Maanantai 15.7.2019

Kansanedustaja varoittaa Suomea: ”Matka demokratiasta täysin toisenlaiseen yhteiskuntaan on lyhyt”

Luotu: 
3.2.2017 15:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    – Ihmisten usko demokratian kykyyn ratkaista ongelmia hiipuu, kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) sanoi.

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Antero Vartia yhtyy eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (ps.) ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön huoleen siitä, että ihmisten usko demokratiaan hiipuu. Vartian mielestä tämän hetken suurin yhteiskunnallinen ongelma on ”liukuminen pois demokratiasta”.

– Demokratia ei ole mikään itsestään selvä asia. Matka demokratiasta täysin toisenlaiseen yhteiskuntaan, jossa on paljon autoritäärisempi ote ihmisistä ja vapautta ei ole siinä mielessä, kuin sen nyt tunnemme, on hyvin lyhyt. Se, mitä olemme nähneet Itä-Euroopassa ja Turkissa muutaman viime vuoden aikana on selkeä esimerkki nykyisestä kehityksestä. Tähän on johtanut mielestäni erityisesti kaksi asiaa. Ihmisten näköalattomuus sekä se miten yhteiskunnassa käydään keskustelua ja miten puhumme toisillemme, Vartia sanoi Uudelle Suomelle valtiopäivien avajaisissa.

Puhemies Lohela totesi tilaisuudessa pitämässään puheessa, että ”moni on alkanut epäillä parlamentaarisen demokratian kykyä ratkaista ongelmia”. Presidentti Niinistö korosti puheessaan, että demokratiaa pitää kunnioittaa.

– Tärkeintä on, että suuri sisäpolitiikan linja, demokratian kunnioittaminen, säilyy. Meillä ei ole merkittävää poliittista tai politiikan ulkopuolista liikehdintää, joka pyrkisi kyseenalaistamaan kansanvaltaisen järjestyksemme, Niinistö sanoi.

Vartian mukaan Niinistön ja Lohelan puheet kertoivat ilmiöstä, joka on maailman laajuisesti nostanut päätään.

– Tähän liittyen sekä eduskunnan puhemiehen että presidentin puheenvuoroissa viesti oli, että meidän täytyy vaalia demokratiaa. Niinistö mainitsi Svinhufvudin, joka joutui puuttumaan myös itseään lähellä olevien demokratian vastaiseen toimintaan. Oletan hänen tarkoittaneen Lapuan liikettä. Samanlaisia demokratian vastaisia voimia on noussut, Vartia sanoi.

–Olennaista on, miten kohtaamme toisemme. En usko ollenkaan, että meidän pitää olla kova kovaa vastaan vaan meidän pitää käydä keskustelua, dialogia, jossa päämääränä on ymmärtää toisiamme paremmin. Ilman sitä meidän on hyvin vaikea vaalia kansanvaltaa, jossa ihmiset saavat äänensä kuuluviin ja asiat tehdään niiden sovittujen pelisääntöjen mukaan.

Vartia on samaa mieltä Lohelan arviosta.

– Ihmisten usko demokratian kykyyn ratkaista ongelmia hiipuu. Hän sanoi nimenomaan sen, että paras tapa puolustaa demokratiaa on, että osoitetaan nykyisen järjestelmän kyky tehdä tarvittavat päätökset. Tähän viittasi myös tasavallan presidentti viestittämällä, että liian pitkään ollaan oltu tekemättä tarvittavia päätöksiä, Vartia kertoi.

Hänen mielestään hallitus ei kuitenkaan ole yksin vastuussa siitä, että päätöksiä ei ole saatu tehtyä.

– Koko yhteiskunnalla, myös oppositiolla on suuri vastuu siitä, miten asioista puhutaan. Miten asioita viedään läpi, mutta myös siitä miten asioista puhutaan julkisuudessa, miten ihmiset suhtautuvat niihin ongelmiin, joita tulee vastaan. Koen, että liian usein päädymme puhumaan päättäjien motiiveista ja prosesseista, sen sijaan että puhuisimme yhteiskunnan ongelmista ja tarvittavista ratkaisuista.

