Keskiviikko 12.12.2018

Lakimies perkasi sote-paperit, varoittaa veronvälttelystä – ”Pääministeri Sipilä ei selkeästi muista…”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.2.2017 07:49
Päivitetty: 
10.2.2017 09:46
 • Kuva: Colourbox
  Kuva
  Kaikki terveysyritykset eivät harjoita aggressivista verosuunnittelua, mutta jos toimintaympäristö suosii sellaista toimintaa, saavat sitä harjoittavat selkeän kilpailuedun suhteessa vastuullisesti toimiviin yrityksiin.
|

Työoikeuteen erikoistunut SDP:läinen lakimies Valtteri Aaltonen varoittaa verojen välttelystä sosiaali- ja terveysuudistuksen seurauksena. Hän perkasi hallituksen esityksen eikä löytänyt mitään määräyksiä, joilla pyrittäisiin rajoittamaan yksityisten terveyspalveluyritysten aggressiivista verosuunnittelua.

–Yksi sote-uudistukseen liittyvä kysymys on ollut huoli isojen yksityisten sote-yhtiöiden veronmaksusta. Tuntien isoja terveysyrityksiä omistavien kansainvälisten pääomasijoittajien mieltymyksen verosuunnitteluun, on ollut perusteltu pelko, että verorahoista kustannettavat sote-voitot katoavat ulkomaille ilman, että niistä juurikaan maksetaan veroja, Aaltonen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

–Muistatteko kun viime keväänä pääministeri [Juha] Sipilä (kesk.) vakuutti, että nämä julkisella rahalla maksettavaa palvelua hoitavat sote-yhtiöt tulevat maksamaan veronsa Suomeen? Pääministeri itse selkeästi ei muista. Lakipakettiin nimittäin ei sisälly minkäänlaisia määräyksiä, joilla pyrittäisiin rajoittamaan mahdollisuuksia aggressiiviseen verosuunnitteluun, hän toteaa.

Hän viittaa sosiaali- ja terveysministeriön tammikuussa lausuntokierrokselle lähettämään hallituksen esitysluonnokseen sote-uudistuksen valinnanvapauslainsäädännöstä.

Aaltosen kuvauksen mukaan lakiesityksen perusajatus on, että terveyskeskuksia ja muita perusterveydenhuollon yksiköitä ei enää saa pyörittää lainkaan perinteisenä julkisena toimintana, vaan jatkossa kaiken perusterveydenhuollon hoitavat asiakkaista kilpailevat yhtiöt, jotka voivat olla yksityis- tai julkisomisteisia.

Aaltosen mukaan lakiluonnoksen ainoa sote-yritysten verotusta koskeva kohta on lain 45 §, jossa asetetaan julkisella rahalla maksettavaa sote-palvelua tuottavalle yritykselle velvollisuus julkistaa tilinpäätöksensä ja verotuspaikkaa ja verotettavaa tulosta koskevat yhteenvetotiedot. Lakiesitykset perusteluissa puhutaan komeasti yhteiskuntavastuun toteuttamisesta julkisuuden kautta.

–Tosiasiassa tämä säännös on aika lailla yhtä tyhjän kanssa. Suomalaisen yhtiön on joka tapauksessa jo nyt toimitettava tilinpäätöksensä kaupparekisteriin, josta se on julkisesti saatavilla. Kun hyvin todennäköisesti yksityiset terveysjätit tulevat perustamaan julkisia terveyskeskuspalveluita varten erilliset tytäryhtiöt, kertovat kaupparekisteristä saatava tilinpäätös ja julkiset verotiedot näistä oikeastaan jo kaiken se, minkä lakiin nyt esitetty ”avoimuusvelvollisuuskin”. Näistä tiedoista ei pysty päättelemään verosuunnittelukuvioita, vaan näkee ainoastaan lopputuloksen, Aaltonen toteaa.

Hän kuitenkin korostaa, että kaikki terveysyritykset eivät harjoita aggressivista verosuunnittelua, mutta jos toimintaympäristö suosii sellaista toimintaa, saavat sitä harjoittavat selkeän kilpailuedun suhteessa vastuullisesti toimiviin yrityksiin.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Valtteri Aaltonen
Valtteri Aaltonen
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Aaltonen

Ei kyllä ymmärrä tätä nyky hallituksen toimintaa, kaikki toiminnot pitäisi yksityistää ja veronmaksajien rahat lypsää verosuunnittelun kautta niin,että Valtion kassa on tyhjänä ja taas pitää lyödä uusi vero kun mikään ei riitä.

Marja-Liisa Kalkela

Minua on aina ihmetyttänyt se kun kunnilla ja Kelassa on "vähän" verovaroja ja siksi kunnille syntyi julkisellepuolelle jonoja .Kun ei ollut varaa palkata henkilökuntaa terv.palveluihin .
Miten yks kaks isot ulkomaalaiset terveys ja hoivapalveluja tuottavat pörssiyritykset alkoi oikein kilpaila saadakseen nuo kuntien palvelut.
Globaalissa markkinataloudessa kun sääntö no. I= Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille.

