Lauantai 26.5.2018

Yrittäjä ihmettelee Juha Sipilän taloushehkutusta: ”Pikemminkin viimeinen naula arkkuun”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.2.2017 09:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Juha Sipilä antoi keskiviikkona eduskunnalle pääministerin ilmoituksen hallituksen politiikasta vuonna 2017 ja hehkutti Suomen talouden ja työllisyyden parantunutta tilaa. Arkistokuva.
|

Helsinkiläinen yrittäjä, Trainers' Housen ja Razorfish Suomen entinen toimitusjohtaja Tuomo Luoma  ihmettelee Puheenvuoron blogissaan, mihin perustuu pääministeri Juha Sipilän (kesk.) näkemys siitä, että Suomen taloudessa on tapahtunut käänne parempaan.

–Vuosi sitten, kun meillä meni huonosti ja luottamusbarometrit olivat matalalla, meidän kustannuskilpailukykymme oli huono, rakenneuudistukset olivat tekemättä ja julkinen velka kasvoi. Nyt, kun pääministerin mukaan käänne tapahtunut ja työllisyyskehitys on vahvaa, meidän kustannuskilpailukykymme on yhtä huono, rakenneuudistukset tekemättä ja julkinen velan kasvu ei ole laantunut yhtään, Luoma kirjoittaa.

Hänen mukaansa käännettä parempaan ei kannatta hehkuttaa ilman viennin elpymisen tuomaa kasvua. 

–Se, että yhä kasvavalla julkisella velalla rahoitettavilla tulonsiirroilla elävä kansa kuluttaa populistipoliitikoiden kannustamana rohkeammin ja ottaa entistä enemmän velkaa, on pikemminkin viimeinen naula arkkuun kuin minkään valtakunnan elpymistä, Luoma lataa.

Hän muistuttaa, että vienti on edelleen 20 prosenttia pienempi ja talous kasvaa viisi kertaa hitaammin kuin 10 vuotta sitten ja mitään muutosta kituliaalle kasvulle ei ole näkyvissä.

–Toinen fakta on se, että tilanne ei korjaannu kiky-sopimuksen 24 tunnin vuosityöajan pidentämisellä tai julkisen puolen 30 prosentin lomarahan leikkaamisella. Nuo asiat juuri ovat homeopaattista talouspolitiikkaa, jonka vaikutus kokonaistalouteen on sama kuin olisi hallituksen kuukauden paastolla ennen puoliväliriihtä, Luoma kommentoi.

Kolmas fakta on Luoman mukaan se, että julkiset menot on edelleen mitoitettu kymmenen vuoden takaiselle vahvan talouden ja jatkuvan voimakkaan kasvun ajalle. 

–Näiden realiteettien perusteella jokaiselle pitäisi olla päivänselvää, että todellista talouden käännettä ei saa aikaiseksi muuten kuin merkittävillä rakennemuutoksilla. Ja mitä pidempään asiassa vitkutellaan, sitä rajumpia tarvittavat toimenpiteet tulevat olemaan.

Pääministeri Juha Sipilä antoi keskiviikkona eduskunnalle pääministerin ilmoituksen hallituksen politiikasta vuonna 2017 ja hehkutti Suomen talouden ja työllisyyden parantunutta tilaa. Asiasta nousi kova polemiikki, ja muun muassa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoi Uudelle Suomelle, että Sipilä kaunisteli Suomen valtionvelan tilannetta. Sipilän sanoihin tarttui myös vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

Lue myös: 

Juha Sipilältä kova hehkutus: ”Käänne on nyt tapahtunut – luottamus Suomeen on palautunut”

Ekonomisti: Juha Sipilä jäi kiinni helposta virheestä – kaunisteli velkatilannetta

Arhinmäen ”soitto Valtiokonttoriin” pakotti Sipilän myöntämään koko totuuden velanotosta

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Samy Arling

Hyvä kirjoitus ! Lisäksi systeemistä valuu kasvavissa määrin rahaa EU:n kasvaviin kuluihin, se raha ei koskaan palaa Suomeen, vaan siltäkin osin suomi suomeksi köyhdytetään.Tosiasiallisesti Suomi ei tarvitse EU-eliittiä mihinkään, ei varsinkaa tekemään päätöksiään puolestaan, turhia elätettäviä on jo muutoinkin liikaa.