Vartia viittaa pääministeri Juha Sipilään kohdistuneisiin epäilyihin Terrafamen ja Chempolisin tapauksissa. Eduskunnan oikeusasiamies totesi keskiviikkona, että Sipilä ei ollut esteellinen Terrafame-asiassa.

Lue lisää aiheesta:

Oikeusasiamies: Juha Sipilän lapsille ei hyötyä Terrafame-päätöksestä

Sauli Niinistö huolestui: Putin ja Trump jyräävät YK:n

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Jos asia olisikin siitä kiinni miten puhutaan.
Vaaleissa epärealistisilla mielikuvilla ratsastaneilla on tullut hätä käteen. Jos niiden ihmisten joukko kasvaa joiden tilannetta parantavia päätöksiä ei saada aikaiseksi, on syytä ollakin huolissaan demokratiasta.

Kansanedustajien huoli lapsiensa tulevaisuudesta varmasti kasvaa.

Heikki Lipponen

No jos katsellaan tämän hallituksen aikaan saannoksia ja todeta niiden monien takinkääntöjen summaa,,, äänestäjiä pettämällä demokratiasta on vain hajut jäljellä,,
niin on tehneet demarit kuin muutkin puolueet,,,,,,kokoomuskin on höpissyt hyvinvointiyhteiskunnasta mutta on saatukin pahoivointiyhteiskunta,,,,,katselkaas niitä vihapuheita eri silmällä kuin että niihin pitäisi poliiseja lisätä kyttäämään,,,silloin kyllä ollaan demokratiasta ulkona kuin lumiukko,,,,,sosiaalisesta mediasta saa selvästi sen oikean kuvan suomen menosta,,,niitä ei tarvitse kysellä puolueellisilta maksetuilta tilastokeskuksilta ja vastaavilta yksityisiltä tutkijoilta,,,,sitä totuutta kun ei edes veronmaksajien yleltäkään saa puolueettomasti jossa on vihreiden aatearmeija miehittänyt koko laitoksen,,,,

Pasi Laakso

Ihmisten usko demokratian horjumiseen johtuu poliitikoista. Ei heidän kykenemättömyydestään tehdä päätöksiä, vaan kyvystä kerätä itselleen valtaa, valehtelemalla äänestäjille. Meillä on käytössä valhedemokratia, jossa kansaa parhaiten huijaavat saavat eniten valtaa.

Kalle Salo

Entäpä jos tätä nykyisin vallitsevaa "demokratiaa" ei edes oikein koeta demokratiaksi. Entäpä jos vaikka jonkinlainen autoritäärisempi johtaminen koettaisiin mielekkäämmäksi kuin nykyinen "demokratia". Kuinka uskottavaa on tällainen "demokratian" halventamisesta saarnaaminen, jos oma ote käsitteestä on kenties vähän hukassa.

Jaakko Aalto

Niin, Winston taisi myös sanoa: "Kukaan ei väitä, että demokratia olisi täydellinen tai kaikkitietävä. Itse asiassa, on sanottu, että demokratia on huonoin hallintotapa, ellei mukaan lasketa kaikkia muita hallintotapoja, joita aika ajoin on kokeiltu".

Esko Kotilainen

Näinhän Winston haasteli,sanoi aikanaan myös ettei mikään saa mielipidettäni muuttamaan naisten äänioikeudesta,sitä ei heille tule sallia.Winston oli suoran linjan mies todellisuudessa,vaikka historia hänestä muuta vääntääkin.Jopa saksalaismielinenkin,kuten suuri osa sen aikaisesta Englannin aristokraateitakin.Aikansa Trump,ja täten hyvä mies paikallaan.

