Sunnuntai 26.5.2019

Keskustalainen kävi leipäjonossa: ”Lähinnä hävetti”

Luotu: 
4.2.2017 11:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Antti Kaikkonen.
|

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi eduskuntaryhmän talvikokouksessa lauantaina käynnistään leipäjonossa Helsingissä.

–Leipäjonot olivat pitkät. Ruokaa jaetaan vapaaehtoisvoimin kahdesti viikossa. Jonon väki oli kirjavaa: eläkeläisiä, työttömiä, maahanmuuttajia, varmaan joitain opiskelijoitakin. Rahat eivät riitä ruokaan. Samanlaisia jonoja on kymmenissä kaupungeissa ympäri Suomen, hän kuvaili.

–Itseäni lähinnä hävetti. Leipäjonot ovat olleet pitkät jo vuosikausia. Mikään eduskuntapuolue ei voi saavutuksillaan tässä asiassa kauheasti kehuskella, ei myöskään nykyhallitus. Vaikka työttömyys nyt viimein alenee, on meillä valtava joukko ihmisiä, joilla toimeentulo on tosi tiukalla. Tähän tarvitaan korjausliikettä, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Mitä useampi tämän ymmärtää, sen lähempänä muutos on, Kaikkonen jatkoi.

Samalla Kaikkonen linjasi eduskuntaryhmän tavoitteita puoliväliriiheen. 

–Nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi tarvitaan kokonaan uusia ratkaisuja. Yleinen työttömyys on jo laskussa. On erittäin tärkeää, että onnistumme pian painamaan myös nuorisotyöttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden laskuun, hän totesi.

Kaikkonen tyrmäsi myös ajatukset uusista leikkauksista.

–Lähdemme siitä, että tämän vaalikauden valtiontalouden säästöt on tehty hallitusohjelmassa yhdessä sovitun mukaisesti. Talouden kasvua ei saa vaarantaa uusilla säästöillä – päinvastoin, sen voimistamiseksi on käännettävä kaikki kivet.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Nyt löytyi jo toinen, joka kertoo oikein lehdessä käyneensä leipäjonossa. Häntä häpesi ja toinen (Antti Rinne) antoi toivoa jonottajille.
Kiitos myös suomalaiselle lehdistölle. Nämä uutiset ansaitsevat tiedonjulkistamispalkinnon.

Marja-Liisa Kalkela

Hävetti? Miksi? Itsehän Kepu/kok nuo leipäjonot loi -94.

Leikkaamalla rajusti työttömien työttömyyskorvauksia. Leikkasi pienintä mahdollista tukea mitä tuloton saa Toimeentulotukea. Jota köyhimmät saa elantoonsa.
Tuki pysyi elinkustannusten ja hintojen mukaan laskettuna -94-11 asti 419,11e/kk.
Nousiko hinnat ja Alv tuona aikana?)
Asumistuki
Lapsilisät
kotihoidontuet
elatusmaksut
jopa lasten kesällä myyvät marjat
kirpputoreilta saatu myynti raha
Lasketiin tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.
Köyhänä pysyt.

Nyt summa on 487e/kk ,0 euron työtä vastaan ,työttömillä.
Toimeentulotuen ja työttömien Perutulon ehdot pysyi samana
Kela-17

Miksi meillä olikaan leipäjonot?

Ilmi Pantsari

Onko tämä hävettäminen vain tulevien vaalien ( kun.ja edusk.) alla ? Sen jälkeen kun vaali on suosinut , unohdetaan hävetykset ja huonosti toimeen tulevat . Esim. keskustallakin on vuosien saatossa ollut aikaa asioita korjata. Ei saa kansalle enää valehdella .