Kenneth Ainetdin

Olen tätä samaa sanonut jo pitkään. Hallitus kiertää ongelmaa kuin kissa kuumaa puuroa.

Koko ajan pyritään leikkaamaan lapsilta ja vanhuksilta ja itse ongelma jää hoitamatta. Juuri nämä julkiset menot ovat se ongelma eikä siihen kosketa kuin vain pintapuolisesti.

Kun ruvetaan perkaamaan mistä nämä julkiset menot koostuu, niin yksi menoerä nousee ylitse muiden eli valtion- ja kunta-alan palkat. Budjetin menoista on 60% palkkakuluja sivukuluineen. Niin kauan kun tähän menoerään ei kajota niin ongelma pysyy ja voi paksusti!

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Suomi ei tarvitse EU-eliittiä mihinkään, ei varsinkaa tekemään päätöksiään puolestaan

Harmi vain kun Kepu,kok antoi tuolle luvan päättää meittin asioista jo -92.

Jotain saimme vielä päättää sen jälkeen itse.
Mutta siihenkin teki lopun Kepu,kok -08 Lissabonin sopimuksella.

-Pääasiahan on että "Navetata" on komeita ja "maitotukia" riittää.
Siksihänkai pääosin EU liityttiin .
Kun EU on 37% maatalouteen kaikista menoista.

Asko Korpela

Koko ajan väärää politiikkaa. Yritetään perä edellä latvasta puuhun, tarjontaa makrotasolla manipuloimalla. Kansantaous pyörii kysynnän voimalla. Talous pyörii ruohonjuuritason kysyntäpäätöksillä. Ruohonjuuritason rajakulutusalttius on talpol terävin ase. Sitä olisi manipuloitava. Ostovoimaa vyörytettävä sinne missä euro lähtee pyörimään eikä kellistetä laiskana makaamaan. Yrittäjä ja kuluttaja ruohonjuuritasolla ratkaisevat.

Tapio Meriluoto

Ihan oikea havainto kirjoittajalta. Mitään todellista näyttöä talouden kääntymisestä parempaan ei ole tapahtunut, eikä mitään tähän viittaavaa konkreettista asiaa ole tapahtunut. Kyse on vain tyhjästä hypetyksestä, jota hallitus ja etenkin pääministeri Sipilä harjoittavat näin vaalien alla. Ja "riippumaton" media sitten kuuliaisesti toistelee tätä ilosanomaa...

Vastaavanlaisia esimerkkejä on nähty ennemminkin; kuuluisimpana tapauksena voidaan mainita Jyrki Kataisen naurettavuuksiin asti mennyt "fantastista"-hehkutus 7-8 vuotta sitten. Ei sekään perustunut mihinkään konkreettiseen, vaan kaikki oli silkkaa mielikuvahömppää.

Marja-Liisa Kalkela

Sipilän ja SOS toimet ei edes ole nyt hetkellisesti orastavan kasvun takana.
1) Yhteisöveron alentaminen sai investointija liikkeelle.
2) Jo helmikuussa -15 Ruotsi ja Saksa nosti palkkoja (meillä oli entinen sopimus voimassa "palkkamaltilla") Jo silloin meille tuli kilpailukyky. Ennenkuin edes Kakkaralla laskettu Kikyä Sipilä edes oli näyttänyt AY.
3) Salaiset vientiyritykset hyvässä vedossa.Kertoli KL jo kesällä -15.

Mutta kiristämällä leikkauksia köyhimmiltä ja vanhuksilta,saatiin kuin saatiinkin palkat alas ja työehdot huonommaksi .
Valtion talouteen se ei vaikuta muuta kuin velkaa lisää,kun ostovoima häviää ja työttömyys lisääntyy.
Kuin kopio Ahon hallituksen toimista.

Pasi Käyhkö

Tuomo Luoma tuo oikean asian esille. Nythän Sipilä ja Soini ovat painottaneet useaan kertaan, että leikkauksia ei enää tule ja talouden kasvu on alkanut. Jutut ovat pelkkää vaalipropagandaa.
Ministeri Orpo on lähimpänä totuutta.

Markus Vuorivirta

No älkää nyt viittikö lytätä hehkutusta. Pääministerillä ja hänen parhaimmalla kaverillaan rättikauppiaalla menee nyt kivasti ja heidän "hyvillä veljillä ja siskoillaan" alkaa lompakot kovasti täyttyä kiitos taas kerran kansan uhrausten. Siitä on sitten tehty tulkinta, että koko kansalla menee nyt mahtavasti...... Niin no juu... Oikeassahan tämä on. Kyllähän sen nyt näkee sielä metroasemallakin sen totuuden... Nämä audinpenkkiläiset eivät vain viitsi käydä katsomassa.

Jouko Vainioranta

Millä ehdoilla pienyritykset saadaan palkkaamaan työttömiä?
Vain 4 asiaa pitää tehdä jotka eivät maksa yhteiskunnalle/veronmaksajille mitään mutta tuo valtavan positiivisen "pöhinän" ja pelastaa suomen talouden.
1. Yleissitovuuden poistaminen
2. Sopimusvapaus
3. Vapaa irtisanominen
4. ALV verovapaus 100 teuroa.

Yrittäjänä yli 40v ja jatkuu.

Ilkka Korkalainen

Ay-liikkeelle luovutettuun valtaan ei uskalleta puuttua vaikka se olisi välttämätöntä jotta yritystoiminta saisi uutta vauhtia. Nuo kolme ensimmäistä kohtaa ovat välttämättömiä toteuttaa. Tuosta alv:n rajasta voidaan olla montaa mieltä. 100 teuroa voi olla liikaa vaadittu.

Marja-Liisa Kalkela

Mistä lähtien AY on päättänyt hallitusten puolesta PK yrittäjien veroista,alv ?

Mistä hallitus ja yrittäjät aikoo luopua kun veroja tarvittaisiin velkoihin ,jos väkeä irtisanotaan ja palkat minimiin?
On nimittäin niin että velat nousee 68%/BKT -20 mennessä.EU raja on 60%/BKT.
Kertoili ETLAN ennuste -17

-Kirstuun ei tule nytkään riittävästi palkoista veroa .Ei etenkään 0 eurolla sosiaaliturvaansa vastaan tekeviltä työttömiltä.
+työttömät n.½ miljoonan työttömän palkoista.

-Ainahan työt voi teettää kaikkille 1 000e/kk.
Mutta PK yritysten kotitaloudet ,eläkeläiset ,lapsiperheet maksaa puuttuvat verot.Joko hintojen,verojen korotuksilla ja ALV 27%

Antti Harkila
Vastaus kommenttiin #17

Verotuloja tulisi heti rutkasti lisää kun PK-yrittäjille annettaisiin mahdollisuus joustaviin sopimuksiin, suoraan työntekijän ja työnantajan välillä. Ei pienipalkkaista työtä tarvitse ottaa vastaan. Jos ei voi irtisanoa ei myöskään palkata! Suomen kaikista sadoistatuhansista yrityksistä n. 90 % on 1-10 hengen firmoja. Eivät saa osallistua TUPO-neuvotteluihin eivätkä KIKY-sopimuksen tekoon vaikka jopa erikseen pyysivät. AY-liike on pahin työllisyyden este Suomessa! AY-porukan touhu ei muutenkaan kestä moraalista julkisuutta. Niin paljon tekevät itse sitä mistä työnantajia haukkuvat.

Tapio Meriluoto
Vastaus kommenttiin #21

Antti Harkilalla tuntuu kyllä olevan molemmat jalat tukevasti ilmassa...

Miten niin, ei pienipalkkaista työtä tarvitse muka ottaa vastaan? Totta kai tarvitsee! Jos työtön kieltäytyy menemästä tuollaiseen työhön, niin se on työkkärin näkökulmasta pätevä peruste työttömyyskorvauksen katkaisemiselle.

Ja koska porukasta yhä useampi alkaisi sitten olemaan näitä nimellisellä palkalla työskenteleviä matalapalkkalaisia, niin eipä niistä tuloista erityisemmin verojakaan makseltaisi. Joten se siitä "verotuloja tulisi heti rutkasti lisää" -hehkutuksesta.

Pasi Käyhkö

Ilkka,
Valta otetaan tai menetetään. Sitä ei anneta. Työelämässä meillä on kolme instituutiota jotka käyttävät valtaa ja haluavat verorahoja. Nehän ovat SAK, EK ja etenkin MTK. Osa niistä haluaa kaiken ja osa ei haluaisi maksaa.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #30

Ja koskahan ne demarivetoiset hallitukset oli? Kekkosen vasemmiston aikanako? Multa-kepu,MSP-sdp aina enemmistönä.
-95-03 Porvarienemmistö eduskunta.
1.)MTK:tilallisten AY
2.)EK=Pörssiyritysten AY
3.)Yrittäjät= PK-yritysten AY
SAK= Palkansaajien AY.

Nyt on menty -03-17 Kepu ja kok johdolla +1-2-3 AY toiveiden mukaan.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #32

Noinko on ? SAK AY jäsenet maksaa MTK puuhastelut veroissaan . N.miljoona eri alojen ,eri puolueiden palkansaajat.
Kun YTK ei ole neuvottelupöydissä saa nuo siipiveikotkin SAK/AY ajamat edut.
Kuten myös porvarit yrityksissä ja työpaikoillaan.
Vai sanos monessa firmassa johtajillakaan ei olis 5pv työviikkoa ja lomat kuten SAK on ne ajanut?
Jos taas luulit että ne on tullut lahjana EK ja valtiolta "hyvänmiehenlisänä" palkansaajille ,voit herätä jo unesta.
5pv työviikot lakkoili Metalli ja sähköliitto 3kk -70 luvulla.
Urkki vihelsi pelin poikki.
Istutti EK/SAK ukot pöytään ja sanoi:Ykskään ukko ei astu tuosta ovesta ulos ennen kuin sopimuksessa on nimet.

5pv oli ollut jo muutaman vuoden käytössä muualla Euroopassa.

JK.SAK/AY ajamista asioista rippu myös Kelan etuuksien korotukset,eläkkeet ,työaika,työsuojelu ym.
Tulee kuin Manulle illallinen muillekkin kuin vain AY jäsenille.
Kaipuu on kova 12t työpäiviin ja 6pv työviikkoihin vai?
PK yrittäjien on turha vastata AY ei aja teidän asioita,vain palkansaajien.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #32

Arvaas kuka voitti -47 työmarkkinaneuvottelussa?
On kelvannut hyvin 12X vuodessa 17v/per lapsi myös muillekkin .

MTK ja Maataloustyönantajain Järjestö kehottivat jäseniään
-pidättäytymään lapsilisien maksamisesta ja työntekijäin irtisanomisesta.
-SAK teki selväksi niin valtiovallalle kuin työnantajille,
-että lapsilisät olivat osa syksyn 1947 palkkaratkaisua.

Niin tuli lapsilisät kaikille yhdenvertaisesti.

Pasi Käyhkö

Pekka,
Nythän on käynyt niin, että vanhuksilta ja vähävaraisilta sekä lapsiperheiltä otetut rahat ovat menneet maanviljelijöille (300milj.€). Rahansiirron on tehnyt keskustajohtoinen hallitus pääministerinään Juha Sipilä.

Pasi Karlsson

Vaikuttaa kuin Sipilä katsoi taloutta omasta boxista ? Kyllähän hänen lapsillaan, serkuillaan, sedillään ja lahkolaisillaan menee nyt Sipilän pääministeriyden aikana paremmin kuin koskaan aiemmin !
Sipilällä taitaa olla ajatus - oma jengi ensin !