Mari Mattila

Voiko jokainen viidestä miljoonasta saada juuri ja vain sen, mitä itse tahtoo? Lehdistä luetaan, mitä meiltä taas on viety, ja suututaan heti. Ei lueta kokonaisuuksia, lööpit kertovat tarpeeksi. Se on huolestuttavaa, kun joku linkittää Tilastokeskuksen tai muun tiedonkerääjän lähteitä, joiden mukaan palkat ovat nousseet 2000-luvulla n 50%, yliopistot ovat saaneet viimeisten kymmenen vuoden aikana runsaasti rahoitusta, työttömille on kehitetty erilaisia palveluita, perheitä tuetaan enemmän kuin ikinä ennen historiamme aikana, viidestä ihmisestä yksi maksaa enemmän veroja kuin ne neljä yhteensä, ym jne, nousee huuto: valhe, emävalhe, tilasto! Kun itsellä on se tunne, että katastrofista katastrofiin mennään. Faktaa tunteen pohjaksi ei ole, eikä haetakaan. Maailmalla Suomea pidetään vapauden esikuvana ja demokratian mallina. Onko siis niin, kuin joku entinen johtaja sanoi, että Suomi kestää kaikkea muuta, mutta ei hyvinvointia. Nyt täytyy saada osoittaa mieltä ja vaatia tuskin vuosi sitten vapailla vaaleilla valittuja poliittisia johtajia eroamaan, ikäänkuin demokraattinen hallinto olisi yhtä kuin big brother tai heikoin linkki.

Jaakko Aalto

Kun katsoo ympärilleen, todellisuus on melkoisesti toisenlainen kuin median ja kommenttipalstojen näyttämä todellisuus. Ja onneksi vielä niin päin, että se todellisuuden todellisuus on niistä kahdesta se selvästi parempi.

Demokratian vahvuuksiin kuuluu, että se sallii itseään arvosteltavan. Meidän äänestäjien asiana on sitten päättää, milloin uskomme arvostelijoihin ja milloin emme, annammeko kannatuksemme rakentajille vai rabulisteille.

Petri Hämäläinen

Nykyisen demokratian pääasiallinen ongelma on se, että yhä harvemmat kokevat sen säilyttämisen arvoiseksi.

Ensiksi katoaa kunnioitus, sitten arvostus, sitten auktoreetti ja viimeisenä legitimiteetti.

Kansallisvaltion ja yhteisöllisyyden rumeneminen, poliitikkojen vallan ja vastuullisuuden (accountability) siirto ylikansalliselle kasvottomalle EU:lle, pankkien moraalikato ja pohjaton pelastaminen (bail out; suoraan tai Kreikan kautta), vähäosaisten etujen kaventaminen, monikulttuurisuuden ja siirtolaisten/maahanmuuton ongelmien kieltäminen ja rikollisuuden vähättely sekä heidän etujen asettaminen omien kansalaisten etujen edelle ovat kaikki asioita jotka suoraan murentavat demokratian arvopohjaa.

Median on täysin sokea näisen ongelmien edessä. Siksi se on täysin keskeinen osa demokratian kriisiä.

Ja demokratia voi vielä pelastua, se voi korjaantua.

Ja se edellyttää median muuttumista.

En usko että se tapahtuu.

Ari Ohvo

Poliitikkojen kannattaisi edustaa enemmän kansan tahtoa ja vähemmän yritysjohtajien kieroja ehdotuksia. Yrityselämä yrittää esimerkiksi tuoda nelosoluet kauppoihin, jotta oluiden myynti kasvaisi. Alkoholin kulutuksen kasvusta ovat huolissaan lähes kaikki terveysjärjestöt ja poliisi.

Jari-Jukka Annala

Eikös sitä ole tapana moittia, kun ei saa sitä mitä tilaa. Politiikassa ei ole minkäänlaista vastuuta, vaikka vaalien voittaja seuraavana päivänä rikkoisi jokaisen vaalien alla antamansa lupauksen. Politiikkaan tarvitaan suoraselkäisyyttä, ei helppoheikkejä.

