Maanantai 22.7.2019

Supercell-sosialisti puolustaa Suomen ay-liikettä: ”Ranskassa olisi yleislakko, autot palaisivat Roomassa”

Luotu: 
31.1.2017 08:24
Päivitetty: 
31.1.2017 08:32
  • Kuva: Lauri Olander
    Kuva
    Timo Harakka haluaisi olla pääministerinä kokoava voima.
|

SDP:n puheenjohtajaksi pyrkivä kansanedustaja Timo Harakka pitää ammattiyhdistysliikkeen roolia tärkeänä tulevaisuudessa. Harakka puhuu voimakkaasti koulutukseen panostamisen puolesta. Hänen mielestään sosialismi ei ole kuollut, ja hän kutsuu itseään Supercell-sosialistiksi.

– Taloudellinen eriarvoisuus maailmassa on edelleen suurta ja kasvavaa. Silloin jos sosialismi ymmärretään sosiaaliseen eriarvoisuuteen puuttumisena, johon perustuu pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta. Sen uusi versio tarvitaan. Lyhyesti sanottuna, mielestäni yhteiskunnan on tarjottava yrityksille kaikki edellytykset menestyä, Harakka sanoo Uudelle Suomelle.

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Harakka puolustaa ammattiyhdistysliikkeen roolia.

–Ammattiyhdistysliikkeellä on tässä yhteiskunnassa laajempikin rooli kuin sopia tiettyjen alojen työehtosopimuksista. Siinä on myös onnistumisia, kuten eläkesopimus, jonka työmarkkinaosapuolet saivat aikaan.

Harakka kehuu Alexander Stubbin (kok.) hallituksen suurimmaksi saavutukseksi kuluvan vuoden alusta voimaan tullutta eläkeuudistusta.

–Se on Stubbin hallituksen suurin ja ainoa saavutus, vaikka Stubbin hallitus ei itse sitä tehnyt. Sen vaikutus pitkän aikavälin kestävyysvajeen supistamisessa on huomattava, suurempi kuin Juha Sipilän [kesk.] hallitus tulee millään toimellaan aikaansaamaan, joten on sääli, että tällainen mahdollisuus uhkaa nyt työnantajapuolen toiminnan kautta [jäädä] hyödyntämättä, Harakka sanoo.

Hänen mielestään Suomen tapa sopia asioita yhdessä ammattiyhdistysliikkeen kanssa on parempi kuin monessa muussa maassa.

–Ei voisi kuvitellakaan, että missään muussa Euroopan maassa olisi voitu lähteä siitä, että työssä käyvät vapaaehtoisesti heikentävät omia eläke-etujaan. Ranskassa olisi varmaan yleislakko edelleen käynnissä. Roomassa palaisivat autot lähiöissä, Harakka toteaa.

–Suomalaiset suhtautuivat tähän asiaan täysin rauhallisesti. Hyvä jos tuli mielipidekirjoitus siihen lehteen meiltä kaikilta, joiden eläkeikää siirrettiin kaksi vuotta eteenpäin. Tämä unohtuu helposti silloin kun ruvetaan ammattiyhdistysliikettä mollaamaan, hän toteaa.

Harakka muistuttaa, että työ- ja kasvusopimuksessa sovittiin vuosien nollakorotukset palkkoihin.

–On aivan lyhytnäköistä, että tämä on haluttu jonkun elinkeinoelämän pikavoittojen toivossa menettää, hän ihmettelee.

Työehtosopimuksen yleissitovuutta ja ay-liikkeen valtaa on arvosteltu viime aikoina kovin sanakääntein.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus totesi aiemmin tammikuussa, että työehtosopimusten yleissitovuus pitää kyseenalaistaa.

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ehdotti yleissitovuuden poistamista pari viikkoa sitten.

Lue lisää aiheesta: Kansanedustaja: Nämä 4 Suomen hölmöyttä pitää poistaa

Harakka on aiemmin kertonut olevansa niin sanottu Supercell-sosialisti.