Kimmo Tallqvist

Syytäkin hävetä kun ette noudata EU säännöksiä
Suomi joutui jo 2015 Euroopan neuvoston tarkkailulistalle liian pienen sosiaaliturvan tason takia
Leipäjonot loppuu kun sosiaaliturva nousee pohjoiseurooppalaiselle hyvinvointivaltioin tasolle

Kari Oittinen

Suurin syy pitkäaikaistyöttömyyteen taitaa olla ikärasismi. Mies, kun lähestyy 50 ikää tai on sen verran juuri täyttänyt, tulee irtisanominen tavalla tai toisella. Sitten seuraa ns. työllistämistoimia, jotka eivät juurikaan koskaan johda nomaaliin työllistymiseen. Näin miehestä tehdään pitkäaikaistyötön. Aikanaan miehelle ei näin menetellen tarvitse maksaa edes kohtuullista eläkettä ja hänestä tulee sosiaalisten tukitoimien nauttija.

Marja-Liisa Kalkela

Tuskin.Eihän kok S.Lindeniäkään hävetä nostaa "työttömyyskorvausta" sopeutessaan putoamiseen eduskunnasta 5 000e/kk .
Liekö kumpikin myös Kaikkosen perhe saanut ansiosidonnaita vanheimpainrahaakin .
Mikähän olisi summa kansanedustajan palkkiosta?
Siwan kaupan-tätille se on n.1200e/kk.
Työttömälle 0 euroa ,kun ei ole tuloja.

Teppo Oikari

Politiikkaan tulisi hyvä tavoiteajuri jos säädettäisiin niin että eduskunnasta tippuneiden kansaedustajien sopeutumiseläke korvattaisiin loppuelämän kestävällä leipäjonotuksella. Ei tarvitsisi hävetä mitään vaan saisi reilusti kokea sitä mitä on toimillaan ansainnut. Nythän asiat perustuvat ansiottomuuteen virkapöytien molemmilla puolilla.

Esko Kotilainen

Voisiko joku kertoa milloin seuraava politiikko ilmestyy leipäjonoon. Voisi ennakkoon järjestää vastaanoton.kujanjuoksulla.Vai pitääkö nyt kaikilla olla mailat mukana päivittäin vaaleihin saakka.Kaikki mukaan,myös kirkon edustajat,se voittaa vaalit kuka on piesty pahiten.Täällä ulkomailla kun minulta kysytään miten Suomessa menee,vastaan aina ,hienosti vetelee,politiikotkin ovat leipäjonossa.Vaikkei siellä olekkaan muuta tarjota kuin nyhtöhorsmaa,egoloogisesti kasvanutta.Minua hävettää olla suomalainen ulkomailla,kun lukee tätä kaksinaamaista sontaa.Onneksi suomenkieli on niin pieni ja media olematon,ettei kukaan sitä täällä ymmärrä.

Mikko Räsänen

Mihinkään asiaan eivät poliitikot kiinnitä niin paljon huomiota kuin "kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin" vaaleista vaaleihin. Ilmeisesti ajatus menee siten, että meillä on niin h...tin paljon huonossa asemassa olevia, että sillä keinolla saa parhaimman äänisaaliin. Tällä logiikalla tuota varmaa äänilähdettä ei kannata hävittää. Se johtaa siihen, että "kaikkein heikoimmassa asemassa olevien" elämää ei itse asiassa saa korjatakaan, koska milläs sitä sitten osoitettaisiin ihmisläheistä politiikkaa, jos köyhät loppuvat? Loogista olisi, että joku puolue ajaisi hyvin toimeentulevien asiaa ja sen vuoksi haluaisi kasvattaa tuon ihmisryhmän lukumäärän mahdollisimman vuoksi.
On maamme köyhä, siksi jää...

