Perjantai 22.2.2019

Yle ja ministeri ilmiriidassa: ”Vahinko tapahtui jo Venäjällä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.2.2017 13:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Yleisradion entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner (sd.) on harmissaan Ylen ja puolustusvoimien välille syntyneestä riidasta.
|

Yleisradion entinen toimitusjohtaja ja entinen kansanedustaja, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner (sd.) pitää Yleisradion ja puolustusvoimien sekä puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) väittelyä ”tosi poikkeuksellisena” ja huolestuttavana. Hänen mukaansa kohusta hyötyvät ne, jota haluavat vetää mattoa jalkojen alta Yleltä ja puolustusvoimilta tai heikentää Suomen kuvaa Venäjällä.

Ylen uutisoi eilen tiistaina, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei oteta puolustusvoimille töihin. Ylen tieto perustuu varusmiehiä koskevaan salaiseen ohjeistukseen.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) tyrmäsi Ylen uutisen toteamalla, että tapauksessa voi olla kyse informaatio-operaatiosta, jolla syötetään virheellistä tietoa Ylen kautta. Niinistö kuitenkin sanoi Iltalehdelle, että lainsäädäntöä kaksoiskansalaisten osalta tullaan muuttamaan.

Jungner ihmettelee sanasotaa Ylen ja ministeri Niinistön välillä.

–Eihän tällaista tapahdu, ei tule mieleen, että olisi näin kuin yö ja päivä. Yleensä on uutinen, jota paheksutaan ja sitten myönnetään tai on uutinen, joka osoittautuu osittain vääräksi. Nämä kaksi instituutiota [Yle ja puolustusvoimat] ovat nyt totaalisesti napit vastakkain. Tällaista en muista, että olisi käynyt koskaan, Jungner kommentoi Uudelle Suomelle.

Hän pelkää, että kohusta tulee kolhu maineisiin molemmille osapuolille riippumatta siitä, miten asia lutviutuvat.

–Vahinko on jo tapahtunut. Esimerkiksi Venäjällä ei lähdetä asiaa korjaamaan. Ja ne jotka ihmettelevät tässä Yleä, eivät hekään asennettaan varmasti muuta tarinan kuluessa.

Jungner arvioi, että Venäjällä jää joka tapauksessa elämään kohusta ikävä käsitys Suomesta.

–Taatusti iso määrä venäläisiä on täysin vakuuttuneita, että Suomessa venäläisiä kohdellaan kakkosluokan kansalaisina. Siinä mielessä vahinko on jo tapahtunut. Riippumatta siitä, mikä on lopullinen totuus, tämä uutinen on sinne levinnyt ja taatusti sitä myös siellä käytetään, hän kertoo.

Hän kuitenkin korostaa, että ei ole median tehtävä miettiä ulkopoliittista kokonaisuutta, vaan media tekee journalismia.

–Kyllä tässä jo tapahtui vahinko, kun tämä linkittyy kaikkiin muihin, Nato-puheisiin, väitettyihin lastensuojelussa venäläisten näkökulmasta tapahtuneisiin väärinkäytöksiin. Tämä luo isoa tarinaa, jossa Suomi ei ole Venäjän ystävä. Se on vähän harmi, koska se tapahtuu turhaan, Jungner sanoo.

Hän arvioi, että lopputuloksena on pelkästään huonoja vaihtoehtoja.

–Tässä on se vaihtoehto, että paljastuu, että puolustusvoimissa on ollut tällaista kaksoisstandardia varusmiesten suhteen, mikä tosi ikävä viesti. Sitten tässä paljastuu, että Yle on vedätettävissä, joka sekin on kova viesti.

Hänen mukaansa Ylen ja puolustusvoimien välille syntyneestä riidasta voi olla haittaa Suomen brändille Venäjällä.

–Tästä hyötyvät kaikki ne, jotka haluavat vetää mattoa Ylen alta, puolustusvoimien alta ja heikentää Suomen brändiä Venäjällä. Aika harvassa ovat hyötyjät.

Oppositiopuolueiden vihreiden ja RKP:n puheenjohtajat kommentoivat keskustelua tänään. Lue lisää aihesta:

Väläytys Ylellä: Voiko Suomi edes sallia Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuutta?

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Niinistö toimii täysin oikein ja hoitaa hommansa kiitettävästi. Sen sijaan ylen uutisointi vahingoittaa Suomea täysin turhaan. Jokaisen maan pitää ajaa omaa etuaan ja huolehtia turvallisuudesta ja puolustuksesta. Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaavat ovat turvallisuusriski ja heitä ei tule päästää turvallisuuden kannalta merkittäviin tehtäviin. Kaikkien poliitikkojen ja yhteiskunnan palkkalistoilla olevien pitää aina puolustaa Suomen etua. Jos toimii toisin vieraan valtion hyväksi on ainoa vaihtoehto antaa potkut sellaiselle toimijalle.

