Tiistai 11.12.2018

Raportti paljastaa: Caruna peri 37 milj. € ylihintaa – viranomainen pakottaa hyvittämään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.2.2017 11:44
Päivitetty: 
16.2.2017 11:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sähkönsiirtoyhtiöiden hinnoittelua valvotaan jaksoissa, ja jollain jaksolla peritty ylijäämä pitää tasoittaa eli hyvittää asiakkaille seuraavalla jaksolla.
|

Energiaviraston uusi raportti kertoo sähkönsiirtoyhtiöiden keränneen menneellä tarkkailujaksolla 175 miljoonaa euroa ylijäämää. Kauppalehti kertoo, että yhtiöiden on hyvitettävä kerätty ylijäämä asiakkaille.

Energiaviraston raportti koskee vuosien 2012–2015 tarkkailujaksoa. Siirtohinnoittelullaan kohua herättäneen Caruna-yhtiön ylijäämä oli tänä aikana 37 miljoonaa euroa, Elenialla jopa 83 miljoonaa euroa ja esimerkiksi Helen Sähköverkolla 26 miljoonaa euroa.

– Ylijäämä on tasoitettava seuraavan jakson aikana, Energiaviraston verkkoasioista vastaava johtaja Veli-Pekka Saajo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Joillain yhtiöillä oli myös alijäämää – kaikkiaan 55 miljoonan euron edestä – joten kaikkien siirtoyhtiöiden laskennallinen ylijäämä oli noin 120 miljoonaa euroa.

Yli kymmenen miljoonan euron ylijäämä löytyi yhdeksältä sähköyhtiöltä. Carunalla ylijäämän osuus oli neljä prosenttia, mutta esimerkiksi Elenialla peräti 10 prosenttia.

Lähde: Kauppalehti

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Valtteri Vaahtonen

Ei asiaa ole mitenkään "pengottu" vaan valvonnan vaikuttavuus -raportti on julkaistu säännöllisesti. En itse näe tässä mitään "härskiä". Sallittua liikevaihtoa ja toteutuvaa liikevaihtoa ei voi ennustaa tarkasti, joten vaihtelua varmasti tulee. Ylijäämän osuus monilla yhtiöillä kuitenkin muutamia prosentteja liikevaihdosta.

Mikko Toivonen

Tässähän ei ole mitään yllättävää, vaan rahastu luonnollisilla monopoleilla on ollut johdonmukaista seurausta olemattomasta ja taidottomasta sekä vastuuttomasta energiapolitiikasa aina sitten Imatran Voiman purkamisesta alkaen ja noiden monopolien antamisesta puhtaille rahastajille joita nyt on jokaisen "Carunan" omistajissa.

Puolueemme ja poliitikkomme jotka nuo luovutuspäätökset kavereilleen ovat tehneet ovat vastuussa. Heidän kavereitaan istuu edelleenkin sekä oppositiossa, että hallituksessa.

Markku Miilunpohja

Eihän Imatran voimaa ole purettu. Päinvastoin: yhtiö jatkaa Fortum nimisenä ja on ostanut Stora Enson vesivoimalat hyvin edullisesti, myynyt Nesteen öljykentät Omanissa ja Norjassa ja investounut nämä rahat mittavaan sähkön ja lämmön tuotantoon Ruotsissa ja Venäjällä, kerännyt pörssistä uutta sijoitusrahaa sekä maksanut valtiolle miljardiosinkoja.

Mikko Toivonen

Imatran voiman omaisuus siirtyi osaksi Fortumia, mutta aivan erilaisen ideologian ja tarkoituksen ihmisten sekä operoitavaksi, että rahastettavaksi. Alkuperöisestä Imatran voimasta ei jäänyt mitään muuta jäljelle kuin 51% valtion omuístus Fortumissa ja sekin vielä niin rajattuna että valtio käytännössä luovutti sananvaltansa pörssirahan ja "optioiden" edustajille.

