Maanantai 20.5.2019

Juha Sipilä tyrmää lisäleikkaukset: ”Talous nousee ja yhä useampi on saanut työpaikan”

Luotu: 
5.2.2017 12:17
Päivitetty: 
5.2.2017 12:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän mukaan lyhyen tähtäimen leikkaukset on tehty.
|

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän mukaan hallitus ei suunnittele lisäleikkauksia.

–Lyhyen tähtäimen leikkaukset on tehty. Me emme leikkaa lisää, hän sanoi puheessaan keskustan kuntavaaliristeilyllä sunnuntaina. 

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on arvioinut, että Suomessa olisi keväällä tarve jopa 1–2 miljardin euron lisäleikkauksille. Myös esimerkiksi Nordea ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat puhuneet uusien leikkausten tarpeellisuudesta. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun mukaan julkisen talouden sopeuttaminen häiritsee entistä vähemmän talouskasvua Suomessa. Tämä antaa hänen mukaansa tilaa lisäsopeutukselle, mikäli tarvetta kevään kehysriihessä ilmenee. Etla puolestaan ennakoi, että hallitus ei selviä ilman uutta leikkauskierrettä, jos se ei onnistu viemään läpi lisää rakenneuudistuksia.
 
 
Juha Sipilä myönsi sunnuntaina, että tarvitaan kuitenkin lisää toimia tarvitaan työllisyysasteen nostamiseksi.

–Jos koko Suomessa olisi Pohjanmaan tai Ahvenanmaan työllisyysaste, Suomen talouden ongelmat olisi ratkaistu, hän huomautti. 

Sipilän mukaan taloudessa on tapahtunut käänne parempaan. 

–Talouden käänne on tapahtunut. Joulukuussa alitettiin kahdeksan prosenttia työttömyydessä. Talous nousee ja yhä useampi on saanut työpaikan. 

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa herkästi heiluva kausitasoittamaton työttömyysaste oli joulukuussa 7,9 prosenttia. Työllisyysaste oli viime vuonna keskimäärin 68,7 prosenttia. Sipilän hallituksen asettama tavoite työllisyysasteelle on 72 prosenttia. Ekonomistit ovat varoitelleet, että tavoite on karkaamassa kauas.

–Rohkeiden työmarkkinauudistusten sijaan tuntuu, että liiallinen tyytyväisyys vaivaa tällä hetkellä päättäjiä. Samaan aikaan uhkakuvia kerääntyy ensisyksyn liittokierrokselle. Liittokierrokselle mennään ensimmäisen kerran niin sanotulla ”Suomen mallilla”, joka on yhä levällään. Pettymykset voivat helposti purkautua palkkariitoina ja lakkoaaltoina rauhallisen viime vuoden jälkeen. Toki toinen vaihtoehto työllisyyden kohentumiselle on odotella onnenkantamoista talouteen, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi Tilastokeskuksen julkistamien lukujen jälkeen. 

Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen on puolestaan kiinnittänyt huomiota pitkäaikaistyöttömien suureen määrään. Mikkosen mukaan vuonna 2016 saavutettiin kyseenalainen ennätys, kun pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä nousi yli 37 prosenttiin. 

Myös Sipilä huomautti puheessaan sunnuntaina, ettei pelkkä talouden korjaaminen riitä.

–Suomi ei ole kunnossa, ennen kuin eriarvoistuminen on pysäytetty.

Lue myös: Varoitus Suomen tuoreista luvuista: ”Liiallinen tyytyväisyys vaivaa päättäjiä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Hyvä kun toimittaja laittoi lainausmerkit
”Talous nousee ja yhä useampi on saanut työpaikan”

Koska jo 7 000 on saanut 0 euron työtä ,sosiaaliturvaansa vastaan,enemmän kuin -15.
Talous "kasvaa" vain hetkellisesti" ,mikäli uskomme VM-virkamiesten ja Etlan laskelmiin.

Kuntavaalien jälkeen kun paikat on plakkarissa ja jaettu,joku "yllätävä" seikka pakottaakin leikkaamaan.
(Julkinenpuoli on yhä korviamyöten veloissa,kunnat)
Kepu pettää aina.

Pasi Käyhkö

Sipilällä on jo kuntavaalien menestyspaine. Lisäleikkaukset tulevat vasta heti syksyllä. Sillä seuraavana vuonna ovat maakuntavaalit ja silloin kepulla on kaikki "pelissä".
Luulen, että Orpo on tässä asiassa se rehellisempi ministeri.