Mikko Toivonen

Olen "taas" Korkalaisen kanssa samaa mieltä. Niinistö on hoitanut virkaansa aivan erinomaisesti ja kansakunnan edun mukaisesti.

Uutisointiin aiheesta tai ei, niin minunkin mielestäni on täysin selvää, ettei Venäjän kaksoiskansalisia lainkaan voida ottaa puolustusvoimien tai hallinnon kriittisen osan tehtäviin .

Syy siihen on täysin normaali ja kansainvälisesti yleinen. Venäjän kaksoiskansalaisuuden osalta erityisesti siksi, että Venäjä valtiona valvoo kaksoiskansalaisiaan täysin ja oman lakinsa mukaisesti edellyttää heiltä täyttä yhteistyötä ja lojaaliutta Venäjän hallinnon kanssa.

Kyllä pitäisi olla loogisesti täysin selvää että ainoan mahdollisen vihollismaan lojaaleja kansalaisia ei silloin voida puolustus ja kansallisen turvallisuuden tehtäviin sijoittaa.-

Marja-Liisa Kalkela

1.-Jos puolustusoimat itse tänään kertoo infossaan julkaiseen kaksoiskansalaisuuden olevan uhkan tammikuussa-17
2.PS 2 jäsentä kirjoittikirjan "venäjän maakaupat-kaksoiskansallisuus" 2014
3.Asia oli esillä Stubin hallituksella-14
4.Presitentti Niinistö oli huolissaan tuosta -14

Niin mikä sàlaisuus se oli nyt -17

Jos Venäjän media kirjoitti Ex-pääministerin WC-paperirulla episodin yöllä terveyskeskuksessa,
niin eiköhän nuo tiennyt asian jo -14 .

Ps "Lammio" vois pistää jäitä hattuunsa .
Historiiaan ei tule :Ko.henkilö keksi turvallisuusuhkan "vihreät miehet"!

Vesa-Pekka Sainio

Harvassa alkavat olla Ylen uutisoinnit, jotka eivät olisi jollain tasolla tarkoitushakuisia ja/tai asenteellisia. Uutisointi on näkynyt erityisen korostetusti ylioptimistisessa suhtautumisessa turvapaikkakriisiin ja toisaalta Trumpiin liittyvissä maailmanlopullisia piirteitä sisältävissä jutuissa.

Sirpa Abdallah

Ettei vain YLE olisi vedätettävissä tässä tapauksessa? Monet "kovat" uutisoinnit ovat täysin turhia ja tässä tapauksessa jopa maatamme vahngoittavia.

Jos YLE on saanut tämän tietoonsa jonkin tahon saamana sähköpostina, niin luulisi siitä uutisoinnin ohjaksi otetun kopio vastaanottajanlähettäjän (?) tieto poistettuna. Näin voisi kansalaisetkin tehdä omat johtopäätelmänsä. Onko PV lähettänyt ja mitä ohjeistusta s-posti käsittää. Kyseinen syyttely on sen verran vakavanlaatuista ettei pelkkä sanahelinä riitä uutisoinninpohjaksi tai ei ainakaan pitäisi.

Eero Mattila

En usko vedätykseen..
Jostain syystä Yleisradiossa näyttää työskentelevän henkilöitä, jotka selvästi haluavat luoda Suomesta negatiivista kuvaa maailman muihin medioihin. Näitä enemmän ja vähemmän kyseenalaisia uutisointeja on mm. Patrian lahjusepäilyt, Kux Klux-klaani Lahdessa, Rasismi, natsismi ja nationalsimi vouhotus, Pääministerin kuvitteellinen jääviys...
- Ihmetyttää kovasti, että jos YLE saa tietoonsa jotain strategisesti tärkeää Suomen puolustuksesta niin vuotaako he heti tiedon ulkomaille. Eipä sitten enää erikseen tarvita desantteja kun on Yleisradio;-)

Eero Laine

Tämä kaikkien asioiden ent. tämä Jungner, Jutta Urpilaisen kuiskaaja ja demarien kaikkien aikojen surkein puoluesihteeri, joka Ylessä kunnostautui alaiseen kohdistetun rakkauden apostolina, on täysin väärä henkilö kommentoimaan yhtään mitään yhtään mistään, paitsi Helsingin yöelämästä.

Pauli Smolander

Eikö toimittajalla ollenkaan ole käsitystä, miten noita "paljastuksia" käytetään hyväksi tuolla idän suunnalla? Itsesensuuri ei aina ole pahasta, jos on kysymys maanpuolustuksesta. Ja etenkin, kun venäjän kansalaisilla (myös kaksoiskansalaisilla Suomessa) on lainmukainen velvollisuus auttaa venäjää kaikessa, mikä edesauttaa mm. sotilastoimintaa. Kaikkea ei ole hyvä paljastaa. Voisi ihan vastavuoroisesti toimittaja paljastaa venäjän puolustusvoimissa työskentelevät kaksoiskansalaiset!

