostamalla ”reilun kaupan”-tuotteita maapallon toiselta puolelta tuotettuna, mutta mitäpä jos varmistaisi oman ja suomalaisen tuottajan huomisen, ja poimisi koriinsa kotimaisia elintarvikkeita, hän kertoo.

Essayahin mielestä kehitys johtaa väkisinkin epäterveeseen kilpailutilanteeseen, kun Suomen päivittäistavarakauppaa dominoin kaksi suurta toimijaa.

– Viime päivinä on käyty kiivasta keskustelua siitä, kuka lopulta maksaa kauppaketjun halpuuttamistempaukset. Kauppa väittää nipistävänsä alen katteistaan, mutta samanaikaisesti sisäänostajat painostavat maakunnissa vihannesviljelijöitä hinnanalennuksiin. Kauppaketjut syyttelevät toisiaan harhaanjohtavasta markkinoinnista, jossa poukkoilevat lähtöhinnat ja alennusprosentit ovat saaneet Kilpailu- ja kuluttajavirastonkin varpailleen. Kuluttajaparkakin alkaa olla päästä pyörällä ruokakaupassa riehuvasta hintasodasta, hän kirjoittaa.

Lue myös: S-ryhmä kavahti vakavia syytöksiä halpuutuksesta: "On annettu ihan selkeät ohjeet"

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Vuorivirta

En oikein usko, että KULUTTAJAT valittaa jonkin asian halpenemisesta. Johan sitä ruoan hinnan halpenemista on lupailtu eu:n liittymisestä lähtien. Mitä tapahtui. Kaikki vain on kallistunut törkyisästi ja maailman kalleimman maan titteli markka-aikaan jatkui maailman kalleimpana maana eurotittelillä. Ei nämä hinnat halpuutuksista huolimatta ole vieläkään lähelläkään edes 2000-luvun loppupuolen tasoa. Myöskin kaikenmaailman verot ja veronluonteiset maksut, sekä varsinkin asumisen hinnat ovat karanneet jo tavallisen ihmisen ulottumattomiin. Kuluttajat siis tuskin todellakaan itkevät. Ennemminkin hurraavat! Kun elintarvikekaupoissa on kahden oligopolin kartelli, se on ihan poliitikkojen pöljäilyä. Poliitikot ovat hoitaneet työnsä siis huonosti. Ei se ole tuottajan vika, että joutuvat aiheesta kärsimään mutta ei se kyllä ole kuluttajankaan vika, että sen sitten pitäisi aiheesta kärsiä. Aiheesta pitää kärsiä sen, mikä kärsijäksi kuuluu. Kartellit voidaan aina pilkkoa. Jos siis tahtoa on. Jostain mystisestä syystä sitä tahtoa ei tästä kartellien ja hyvien veljien/siskojen maasta tietysti poliittisesti löydy... Ennemmin syytetään sitten niitä tahoja jotka asiaan eivät mitenkään ole syyllisiä. Väärät tahot laitetaan maksamaan muiden virheet.

Mikko Toivonen

Onhan se jo pitkään ollut yleisessä vertailutiedossa, että vastaavan vero-ja palkkatason maihin verrattuna K-ja S ryhmien hinnat ovat keskimäärin noin 18% korkeampia ja halvempiin EU maihin verrattuna hiukan tuotteista riippuen jopa 50% korkeammat.

Tämänhän voi jokainen henkilökohtaisestikin selvittää käymällä tekemässä itse vertailukassit ihmisten käyttämissä kaupoissa kuten Lidleissä, Aldeissa, Tescoissa tms Länsi Euroopan maissa. Jos käydään vertailemassa Stockmannin herkkua johonkin vastaavaan niin tietysti saadaan tarvehakuinen vertailutulos.