–Mielestäni yhteiskunnan on tarjottava yrityksille kaikki edellytykset menestyä. Toivottavasti saadaan aivan törkeitä voittoja, kun niistä vastaavasti kohtuullisella verotuksella saadaan hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta ja mahdollisuutta seuraaville sukupolville tasa-arvoiseen koulutukseen, jonka myötä voi sitten itse menestyä, Harakka sanoo.

–Supercell on hieno esimerkki yrityksestä, joka menestyy digitaalisessa maailmantaloudessa upealla tavalla. On ihan esimerkillistä, miten nurkumatta he maksavat veroja. Tällä asenteella sekä yritykset että yhteiskunnat menestyvät, hän toteaa.

Harakka arvostelee Juha Sipilän hallituksen tekemiä koulutusleikkauksia. Hän haluaisi korjata asian seuraavalla hallituskaudella.

– Olen kiteyttänyt sen seuraavan hallituksen sitoumukseen oppimismiljardista. Eli seuraava hallitus sitoutuu, että se investoi miljardi euroa uutta rahaa koulutukseen kaikilla tasoilla: varhaiskasvatukseen, peruskouluun, toisen asteen koulutukseen, varsinkin ammatilliseen koulutukseen, korkeakoulutukseen, tutkimukseen, tuotekehitykseen, innovaatioihin.

SDP:n istuva puheenjohtaja Antti Rinne on todennut olevansa ”äijäfeministi”. Harakalle feminismi on ”kaikkien sortavien rakenteiden tunnistamista”.

–Se ei rajoitu pelkästään sukupuolten tasa-arvokysymyksiin, vaan kaikkiin tasa-arvokysymyksiin ja yhdenvertaisuuskysymyksiin. Minulle feminismi on tosi laaja käsite. Siihen sisältyy valtava määrä vähemmistöjen kokemia näkymättömiäkin sortomekanismeja.

–Se on merkityksellinen paitsi sukupuolten tasa-arvon kannalta, mutta myöskin vammaisten oikeuksien kannalta, joka tulee ihan siitä syystä, että omat vanhempani olivat kuuroja. Tämä kielivähemmistönkin näkökulma on minulle läheinen ja tuttu. Feminismi on kaikkia vähemmistöjä ja naisten tapauksessa enemmistöä sortavien rakenteiden tunnistamista ja purkamista, hän kertoo.

Harakka tavoittelee SDP:n puheenjohtajan paikkaa, ja puolue seuraavassa hallituksessa pääministeripuolueen paikkaa.

–Olisin pääministerinä määrätietoinen, yhteistyökykyinen ja ennen kaikkea rakentaja. Uskon, että suomalaiset toivovat tällä hetkellä kaikkein eniten sitä, että pääministeri olisi kokoava voima sen jälkeen, kun on ollut riitaa kylvävä, kylmäkiskoinen hallitus.

SDP valitsee puheenjohtajansa ensi viikonlopun puoluekokouksessa. Uusi Suomi haastattelee kaikki SDP:n puheenjohtajakilvan ehdokkaat. Tytti Tuppuraisen haastattelu julkaistiin viime viikolla:

Tytti Tuppurainen: Suomen hyvinvointiyhteiskunta tuotti mysteerin – ”Kymmeniä tuhansia naisia puuttuu työmarkkinoilta

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa-Pekka Sainio

Sosialismilla Suomi nousuun? Sekö on lääke tähän tilanteeseen, oikeasti? "Suomen suosituimman puolueen" pjksi hamuava Harakka näkee Stubbin hallituksen suurimmaksi saavutukseksi eläkeuudistuksen - olisiko oikea termi AINOA saavutus? Kataisen-Stubbin hallitus on laajan yhteisymmärryksen perustella dumattu maan historian huonoimmaksi. Nykyistä Sipilän hallitusta on toki arvosteltu, mutta sille voidaan antaa lopullinen arvosana vasta vaalikauden päätyttyä - mitä sai aikaan ja mitä ei.