Ritva Härkälä

Vai hävetti , hävettääkö eliittiä yhtään omat suuret palkkionsa joita täytyy nostaa aina vaan, vaikka maalla velkaa ja asiat päin prinkkalaa.? Hävettääkö nostaa suurta palkkiota ja käyttää kaikkia etuja niiden lisäksi , toiset kun näkevät nälkää? Sopeuttamiseläkkeet on ensimmäinen asia mitä ei kuuluisi olla olemassakaan. Koska jos jää työttömäksi siellä on työttömyystoimisto mihin kansakin joutuu menemään. Saavat vielä muutaman päivän karenssinkin. Kyllä noilla tuloilla pitäisi jäädä säästöön sen verran ettei talous ole heti sekaisin jos työtä ei ole. Toisinkuin duunarilla jonka koko palkka menee elämiseen jos ihan riittääkään. Todella huomaa että kunnallisvaalia pukkaa kaikki ovat nyt sitä ja tätä mieltä Sipiläkin huomaa että kansan silmin Eu on huonosti hommansa hoitanut ja Rinne jakaa toivoa leipäjonossa. Kaikki ovat oikein heränneet. Kun kuntavaalit on käyty niin sama meininki jatkuu.

Marja-Liisa Penttinen

Kepu pettää aina! Ei siellä leipäjonoissa maahan tunkeutujia ole,sillä suomen veronmaksajat maksavat heille täyden ylläpidon kaikilla herkuilla,sisältäen ilmaisen terveyden hoidon,unohtamatta että heille opetaan kamppailulajeja esm,TAPANILAN ERÄ! Sinä maksat! Jk.Tänään menin kauppareissulle kun eräs kulkija pyysi 5:ttä euroa,joka häneltä uupui lääkeostoistaan,muistamme kuinka nykyhallitus löi 50euron omavastuun! Hävetköön!

Marja-Liisa Kalkela

EU on huomauttanut jo useampaan kertaan liian pienestä sosiaaliturvasta,mitä on EU sovittu.
Pääministerithän oli kepu ja 1 kerran kok.
Sos ja terv.ministerit kepu,kok joka kirstun päällä istuu.Kelassa -56-17 Kepun ex-kansanedustaja.

Vas/sdp jo -05-08 -10 esitti tukien palauttamista entiselleen kun oli nousukausi.
Esitykset kaatui aina porvaripuolueiden enemmistö äänillä.

Vasta -12 VM Urpilainen sai nostettua perusturvaa ensimmäisen kerran -94 jälkeeen
Tuki nousi 60e/kk
Yksinhuoltajalle 140e/kk .Ennen tuki oli sama kuin yhdellä (419,11e/kk)

Periksi joutui tuosta antamaan 1%ALV 24%korotuksen.Kepu,kok vaati ALV 2% korotusta 25%.
Ei sdp,vas 2 -6 porvaripuoluetta vastaan niin vain itse päätetä yhtään mistään
ellei joku tule ehdotusten taaksi ,jolloin on enemmistön päätös.

Kaarle Akkanen

Tekopyhää ja epäaitoa oman profiilin nostoa edustajalta. Ns. leipäjonot ruokkivat itse itseään. Kuinkahan moni käy siellä siksi, kun kerran ilmaiseksi saa ja ilman mitään kontrollia? On sitten varaa istua pidempään lähikuppilassa ja maahantulijat tietysti ottavat etuuden, hyödyn iloisesti vastaan?

Marja-Liisa Kalkela

Kuinkahan moni käy siellä siksi, kun kerran ilmaiseksi saa ja ilman mitään kontrollia?

Mietippä sitä. Työmarkkinatuki vero 20%+ALV 24%= veroa 44%
Käteen 480e/kk
Vaatteisiin
Ruokaan
Puhtaanapitoon
käsiapteekki lääkkeet
puh.lasku
autolippu
Näillä hinnoilla ja Alv samat kuin muillakin.
Ei muita kelan tukia vain toimeentulotuki. (lapsilisä,kotihoidontukia ym -94jälkeen)

Lainasit Zyzzen sanoja. Hakee kun ilmaiseksi saa.

Onko nöyryyttävämpää seisoa leipäjonossa hakemassa ruokaa lapsille tai eläkeläisen hakea ruokaa,"hyvinvointivaltio" Suomessa 1994-2017
Kuppilassa?
On varaa niillä ketkä saa kaikki kelan tuet tulojensa päälle johon on oikeutettuja.
Ansiosidonnainen vanheimpainraha 5 000e/kk tienaavalle n.4 000e/kk+lapsilisät.
Köyhälle 0 euroa kun ei ole tuloja.
Toimeentulotuen saannin ehtohan on että olet varmasti köyhä .Se varmistetaan vero,pankin 2kk tiliotteella ,menoilla ja tuloilla esim.työmarkkinatuki,peruspäiväraha ,asumistuki,lapsilisät nyt myös perusturva,lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.

Että vielä kateellinen tuosta ja veisi leivänkin vielä tulottomien köyhimpien suusta?

Marja-Liisa Kalkela

Kerroppa miten Yksi puolue joka on vähemmistöä saa enemmistön taakseen poistamaan leipäjonot?
Se kun ei Sdp 42 (-11-15) onnistunut jos kok,rkp,vihr,krst,eduskuntaryhmät hallituksesta ei tullut esityksen taakse? Eikä onnistu muidenkaan esitykset ellei hallituspuolueet ole siitä enemmistönä samaa mieltä.

JK.Köyhien tuet Stvm=
Hyssälä/Rehula (kesk.
Risikko/Räty (kok)
Mäntylä/Mattila Ps
Hallitukset Kepu,kok,kepu

Marja-Liisa Kalkela

Pienintä tukea (toimeentulotukea) saavia oli -14 250 000 kotitaloutta.
Niistä n.150 000 pitkäaikaistyöttömiä.
Stvm/VM
Nyt kun ansiosisdonnaista lyhennettiin putoaa työmarkkina-toimeentulotuelle.
"PS -Niikolaisten" kylmäautoille (1 milj.verovaroista) riittää kysyntää Hurstille kuljettamaan -30%
parasta ennen kauppojen maksalaatikoita ym.

Lumira Lumus

"Itseäni lähinnä hävetti. Leipäjonot ovat olleet pitkät jo vuosikausia. Mikään eduskuntapuolue ei voi saavutuksillaan tässä asiassa kauheasti kehuskella, ei myöskään nykyhallitus. Vaikka työttömyys nyt viimein alenee, on meillä valtava joukko ihmisiä, joilla toimeentulo on tosi tiukalla."

Oikea asenne, leipäjonot ovat suuri häpeä ja epäinhimillisyys, ihmisarvon menetys vaikeuksiin joutumisen vuoksi. Rikollistakaan ei saa näin julmasti kohdella. Kuinka suuri tervysriski liittyy jäteruokaan, homehtuneita leipiä. pilaantuneita vihanneksia muovipakkauksissa. Jokainen tietää tämän.
Täysin toivoton tilanne ja A. Rinne kehtasi makesti hymyillen hyväksikäyttää näiden mitä onnettominta asemaa ja mainostaa tarjonneensa yhdelle aterian ja jakaneensa toivopussejaan tekemättä yhtäkään aloitetta niiden syiden korjaamiseksi, jotka johtavat tämän kehityksen jatkumiseen.

Oikeus ihmisarvoon on yleinen ja yhtäläinen oikeus jokaiselle ihmiselle ja se on itsestään selvä oikeus ja sen loukkaaminen ja kunnioittamatta jättäminen, millään valtapoliittisella, virkapolittisella tai muulla syyllä, on yksi surimpia rikoksia elämää kohtaan.
Tätä ei Suomessa pidetä rikoksena ja ihmisarvon loukkaamista perustellaan mitä moninaisimmilla syillä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Täysin toivoton tilanne ja A. Rinne kehtasi makesti hymyillen hyväksikäyttää

Niinkö?
Tiesitkö että SDP sai Urpilaisen ajamana -12 juuri noille köyhille toimeentulotuen korotuksen ja asumistuen korotuksen ?
Ensimmäisen kerran -94 leikkausten jälkeen.
Tuki pysyi -91-11 Samana koko ajan (myös euroiksi ,markoista muutettuna)
YLE-11 "Toimeentulotuki pysynyt samana jo kaksikymmentä vuotta"!