Vaihtovaiheen Imatranvoimaa alkoivat käyttää sellaiset pörssirahan suuredustajat kuten Lilius ja Pankkiiri Fagernäs. Sillä ei siis ole mitään yhteistä enää alkuperäisen Imatran Voiman tai vaikkapa Ruotsin valtion täysin omistaman Vattenfallin kanssa.

Ei Fortum tietenkään tänä päivänä enää aivan huono ja subjektiivinen rahastusyritys ole, mutta kansan etujen kannalta voisi olla myös enemmän valtion omistama ja noiden sähkönjakeluketjujen omistaja. Ja tietenkin lisäydinvoiman rakentaja Loviisan kahdella uusitulla reaktorilla jotka pitäisi todellisuudessa olla jo työn alla

Markus Vuorivirta

Joku vielä kuvittelee tämän olevan vahinko? Valvontasysteemi on niin hidas, että tämähän on kätevä tapa vähän lainata... Kyllä siitä kiinni jää mutta mitään rangaistustahan ei ole. Näin ollen inflaatiovaikutuksen vuoksi, asiakkailta on ensin kupattu arvokkaampaa rahaa mitä sitten pitkän ajan kuluessa joudutaan täysin korottomasti maksamaan takaisin. Kuka nyt ei täysin sataprosenttisen ilmaista lainaa ottaisi? Entä jos vielä saa sillä tavalla rahaa itselleen?

Jorma Nordlin

Kataisen hallitus aiheutti meille valtavat vahingot myymällä sähköverkkoyhtiön. Kokoomuksella ei ole kovin hyviä näyttöjä valtion (veronmaksajien) omaisuuden hoidosta. Nyt joudumme sähköverkkoyhtiön rahastusyritysten kohteeksi.

Markus Vuorivirta

Niin kun jo tuosta rahan lainaamisesta kirjoitin, monet ei ota huomioon myöskään, että "takaisinmaksu" suoritetaan simppelisti palauttamalla sähkölaskuun hieman takaisin. Joko hinnan alennuksella tai muutamissa eri laskuissa vähennetään jotain roposia. Mutta kun jo puhuin, että ensin lainataan vuosikausiksi asiakkailta ilmaista rahaa, arvokkaampaa rahaa kuin mitä palautetaan takaisin. Miettikääpä, entäpä jos ette enää asu kyseisen verkkoyhtiön alueella? Ette saa rahoja ollenkaan takaisin! Eli rosvoaminen on vielä tuplarosvoamista. Paskan - hitaan valvontajärjestelmän vuoksi, ensin kestää vuosikausia, että "lainaamisesta" jää kiinni - päivämäärä tarkasti etukäteen tiedossa. Noiden kaikkien vuosien aikana useat ihmiset on jo kerinny muuttamaan ja vaihtamaan sähkökäyttöpaikkaa. Näin ollen ensin on saatu ilmaista korotonta lainaa arvokkaammalla valuutalla mitä takaisin joskus maksetaan - sen lisäksi osalle asiakkaista ei tarvitse maksaa ollenkaan takaisin. Niin monethan valittelee kataisista sun muista, mutta kyllä tämäkin huijaus on luotu jo kauan ennen kataista. Jo silloin kun sähköverkkoyhtiöt yleensä eriytettiin myyntiyhtiöistä.... Niin jos tähänkin taas halutaan korjausta, kannattaisi varmaan vaatia ennemminkin tuon naurettavan hitaan valvontamekanismin muutosta. Vähän vaikka nopeammaksi. Hei. Meillä on etäluettavat sähkömittarit nykysin. Ei voi kestää neljää vuotta että tiedetään mitä sähköstä pitää maksaa!

