Maanantai 20.5.2019

Suomen venäjänkieliset huolissaan uudesta laista: ”Pelon signaaleja Suomen ulkopuolelle”

Luotu: 
9.2.2017 14:19
Päivitetty: 
9.2.2017 18:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Koko tilanne on surullinen ja tämä ei vain lisää huolia Suomen venäjänkielisten väestön keskuudessa, vaan lähettää varsin turhia pelon signaaleja myös Suomen ulkopuolelle, FARO kertoo. Arkistokuvassa Moskova.
|

Venäjänkielisten yhdistysten liitto FARO ry:n toiminnanjohtaja Stanislav Marinets ja FARO:n hallitus ovat huolissaan kaksoiskansalaisia koskevan lainsäädännön muuttamisesta.

– Viranomaiset valmistelevat parhaillaan lakiesitystä, jolla kaksoiskansalaisilta halutaan kieltää pääsy rajavartiolaitokseen sekä rajaamaan pääsyn tiettyihin valtion virastojen virkoihin. Koko tilanne on surullinen ja tämä ei vain lisää huolia Suomen venäjänkielisten väestön keskuudessa, vaan lähettää varsin turhia pelon signaaleja myös Suomen ulkopuolelle, Marinets kommentoi Uudelle Suomelle.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoi viime viikolla, että kaksoiskansalaisiin liittyvää lainsäädäntöä ollaan muuttamassa. Hänen mukaansa kaksoiskansalaisia ei jatkossa pääsääntöisesti voisi palkata puolustusvoimien sotilasvirkoihin.

Lue lisää aiheesta: Ministeri Niinistön ehdotus kaksoiskansalaisista ihmetyttää: ”Turvallisuushysteriaa”

Marinetsin ja FARO:n hallituksen mielestä kaksoiskansalaisella voisi olla vaihtoehtona luopuminen Venäjän passistaan, mikäli pääsee valtion virkaan.

– Tietääksemme Venäjän lakien mukaan Venäjän kansalaisen velvollisuus on rangaistuksen uhalla avustaa venäläisiä tiedustelu- ja turvallisuuspalveluja tai osallistua kutsusta Venäjän sotatoimiin. Tämä voisi toki olla kaksoiskansalaisella ristiriidassa suomalaisen virkamiesvelvollisuuksien kanssa, sekä mahdollisesti jopa alistaa heitä Venäjän kiristykseen, minkä emme usko olevan mahdollista. Ihmisellä voisi olla vaihtoehtona luopuminen Venäjän passistaan, mikäli haluaa ja pääsee viranomaisvirkaan, Marinets kertoo.

Hän sanoo kuulleensa maahanmuuttajien keskuudessa sen, ettei lojaliteettia Suomeen ei luoda karsimalla kaksoiskansalaisia.

Uuden Suomen haastattelema nimettömänä pysyvä venäläistaustainen mies kertoo joutuneensa venäjää puhuneiden miesten painostuksen kohteeksi. Mies kertoo, että hänen kotiovelleen tultiin antamaan varoitusta. 

Lue lisää aiheesta: Suomenvenäläinen kertoo painostuksesta: ”Ovelle tuli miehiä – tiesivät äitini osoitteen”

Marinets tai Faron hallituksen jäsenet eivät olleet kuulleet vastaavista tapauksista Venäjän kaksoiskansalaisten keskuudessa aiemmin.

– Kenellekään meistä eivät vastaavat tapaukset ole tuttuja, emme edes kuulleet sellaisesta.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jere Viikari

Ei se kansalaisuudesta ja passista luopuminen auta. Aiemmat kansalaisuudet on silti ilmoitettava turvallisuuselvityksen hakemuksessa. En silti ymmärrä, miksi kaksoiskansalaisen tai ulkomaalaisen tulisi olla huolissaan, ettei automaattisesti pääse ihan jokaiseen huipputurvallisuutta vaativaan virkaan? Ei niihin pääse supisuomalaisetkaan.

Harri Joensuu

Ikävää, että Faro Ry on näköjään valjastettu Venäjän cyber-sodankäyntiin lietsomaan negatiivista Suomi-kuvaa. Vastakysymyseksi voisi heittää, miksi Venäjä ei salli suomalaisille kaksoiskansalaisuutta, ja olisiko suomalaistaustaisilla mahdollista päästä venäjällä puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen tehtäviin?