Perjantai 19.7.2019

Professorit ehdottavat: ”Sallikaa vähimmäispalkkaa matalammat palkat Suomessa väliaikaisesti”

Luotu: 
24.1.2017 16:04
Päivitetty: 
24.1.2017 16:20
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Suomen järjestelmässä työntekijää ei juuri uhkaa palkkatason lasku. Sen sijaan palkkojen joustamattomuus näkyy työttömyysluvuissa.

Talouspolitiikan arviointineuvosto, viisihenkinen professoriryhmä, kehottaa päättäjiä kokeilemaan vähimmäispalkkoja matalampien palkkojen sallimista Suomesta. Alimmasta sallitusta palkkatasosta joustaminen koskisi ”alimman taitotason” työntekijöitä matalapalkka-aloilla, esimerkiksi maahanmuuttajia.

Professoriryhmä katsoo tiistaina julkaistussa raportissaan, että suhteellisen korkeat palkat vaikeuttavat työllisyysnäkymiä alimman taitotason ammateissa Suomessa. Eri aloilla neuvotelluilla vähimmäispalkoilla on suuri vaikutus juuri matalapalkka-aloilla, sillä esimerkiksi kaupan alalla ja siivousalalla vähimmäispalkkaa tai juuri sitä suurempaa palkkaa ansaitsevien työntekijöiden osuus on suuri, professorit todistelevat.

Neuvosto huomauttaa, että voimassa olevat työehtosopimukset mahdollistavat vähimmäispalkkaa alemman palkan maksamisen harjoittelijoille. He ehdottavat tämän poikkeuskäytännön laajentamista työllisyystilanteen helpottamiseksi.

– Alimman taitotason omaavien huonon työllisyystilanteen parantamiseksi ja maahanmuuttajien kotoutumisen edesauttamiseksi, olisi hyödyllistä sallia ko. ryhmille väliaikaisesti vähimmäispalkkaa matalammat palkat, ryhmä ehdottaa.

– Samalla näiden henkilöiden taitoja tulisi parantaa, esimerkiksi soveltavaa ammatillista koulutusta tehostamalla.

Neuvoston mukaan myös Ruotsissa työmarkkinakomitea on suositellut alempien taitotasojen työntekijöiden palkkojen väliaikaista laskua, jotta esimerkiksi maahanmuuttajien työllisyys parantuisi.

Neuvoston mukaan tutkimukset osoittavat, että minimipalkan tasolla on vain pieni vaikutus sitä ansaitsevan ryhmän työllisyyteen. Kuitenkin minimipalkan nosto hidastaa työntekijävirtoja, he lisäävät.

Vähimmäispalkkojen laskemisen lisäksi ryhmä tukee pyrkimyksiä lisätä paikallista sopimista, ja esittää muun muassa työttömiltä työnhakijoilta edellytetyn työpaikkojen vastaanottoalueen laajentamista, jotta työvoiman liikkuvuus kasvaisi Suomessa. Työnhakualueen laajennus saattaisi koskea nuoria, perheettömiä työnhakijoita.

”Ongelmaksi jää paine riittävästä toimeentulosta”

Neuvosto myöntää, että palkkojen laskiessa ongelmaksi jää ”tästä syntyvä paine toimeentulon järjestämiseksi riittävälle tasolle”. Nykyisessä suomalaisessa järjestelmässä, jossa palkat eivät jousta helposti, työntekijöiden riski ansiotasosta ja toimeentulosta ei ole niin suuri, vaan palkkojen joustamattomuuden vuoksi riskinä on suoraan työpaikan menetys ja työttömyys. Suuremmassa palkkajouston järjestelmässä riski siitä, että työn palkalla ei tule toimeen, on suurempi.

Ryhmän mukaan Suomen palkkajärjestelmä on Belgian jälkeen Euroopan keskitetyin. Eri alojen neuvottelemat minimiehdot kattavat noin 93 prosenttia työntekijäkentästä. Ryhmä esittelee raportissaan tutkimustodisteita siitä, että Suomen suhteellisen korkea palkkataso, joka ei juuri jousta, on voinut estää työllisyyden parantumista.

– Toisaalta tämä auttaa tukemaan niiden ihmisten toimeentuloa, jotka ovat töissä, ryhmä esittelee asian kääntöpuolta.

Neuvoston mukaan Suomen työmarkkinajärjestelmä ei ole selviytynyt hyvin ensimmäisestä koettelemuksesta yhteisvaluutan aikana. Tästä osoituksena on se, että Suomen palkkataso on noussut vuoden 2011 jälkeen yhtä nopeasti kuin muualla Euroopassa työttömyyden kasvusta huolimatta. Työttömyyden kasvu ei siis ole heijastunut palkkatasoon.

– On silmiinpistävää, että vaikka palkkatason nousu on hidastunut Suomessa, se on työllisyyden suuresta pudotuksesta huolimatta silti korkeaa verrattuna muihin euroalueen maihin, ryhmä kummastelee.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Lipponen

Kokonaista viisi proffesoriako ,,,,on siinä ääliö ehdotus,,,siinä kun joutuu hakemaan edelleen asumistukia ja muitakin tukia sossusta niin eihän siinä ole koko yhteiskunnallisesti mitään järkeä,,,,,,paremminkin jos työttömyyskorvaus annettaisiin pitää kokonaan sen pienen palkan lisäksi niin sitten ollaan "jollakin tasolla"

Jukka Lampinen

Miksi ne pitäisi sallia, sehän tarkoittaa vain sosiaalitukien kasvua.
Ehdotus on raukkamainen.
Pitää vain rohkeasti ehdottaa sitä toista vaihtoehtoa, hyvinvoivien palkansaajien yli 2500€ kuussa tienaavien palkkojen leikkaamista 2-5% progressiivisesti.

Nämä ehdotukset kyllä löyhkää jo todella pahasti, köyhillä kiristäminen on rasistista, sikamaista.
Ketä oikein kiristetään???
Ei hyväosaisia Kokoomuksen äänestäjiä, hetkauta vähääkään köyhien tuska.

Ne idiootit kuvittelee että tämä köyhillä kiristäminen on hyvä keino, siksi näitä ehdotuksia taas jankutetaan.
Ottakaa nyt käyttöön se ainoa hyvä kiristys keino, uhatkaa että veroja korotetaan 7%, jos palkan alennuksiin ei suostuta.
Kiristäkää hyvinvoivia, jos tarkoitus on painostaa niitä palkan alennuksiin.

Marja-Liisa Kalkela

Onko tuossa järkeä kun nyt jo teetetään työtä 487e/kk +vuokra,asumistuki,sähkö,terv.hoito +lasten toimeentulotuki?
Pätkä,osa-aikatyötä tekevät jotka myös saa asumistuen,toimeentulotuen.
Vähimmäispalkka sama juttu.

Kun vienti ei vedä,viedään nyt sitten kotimainen ostovoimakin ,saman tien.

Rahaa riittää kyllä:
1)Maataloustuet
2) "Maatalousttuet" II /SOTE
3) "maataloustuet" III /liikennekaareen
Kenekähän taskuilta nuo kerätään?

Veroilla ja leikkaamalla tai poistamalla Kelakorvauksia.
Muiden bisnekseen joka tulee olemaan iso potti 2ja 3.

Jukka Lampinen

Mitä nämä pilvissä elävät broffat itseasiassa ehdottaa, käytännössä ne ehdottaa niin pienien palkkojen maksamista työntekijöille, että ne kuolee nälkään tai asunnottomana kylmyyteen.

Ehdotus on siis selkästi ihmisoikeus rikos, olisi tosiaankin syytä, vakavasti alkaa harkitsemaan syytteen nostamista.

Nämä ihmiset ei voi olla normaaleja, Hitlerin yli-ihmis aatteet on aivan vastaavia.
Tullaan taas siihen fasismiin jota ei muka ole, eikö tämä ole aivan selvää fasismia.

Matti Auer
Vastaus kommenttiin #6

Niinpä. Jos perusrasisti tyytyy hakkailemaan mamuja kadulla tai mollaamaan heitä nettipalstoilla, nämä sivistyneet professorirasistit haluavat vielä luokitella heidät työmarkkinoiden orjiksi ilman säälistä toimeentuloa esimerkiksi pk-seudulla.

Martti Hoikkala

Suomessa ei enää nytkään työstä saatavalla palkalla pysty elämää. Kestävänkehityksen periaate on että tehdystä työstä saa palkan jolla pystyy elämää. Suomessa ei ole yrityksiä joissa maksettaisiin kaikille työntekijöille sellaista korvausta jolla pystyy suomessa elämään. Näin ollen Suomi on kehitysmaa. Harjoittelijan ja työkokeilua suorittava on saatava työstä korvaus. Orjatyö ja lapistyötä ei pitäisi hyväksyä myöskään suomessa. Pitäisi ratkaista miten tehdystä työstä pystytään maksetaan elämiseen riittävä palkka.

Petri Hämäläinen

Hienoa! Nyt saadaan turvapaikanhakijoista uusi vielä matalapalkkaisempi väestönosa, jotka vievät työt aiemmilta matalapalkkaisilta.

Liike-elämä kiittää. Vasemmisto kiittää. Julkinen sektori kiittää (kun saa maksaa tulokkaille sitten vielä tuet päälle). Kaikki kiittää!

Paitsi tietenkin aiemmat matalapalkkaiset. Mutta kukas heidän asiaa ajaisi.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Talouspolitiikan arviointineuvosto, viisihenkinen professoriryhmä

Jospa nuo aloittaisivat kokeilun miten se toimii käytännössä,arkielämässä?

Sitten voi ex-kansanedustajat jotka sopeutuu työttömyyteen jopa 5 000e/kk
kokeilla tyon ja sosiaaturvan yhteensovittamista perustulolla 560e/kk

Kelassa oli ruuhkaa kun köyhien tuet kasaantui. Etenkin kun edm.on tehnyt ehdot toimeentulotukiin itse,työkin olisi helppoa.

Pasi Laitinen

jatkuvasti tuntuu hiertävän tämä palkkataso maassamme,,,johan tänään "riippumaton työryhmä" totesi ettei KIKY tuo niitä hyötyjä joita haettiin,,hyötyjinä ainoastaan rahapääoma,,,tämä palkoista riehuminen "last season....

mitja heiskanen

Aina vaan just se alimman tason ja pienimmän palkan. Tuollaisille professoreille ei tarvitse maksaa palkkaa ollenkaan. Alennetaan kaikkien professoreiden, ministereiden, toimitusjohtajien, ylenpientoimihenkilöiden ym palkkoja. Nämä kyllä tulisivat ihan hyvin toimeen vähemmälläkin palkalla, jo valmiiksi köyhä ei tule.

Marja-Liisa Kalkela

Nyt löyty Kaupunki jossa käytetään järkeä ,NOKIA!
Isopalkkaset kunnan virkamiehet "oikeisiin"töihin (kun luppoaikaa on hallinonjohtajalla
(kun alaiset tekee edm.työt )
Nokian kaupunki on julkaissut tammikuun puolivälissä erikoisen työnhakuilmoituksen, jossa
: hallintojohtajalle tarjotaan muun muassa pysäköinninvalvojan tehtäviä.
IL

Vois soveltaa muissakin kaupungeissa ja kunnissa.
"Tekemätöntä työtähän kuulemma on paljon"!

Niko Kaistakorpi

Raportti vaikutti sen verran tylsältä, että ei jaksanut ryhtyä kunnolla lukemaan, vilkaisin vain loppuosaa suositteluineen. Ihmettelin kovasti kun tämä "riippumaton neuvosto" keskittyi vähittäiskauppaan, varastoihin, siivoukseen sekä rakentamiseen.

