Sunnuntai 16.6.2019

Palvelutalossa työpäivän tehneen kansanedustajan terveiset hallitukselle: ”Heiltä, joilla on vähiten, otetaan eniten”

Luotu: 
21.1.2017 10:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer haastoi lokakuussa kaikki kansanedustajat ja kuntapäättäjät työskentelemään työvuoron vanhustenhoidossa.
|

Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto teki perjantaina työvuoron vanhusten palvelutalossa Jyväskylässä.

–Päivän aikana olemme auttaneet talon asukkaita käymään vessassa, peseytymään, pukeutumaan, liikkumaan, ruokailemaan ja ulkoilemaan. Täällä ihmisten on hyvä olla. Niin asukkaiden kuin myös työntekijöiden. Työhyvinvointi tarkoittaa täällä sitä, että ammattitaitoiset ihmiset saavat tehdä töitä ihmisläheisesti, joustavasti ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa talon asukkaiden kanssa, hän kertoo päivästään Facebookissa.

Aalto myöntää, että kaikkialla asiat eivät ole yhtä hyvin kuin Jyväskylässä.

–Työntekijät voivat keskittyä hoivatyöhön kaikella ammattitaidollaan ja sydämellään sen sijaan, että heidän pitää kovassa kiireessä olla samanaikaisesti hoitajia, tiski- ja pyykkikoneita sekä siivoojia. Kaikkialla asiat eivät ole näin hyvin.

Aallon mukaan jatkossa Suomessa on pidettävä huoli siitä, että raskasta hoivatyötä tekevien ääni kuuluu yhteiskunnassa. Hän nostaa esimerkiksi kilpailutuksen.

–Hyvänä huonona esimerkkinä mainittakoon vaipat. Kun halvempi hinta voittaa kilpailutuksessa, vaipat kestävät huonommin, niitä tarvitaan enemmän, niiden laittaminen ja pois ottaminen kestää pidempään. Toivon, että jatkossa kilpailutusten yhteydessä kuullaan paremmin käyttäjien näkemyksiä ja kokemuksia eikä hankinnoissa juosta vain halvimman hinnan perässä, Aalto kommentoi.

Samalla hän arvostelee sitä, kuinka hallitus kohtelee hoiva-alan työntekijöitä.

–Nämä hoiva-alan ammattilaiset pitävät huolta meidän isistä ja äideistä, ukeista ja mummeista. Tämän maan rakentajista. Minua sieppaa, että maamme hallitus pidentää tämän talon arjen sankareiden työaikaa ja leikkaa satoja euroja heidän lomarahoistaan. Palkka on muutenkin pieni ja heiltä, joilla on vähiten, otetaan eniten, hän huomauttaa.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer haastoi lokakuussa kaikki kansanedustajat ja kuntapäättäjät työskentelemään työvuoron vanhustenhoidossa. Haasteen ovat Aallon lisäksi ottaneet vastaan muun muassa kokoomuksen kansanedustajat Jukka Kopra ja Sari Sarkomaa sekä 12 vasemmistoliiton kansanedustajaa.

Lisää aiheesta:

Kansanedustaja teki työvuoron kotisairaanhoidossa: ”Päivä oli rankka ja ajatuksia herättävä”

Kansanedustaja teki yökeikan hoitajana: Huolestui heti

12 kansanedustajaa ottaa haasteen vastaan: Menee päiväksi töihin vanhusten palvelukeskukseen

Lähihoitajien liitto toivottaa kansanedustajat tervetulleiksi töihin – ”Viimeksi ei tullut kukaan”

Sari Sarkomaa vastaa lähihoitajien haasteeseen: ”Paikka haussa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Lipponen

Vihreät oli hallituksessa myymässä sähkönsiirtoverkkoa ulkomaiseen omistukseen 80% osuudella,,,valtio menetti 50mlj/vuodessa rahaa joilla olisi paikattu nyt köyhiltä revittyä rahaa,,,,,siinä sulle köyhät kyykkyyn,,,,,vihreät samanlaisia koijareita kuin muutkin oikeistolaiset,,

Marja-Liisa Kalkela

Vihiriät oli myös Vanhasen II
pakottamassa työttömät lailla pakkotyöhön ,pienintä tukea,toimeentulotukea vastaan.
Se miten se auttaa työtöntä lapsiperhettä ,onkin se outo juttu. Nuo kun ei ole -94 jälkeen saaneet edes lapsilisiä.
Oppositiossa on hyvä olla "työväen ja köyhien puolue".Hallituksessa ajaa porvarihallituksen asioit-07-11

Lumira Lumus

Vihreät ja vasemmisto on aina ollut keräämässä lisää valtaa ja rahaa omaan pussiinsa ja käyvät kurkkimassa, miten mahtavalta tuntuu, että melkein kaikki on saatu kansalaisilta vietyä ja sitten puhuvat tukemisesta, tukimäärärahoista ja nehän lähtee kansalisten kukkarosta vihreitten kukkaroon. Ei tämänkaltaista media taidetta muuten tarvittaisi.
Älkää nyt vain unohtako vihreitä, kyllä ne vielä tulevat sijoittamaan kaikki rahanne.

Kehtaavat mainostaa auttaneensa ihmisiä käymään WC:ssä ja halvoista vaipoista. Vihreät on ovat voimakkaasti aina olleet ensimmäisten joukossa edistämässä kansalaisten varojen keräämistä omaan pussiinsa ja riistmässä jo vauvasta alkaen kansalisen oikeutta omaan elämäänsä.
Vihreät pitävät kynsin hampain kiinni siitä julkisesta sosiaalija terveyden hoidosta, että saadaan rahat kansalta pois. Sillä saadaan sitä kurjuutta yhä lisää ja ensin toimeentulo mahdollisuudet alas kansalisilta, sitten kurjistumaan ja viimeinekin leivänmurunen pois ja nyt haluaa yhä lisää rahastaa tämän yhä kurjistuvan systee minsä hyväksi. Vihreät eivät ole yhdenkään kansalaisen hyvinvoinnin asialla.
Vaikka nyt on jo kammottava hyvinvoinnin pohjakosketus saavutettu, se laiva on karilla ja sillä ei enää seilata ei ole pelastusveneitä. Tämän laivan nostamisyrityksissä rahat menevät vain heidän omaan taskuun.
Vielä kehtaavat sanoa, ettei kaikkialla ole yhtä hyvin.
Jokainen palkattoman työn kannattaja, itse tekemään työtä palkatta. Kun palkaton työ on niin kannattavaa, niin annetaan palkattoman työn etu jokaiselle vihreällekin ja kun Jyväskylässäkin on näin hyvin asiat.

Lumira Lumus

Vasemmisto ei ole poikkeus, politiikko edustaa ensisijaisesti puoleensa etuja. Saavat puoluetuet. Eikä se puolue-etu juurikaan muutu kansalaisten edun ajamiseksi.
Kansanedustajan vaalit on sitä varten, että puoluepolitiikko voi toimia ja pitäisi toimia kansanedustajana kansalaisten hyvinvoinnin hyväksi.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #11

Juu. Niinhän se "sääilmio" pn VVO:n.
Eniten VVO osakkeita ilmarisella ja Varmalla.
Omistajat EK 50%,SAK 50% VVO osakkeista.

Kun EK ,Tehyn,valtion ja kuntien virkamiesten liittojen osuus = on kai Globaalia markkinataloutta.
Mutta SAK ja AY-liittojen osuus on ryöväystä?

Risto Salonen

Tuulivoimatukeen ja maahanmuuttajien tukemiseen lähes miljardi vuodessa mielummin kuin vanhusten hoitoon.

Valintakysymys?

Monet hoitavat itsekkäästi omat läheisensä myös kotona mitätöntä korvausta vastaan, uset ilman korvausta.

Marja-Liisa Kalkela

Laskitko tuohon omaishoitajien tekemä työ ilmaiseksi? Jolloin kunnat säästää ?
Omaishoitajien keski ikä n.75v.
Vain 35 000 omaishoitajaa saa omaishoidontukea. n.146 000 ei saa mitään tukea?
Mietin miten hoitotyön hinta on laskettu?
Tuloja menettävälle tukea? Eläkeläiselle riittää eläke omaisen hoidosta?
Jos tuen määrissä on 1 400e eroa.