Lumira Lumus

Aivan kansalainen ei ole liikepankki, jolta voi luvatta ottaa luotot sähöyhtiön uusien sijoitusten maksamiseksi.
4 vuotta tarkistusväliä, nejä vuotta ilmaista lainaa mahtavia liikevoittoja tekeville siirtoyhtiöille. Ei korkohyvitystä. Rosvolle on annettu ryöstölupa.
Kun joku ei pysty maksamaan sijoitus ylihintaa, niin sähköt katkeaa ja maksamattomalle laskulle tulee korkoja. Tämä on selvää rikollisuutta, laki ei ole enää todellisen oikeuden mukainen, vaan energia laki on säädetty turvaamaan hinnoittelumielivaltaa rahastaa sijoituksen ilman mitään hyvityksiä kuluttajalle.
Lailla tulisi määrätä kuluttajalle osingon jako, näistä sijoituksista, jotka on luvatta maksatettu heillä.
Voiko energia virasto vastata, miksi sähkönkuluttajalla ei ole oikeusturvaa siirtiyhtiöiden mielivaltaa vastaan? Tämä ilmaisen luoton otto on jatkunut kymmeniä vuosia,
Energiavirasto voi muuttaa lain ja pitää muuttaa, siten ettei palkansaajista tehdä liikepankkia mahtavia voittoja tekeville siirtoyhtiöille. Valtio myös menettää rahaa, kun Kela maksaa asumisen tuet.
Tarkastus voi olla joka vuosi ja hinnankorotus tänä aikana ei saa olla mahdollista.
Kuluttajille oikeus tehdä valitus hinnan korotuksesta ja riittää, kun yksi tekee valituksen, se koskisi kaikkia ao siirtoyhtiön käyttäjiä ja rahat ylihinnasta tulisi korkoineen hyvittää. Kuten maksamattomasta sähkölaskustakin otetaan korko.
Valtio kuluttajatukina maksaa ja kuluttajat maksavat, eili toimivat siirtoyhtiöiden sijoitusten liikepankkeina.
Laki voidaan säätää uudeksi ja eduskunnan tulisi tehdä lakialoite asiasta.
Suomessa suurin vika on juuri valvonta viranomaissa, kuten Energiavirastossakin joka on vienyt kuluttajan vailtusoikeuden kuluttajalta. Tähän oikeudettomuuteen ovat säätäneet lait ja ei enää olla oikeusvaltio, kun näin tapahtuu.
Kuluttaja on täysin oikeusturvaton ja eikä saa tietoa ja toimintaohjettä ylihintaa vastaan.
Laki pitäisi ehdottomasti säätää uudelleen ja kaikkien siirtoyhtiöiden verkot muuttaa yhteiseksi verkoksi kaikille siirtoyhtiöille, jonka sisällä kuluttja voi kilppailuttaa ja maksaa siirtosähkön sille yhtiölle, joka toimii oikeuden lain mukaan ottamtta luvatta ilmaista lainaa kansalaiselta.
Jos hallituksella ja eduskunnalla on tahtoa, niin laki voidaan muuttaa ja pitäisi muuttaa siten, että kuluttaja saa oikeutta alueellista siirtomonopolia vastaan.

Siirtoyhtiön toimintatavalla kuluttajien pitäisi saada rahat välittömästi takaisin ja korkoineen ja laskuttaa mukaan se, mitä nämä perintäkulut olisivat jos perintä toimisto olisi näitä summia perinyt takaisin. Kansalaiselle pitää antaa tämä perustuslainmukainen oikeus viedä nämä luvattomat korotukset perintätoimistoon, kuten tekisi ja tekee siirtoyhtiökin.

Markus Nikolainen

Fortumin sähköverkon myynti keinottelijoille oli isku kuluttajille vasten naamaa. Fortum sai verkosta ylihinnan, jonka kuluttajat maksavat Carunan korkomenoina. Caruna ei maksa veroa Suomelle juuri lainkaan otettuaan omistajiltaan 8 %:n velkaa.

Raimo Leppänen

Täyttä rosvoustahan nuo siirtohinnat ovat. Turha myöskään vedota suuriin kaapelointikustannuksiin, kun on avolinjojen kunnossapito hoidettu huonosti. Kyllä pitäisi valta saada kansalle ja tyhjentää eduskunta politikoista, jotka kähmivät rahaa omiin ja kavereiden taskuihin. On hallitukset hölmöilleet ennenkin mm. myymällä Kemiran Norjalaisille.