Torstai 24.1.2019

Munayrittäjä tuskastui byrokratiaan: ”Työ ja investoinnit valuvat hukkaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.2.2017 19:34
Päivitetty: 
17.2.2017 07:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Lintuinfluenssan takia Suomessakin on ohjeistettu varovaisuuteen.

Somerolainen kanalayrittäjä Mikko Välttilä on harmissaan lintuinfluenssan takia asetetusta kiellosta pitää kanoja ulkona.

Hän korostaa, että Free range –munilla eli ulkokananmunilla on EU:n asettamia sääntöjä, joiden mukaan ulkokana ei saa olla suljettuna sisätiloihin yli kahdeksi viikoksi munintakaudessa. Jos tuo aika ylittyy munia ei saa enää markkinoida ulkokananmunina.

–Tuo aika on nyt ylittymässä ihan jokaisella tuottajalla Suomessa, koska valtiovalta on määrännyt ulkonapitokiellon joulukuun alussa 2016. Tämä tarkoittaa, että kaikki se ekstratyö ja ekstrainvestoinnit valuvat hukkaan, koska munat tulee markkinoida lattiakanan munina, eikä suinkaan enää ulkokanan munina, Välttilä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Harmittaahan se ja käy kalliiksi, hän toteaa.

Ulkonapitokieltoon on kuitenkin asetettu poikkeusehto, jonka mukaan kanoja voi pitää ulkona, jos alue on tarkkaan katettu ja aidattu luonnonlintukontaktin välttämiseksi. Välttilä kertoo, että tämä on mahdotonta esimerkiksi hänen kohdallaan viisihehtaarisen laitumen vuoksi.

– Mitenköhän sen saisi katettua verkolla? Varsinkin kun suuressa osassa sitä kasvaa 12-metrinen koivikko? Ja vaikka saisikin, niin miten tuo verkko estää luonnonlintuja istahtamasta sille ja antamasta jätöksensä valua alla olevaan tarhaan? Kuitenkin juuri tuo lantakontakti on eläinlääkäreiden mukaan se pääasiallinen tartunnan aiheuttaja. No, ei siis onnistu sääntöjen mukaan kanojen ulkoiluttaminen millään järkevällä ja perustellulla tavalla tällä hetkellä, Välttilä kertoo.

Hän aikoo siirtyä pitämään jatkossa lattiakanalaa.

–Olen alkanut miettiä sitä, että miksi yrittää noudattaa näitäkään sääntöjä, kun ne eivät tuo mitään turvaa niiden noudattajalle. Ratkaisuna taidan luopua ulkokanastatuksesta. Taidan jatkossa pitää lattiakanalaa jossa kanat saavat ulkoilla aina lain niin salliessa.

Välttilän mukaan muissa EU-maissa viranomaiset ovat joustavampia asiassa kuin Suomessa. Ulkonapitokiellosta kertoo Evira sivuillaan.

Jutusta korjattu virheitä 17. helmikuuta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit