Torstai 23.5.2019

Robotit vievät työpaikkoja? – Työnantajat arvioivat millä aloilla töitä riittää

Luotu: 
13.2.2017 12:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Työnantajat odottavat henkilöstömäärän kasvavan eniten it-alalla ja asiakastyössä sekä henkilöstöhallinnossa.

Robotit tulevat ja automatisointi vie työpaikat? Tulevaisuus ei kokonaisuudessaan ole noin synkkä, mutta joillakin aloilla on enemmän syytä huoleen kuin toisilla, kertoo Tivi.

Teollisuudessa automatisointi on jo vanha juttu, mutta yhä enemmän perinteisiä työpöytätöitäkin on siirtymässä ihmisiltä. Tekoäly ja esimerkiksi ohjelmistorobotit suoriutuvat monista tehtävistä ihmistä tehokkaammin ja halvemmalla.

Viime viikolla kirjoitimme, että pörssikauppaa käyvät yritykset hankkiutuvat eroon kallispalkkaisista brokereista ja palkkaavat it-väkeä. Muun muassa Wired esitteli äskettäin raporttia, jonka mukaan Britanniasta katoaa 15 vuodessa noin 250 000 julkisen sektorin työpaikkaa, kun tehtäviä automatisoidaan ja siirretään tekoälyn harteille.

Henkilöstöpalveluyritys ManpowerGroup on teettänyt laajan selvityksen, johon vastasi yli 18 000 työnantajaa 43 maasta, myös Suomesta.

Selvityksen mukaan vain 12 prosenttia työnantajista odottaa digitalisaation vähentävän työpaikkojen määrää. 64 prosenttia ei usko digitalisaation vaikuttavan henkilöstömäärään, ja 19 prosenttia peräti ennakoi henkilöstömäärän kasvua seuraavan kahden vuoden aikana. Suomen luvut ovat suunnilleen samanlaiset.

Työnantajat odottavat henkilöstömäärän kasvavan eniten it-alalla ja asiakastyössä sekä henkilöstöhallinnossa. Digitalisaation lisäksi it-henkilöstön määrää kasvattavat muun muassa big data, analytiikka ja tieto- ja kyberturvallisuus.

Kenellä sitten on syytä huoleen? Ylivoimaisesti eniten digitalisaation arvioidaan vaikuttavan tuotannon, taloushallinnon ja tukitoimintojen tehtäviin. Uusia töitä syntyy matalan että korkean osaamistason sektoreille. Sen sijaan vähenee näiden väliin jäävä ”tuttu, koulutusta vastaava työ”, johon kuuluu sekä tuotanto- että toimihenkilötason töitä, jotka ovat helpoiten korvattavissa teknologian kehittyessä.

Lähde: Tivi

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Yrityksen työpaikka on ongelmallinen asia. Se on olemassa vain niin kauan kuin yritys on kilpailukykyinen ja työ tuottavaa.
Jos yritys säilyttää kilpailukykynsä vain robotisoimalla ja automatisoimalla, menetetään robotisoidut ja automatisoidut työpaikat. Jos yritys menettäisi kilpailukykynsä ilman robotteja ja automaatiota, menetettäisiin kaikki työpaikat.

Marja-Liisa Kalkela

Nämä vvievät myös työpaikat:
1.Yli 350 000 tekee ilmaistyötä yrityksissä.Opiskelijoita,,,,,,ammatteihin harjoittelevat.Joillakin harjoittelujakso 2vuotta.Osa täysin ammattitaitoisia jotka täydentää koulutustaan.
2. 487e/kk Toimeentulotukeansa vastaan pakotetut työttömät. N.46 000

Kaikkien palkoista veerot valtion kirstusta.
Lisäämässä Kelan (veronmaksajien verotaakkaa)