Torstai 27.6.2019

Kiista avioliittolaista: ”Ei ole väärin, ettei halua vaihtaa 5000 vuotta vanhaa mielipidettään”

Luotu: 
16.2.2017 17:51
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin eduskunnassa vuonna 2014.
|

Eduskunnassa käsitellään Aito avioliitto –kansalaisaloitetta, joka pyrkii kumoamaan tasa-arvoisen avioliittolain, joka on astumassa voimaan maaliskuun alussa.

Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko perusteli tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vetoamalla venäläisten orpojen etuun.

–On sanottu, että tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole keneltäkään pois. Venäläinen orpolapsi voi olla eri mieltä, koska Venäjä ei anna adoptioon lapsia, jos tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksytään.

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Emma Kari puhui tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Hänen mielestään on häpeällistä, että samaa sukupuolta olevien avioliittoa pyritään estämään, ja tuodaan ahdistusta häitään parin viikon päähän suunnitteleville.

–Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ota keneltäkään mitään pois, hän sanoi.

Niikko vetosi perinteisiin arvoihin.

–Se ei ole millään tavalla väärin ilmaista mielipiteensä, ettei halua vaihtaa jo 5000 vuotta vanhaa mielipidettään miehen ja naisen välisestä aivoliitosta ja sen ainutlaatuisuudesta.  Meidän pitää lainsäätäjinä ymmärtää, että emme syrji ketään kun teemme lakeja, vaan teemme lakeja ihmisten parhaaksi, Niikko sanoi.

Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin vuonna 2014 eduskunnan käsittelyssä.

Aito avioliitto -kansalaisaloite on niin sanottu vasta-aloite, jolla pyritään kumoamaan läpi mennyt kansalaisaloite. 

Lue lisää aiheesta: Avioliittorumba alkaa eduskunnassa - "Onko järkevää?"

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Pikkarainen

Niinpä, eihän muslimitkaan ole muuttaneet ajattelu tapaansa ja uskonnollisia sääntöjään noin viiteentuhanteen vuoteen ja katsokaa miten heillä menee, miksi siis menisimme kehityksen kärjessä kun voimme palata aina ajassa taaksepäin. Sananvapaus on jo 50-luvun DDR:n tasolla ja Kekkonen pyörii niin vinhaan haudassa että paukahtaa kohta henkiin! Palataan samantien rangaistuksissa tervaan ja höyheniin, kivityksiin sekä häpeäpaaluun, keskiaika kun on todella tunnettu innovatiivisista tavoistaan kiduttaa ja rangaista ihmisiä. #elammevuotta2017 #perkelesentaan

Alex Kransman

"Se ei ole millään tavalla väärin ilmaista mielipiteensä, ettei halua vaihtaa jo 5000 vuotta vanhaa mielipidettään miehen ja naisen välisestä aivoliitosta ja sen ainutlaatuisuudesta."

Niikolla on nyt avioliiton historia vähän hakusessa.

Juha Eirikka

Itsekin olen erilaisuuden kannattaja, enkä halua tasapäistää.

Hyviä perusteluja kansalaisaloitteen puolesta, ehkä parhaiten osui:

”Tässä ei ole kysymys tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta, ihmisarvosta tai ihmisoikeuksista. On kysymys avioliitosta.
Vaikka mitä eduskunta päättää tässä asiassa, se erilaisuus mikä on miehen ja naisen välisen avioliiton välillä verrattuna samaa sukupuolta olevien avioliiton välillä, se ero ei poistu.”

Olli Mäntyranta

"Meidän pitää lainsäätäjinä ymmärtää, että emme syrji ketään kun teemme lakeja, vaan teemme lakeja ihmisten parhaaksi, Niikko sanoi."

Näinkin nämä asiat voidaan kokea, kun ei liikoja tuhlata aikaa ajattelemiseen (tai asenteidensa ajoittaiseen kyseenalaistamiseen ihan vaan harjoituksen vuoksi).

Vesa Wallenius

Emme syrji ketään vaan meillä on oikeus kans omaan luonnoliseen kantaa,me ja mielipiteeseemme miehen ja naisen välisestä avioliitosta jossa vain nainen ja mies voi hankkia ja saada luonnollisesti lapsia ja muodostaa näin perhee.
Minusta Presidentin ehdotus joka tuli televisiossa et pelkkä laillistettu parisuhde liitto olisi riittänyt olisi parempi.

Marko Tuhkanen

”Ei ole väärin, ettei halua vaihtaa 5000 vuotta vanhaa mielipidettään” On se silloin, jos se mielipide estää jonkun toisen vapautta ja oikeutta, vieläpä samoihin instituutioihin mielipiteen esittäjän kanssa.

Pointti venäläisistä orpolapsista on sikäli ihan ymmärrettävä ja hyväksyttävä, mutta jos kuitenkin pidetään ensin huoli noista omista orvoista. Lopulta Venäjä on viime kädessä vastuussa omista orpolapsistaan ja mikäli näitä on aivan liikaa, voivat kenties harkita uudelleen adoptioperusteitaan maihin joissa on tasa-arvoinen avioliitto käytössä.