Timo-Pekka Mustakallio

YLE esitti taannoin mielenkiintoisen Ulkolinja-jutun (linkki Areenaan) "Kiinalaisesta maailmanvalloituksesta". Aiheeseen liittyen eräs kiinalainen viisaus on, että "jos johtajat ovat heikkoja myös (sota)joukot ovat heikkoja". Olemme vuosien saatossa yhä uudelleen lukeneet EU-johtajien ryhdittömyydestä ja suhmuroinneista (vaikkapa Junckerin härskit verojärjestelyt, joilla suuryhtiöitä saatiin vedettyä Luxemburgiin), tai tuoreeltaan vaikkapaa Ranskan konservatiivi-ehdokas Francois Fillonin vaimolleen järjestämästä tosi mukavasta työpaikasta (kova palkka juoksee vaikkei mitään tarvitse tehdä... voi, kyllähän tuollainen kelpaisi minullekin!).

http://areena.yle.fi/1-3861361

Vakaiden yhteisöjen periaatteet ovat yleismaailmallisia - itse asiassa monia niistä on havaittavissa jopa laumaeläimistä - ja niihin kuuluu, että yhteisön johtajiksi valitut ovat kurinalaisia, äärettömän "hygienisiä" seikkojen suhteen mitkä herättävät laumassa epäluuloja aseman väärinkäytöstä, oikeudettomien etujen anastamisesta, lauman etua vastaan toimimisesta. EU on haalinut taipaleensa aikana paljon valtaa, muttei ole ottanut valtaan kuuluvaa vastuutaan tosissaan: SIKSI se on menettänyt, ja menettää kiihtyvästi kansalaistensa luottamuksen - kansalaiset toimivat rationaalisesti äänestäessään nyt voimia, jotka lupailevat muutosta. Demokratia toimii siis... mutta tavalla minkä Brysselin virkamiesparatiisi (ja monen jäsenmaan establishment) kokee uhkaavaksi: valta karkaa vastuuttomien käsistä... se on Luonnon laki.

Bryssel on ryhtynyt torjumaan tätä valtaansa uhkaavaa kehitystä keinoin, joita voi vallan hyvällä syyllä kutsua epädemokraattisiksi ellei totalitäärisiksi. EU-kriittisiä voimia pidettiin Europarlamentin vaalien 2014 jälkeen esimerkiksi loitolla eri valiokuntien johtopaikoilta, eli EU toimi vastoin omia sääntöjään tai käytäntöjään. Sen yritykset hallita mediatilaa - siis estää kriittisten äänenpainojen tai näkemysten esittäminen - ovat kuin totalitäärisen valtionjohdon oppikirjasta. Valhevirtamediaa (entinen valtavirtamedia) voi joiltain osin jo verrata vaikkapa "Völkischer Beobachter"-lehteen erään ruteenikorpraalin hallinnon ajoilta: ruma juttu, mikä osaltaan kuvaa EU:n rappiotilaa. Tuore YLE-kohu kertoo hyvin samankaltaisesta poliittisesta vaikuttamisesta tiedonvälitykseen - eli sen mitätöinnistä, sokaistumisesta juuri hetkellä kun silmien pitäisi olla auki ja valppaina.

Mielestäni presidentti Niinistö on hyvä mies, ja hänen kannanottonsa suurilta osin hyvinkin tarkkanäköisiä. On myös kehuttava pääministeri Sipilää, joka hyvän johtajan tavoin on kriisinhoitokiireiden hellittäessä nyt nostanut katsettaan paperipinkkojensa keskeltä, eli perustanut työryhmän selvittämään "ovatko kaikki kansalaiset vielä mukana kyydissä" (kansanomaisesti ilmaistuna): hän osoittaa näin mielestäni hyvän johtajan piirteitä - juuri sellaista kaliiberia, jota menestyvältä mieheltä saattoi odottaakin. "Näillä mennään". Voi hyvin olla, EU-laajuisia järkyttäviä epäluottamuslukuja poliittisia päättäjiä kohtaan lueskellessa, että unionin käy köpelösti - mielestäni kuuluu jo kosken pauhua, jylyä. Lie siis kuvakielisesti aiheellista sitoa irtotavarat, ottaa liivit ja äyskärit jo käden ulottuville, ja valmistautua joukolla soutamaan kun perämies käskee... yksissä tuumin ja aikailematta. Ehkäpä koski onkin vain lempeämpi virtapaikka - mistäpä tietäisimme, kun ei ole karttaa edessä olevasta - mutta olisi ikävä joutua siihen varautumattomana.

