Torstai 27.6.2019

Nyt alkoi ”saunapalvin pelastusoperaatio” – perinteinen suomalaisherkku uhkaa kadota kaupoista

Luotu: 
17.2.2017 11:34
Päivitetty: 
17.2.2017 12:10
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Poikkeusluvan tarve koskee vain savusaunassa palvattua perinteistä lihaa, joka ei mahdu EU:n asettamiin elintarviketurvallisuuden raameihin.
|

Savusaunassa palvatun perinteisen saunapalvikinkun valmistus uhkaa loppua syksyllä EU-säädösten kiristyessä.

Taustalla on saunapalvin ja muiden savustettujen tuotteiden sisältämien, terveydelle haitallisten PAH-yhdisteiden raja-arvojen kiristys EU:ssa. Perinteinen saunapalvi ei sovi PAH-rajojen sisään, ja kiristyksen siirtymäaika on loppumassa syyskuussa.

Suomen hallitus on Maaseudun tulevaisuuden mukaan ollut haluton hakemaan savusaunapalville poikkeuslupaa EU:lta, koska PAH-yhdisteiden terveyshaitta on kiistaton. Lihakeskusliitto ry sekä tuottajien MTK kuitenkin ilmoittivat perjantaina lähtevänsä vastaiskuun ja aloittavansa ”saunapalvin pelastusoperaation”.

– MTK ja Lihakeskusliitto yrittävät saada pysyvän poikkeuksen perinteisellä valmistustavalla valmistetuille tuotteille. Tätä tavoitetta edistää EU-nimisuoja, jota Lihakeskusliittoa lähellä oleva Saunapalviyhdistys ry on ansiokkaasti hakenut näille tuotteille, järjestöt tiedottavat.

Vastaiskustaan huolimatta myös tuottajat ymmärtävät EU:n toimia.

– Liiallisina määrinä nämä PAH-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia, ja siksi säädöksiä on lähdetty kiristämään EU-tasolla, sanoo Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela tiedotteessa.

Tuottajat vetoavat kuitenkin siihen, että syöntimäärät ovat yleensä pieniä. Lihatiedotuksen tilastojen mukaan täyslihaleikkeleitä kulutetaan Suomessa 4,6 kiloa henkeä kohti vuodessa.

– Tästä määrästä valtaosa on ihan muuta tavaraa kuin perinnepalvia. Isot lihatalot ja suurin osa pk-yrityksistäkin käyttää muita savustusmenetelmiä. Kuluttajan turvallisuus tuskin vaarantuu, kun syötävät määrät ovat ehkä vain joitakin satoja grammoja henkeä kohti vuodessa, MTK ja Lihakeskusliitto toteavat tiedotteessaan.

Poikkeusluvan tarve koskee vain savusaunassa palvattua perinteistä lihaa. Teollisesti savustettu liha saadaan sopimaan pah-rajoihin.

– Ikävä kyllä perinteiset savustusmenetelmät eivät taivu uusiin raja-arvoihin. Jäsenyrityksemme pystyvät kyllä valmistamaan raja-arvoihin mahtuvia tuotteita, mutta valmistusprosessia pitää muuttaa niin paljon, ettei kysymyksessä ole enää sama perinteinen tuote, Hannuksela kertoo.

MTK ja Lihakeskusliitto pyrkivät nyt suojaamaan perinnepalvauksen hakemalla EU-nimisuojan turvin pysyvää poikkeuslupaa perinteisellä valmistustavalla valmistetuille tuotteille. Lupaa haettaisiin vain näitä perinteisiä menetelmiä käyttäville pienpalvaajille. Tuottajajärjestöt toteavat luottavansa siihen, että ratkaisu löytyy ”yhteistyössä viranomaisten kanssa”.

Maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm kertoikin Maaseudun Tulevaisuudelle, että ministeriö pitää tätä strategiaa hyvänä ja harkitsee vielä poikkeusluvan hakemista pienpalvaajille.

MTK:n mukaan perinnepalvauksen loppuminen vahingoittaisi maaseudulla toimivia liha-alan pk-yrityksiä.

– Suomen noin 300 lihanjalostajasta juuri maamme noin 100 perinnepalvaria ovat niitä, jotka työllistävät maaseudun haja-asutusalueilla. Kun lihateollisuus nykyisin työllistää noin 8000 henkilöä, määrä voi pudota pahimmillaan jopa puoleen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

On kyllä ihan perkeleellistä, että maamme antaa Eu.n kyykyttää meitä tällaisella bullshitillä.

Kyllä käy brittejä kateeksi, he pääsevät täsätä tyranniasta eroon, meidän täytyy tehdä samoin asap, eurosta myös.

Aulis Tuominen

Kaikeen se EU puuttuu! Ja meidän poliitikkomme vaan hyssyttelevät. Pahus, nyt saisi Soininkin porukka alkaa laittaa sanoja teoksi. Kyllä meiltä tätä menoa menevät myös mämmit sun muut ruoat. Sitten syödään sen jälkeen Parman kinkkua, patonkia
ja bratwurstia!

Martti Santala

Helsingin eteläpuolelta hamaaseen Afrikkaan myydään toreilla ja turuilla mitä mielikuvituksellisisempiä ruokia ja ruoka- annoksia joiden valmistuksesta ja käsittelystä ei ole kellään tietoa. Meillä sen sijaan ollaan otsa rypyssä tosimielellä kieltämässä ikiaikaista perinneruokaa, joka on käsitelty tiukkojen hygienialakien mukaan. Herätkää nyt ns. Päättäjät !

Tapio Meriluoto

Tämä on taas tällaista tyhjänpäiväistä jeesustelua EU:lta. Samoin myös Suomen omilta päättäjiltä, jotka nöyrän alamaisesti suostuvat tottelemaan.

Vertailun vuoksi todettakoon, että sokeri on paljon suurempi terveyshaitta kuin mitkään PAH-yhdisteet. Tästä huolimatta sen paremmin EU kuin Suomen omatkaan terveysviranomaiset eivät ole tehneet yhtään mitään sokerin liikakäytön hillitsemiseksi. (Virallisissa ravitsemussuosituksissa neuvotaan yhä syömään aivan tolkuttoman paljon sokeria.)

Sokeriteollisuuden lobbarit ovat osanneet asiansa...

Jukka Laitinen

Jaahah. Moni palvikinkkua nauttinut on jo kuollut ja loput kuolevat aikaa myöten?

Vaarallista ne PAH-yhdisteethän ovat. Niitä syntyy grillatessa ja makkaraa nuotiolla paistaessa, mitkä on mitä pikimmiten EU-direktiivein kiellettävä. TE-keskuksiin perustettava riittävästi virkoja valvojille estämään ko. arveluttava toiminta.

Sikäli kun lihaa saa yleensäkään käyttää, ainoa kypsennystapa lienee ryöppääminen.