J. Sakari Hankamäki

Jungner: "Tämä luo isoa tarinaa, jossa Suomi ei ole Venäjän ystävä. Se on vähän harmi, koska se tapahtuu turhaan, Jungner sanoo."

Venäjä on itse luonut isoa tarinaa, että ei ole Suomen ystävä. Mutta se ei tee sitä turhaan, vaan tahallisena tarkoituksena luoda sotilaallista uhkaa Suomen suuntaan.

Ja sitten tämä Jungner. Jungnerin mielestä näköjään Venäjän agentit pitäisi ilman muuta päästää penkomaan Suomen Puolustusvoimien tiedostoja kaksoiskansalaisuuden verukkeella.

Tapaus osoittaa vain, että kaksoiskansalaisuudet johtavat maamme ristiriitoihin, ja ongelmien ydin on maahanmuutto sekä kaksoiskansalaisuuksien myöntäminen. Ne voisi lopettaa ja passit ottaa pois.

Juha Wiklund

Salaisten ja turvallisuuteemme liirtyvien salaisten tietojen uutisointi ei liene oikein soveliasta. Samalla tämä osoittaa valtavaa epäluottamusta pitkäaikaista liittolaistamme kohtaan. YYA sopimusta älköön unohtako sillä se loi varauden maahamme. Eu loi jätti velan jollaista Suomessa ei olla koskaan aiemmin nähty ja massiivisen työttömyyden. Onkin ihan perusteltua kysyä miksi kannatamme Natoa ja Eu.ta kun taloudellisesti ja sotilaallisesti meidän kannattaisi tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa?

Monet asiantuntijat ovat jo kauan todenneet yhteen äänen Sipilän hallituksen epäonnistuneen tehtävässään. Miksi Sipilä ei kuitenkaan eroa vaikka itse aikoinaan sanoi `tulos tai ulos`. Sipilä on puheillaan luonut pakolaisongelman Suomeen jonka lopullista hinta lappua voi vain arvailla. Alustavien arvioiden pakolaisten vuosi kustannus olisi 540 miljoonaan euroa per vuosi. Lukuun ei ole laskettu satojen ihmisten traagisia kohtaloita jotka ovat syntyneet juuri näitten pakolaisten toimesta. Näitäkin ihmisiä on satoja ja uusia tulee joka päivä. Jos Sipilä olisi todellakin yrirysjohtaja hänet olisi aikoja sitten irtisanottu ja asetettu tahallisesti tehdyistä vahingoista edes vastuuseen. Unohtamatta laaja mittaisia valtion rahoihin liittyviä epäselvyyksiä joissa juuri hänenlapsensa ja sukulaisensa ovat jatkuvasti hyötyneet taloudellisesti.

Uskooko kukaan enää etteikö Suomessa esiintyisi korruptiota?

Juha Wiklund

Salaisten ja turvallisuuteemme liirtyvien salaisten tietojen uutisointi ei liene oikein soveliasta. Samalla tämä osoittaa valtavaa epäluottamusta pitkäaikaista liittolaistamme kohtaan. YYA sopimusta älköön unohtako sillä se loi varauden maahamme. Eu loi jätti velan jollaista Suomessa ei olla koskaan aiemmin nähty ja massiivisen työttömyyden. Onkin ihan perusteltua kysyä miksi kannatamme Natoa ja Eu.ta kun taloudellisesti ja sotilaallisesti meidän kannattaisi tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa?

Monet asiantuntijat ovat jo kauan todenneet yhteen äänen Sipilän hallituksen epäonnistuneen tehtävässään. Miksi Sipilä ei kuitenkaan eroa vaikka itse aikoinaan sanoi `tulos tai ulos`. Sipilä on puheillaan luonut pakolaisongelman Suomeen jonka lopullista hinta lappua voi vain arvailla. Alustavien arvioiden pakolaisten vuosi kustannus olisi 540 miljoonaan euroa per vuosi. Lukuun ei ole laskettu satojen ihmisten traagisia kohtaloita jotka ovat syntyneet juuri näitten pakolaisten toimesta. Näitäkin ihmisiä on satoja ja uusia tulee joka päivä. Jos Sipilä olisi todellakin yrirysjohtaja hänet olisi aikoja sitten irtisanottu ja asetettu tahallisesti tehdyistä vahingoista edes vastuuseen. Unohtamatta laaja mittaisia valtion rahoihin liittyviä epäselvyyksiä joissa juuri hänenlapsensa ja sukulaisensa ovat jatkuvasti hyötyneet taloudellisesti.

Uskooko kukaan enää etteikö Suomessa esiintyisi korruptiota?