Risto Salonen

Työttömyysaste alenee, koska eläkkeelle poistuu enemmän kuin työmarkkinoille tulee. Työllisyysaste on oikeampi mittari.
Korkotaso alkaa pikkuhiljaa noista. Prosenttiyksikkö lisää niin budjetin alijäämä eli leikkaustarve kasvaa miljardilla. Niin ja soten voimaantullessa Kepukuntia pitää tukea lisää, kun verotulojen poistuminen kunnista paljastaa lisää rahantarvetta.

Ilkka T Arvola

Tämä hallitus on jo tehnyt Keskustapuolueen kannattajien etujen puolesta kaiken minkä hallitus ja papit voivat. Sipilän tärkein tehtävä on nyt säilyttää Keskustan poliittinen asema. Uudet leikkaukset, vaikka kuinka välttämättömät koko maan tulevaisuuden kannalta, olisivat nekin perusäänestäjän mielessä Keskustapuolueen syytä. Siispä ei leikkauksia.
Kyllä kansa maksaa.

On se kumma, että heti kun "syntyy jakovaraa", Keskusta on jakamassa sen eikä halua käyttää sitä velkakierteen hidastamiseen.

Pertti Ikonen

Veikkaanpa että Keskustan puoluetoimisto on huolestunut tulevasta vaalista. Vai että ei enää tehtäisi uusia leikkauksia. Höpön höpö. Työttömiltä tullaan takuulla viemään työttömyysturvaa vähemmäksi jollakin verukkeella. Ja Sipilän naamallahan tuo asia on lausuttu, että onko Sipilä enää pitkään remmissä mukana.

Teemu Terava

Suomessa kaikki vaalit pitäisi yhdistää, ja miettiä tarkkaan vaalikauden pituus.
Tämä on välttämätöntä maan talouden ja yleisen hyvinvoinnin kannalta.
Hallitus tulee aina hulluksi vaalien alla ja alkaa lykätä välttämättömiä päätösiä tai tehdä vahingollisia päätöksiä miellyttääkseen äänestäjiä.

Carolus Linden

Taitaa olla aivan liian aikaista kehua talouden nousua, ilman että vienti kohtaa kunnolla kasvanutta kysyntää.
Sitä paitsi on vaarana, että kun jenkit nostaa korkotasoa, niin romahtaa koko maailman finanssijärjestelmä kun sen sektorin johdannaiskupla poksahtaa puhki.

Tapio Mäkeläinen

Jotain parannusta tulee työttömyyteen mutta ainakaan pitkäaikastyöttömien ei pidä iloita sillä heitä ei palkata vaikka työttömyys painuisi muilla nollaan. Siltä näyttää kun heidän ryhmän kasvu jatkuu ihan samana.
Voisiko joku selittää miksi meillä näin koska maissa joihin koko ajan vertaamme ei tilanne ole näin sairas vaan työputken pituus on normaali. ?

Marja-Terttu Peltovuoma

Sipilä se pitää työllisyyden nousuna kun eläkkeelle laitetaan porukkaa ja Kelan perusturvalle 2000 henkilöä Ansiosidonnainen lyhenee ja nuoria on hävinnyt ettei heitä näy työttömyys ym tilastoissa.Tää on sitä tämän päivän työllisyyslukujen nostamista.Maksetaanko oikeesti meillä pääministerille tälläisestä ufo-tiedosta vielä palkkaakin. Alas on maamme päättäjistö vajonnut vai pelkkää tyhmyyttäkö tollaisia tilastoja Sipilä vouhottaa....ne vaalit ne vaalit tulee. Ja Sipilä antaa jälleen valheellisia lupauksia samoin kuin viime vaaleissa jotka sitten pääministeriksi päästessä osoittautui pelkäksi vaalivilpiksi.Ja jälleen samat aivopestyt äänestäjät sahanpurut päässä talsii vetämään ruksin samoille valheellisille lupaajille.Tarttee sanoa että sirkuspellet ovat arvonsa taiteilijoita.

Veijo Hukari

Julkisen talouden vakauttamiseksi olisi syytä tarkistaa kunnallisen työmarkkinaprosessin järkevyys. Neuvottelupöydästä ei löydy lainkaan maksajien edustajia. Molemmilla puolella on saman sopimuksen alaisena toimivia henkilöitä ja sopimus syntyy helposti ja on usein turhan kallis. Esimerkkinä vuosiloman pidentäminen 1999 ("lauantaita ei lasketa lomapäiväksi") minkä seurauksena 2001-2002 palkkakustannukset nousivat kahden vuoden aikana yhteensä 21 %. Sitä maksetaan edelleen ottamalla velkaa.