Teppo Oikari

Kansalaisten mielipiteiden ja näkemysten sensurointi juhlapuheiden vastaisesti kyllä edesauttaa rivakasti tätä kehitystä. Mitä muitakaan vaihtoehtoja äänettömälle rivikansalaiselle jää kuin kääntää selkänsä "demokratialle" ja yrittää hoitaa asiansa itse? Suurissa maissa edullisin sosiaaliturva on se parin satasen hätävara.

Carolus Linden

Nykyään on demokratian kannalta ongelmallista, että löyhäperusteiselle some-kirjoittelulle annetaan sille kuulumatonta arvoa ja arvostusta. Olisi parempi suhtautua some- kirjoitteluun sen luonteen mukaisesti. Sen luonne on samankaltainen kuin huutoäänestyksessä ja kansankärjillä. Sellaisissa yhteyksissä esitetyille näkemyksille ei yleensä kovin suurta painoarvoa.
Onhan tämä hieman metka näkemys kun tämäkin on some-kirjoittelua.

Panu Saarela

Carolus Linden on mielestäni täysin oikeassa. Some-kirjoittajien räävittömiä "olen kansan puolella eliittiä ja ylipäätään kaikkea vastaan" - kuvitellaan olevan aitoa totuutta ja kansan ääntä. Mutu on uusi jumala. "Asiantuntija" on heille kirosana, tosiasiat valtamedian tahallista vääristelyä: "Minä tiedän kaikesta kaiken ja valtamedia prkl ei sitä kerro." Kokonaisuuksia ei tajuta, ainoa merkittävä "tiedonlöhde" on mutu, ja se ei koskaan erehdy.

Teppo Oikari

Linden on oikeassa siinä, että "Demokratia" toimii järjestäytyneessä yhteiskunnassa (ohjatussa totalitarismissa). Nyt on kuitenkin niin, että Gamechanger ns. vapaan tiedon levittäminen yli internet teknologian on murtanut tämän menneen maailman ja sen rakenteet. Binäärimaailma toimii logiikalla 00/01 jolloin se tarkoittaa pokeritermein All in/Fold. Kukaan ei pysty enää poimimaan rusinoita pullasta tai kuvitella että voi saavuttaa jonkinlaista statusta erikseen. Koko järjestelmä on suljettava jolloin myös saavutetut hyödyt häviävät. Asiantuntemusta ei voi enää perustella millään muulla kuin omakohtaisilla faktoihin perustuvilla kokemuksillaan. Se siitä mutun väheksymisestä. Jos halutaan säilyttää mennyt vahva valtiojärjestys, se tarkoittaa raskaasti peruuttamista ja ihmisten oikeuksien säännöstelyä ja velvoitteiden tuntuvaa lisäämistä pakottavalla kontrollilla. Tähän eliitti ei rupea koska he ovat yhä kuihtuva vähemmistö ja seurauksia ei kukaan täysijärkinen halua vapaaehtoisesti vastaanottaa. Pienin paha olisi kivuta puusta alas ja anoa ymmärrystä ja armoa. Anteeksipyynnölläkin rikkoo jo jään.

Risto Vehniä

Nythän Suomea hallitsee vahva AY-liike joka on suoraan kytköksissä myös vasemmistopuolueisiin. Rinteen valinta vahvistaa tätä taas ja takaa mistä ohjeet tulee. Tätä demokratian vääristymää ei kauhistella. Kytköksiä yritysmaailmaan pidetään sen sijaan uhkana demokratialle.

Jukka Alaspää

Jos olisi kansaa kunnioittava demokratia, niin olisi järjestetty maahanmuutosta kansanäänestys ,koska se on kansaa repivä vähemmistön utopia.
Surkuhupaisaa nykymenoa kuvastavaa, mikä on liian monen politiikan huulilla ja tämän ajan surkeuden edistäjä Halonen sanoi .
TRUMP TEKEEKIN NIIN KUIN LUPASI VAALEISSA KANSALLE.