Kenneth Ainetdin

Nyt vain verolakeihin muutos siitä, että ulkomaisen konserniyhtiön velkojen korot eivät ole vähennyskelpoisia. Korkovähennysoikeuksien rajoituksista pitää luopua niissä tapauksissa kokonaan kun "laina" on saatu ulkomaiselta konserniyhtiöltä. Näitä korkoja ei pidä hyväksyä ensinkään koska ne ovat vain voittojen siirtämistä verottajan ulottumattomiin.

Mikko Toivonen

Vaikka koko sote kaavailu on täysin hakoteillä eikä takuuvarmasti tuota muuta kuin palvelujen huononemista ja kustannusten nousua perusterveydenhuollon tasolla kiitos kepun ja kokoomuksen vahvojen valta-ja rahastusintressien, niin yksi mahdolliseen uudistukseen sisällytettävä lainkohta pitäisi selkeästi ilmoittaa että julkinen perusteydenhuolto saa käyttää toimittajanaan ainoastaan toimijoita, jotka maksavat kaikki veronsa Suomeen.

Parasta olisi, että tämäkin kyhäelmä vedettäisiin vielä kerran pois ja oikeat asiantuntijat laatisivat uuden jo tunnettujen hyvien ulkomaisten mallien tapaan. Nythän hyvistä malleista ei ole otettu mitään käytt5öön, mutta huonoiksi tiedetyistä, kuten Ruotsin mallista kylläkin.
Periaatteessa koko näytelmän tarkoitus on ollut lisätä kepu valtaa ja isäntäpaikkoja maakunnissa tai vaihtoehtoisesto kokoomuslaista julkisten varojen siirtoa terveyden pörssirahastajille

Lauri Kiiski

Valinnanvapauden toteutuminen ja yksityisten yritysten pääsy avoimeeen kilpailuun perusterveydenhuollossa ei liity pätkän vertaa verotuksen välttelyyn toimialalla. Mikäli verotusta vältellään ulkomaisomisteisien yhtiöiden taholta, Suomen tulee ottaa käyttöön tarvittavat keinot tämän estämiseksi - ja tietenkin EU:n antaman ja salliman laillisuuden puitteissa.

Mika Mustonen

Täysin samaa mieltä Lauri K:n kanssa. Verojen 'välttelyä' varmasti harrastavat ihan kaikki - yritykset ja kansalaiset. Niin kauan kuin se tapahtuu lakien puitteissa, ei ketään voi siitä syyttää. Jos verolainsäädännössä taas on porsaanreikiä, ne pitää tietenkin tukkia.
On muistettava, että ulkomainen yritys tekee usein merkittävät investoinnit Suomeen ja tuo tänne sitten kipeästi kaivattuja työpaikkoja ja sitä kautta valtiolle ja kunnille myös verotuloja.

Mikko Räsänen

Ulkomainen yritys vie voitot Suomen rajojen ulkopuolelle. Voi olla, että duunareitten palkkojen kautta jotain jää tännekin. Tosin tuolla filosofialla olemme hyvää vauhtia menossa halpatuotantomaaksi ja samalle linjalle Pakistanin ja muiden vastaavien kanssa. Sitähän kokkelit nimenomaan ovat vimmalla halunneet, kun puhuvat kilpailukyvystä.

Olavi Nieminen

Poliitikot eivät hallitse kv. bisnestä. Pysykööt siitä erossa.
Politiikassa on omat lakimiehet ja vartijat estämässä vahingot.
Suomen valtio ja kansa on suojeltava noilta bisneshulluilta. Jäsenkirja ei anna pätevyyttä moiseen asiaan!

Lumira Lumus

Tärkeintä on valtiovallan turvata ja edistää valintaoikeutta kansalaiselle itselleen. Se oikeus kuuluu kansalaiselle, eikä kunnalle, eikä kenellekään muulle ja ne jotka sitä valintaoikeutta haluvat, tietävät mitä haluavat ja tietävät, etteivät halua kuntansa palvelua eikä julkista hoitopalvelua ollenkaan.
Valtiovalta päättää vain siitä, että hoidon valintaoikeus tulee lopullisesti jokaisen kansalaisen oikeudeksi. Ei kunta tai julkinen voi enää yksipuolisesti päättää. mihin kansalainen menee hoitoa hakemaan.
Verotukseen vetoaminen näyttää olevan veruke, yrittää estää kansalaisen valintaoikeuden toteutumista ja estää kansalaista saamasta parasta mahdollista hoitoa, mitä maassamme on tarjolla. Kansalaisen perusoikeuksiin kuuluu oikeus päättää hoidostaan. Perustuslainmukainen oikeus.