Tiistai 18.6.2019

Äänekkäästi Talvivaaran alasajoa vaatinut vihreiden Aalto yllättää: ”Iso kiitos Terrafamen johdolle”

Luotu: 
17.2.2017 10:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Vihreiden kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Touko Aalto on ajanut kiivaasti Talvivaaran kaivoksen alasajoa.
|

Aiemmin Talvivaaran alasajoa kiivaasti ajanut kansanedustaja ja vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto antaa yllättävät kehut kaivosta nyt pyörittävälle Terrafamelle. Aalto kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että Talvivaaran kaivoksella moni asia on mennyt eteenpäin.

– Talvivaaran kaivosta pyörittävä Terrafame Group Oy on toiminut monilta osin edeltäjäänsä paremmin. Terrafamen johdon lisäksi iso kiitos kuuluu kaivoksen työntekijöille, Aalto kirjoittaa.

Viime viikolla kerrottiin, että kaivoksen rahoittajaksi on löytynyt singaporelainen Trafigura, jonka taustalta on paljastunut yhteyksiä veroparatiiseihin. Aalto sanoo, että kyse oli ennen kaikkea politiikasta.

– Poliittinen paine saada edes joku ulkopuolinen taho sijoittamaan vähänkin oli niin suuri, että jopa Trafiguran kaltainen skandaaleissa rypenyt ja ympäristörikoksista tuomiot saanut veroparatiisien kautta operoiva sijoittaja saatettiin ottaa kumppaniksi. Tärkeintä oli voida sanoa, että yksityinen rahoituksen mahdollisuus on nyt näytetty toteen. Taloudellinen mielekkyys onkin sitten jo toinen juttu, hän kirjoittaa.

Aalto ei kuitenkaan enää itse vaadi kirjoituksessaan kaivoksen alasajoa, vaan sanoo ymmärtävänsä lähialueiden asukkaita, jotka sitä vaativat. Sen sijaan Aalto vaatii tietoa kaivoksen tilasta ja vaikutuksista. Hän huomauttaa, että on itse lähes lehtitietojen ja muutamien kuulemisten varassa, vaikka on kansanedustaja ja valtionvarainvaliokunnan jäsen. Alasajoon hän viittaa vain mainitessaan, että ympäristölupaan on kuulunut alusta asti säännöllisesti päivitettävä alasajosuunnitelma, jonka hän arvelee tulevan nähtäväksi aikaisintaan uudessa ympäristöluvassa.

Aalto perää kaivokselta myös ympäristöluvan noudattamista ja laittomuuksien, kuten jätevesien lisäjuoksutusten lopettamista vesistöihin. Lisäksi hän esittää syytöksen kirjanpitotempusta, jolla Talvivaaran tulos saatiin näyttämään positiiviselta viime vuoden lopussa. Aallon mukaan tulos oli saatu aikaiseksi malmikasojen spekulatiivisella arvonnostolla.

– Jos realisoimatonta omaisuuden arvoa kirjataan ylös, toki toiminta saadaan näyttämään positiivisemmalta. Herääkin kysymys, onko tässä kirjanpitotempussa noudatettu kirjanpitolain varovaisuusperiaatetta.

Lue myös Uuden Suomen vastaavan päätoimittajan Markku Huuskon näkökulma: Miten nyt suu pannaan, Ville Niinistö?

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Kaivoksen alas ajaminen olisi ollut kaikista vaihtoehdoista huonoin onhan siihen sijoitettu miljarditolkulla rahaa ja se olisi mennyt täysin hukkaan. Ei Suomella ole varaa sellaiseen rahan haaskaamiseen. On parempi kehittää kaivosta ja saada se lopulta kannattavaksi ja ympäristöasiat hallintaan.

Hannu Hyvönen

Juuri näin on sanottu vuodesta toiseen - ja sillä perusteella pistetty lisää ja lisää rahaa kaivoksen tappioiden kattamiseen. Jos ja mitä todennäköisimmin kun, kaivos ajetaan muutaman vuoden päästä alas , edessä ovat alasajokulut mutta ne ovat suuremmat kuin jos nyt ajettaisiin alas. Kaivosta ei saada kannattavaksi sillä heikossa malmiossa malmin käsittelykulut tuotettua nikkelitonnia kohden ylittävät radikaalisti saavan metallirikasteen arvon. Laskelman tehnyttä sotkamolaista vuori-insinööri Mauno Vilminkoa olisi kannattanut kuulla ja vaatia Terrafamea kumoamaan laskelmat. Mutta sammutetuin lyhdyin mennään. Touko Aalto turhaan kaivosta kehuu. Avoimuuden suhteen olemme huonommassa jamassa kuin Talvivaaran aikaan.