Marja-Liisa Kalkela

Paljonko Suomi on noussut -03-19? Kepu kohta 3 kautta,kok 1 kauden.
-03-09 Suomi 9 rikkain valtio,noussukausi.
Mikä porvareilta meni pieleen kun 200 kansanedustajistakin oli porvarienemmistö?
Sama pätee kuntapäättäjissä.
Siplän SOS-hallituksenReagan/Thatcher politiikka ei tule onnistumaan.
IS/HS

Vesa-Pekka Sainio

Suht lähiaikona on uutisoitu talouden piristymisestä, kuluttajien luottamuksen kasvamisesta ja työttömyyden vähentymisestä. Katsotaan nyt rauhassa, mitä seuraavat kaksi vuotta tuovat mukanaan ja sitten tehdään ns. tilinpäätös Sipilän hallituksen osalta?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #3

Niin oli..Vahinko kun VM arvio-17 puhuu hetkellisestä kasvusta.Tilauksista jotka oli jo tiedossa ..Jonka jälkeen valtio velkaantuu lisää.
Kulutus pienenee leikkauksien takia (eihän ne vielä tunnu).
Annetut verohuojennukset vähentää verotuloja.

Joonas Ranta

Huh kun oli kuraa. Ei voi vain ottaa sanoa kuten feminismi tai sosialismi ja määritellä niitä uudestaan itselle sopivaan muotoon. Näin tehtäessä kieleltä häviää pohja. Samaan kappaleeseen ei voi sovittaa sosialismin tukemista, ay-liikkeiden tukemista ja kapitalismin tukemista. Kaikki ovat omia tahojaan ja ajavat omia etunaan. Ihme haihattelua ja asioiden sotkemista. Keskitie ei ole kultainen vaan täynnä kompromissien aiheuttamia kuoppia ja raatoja.

Mikko Toivonen

Harakalle ja muille koulutuksesta ruikuttajille kertoisin, että koulujemme taso on kylläkin hyvä terian ja yksityiskohdan tasolla.
Se missä se jatkuvasti feilaa suurien ja tehokkaisen maiden "huonommalle" koulutukselle on oikean työasenteen ja yhteiskunnallisten asenteiden ja osaamisen kouluttamisessa..

Siksi monet aivan oudot maat ovat meitä edelle käytännön vienti, tuotekehitys ja ihmistenvälisen kommunikaation tasolla.

Ajatelkaapa, ne jotka asioita niinkin paljon tuntevat, esimerkiksi etelä-korealaisia. Olivat vielä 40 vuotta sitten meihinkin verrattuna keppikerjäläisiä vailla mitään. Nyt ovat maailman johtavia teollisuus ja vientimaita ja pankaa merkille johtavia vientimaita vaikka kieli ei taivu mihinkään edes sen vertaa kuin suomalaisilla poliitikoilla. He ovat kompensoineet heikkoutensa vahvuuksillaan eli täydellä yhteen puhaltamisella ja korkealla työmoraalilla. Tuolla projekteissakin he työskentelevät joka päivä 16 tuntia eikä siitä mitään ylitöitä veloteta vaan velvollisuudentunnosta osana kokonaisuutta, korealaista kokonaisuutta.
Meiltä ei tällaista työn tärkeyden ja ihmiselämän osana olemisen asennetta lainkaan opeteta vaan juuri päinvastoin.

Nimenomaan asennekoulutuksessamme on rajusti parannettavaa ja sen pitää alkaa ihan peruskoulun ensimmäisiltä luokilta ja jatkua korkeimman tason erikoistumiseen asti

Lauri Kiiski

Katsoin joskus briteissä tv- uutisia ranskalaisten vastustettua kovasti EU:n vapaakauppaa. Irlantilaisia lampaita poltettiin eläviltä bensalla maanviljelijöiden toimin satamassa ja Britanniasta tulevat tuoreet kalat leviteltiin pitkin satamia kalastajien toimin.

Mihin sitten muut kynnelle kykenevät pystyvät ?

Ranskalaiset ovat - ranskalaisia , mutta silti EU:n ytimessä.

Ilkka Korkalainen

Jos demareista tule pääministeripuolue se tarkoittaa että ay-liike johtaa maata. Miten demarit/ay-liike saavat Suomen yritystoiminnan nousuun kun muistetaan miten yrittäjävihamielinen on esim. SAK. Kaikki varmaan muistavat millaisen yrittäjävihamielisen vaalimainoksen SAK kustasi aikoinaan telkkariin.