Summa oli 419,11e/kk yhdelle,myös yksinhuoltajille.
-12
Yhdelle 60e/kk lisää 480e/kk
Yksinhuoltajalle 140e/kk lisää 560e/kk
Asumistuen korotus pienesi omavastuu osuutta tuosta summasta.

Ja koska kok,krst,rkp,vihr. "närästi" tuo vaativat nuo ALV 2% korotusta 25%
Urpilainen suostui vain 1% 24%

Katsos kun VM ei ole Stvm rahoja ,ne on eri budjetista ja niistä päättää Stvm-valiokunta ja Sos ja terveysministeri.

VM talousarviot kun tekee kaikkien ministeriöiden omat ministerit ja virkamiehet .
Myös leikkaukset ja korotuspäätökset.
Valtionvarain ministeri tuo vain niiden yhteenlasketun koko valtion talouden esityksen eduskunnalle.
Miksikö? Koska verot,tulot ja menot kuuluu VM ministerin tehtäviin.
(ei sosiaaliturva eikä KELAN tuet)

Kannatasko lukea eduskunnan sivuilta miten päätökset syntyy ,mikä on kunkin ministerin vastuualue,miten valiokunta vaikuttaa päätöksiin ,miten ne kiertää asiantuntija lausuntojen jälkeen takaisin valiokunnille.
Ja lopuksi eduskunta enemmistöllä niistä päättää.
Ei yksi ministeri .
JK.Ettet ole vahingossa äänestänyt juuri sitä ministeriä kuka on ollut edm. esityksen takana joka sua on närästänyt .

Markku Nieminen

Kun eliitille ja herroille ruvettiin jättipalkkoja, -palkkioita, osinkoja ja optioita maksamaan niitä puolusteltiin sillä että, "eihän se ole keneltäkään pois"!???
Olitte kysyneet mitä mieltä leipäjonossa olevat ovat asiasta. Olisi voinut tulla toisenlainen vastaus.

Tarya Korhonen

Jostain syystä en usko niin Rinteen kuin Kaikkosen kaunosieluisuuteen. Keskusta/Kaikkonen elelee herroiksi kansanedustajan + lisätulojen myötä ja samalla sijaistaa kahta lahta, joista maksut ovat yleensä olleet tähtitieteellisiä??
Rinne/SDP SDp:llä jo pitkään synkkä menneisyys mm. Paavo Lipponen " taitettu eläkeindeksi" , Koiviston konklaavi, olettaisin löytyvän vielä muutakin mm. Rinne ja VVO sotkut. Jokos me vihdoin uskotaan näihin takinkääntöihin? Siksi poliittiset puolueet ovat tulleet tiensä päähän. Ryhmäpäätöksiä ei saisi olla ollenkaan, ainakaan eduskunnassa. Näin ei lakeihin saada kannanottoja tarpeeksi laajasti, vaan niistä tulee porsaanreikiä täynnä olevia, joista viranomainen menee läpi, kansalaisen tappioksi. Viranomaiset on palkattu neuvomaan kansaa byrokratian kanssa, ei kaatamalla päälle :(

Marja-Liisa Kalkela

Kaikki nuo kepun propakandaa-
VVO= Nuorisosäätiön vuokrat sossusta,asumituet kelasta=Viroon nyt kovanrahan asuntoja edm.rahoilla.
KL/IS
Taitettu Indeksi=EK/Ahon hallitus eläkeuudistus joka oli jaettu -92-96 ajalle tehtäväksi.
Miksikö? Helpotettiin laman takia työnantajien ja valtion eläkemaksuja.
VM/EK asiakirja -91
Koivisto=
Kekkosen Efta,ETY,EY sopimus,rahan vapauttaminen EMU kokeilua varten.
Aho rahaliitto Emu -92 astui voimaan 1.11-93
Ei suinkaan vasta Lipponen -98 eurosta päättänyt.

Lähteet:
EU/EMU juuri avatut arkistot mitkä salattiin tuolloin.

JK. Myös PS tietää nuo. MSP Vistpakka,U.Leppänen ,puol.sihteeri T.Soini- 87-95
kun MSP meni konkaan -95