Perjantai 24.5.2019

Palkansaajajärjestöiltä esitys EK:n pommin jälkeen: Laajat sopimusneuvottelut jo keväällä

Luotu: 
17.2.2017 11:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SAK, Akava ja STTK esittävät yhdessä, että EK:n purkamista keskusjärjestösopimuksista käydään jokaisella toimialalla sopimusneuvottelut jo nyt keväällä. EK ilmoitti sopimuksista luopumisesta keskiviikkona, mikä on herättänyt laajaa kuohuntaa.
|

Palkansaajakeskusjärjestöt haluavat, että Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n purkamien keskusjärjestösopimusten johdosta käydään laajat neuvottelut jo nyt keväällä.

EK ilmoitti keskiviikkona keskusjärjestösopimusten purkamisesta, mikä on herättänyt laajaa kuohuntaa. SAK, Akava ja STTK esittävät nyt tiedotteessa, että EK:n purkamista keskusjärjestösopimuksista käydään jokaisella toimialalla sopimusneuvottelut jo tämän kevään aikana. Esityksen mukaan työntekijä- ja työnantajaliitot voisivat sopia yhdessä, että nykyisiin keskusjärjestösopimuksiin liittyvät määräykset säilyvät sisällöltään nykyisenlaisina myös kuluvan työehtosopimuskauden päättymisen jälkeen.

Näin syksyn vaikeaksi ennakoidulla sopimuskierroksella vältettäisiin järjestöjen mukaan lisävaikeudet ja mahdollinen työrauhan vaarantuminen. Palkansaajien mielestä kierroksella ei saisi olla vaarantavia tekijöitä, koska maan taloudessa on tapahtumassa odotettu, myönteinen käänne. Siksi EK:n ilmoituksen ajankohta on ihmetyttänyt palkansaajia. Järjestöt muistuttavat, että myös kilpailukykysopimus on voimassa.

Järjestöt huomauttavat, että jos EK:n ilmoitus johtuu pelkästä järjestön sääntömuutoksesta, EK:n jäsenliitoilla ei lienee halua romuttaa tai edes heikentää eri alojen keskusjärjestösopimuksiin liittyviä määräyksiä.

Keskusjärjestösopimuksilla on merkittävä osa useissa työehtosopimuksissa sekä sopimustoiminnassa työehtosopimusten ulkopuolisilla aloilla. Useissa työehtosopimuksissa ei ole määräyksiä esimerkiksi koulutuksesta tai luottamusmiesten toimintaedellytyksistä, joista on sovittu osin nyt irtisanottavissa keskusjärjestösopimuksissa.

Lue myös: Nyt alkoi ryskyä: Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

Kova kannanotto eduskunnassa: ”Työantajapuoli on radikalisoitumassa”

EK pudotti pommin työmarkkinoille – vastaa väitteisiin sodanjulistuksesta: ”Nyt oli viimeinen hetki irtisanoa sopimukset”

”EK:n ratkaisu on paljon merkittävämpi kuin se antaa ymmärtää”

Jaa artikkeli: