Maanantai 10.12.2018

Suomalaisilla vahva usko tulevaan: ”Lukemat kertovat hurjasta nousukaudesta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.1.2017 17:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomalaisten kuluttajien talousluottamus on vahvistunut tammikuussa.
|

Tilastokeskuksen aamulla julkistamien tietojen mukaan kuluttajien luottamus parani Suomessa selvästi tammikuussa. Luottamusindeksin saldoluku oli tammikuussa 21,0, kun se joulukuussa oli 19,5. Pitkän aikavälin keskiarvo on 11,8. Myös teollisuuden luottamus nousi tammikuussa: Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan luottamusindeksi oli tammikuussa lukemassa +2, kun joulukuun lukema oli +1. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

–Kuluttajia ei pimeä paina, vaan luottamusluvut kertovat vahvasta kasvusta. Tammikuussa tunnelmat kohenivat yhä korkeammalle ja lukemat kertovat hurjasta nousukaudesta. Nyt Suomen talouden lisäksi paranivat oman talouden näkymät. Samalla julkaistut yritysten luottamusluvut kertovat myös kasvusta, mutta maltillisesta sellaisesta. Teollisuus, rakentaminen ja palvelut ovat ensimmäisen kerran kaikki plussalla luottamusmittauksessa sitten vuoden 2011. Nousukauden sijaan kannattaa kuitenkin puhua kohtalaisesta kasvukaudesta. Yhtä kaikki: Hei, me kasvetaan, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus summaa tilastoja.

Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen korostaa, että yksityisen kulutuksen kasvu on ollut Suomen talouskasvun keskeisin ajuri viime vuosina. Kuluttajien optimismista huolimatta hän kuitenkin dottaa kulutuksen kasvun hidastuvan kuluvana vuonna. 

–Palkat eivät juuri nouse kilpailukykysopimuksen myötä ja kiihtyvä inflaatio syö valtaosan ostovoiman kasvusta. Positiivisella puolella työttömyys jatkaa laskuaan ja korkotaso pysyy matalana tukien velallisia kotitalouksia, Mikkonen sanoo.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki puolestaan kiinnittää huomiota teollisuuden luottamukseen, jota hän kuvailee selvästi paremmaksi kuin mitä vuoden 2011 jälkeen on yleensä nähty. 

–Yritykset ennakoivat tuotantomäärien nousevan hieman. Tilauskantojen arvioitiin pysyneen likimain ennallaan. Rakentamisen luottamus nousi myös yhden saldopisteen lukemaan 2, mikä ylittää pitkän aikavälin keskiarvon, hän toteaa. 

Kuoppamäen mukaan teollisuuden luottamuksen viime kuukausina nähtyä loivaa nousu vahvistaa kuvaa vientiteollisuuden näkymien vakautumisesta ja Suomen talouskasvun painopisteen siirtymisestä kulutuksesta vientiin. 

–Venäjän talouden asteittainen elpyminen parantaa vientimahdollisuuksia ja länsimarkkinoiden kasvu jatkuu. Maailmantaloudessa on toki runsaasti etenkin poliittisista ratkaisuista aiheutuvaa epävarmuutta niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, joten maailmankaupan kasvun jatkuminen ei ole varmaa edes keskipitkällä tähtäimellä. Vuoden 2017 kasvunäkymät kansainvälisessä kaupassa ovat kuitenkin rohkaisevat, hän arvioi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Tähti

Jos SOS hallituksen toimet ei vileä missään näy, mitä sitten valitat koko ajan? Vai onko se niin, että positiiviset vaikutukset ei näy, mutta negatiiviset näkyy ;-)

Opposition kommentointi toimii suomessa niin että:
- huonoja talousuutisia : hallituksen vika
- hyviä talousuutisia : edellinen hallitus / kansainväliset suhdanteet etc etc...

tämä "vähän" vähentää opposition lausuntojen uskottavuutta.

Marja-Liisa Kalkela

Taitaa olla juuri noin.Aivopesua. "Unohtaakaa nyt Bernerit,Sipilä kohut,liikennekaaret ym. " Hyvin menee "tämän " hallituksen johdolla.
Kumma kun VM-talouskatsaus -17-18-19 ajalle ei kertonut samaa?
Leikkaukset syö ostovoimaa,julkinenpuoli velkaantuu lisää.Velkaa otetaan lisää.
Vienti piristyy hetkellisesti jo sovittujen tilausten takia.

Tämän hallituksen toimet nähdään vasta viivellä ,mitä niistä seuraa.
"Veljekset" Putin ja Trump voi sekoittaa vielä koko pakan vielä.

Pasi Käyhkö

Ei tässä mitään kauheaa tiikerin loikkaa olla ottamassa. Mutta, jos EU:n ja muun maailman talouskasvu jatkuu niin kyllä Suomikin siitä osan tulee saamaan.
Nykyisen hallituksen teot eivät ainakaan vielä ole tehonneet. Ja tuon KIKY:n karillemeno valtion tulojen suhteen ei vaikuta hyvältä.

Henri Järvi

Jos nyt jotain kasvua olisikin näköpiirissä niin se ei kyllä kansalaiskuluttajan kukkarolle asti pääse tulemaan. Siitä pitää poliittistaloudellinen eliitti aivan varmasti huolen. Heidän kyltymättömyytensä takaa sen.

Hannu Rautomäki

Talouskasvu ei ole uskon asia.
Suomella euron vankina ei ole odotettavissa merkittävää talousparannusta.
Euron kurssi päätetään EKP:ssa, ja Suomella ei ole mitään raha- ja finanssipoliittisia työkaluja toisin kuin valuuttansa säilyttäneillä Ruotsilla ja Tanskalla.

Matti Auer

Milloinka mahtavat päättäjät, eliitti ja varsinkin toimittajat tajuavan, että talous ja kansantalous ei kasva enää koskaan, päin vaistoin. Suomen talous tulee tippumaan ja onkin jo romahtanut välimeren maiden tasolle ja tulee tippumaan vielä varmasti lisää aivan EU-alueen köyhimpien maiden kaartiin.

EU:sta emme tule myöskään saamaan mitään empatiaa tai vetoapua, kuten on jo nähty, vaan sen sijaan EU imee tulevaisuudessa Suomen kuivaksi.