Sunnuntai 26.5.2019

Nyt alkoi ryskyä: Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

Luotu: 
17.2.2017 11:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Metalliliitto otti tiukan linjan EK:n keskiviikkoisen ilmoituksen jälkeen. EK ilmoitti luopuvansa keskusjärjestösopimuksista.
|

Metalliliitto ei neuvottele, ilmoittaa noin 130 000 työntekijän liitto perjantaina julkaistussa tiedotteessaan.

Liitto on tehnyt omat johtopäätöksensä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätöksestä irtisanoa keskusjärjestösopimukset.

– Metalliliiton hallitus on tänään päättänyt, ettei Metalliliitto käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset, liitto ilmoittaa.

Liitto jatkaa todeten, että valmisteluja niin sanotun Suomen mallin ja sittemmin niin sanotun vientivetoisen työmarkkinamallin synnyttämiseksi on käyty pitkään. Metsäteollisuus ilmoitti tällä viikolla yksipuolisesti irtautuvansa mallin valmistelusta.

– Metsäteollisuuden ilmoitus ja EK:n päätös keskusjärjestösopimusten irtisanomisesta aiheuttavat sen, ettei Metalliliitolla ole enää edellytyksiä jatkaa minkäänlaisen yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua, Metalliliitto katsoo.

Liiton mielestä työantajaliitot ovat vaarallisella tiellä.

– Metalliliitto tuomitsee jyrkästi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätöksen irtisanoa keskusjärjestösopimukset. Päätöksellä on erittäin kielteinen vaikutus ilmapiiriin työmarkkinoilla. Se tulee heijastumaan myös ensi syksyn liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin. Keskusjärjestösopimuksilla on erityisen vahva symbolinen ja periaatteellinen merkitys. Sopimukset ovat olleet esimerkki siitä, miten suomalaisessa sopimuskulttuurissa on voitu vapaaehtoisesti sopia isoistakin asioista hyvin laajasti ja ohi lakitekstien. EK hyökkää nyt voimakkaasti tätä periaatetta vastaan, metalliväki katsoo.

Työntekijäpuolen keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK ehdottivat tänään, että EK:n purkamista keskusjärjestösopimuksista voitaisiin käydä jokaisella toimialalla sopimusneuvottelut jo tämän kevään aikana. Näin työntekijä- ja työnantajaliitot ”voisivat yhdessä sopia, että työehtosopimusten nykyisiin keskusjärjestösopimuksiin liittyvät määräykset säilyvät sisällöltään sellaisenaan myös nykyisen työehtosopimuskauden päättymisen jälkeen”.

Lue myös: Palkansaajajärjestöiltä esitys EK:n pommin jälkeen: Laajat sopimusneuvottelut jo keväällä

Kova kannanotto eduskunnassa: ”Työantajapuoli on radikalisoitumassa”

EK pudotti pommin työmarkkinoille – vastaa väitteisiin sodanjulistuksesta: ”Nyt oli viimeinen hetki irtisanoa sopimukset”

”EK:n ratkaisu on paljon merkittävämpi kuin se antaa ymmärtää”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Hekkanen

Vaikeat liittokierrokset ja niistä ennustettavissa oleva lakkoaalto tarkoittaa sitä, että hallituksen kanssa kaatuu monta pienyritystä.
Tähän ei olisi Suomella eikä suomalaisilla varaa, mutta EK näyttää haluavan tätä sodanjulistuksineen.

Jukka Mattsson

EK:lle ja AY liitoille, siis molemmille käy Korsolaisittain. Kun nakkikioskilla soittaa poskea niin poskeen alkaa koskea.

Kuinka ihmeessä näin suuret erimielisyydet ovat maahamme syntyneet? Voidaanko enää puhua yhtenäisestä kansakunnasta. Maamme historia alkutaipaleilleko tiemme käy?

Ilkka Korkalainen

Ay-liike ei vieläkään ole havahtunut maailman muutokseen vaan yrittää vängätä samaa vanhaa kaavaa ja jatkaa tupoilun hengessä. Keskitetty sopiminen on ollut tuhoisaa Suomen taloudelle ja teollisuudelle ja sillä on pönkitetty ay-liikkeen valtaa. Koskahan todellisuus iskee ay-liikkeen politrukkien tajuntaan missä mennään.

Raimo Laine

Nyt muutos on viemässä takaisin 1930-luvulle lakkoineen ja rettelöineen. Johan tämä kansantalous alkoi vähän paremmin mennäkin, mutta nyt tulee lama sen kuin syvenemään. Todella kiitettävä suoritus ja globalisaatio sen kuin kiihtyy työpaikkoja hävittäen.

