Keskiviikko 23.5.2018

Halla-aho jakaa kokoomusta – Petteri Orpon sanat kertovat paljon

Jaa artikkeli:
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Ministerit Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) joutuisivat uuden tilanteen eteen, jos radikaaleista mielipiteistään tunnettu Jussi Halla-aho korvaisi Timo Soinin perussuomalaisten puheenjohtajana ja ulkoministerinä.
|

Monet kokoomuksen kansanedustajat vastustavat hallitusyhteistyön jatkamista perussuomalaisten kanssa siinä tapauksessa, että Jussi Halla-aho syrjäyttää Timo Soinin puolueen puheenjohtajana ja pyrkii hänen tilalleen ministeriksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja valitaan Jyväskylässä pidettävässä puoluekokouksessa 10.-11. kesäkuuta. Halla-aho on ilmoittanut haastavansa Soinin ”hyvin todennäköisesti.” Lännen median viime viikolla tekemässä kyselyssä 55 prosenttia perussuomalaisten vaikuttajista kannattaa Soinin jatkokautta, 45 prosenttia vaihtaisi Halla-ahon hänen tilalleen.

Muita puheenjohtajaehdokkaita ei ole tiedossa. Halla-aho edustaa perussuomalaisissa niin sanottua nuivaa linjaa, jonka kannattajat haluaisivat muun muassa tiukennuksia hallituksen nykyiseen ulkomaalaispolitiikkaan ja maahanmuuttolinjauksiin. Halla-aho vastustaa myös Suomen EU-jäsenyyttä, joka ei hänen mukaansa enää palvele Suomen kansallista etua.

Talouselämä ja Uusi Suomi tiedustelivat kokoomuksen kansanedustajien kantaa yhteistyöhön Halla-ahon johtaman perussuomalaisten puolueen kanssa. Kysyimme erikseen myös sitä, voisiko Halla-aho syrjäyttää ulkoministeri Soinin hallituksessa.

Kyselyyn vastasi 23 kokoomuksen 39:stä edustajasta. Heidän julkiset kommenttinsa ovat selvästi varovaisempia kuin monet anonyymisti ja yksityisesti esitetyt mielipiteet, joissa Halla-aho torjutaan hyvinkin jyrkästi.

Osa kokoomuslaisista suhtautuu kuitenkin Halla-ahoon neutraalisti tai jopa myönteisesti, joten päätös hallitusyhteistyön jatkamisesta tai lopettamisesta tuskin syntyy eduskuntaryhmässä ilman keskustelua. Melkein kaikki vastanneet muistuttavat kuitenkin, että perussuomalaisten on pidettävä kiinni hallitusohjelmasta.

Käytännössä se tarkoittaa, ettei perussuomalaisten puheenjohtajavaihdos voi vaikuttaa hallituksen politiikkaan, vaan ministeri Halla-ahon olisi jatkettava Soinin hyväksymällä linjalla.

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen  tiivistää monien kannan:

– Hallituksen toimintakyky ei riipu nimistä vaan siitä pystyvätkö perussuomalaiset sitoutumaan hallitusohjelmaan ja yhdessä sovittuun linjaan.

"Ei neuvotteluja"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo  vastaa, ettei hän halua puuttua muiden puolueiden henkilövalintoihin, ja ettei perussuomalaisilla vielä ole käynnissä puheenjohtajakilpailua. Hän kuitenkin lisää, että "Jos hallituspuolueen puheenjohtaja vaihtuu, on luonnollista, että asiaa arvioidaan sen jälkeen. Kokoomus ei voi tietenkään olla mukana arvojensa vastaisessa kokoonpanossa".

Kokoomusveteraani  Ben Zyskowicz  sanoo myös, ettei halua spekuloida muiden puolueiden henkilövalinnoilla. Hän kuitenkin jättää auki mahdollisuuden, että tilanne voi muuttua, jos Soini vaihtuu Halla-ahoon.

– Eri asia on, että kukin joutuu tekemään omia uusia päätöksiään, jos syntyy uusia tilanteita.

Edustaja  Outi Mäkelä  painottaa erikseen, että hallituspuolueet ovat sitoutuneet "selkeisiin linjauksiin" maahanmuutto- ja EU-politiikasta.

– Käsittääkseni ei ole mitään syytä miksi hallitus lähtisi näistä neuvottelemaan kesken kauden. Henkilö- tai persoonakysymykseksi tämä tuskin kulminoituu.

"Tuskin ulkoministeriksi"

Jyrkemmin asiaan suhtautuu muun muassa  Saara-Sofia Sirén.

– Henkilökohtainen näkemykseni on, että vaikealta tuntuisi jatkaa samassa hallituksessa (Halla-ahon kanssa).

Samoilla linjoilla on  Eero Suutari , joka tosin ei usko Halla-ahon mahdollisuuksiin päästä puheenjohtajaksi puolueessaan.

– Jos kuitenkin niin käy (että hänet valitaan), niin kaikki riippuu hallitusohjelmasta. Kokoomus ei halua sitä muuttaa, joten uusien ministerien on toteutettava nykyistä ohjelmaa. Ulkoministeriksi tuskin Halla-ahoa kokoomus hyväksyy.

Epäröivien joukkoon kuuluu myös  Harri Jaskari.

– Jos Halla-aho noudattaa hallitusohjelmaa, voidaan olla samassa hallituksessa. Jos hän alkaa vetämään jotain ihan toista linjaa, meidän on käsiteltävä, hyväksymmekö sen. Monella voi tehdä tiukkaa, Jaskari sanoo.

"Ei riipu henkilöistä"

Osa vastanneista ei kuitenkaan torju ajatusta ulkoministeri Halla-ahosta suoralta kädeltä. "En sulkisi tässä vaiheessa mitään ulos. Hallitusyhteistyötä tämän hallituksen osalta määrää hallitusohjelma",  Elina Lepomäki  kommentoi.

Timo Heinonen on samoilla linjoilla: "Kyllä, nykyisellä hallitusohjelmalla voi (jatkaa)”.

– Hallituksessa mukanaolo on kiinni toteutettavan politiikan sisällöstä ei henkilöstä tai henkilöistä, Sanna Lauslahti  sanoo.

Halla-aho itse on samaa mieltä.

– Kokoomus päättää omista tekemisistään ja perussuomalaiset omistaan. Perussuomalaiset päättävät myös omasta puheenjohtajastaan, hän viestii.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa-Pekka Sainio

Pakko kommentoida artikkelissa olevaa mielestäni asiavirhettä. Lainaus: "Käytännössä se tarkoittaa, ettei perussuomalaisten puheenjohtajavaihdos voi vaikuttaa hallituksen politiikkaan, vaan ministeri Halla-ahon olisi jatkettava Soinin hyväksymällä linjalla.

Käsittääkseni PS puolueena on hyväksynyt hallituksen poliittisen linjan, eikä yksin puheenjohtaja Timo Soini. Perussuomalaisethan osallistuivat koko neuvottelijajoukon kanssa hallitusneuvotteluihin ja hallitusohjelma on hyväksytty puolueen toimielimissä. Pöytäkirjat ja aiheeseen liittyvät uutisoinnit löytyvät varmasti.

Timo Soini mm. hyväksytti PS-puolueneuvoston kokouksessa kesällä 2015 Lahdessa tuhansien läsnäolevien puoluejäsenten mandaatilla puolueen linjaukset suhteessa hallituksen linjaan. Olin itse läsnä kokouksessa eikä asiasta edes äänestetty.

Jarmo Hussi

"Kyselyyn vastasi 23 kokoomuksen 39:stä edustajasta." Että tällainen uutinen. Ei kerrota mitä vastanneet 23 olivat mieltä. On hienompaa kertoa "uutisessa että "Monet kokoomuksen kansanedustajat vastustavat hallitusyhteistyön jatkamista perussuomalaisten kanssa siinä tapauksessa, että Jussi Halla-aho syrjäyttää Timo Soinin puolueen puheenjohtajana ja pyrkii hänen tilalleen ministeriksi."
Mikä on monta kenelle? Paljonko se on usarin toimittajalle? Se ei uutisesta käy ilmi.

Uutisesta löytyy myös lause: "Osa kokoomuslaisista suhtautuu kuitenkin Halla-ahoon neutraalisti tai jopa myönteisesti, joten päätös hallitusyhteistyön jatkamisesta tai lopettamisesta tuskin syntyy eduskuntaryhmässä ilman keskustelua."
Se taas ei käy ilmi onko toimittajan kuvaama "osa" suurempi yksikkö kuin aiemmin mainittu "monta".
Näin saadaan jälleen uutinen joka sisällöltään on, no jokainen määritelköön sen itse.

Halla-ahon mietteitä hallitusohjelmasta voi lukea oheisesta linkistä.
http://www.halla-aho.com/scripta/hallitusneuvottelujen_valitilinpaatos.html
Eipä tarvi Harri Jaskarinkaan olla huolissaan.

Mauri Lindgren

Minusta tämä kysymys tulee ajankohtaiseksi vasta tulevien eduskuntavaalien edellä.
Vaikka kepua ja kokoomusta äänestäneet kuinka katsoisivat kuluttajansuojansa loukatuksi niin mandaatti on tämä.Kyllä tämä mahdollisuus Halla-Ahon varapääministeriydestä on koko ajan leijunut taustalla.

Mauri Lindgren

Minusta tämä kysymys tulee ajankohtaiseksi vasta tulevien eduskuntavaalien edellä.
Vaikka kepua ja kokoomusta äänestäneet kuinka katsoisivat kuluttajansuojansa loukatuksi niin mandaatti on tämä.Kyllä tämä mahdollisuus Halla-Ahon varapääministeriydestä on koko ajan leijunut taustalla.Toki Halla-Aho voi itse heittäytyä hankalaksi jolloin tilanne on aivan toinen.

Kalevi E. Tikkanen

Soini on todella syönyt sanansa. Hän lupasi aikoinaan potkuja puolueesta jokaiselle jäsenelle, joka tuomitaan rasistisista rikoksista. No, näitähän rikoksia on tullut lähes solkenaan, mutta yksiäkään potkuja en ole nähnyt.

Soveltaakseni kansanedustaja Hakkaraisen kuuluisaa lausuntoa: Kaikki perussuomalaiset eivät ole rasisteja, mutta kaikki rasistit ovat perussuomalaisia.

Mikko Kokko

Juuri julkaistiin demareiden mieluisimmat hallituskumppanit. Pohjalla olivat kokoomus ja persut, suurista vain keskusta kelpaisi.

Voi olla että tämä hallituskausi on kokoomukselle viimeinen pitkään aikaan hallituksessa mikäli persujen suosio ei nouse, joten erikoisia kannanottoja.

Carolus Linden

Valtiovarainministerin näkemyksen ymmärtää kun muistaa, miten hän pääsi nykyiseen virkaansa. Paljon turhia spekulaatioita ja hankaluuksia voisi välttää poistamalla käytännön, jonka mukaan ministerin virka riippuu siitä, onko hän puoluejohtaja tai ei.
Asiaa voisi auttaa pääministerin ilmoitus, että puolueen puheenjohtajuus ei "automaattisesti" johda hallituksen jäsenyyteen.
Vielä parempi olisi, että eduskunta säätäisi lain, joka estää henkilöitä toimimasta samanaikaisesti puoluejohtajana ja ministerinä. Kaikille (nykyisille) puoluejohtajille, ei luultavasti tällainen käytäntö ole houkutteleva.
Hallitusmuoto ei kuitenkaan edellytä hallituskauden aikana valitun puoluejohtajan siirtymistä hallitukseen puolueen ministerin paikalle. Pääministeri määrää ketkä ovat hallituksen ministereinä eduskunnan hyväksynnän puitteissa.