Eikö keskeisin asia kuten esim kikyssä pitäisi olla Suomen kilpailukyvyn kehittäminen? Mikään näistä ei ole käytännössä vientiala. Miten ihmeessä on ohjattu neuvosto keskittymään juuri tähän asiaan? Näköjään neuvosto on viisivuotinen ja hallituksen nimeämä vuonna 2014, kukahan mahtaa olla ollut asialla, veikkaan Stubbia henkilövalinnoista päätellen. Mielenkiintoista nimetä meuvosto myös seuraavalle hallituskaudelle, toivottavasti kovin paljoa ei tästä makseta.

Ote tavoitteista:

Economic Policy Council was established in January 2014 to provide independent evaluation of economic policies in Finland. According to the government decree (61/2014) the council should evaluate:
1. the appropriateness of economic policy goals;
2. whether the goals have been achieved and whether the means to achieve the policy goals have been appropriate;
3. the quality of the forecasting and assessment methods used in policy planning;
4. coordination of different aspects of economic policy and how they relate to other social policies;
5. the success of economic policy, especially with respect to economic growth and stability, employment and the long-term sustainability of public finances;
6. the appropriateness of economic policy institutions.
The members of the Council are appointed by the government for a five-year term based on a proposal by economics departments of Finnish universities and the Academy of Finland. The Council members are university professors and participate in the work of the Council in addition to their regular duties. The Council is hosted by the VATT Institute for Economic Research but works independently from the Institute.

Näillä tavoitteilla päädytään ehdottamaan siivoojien ja myyjien palkkojen tilapäistä alennusta, Suomi nousuun.. ;-)

Atso Eerikäinen

Ei leikkauksia, vaan verotuksen alaraja 20.000 euroon vuodessa ja minimituntipalkaksi 10 euroa. Sillä tienaa, jos haluaa, 20.000 euroa vuodessa. Kaikki työkuntoiset työttömät velvoitetaan töihin minimituntipalkalla vuoden siirtymäajalla. Työnantajat velvoitetaan palkkaamaan työntekijöitä minimituntipalkalla ja porkanana voisi olla sivukulujen minimointi (reilu alennus). Elleivät halua palkata, yritysverotusta korotetaan.

Valtio tienaa vähintään 8 miljardia, kun tyttömyyskorvaukset, asumis- ja toimeentulotuet poistuvat. Ostovoiman raju lisäys tuo valtion kassaan alvia ainakin miljardin lisää nykyiseen verrattuna.

Tästä pitäisi aloittaa ja sopeuttaa valtion talous toimimaan tällä perustalla.

Kaikki hyötyvät tästä uudistuksesta. Suuri- ja keskituloisten verotus kevenee ja ostovoima lisääntyy. Alle 20.000 euroa vuodessa tienaavien ostovoima lisääntyy.

Valtiolla on pelivaraa talouden tasapainottamisessa nostamalla tai laskemalla arvonlisäveroja tilanteesta riippuen. Ruuan alvi pitäisi laskea 5 %:iin, mikä hyödyttäisi pienituloisten toimeentuloa parhaiten. Suurituloisetkin siitä tietysti hyötyisivät.

Markus Vuorivirta

Tässä on nyt viimeiset viisitoista vuotta pistänyt Suomessa, mukamas läntisessä hyvinvointivaltiossa silmiin yksi mielenkiintonen piirre.

Joka ikinen vuosi kansalaisen asemaa on VAIN heikennetty. Joko jokin tai jotkin kulut on nostettu, oli se sitten asuminen ruoka energia liikkuminen tai kaikki nämä. Samoin verot ja kaikki mystiset käynti/asiointimaksut mitkä on tullut jostain tyhjästä ja kasvaa vuosi vuodelta. Samalla palkat tai tuet laahaa sielä kultaisen 90-luvun tasolla ja niiden eteen sitten pitäisi tehdä aina enemmän töitä. Niin laillisesti kuin laittomasti (esim ne aina kasvavat laittomasti teetetyt ylityöt). Samaan aikaan kun rahaa ja työtä tähän molokin kitaan pitää sulloa aina vain enemmän ja enemmän, palvleuita ympärillä vain kursitaan vuodesta toiseen. Samoin ne vanhat hyvin toimineet palvelut tai asiat kuten vaikka tieverkko/sähköverkko/vesijohtoverkko/koulut/sairaalat/armeija on tuhottu. On se kumma kun 90-luvun laman keskellä joka kaupungissa oli niin sairaalat, koulut, postit, poliisit, terveyskeskukset, pankit, toimeentulotuet, työttömyyskorvaukset ... Kaikki toimi. Joka paikassa palveltiin ja asiat toimi. Nyt on viimeiset 10 vuotta ajettu alas noita kaikkia eikä mikään toimi. SILTI sitä rahaa vain tarvitaan lisää lisää lisää joka ikinen vuosi lisää velkaa lisää sitä sun tätä veroa ja käyttömaksua jotta voidaan taas sulkea yksi sairaala tai terveyskeskus tai jättää tiet hoitamatta tai sammuttaa katuvalot. Pidentää ruokajonoja. Mitä niitäkään ei muuten 90-luvun lamassa ollut. Jos jotain veroa näennäisesti alennetaankin, se taatusti otetaan jossain toisaalla pois kaksinkertaisesti ettei se niinku varmasti kansalaisen lompakossa sekään "alennus" näy.

On mielenkiintoista että tuolloin 90-luvun laman aikaan suomen budjetti, oli se kunnat tai valtio, oli puolet tästä nykyisestä ja silti tuo KAIKKI TOIMI... Eli nyt nykyaikana suomalaiset maksaa tuplat enemmän viisi kertaa surkeammasta ja koko aika uutisista vain kuulee mitä seuraavaksi lakkautetaan tai heikennetään tai muutetaan kalliimmaksi. Viimeiseen 15 vuoteen ei ole tullut uutista, että jotain asiaa tässä maassa PARANNETTAISIIN? Asiaa joka tehtäisiin ihan aidosti kansalaisten hyväksi niin että asiat muuttuisi paremmaksi, halvemmaksi, toimivammaksi, käytännöllisemmäksi. Vain huononnuksia. Koko ajan. Päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Nyt se miljoonan euron kysymys kuuluukin. Mikä hitsi siinä on että tämä satavuotias isänmaa on nykyisin tällainen täysin toimimaton ryteikkö? Silti kaikesta maksetaan enemmän kuin koskaan ja lainarahaa revitään enemmän kuin koskaan. Eikä minkäänlaista valoa näy tunnelin päässä, ei näy edes sitä tunnelia! Tämä on nykyisin aika huono paikka asua ja elää. Ei saa sairaanhoitoa eikä poliisia ja postikin keskittyy vain mummojen ulkoiluttamiseen... Ja kaikesta siitä maksetaan sikamaisia hintoja surkeilla tuloilla.

Minkä vuoksi? Mikä muutos tässä nyt on tullut sitten tuon ajan myötä? Mikä tämän kaiken aiheuttaa? Mielenkiintoista.

Ilkka Korkalainen

Tosiasia kuitenkin on että Suomi on luisunut kilpailukyvyttömäksi ja siitä on aiheutunut pitkäkestoinen taantuma johon ei näy loppua ellei jotakin tehdä ihan oikeasti. Globaali kilpailu määrää mitä mistäkin tuotteesta tai palvelusta voi maksaa eikä sitä tosiasiaa voi muuttaa minkään ay-liike tai maan hallitus ilman että kustannuksia alennetaan. Mitkään silmänkääntötemput ja turha selittely ettei taantuma johdu liian korkeasta kustannustasosta eivät auta yhtään mitään. Suomi elää koko ajan yli varojensa ja tätä tuetaan ottamalla velkaa. Tilanne ei korjaannu ennen kuin kilpailukyky palautuu ja verotulot alkavat kasvaa. Sitä odotellessa kuullaan kaikenlaisia selittelyjä miten mistäkin ei saa säästää tai leikata.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Globaali kilpailu määrää mitä

Vientiyrityksiltä tilataan ja mikä on tilanne maailmalla?
Mitkä epävarmuustekijät estää luomasta työpaikkoja ja investoimaan uusiin.

Lainaus:
tosiasiaa voi muuttaa minkään ay-liike tai maan hallitus ilman että

VM/TEM-17
(KIKY) Sopimuksen vaikutukset
Työllisyys kasvaa n.35 000 vuoteen 2020 mennessä.
(Useampia epävarmuustekijöitä)

Silmänkääntötemput ei tosiaan auta,edes AY syyllistämällä.
Faktat on ne mitkä sen kertoo.

Juha Virtanen

Nyt kun tiealustalla on paljon korjausvelkaa ja valtiolla rahasta pulaa niin kun nämä ongelmat yhdistää palkan alennusidean kanssa niin tulee loistava ratkaisu. Julkisen puolen palkkoja alennetaan esimerkiksi kymmenen prosenttia keskimäärin. Isopalkkaiset ottaa talkoisiin osaa isommalla prosentilla ja pienipalkkaisemmat tuon keskiarvon alle olevalla. Yleensä kun hyväosaisten kerma tekee näitä ehdotuksia niin heillä ajatuksena on ettei se heitä koske. Nyt on tilaisuus laittaa valtion talous kuntoon ja tiet ajettaviksi.

Mark Andersson

Ongelma on siinä, että työehtosopimuspalkat ovat minimipalkkoja, mutta työnantajat kokevat ne ikään kuin kiinteäksi, pakotetuksi palkkatasoksi.

Maan tavaksi on muodostunut epäluottamus puolin ja toisin, ja siksi myös ay-liikkeessä ja poliittisessa johdossa asennoidutaan minimipalkkaan nimenomaan palkkatasopakkona.

Jos työehtosopimukset tehtäisiin sillä asenteella kuin ne on tarkoitettu, siis määrittämään minimipalkkoja, ongelmia ei olisi ainakaan tässä mitassa.

Syitä on sysissä ja sepissä.

Pertti Ikonen

TIetyt tahot pyrkivät sotkemaan valtion, kuntien ja yksityisten kansalaisten asioita mahdollisimman paljon saadakseen syntymään hajaannusta käytäntöihin. Lisäksi heidän tarkoituksenaan on samettivallankumous ja siirtää valtion omaisuutta etupiireihinsä.

Ilkka Korkalainen

Muutaman prosentin viilaaminen kiky-sopimuksella on lähinnä enemmänkin vitsi kuin todellinen kilpailukykyyn vaikuttava sopimus. Todellinen tarve muuttaa kustannustasoa on 30-40% jotta vienti alkaisi jälleen vetämään. Odotukset kikyn työllisyysvaikutuksista ovat ylioptimistiset. Suomen tilanne on tosi huono ja jotkut odottavat että ihme hoitaa asiat kuntoon ilman että tarvitsee tehdä mitään muutoksia mihinkään.

Marja-Liisa Kalkela

Vois aloittaa näistä;
Yritysten valtiontuet noussut 50% kymmenenvuoden aikana.
Nyt 5 Miljardia/vuodessa. -15-19=20 miljardia SOS-hallituksen aikana.
HS
Päälle lukuisat verohelpotukset ja sosiaaliturvamaksujen poistot työnantajilta.

Mietintäpipo päähän johtajilla joita on yrityksissä niin että päät kolisee yhteen.
Kenkää jossei keksi uusia tuotteita,uusia myyntikkoja ,millä maailmalle myydään.

-JK.Kauppalehdessä USA ison firman johtaja (suomalainen) Sanoi ettei Suomi osaa myydä ,eikä yrityksillä ole päteviä "kaupustelijoita"!