Passe Lehtovaara

On se merkillisen suppee näkymä tässäkin kaneetissa. Millä perusteela tämän selität? Pitääkö duunarin tehdä hommat sillä että vain eliitti, johon ilm kuulut, on kaiken edun edellä?? Tosihan on että ylemmän kerroksen porukka on poliittisesti erityis suojelussa ollut helvetin kauan jo nyt ja lissää vuan pittäs saaha. No otetaan duunarilta kun sillä muutenka ole. Suorastaan sairasta väittää tuota kommenttias lukien että tässä duunarit on jäykkiä.... on viimesen 25vuoden aikana tullut tutpaan eliitiltä, politiikalta, EK:lta... joka suunnasta mikä nyt ei ole samalla kastilla. Ja sä tulet heittään että ay on sitä ja tätä ... roskapuheita stana.. Joustoo on tehty metalliliitossa jo 15vuotta.. mitään etuja ei enää juuri ole.. Metsäporukka vielä nykii mutta sielläkin ollaan varsin vaiti ja hyöritään. Menehän kentälle joskus sieltä luutornistas niin tiedostat että duunari on kaiken perus maksaja.. toisinkuin eliitti jne.. pääomaverot 50% ja vastaavaan kaavaan muu osinkotulo jos sillä kuitataan 'palkka" mistävaan Panaman firmasta. Mutta kun semmonen ei mahdu ajatuskoppaan kulta/timanttilusikoiden keskellä. Minä minä minä... köklötraktori porukka vaan temmeltää... kyllä duunari kuittaa...

Btw. tuhoisaa Suomaan teollisuudelle on ollut se että osinkoja pitää vaan saada lisää .... ja mitään palkkoja ei sen eteen pitäis maksaa. Suomen talous on tuhottu järjettömällä toiminnalla EU / Euro sekoilulla.. ja kummallisesti yhden puolueen kiltahetkenä.. siis Kokke... oho.. Kokomus puolueen riemu saavutuksena valtion velka tuplaantunut ynnä tähän semmosia idiotismi nöyristelyjä EUlle ynnä yhden kaverin 10mrd juuroa maksanut suojayöpaikka. Ja tätä voisi jatkaa vielä jonninmatkaa mut meenpä kahveelle.. kun alkoi niin taas keittää kupolissa nämä vanhan kaavan narinan toistajat.. jumissa omassa kuutamossaan..

Pekka Siikala

Hallitus ei ole vieläkään havahtunut siihen ettei se voi muuttaa maailmaa napsauttamalla sormiaan ja huutamalla: "Kiky".

Tupoilu on kyllä nähty tosinaan oikein hyvänä asiana myös työnantajapuolella. Olen noin muistavinani.

Risto Salonen

Vuonna 2005 puunjalostusalan pitkä lakko ja sulku sai puolin ja toisin aikaan kunnon sovun.
Nyt odotettavissa samaa laajemmalla rintamalla.
Saas nähdä kuinka laaja työtaustelusta tulee. Satavuotisjuhlavuoden kunniaksi kunnon yleislakko.
Saihan Kekkonenkin presidenttikautensa käyntiin kunnon lakkoilulla.

Jorma Nordlin

Nyt joutuu kyllä EK joustamaan. Tämä kääntyi Metalliliitolle arvovalta ja uskottavuuskysymykseksi. AY-liikkeiden kannatuksen suhteen jäsenistönsä keskuudessa on nyt syntynyt tilanne, jossa joutuvat lunastamaan kannatuksensa. EK iski arkaan paikkaan ja suoraan, josta on vaara että syntyy tilanne jossa koko AY-liikkeen uskottavuus on vaakalaudalla. Tämä kääntyy neuvotteluasetelmaksi, jossa EK joutuu tulemaan vastaan. Taitaa nyt EK taktikoida lyöden suoraan ja yrittäen ajaa sillä suoraan parempaa neuvotteluasetelmaa itselleen. Siinä sitten AY-liikkeen jäsenistö työntää liikeelle vauhtia ja kunnallisvaalien suhteen Demarien ja muun vasemmiston kannatus lisääntyy, koska tämä vaikuttaa yleiseen poliittiseen ilmapiiriin.

Pertti Aaltonen

EK muutti sääntöjään ja sääntöjen mukaan se ei enää ole työmarkkinajärjestö. Tuskin muutaa sääntöjään. Metalliliiton työehtosopimukset ovat melkein kaikki jo muutettu sellaisiksi, joissa nuo keskusjärjestöjen sopimukset on kirjoitettu sisään alan TES:iin.

Kävin pikaisesti läpi Metalliliiton solmimat TES:et. Siellä oli muutamassa liitesopimuksena Yleissopimus 1997, Lomapalkkasopimus 2005 ja Irtisanomissuojasopimus 2001. Kaikissa ei ollut kaikkia em. sopimuksia. Työntekijöitä noiden piirissä on vähän yli 1 prosenttia Metalliliiton jäsenistä.

Näitä em. Metalliliiton aloja ovat Pelti- ja teollisuusala, Jalometalliala, Metsäteollisuuden korjaamoala ja Tekninen huolto ja kunnossapito.

EK:n jäsenliitot ovat jo sitoutuneet pitämään po. liitesopimukset voimassa sopimuskauden loppuun.

Kari Aaltonen

Soumi on kallis maa, missä eläminen kallista, isot verot,kalliit asunnot ja jos tehdystä työstä jotain pyytää niin sekin on liikaa, jos palkat ja kustannukset kulkisivat käsikädessä ei tarvittaisi tälläistä tuki viidakkoa ja säästöt olisi huikeita.

Raimo Laine

Maataloustukien lopettaminen tuottaa vain lisää työttömiä elintarviketeollisuudessa eikä sillä ole mitään muuta tekemistä tämän surkeuden kanssa.
Mielipide haiskahtaa 1960-luvun demarityperyydeltä "tapa talonpoika päivässä".

Marja-Liisa Kalkela

Eikö ne tilayrittäjien elintarvikejalostamot vieläkään tuota edes sen vertaa että palkat pystyisi maksamaan ilman tukiaisia?
Maitotukiakin on jaettu Valiolaisille urakalla.. Tuottajien omaan Valioon jolla on 100 maahan vientiä?
Kannatasko ulkoistaa Virolaisille tuokin?

Juha Salmi
Vastaus kommenttiin #24

Kyllä lypsytilat/kasvihuoneet palkkaisivat suomalaisia, se vain että hakuilmoituksiin tahtovat vastaavan vain nuo virolaiset vaikka palkkaus on sopimusten mukainen.
Vaikea tuossa tilanteessa on suomalaisia palkata jos heillä ei ole töihin halukkuuta.

Carolus Linden

EK muutti sääntöjään ja ammattiyhdistysjohtajat eivät silloin asiasta valittaneet. Ei ilmeisesti ollut heidän mielestään otollinen tilanne.
Nyt he olettavat saavansa jäsenistön ja laajemman tuen pyrkimyksilleen pakottaa EK neuvottelemaan sääntömuutoksesta huolimatta ja sen sääntöjen vastaisesti.
Vaikka ammattiliitoilla on paljon järjestövaltaa, ei ole oikein asiallista luulla sen riittävän työnantajajärjestön säännöistä määräämiseen. Neuvotteluoikeus ei oikeuta määräämään sitä, kenen kanssa neuvotellaan. Sopimuksen teko edellyttää, että sen osapuolet osallistuvat siihen vapaaehtoisesti. Kekkosen ollessa presidenttinä se vapaaehtoisuus joskus saattoi olla työehtosopimusta tehtäessä hiukan kyseenalainen.
On ymmärrettävää, että ollaan huolissaan SAK:n asemasta ja sen toimihenkilöiden tilanteesta, mutta on vaikea ymmärtää, että nyt otetaan käyttöön pelottelu järeimmillä ilmauksilla ja uhkaileminen rajuimmilla toimilla.

Marja-Liisa Kalkela

Kenen rahoilla kuvittelet että palvelut maksetaan? Oikein .Palkansaajien veroilla ,niin terveys kuin muutkin palvelut.
Paljonko olet yrittäjänä valmis maksamaan osan siitä? Syökö perheesi? Aivan.Niin myös palkansaajien perheet ja maksaa saman hinnan ja ALV kuin sinäkin.23%+ALV 24%= veroa joka kk 47%
Mikä oli oma vero %?
Palkasta veroa

Jukka Mattsson

Marja-Liisa, ei tuo pienyrittäjän elämä ole niin helppoa kuin työssä käyvän duunarin.

Keskittykää miettimään noiden suuryritysten rahavirtoja. Tuloa voidaan tilikikkailla miten halutaan ja veroja ei saada kerätyiksi muuta kuin siellä olevien työntekijöiden verotuksen kautta.

Sen lisäksi meidän isänmaattomat yritysjohtajat ovat silmittömässä isänmaanvastaisessa raivossaan siirtäneet kohta kaiken työn pois maastamme.

Pertti Ikonen

Minä en kyllä muista milloinka Suomessa olisi lakkoiltu oikeassa tarkoituksessaan kuin lääkärien lakkoilu oli aikonaan? Että turha on työväkeä vetää nenästä muka jollakin nykyisellä lakkonuhalla. Siis eihän kenenkään tavallisen duunari perse kestä kovinkaan pitkää lalkkoilua, kun velkaansa on lyhennettävä säännöllisesti. Tuskinpa liiton rahat ja halut enää riittävät tuohon duunareiden velkojen maksuun lakon aikana. Että paljon villoja taas tyhjästä on levitetty julkisuuteen esim. yleislakon mahdollisuudesta.

Tapio Mäkeläinen

Korkalainen on oikeassa an sich mutta työnantajien ajoitus on kummallista?
En entisenä työmarkkinaneuvottelijana ymmärrä miksi näitä avauksia tulee lonkalta . Enkä tarkoita ex sovittelijaa.
Ans katto ny?
Noilla asioilla ei ole isossa kuvassa mitään merkitystä.
Tärkeää olisi luoda suoritukseen perustuva palkitsemistyyli pikku hiljaa.
Palkkojen laskeminen on piiloitettua yritystukea . Ihme ettei tästä puhuta enempää ?