Lauantai 26.5.2018

Raportti julki eduskunnassa: Bernerin ministeriö toimi poikkeuksellisesti – nimiä ei mainita

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2017 12:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Valtion omistajaohjauksen periaatteita pitää selventää Finavian johdannaiskauppoihin liittyneiden epäselvyyksien perusteella, esittää eduskunnan tarkastusvaliokunta.

Valiokunta ei esitä suoria moitteita Finavian omistajaohjauksesta osaltaan vastanneelle liikenneministeri Anne Bernerille (kesk.). Ministeriön omistajaohjaustoiminnan kuvataan kuitenkin hänen aikanaan olleen vakiintuneista käytännöistä poikkeavaa.

Tarkastusvaliokunta esitteli perjantaina mietintöään Finavian ja valtionyhtiöiden riskienhallinnasta. Tarkastusvaliokunta edellyttää uuden riskienhallinnan ohjeistuksen antamista valtio-omisteisille yhtiöille. Hallitusta vaaditaan antamaan asiassa ohjeistus ”pikaisesti” jo tämän vuoden aikana, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Valiokunnan mietintö on yksimielinen. Tarkastusvaliokunta kiinnittää huomiota siihen, ettei valtio-omisteisille yhtiöille ole erillistä ohjeistusta riskienhallinnasta.

Valiokunta esittää eduskunnan hyväksyttäväksi kannanottoehdotusta, jossa edellytetään, että hallitus ”ryhtyy toimenpiteisiin ja antaa riskien hallintaa koskevan yleisen ohjeistuksen valtio-omisteisille yhtiöille” sekä ”tarkentaa valtion omistajaohjauksen toimintaperiaatteita erityisesti valtion kokonaan omistamissa yhtiöissä vuoden 2017 loppuun mennessä”.

Berneriin viitataan mutta ei nimeltä

Valiokunta käsitteli erityisesti Finavian johdannaissopimuksia vuosina 2009–2011 sekä niihin liittyvää päätöksentekoa. Valiokunnan mukaan ”yhtiössä on kestänyt kauan reagoida asioihin ja tämä on tapahtunut osin myöhässä”. Keskeisiä ratkaisuja onkin tehty vasta vuosien 2015 ja 2016 aikana, jolloin vastaavana ministerinä oli Anne Berner (kesk.).

Valiokunnan mietinnössä ei käsitellä ministeri Berneriä nimeltä, kuten ei myöskään tiedotteessa tai tiedotustilaisuudessa juuri käsitelty. Heinäluoman mukaan erisnimien käyttöä on vältetty tarkoituksella. Tiedotustilaisuudessa Heinäluoma kuitenkin kommentoi kuitenkin syksyn 2015 kohutapahtumia Bernerin sekä Finavian toimijoiden välillä. Lue lisää syksyn 2015 tapahtumista: Anne Berner julkaisi kohuttuja Finavia-viestejä – kuva iMessagesta

– Loppusyksy 2015 on pitänyt sisällään päätöksentekoa, jossa on ollut huomattavia erimielisyyksiä [omistajaohjauksen ja yhtiön toimijoiden välillä], Heinäluoma totesi.

– Ministeriön toiminta syksyn 2015 aikana ei ole ollut vakiintuneen omistajaohjausprosessin mukaista.

Heinäluoman mukaan mietinnössä ei anneta moitteita, mutta ministeriön epätavanomainen toimintamalli on kirjattu ylös. Toisaalta valiokunta kiinnittää mietinnössään huomiota siihen, että valtioneuvoston sisältä (valtioneuvoston kanslia ja liikenne- ja viestintäministeriö) esitettiin tuolloin ”eriäviä näkemyksiä sen suhteen, tulisiko kanteita nostaa vai ei”.

Berner ilmoitti syksyllä 2015 Finavian hallituksen silloiselle puheenjohtajalle, että johdannaisvastuista ei voida nostaa kanteita yhtiön entistä johtoa vastaan ilman yhtiökokousta. Osa kanneoikeuksista ehti vanhentua, koska tätä yhtiökokousta ei koskaan järjestetty.

– Finavian osalta valiokunta toteaa, että lopputuloksen epävarmuudesta huolimatta olisi yleisen edun kannalta ollut perusteltua selvittää vastuukysymykset kokonaisuudessaan oikeusteitse, valiokunta toteaa mietinnössä.

Finavian hallitus teki vuoden 2015 aikana päätökset kanteiden nostamisesta tilintarkastajia sekä yhtiön hallitusta ja toimitusjohtajaa vastaan, mutta kumosi päätökset myöhemmin samana vuonna. Heinäluoma linjasi tiedotustilaisuudessa, että valtionyhtiön hallituksen sijasta ”yhtiökokouksen pitäisi tehdä päätös kanteiden nostamisesta sekä siitä, jos niitä ei nosteta”.

– Valiokunta katsoo, että riittävien selvitysten jälkeen vastuukysymysten ratkaiseminen omistajan päätöksellä yhtiökokouksessa olisi ollut suositeltava toimintatapa, kun kanteiden nostamisesta on esitetty ristiriitaisia käsityksiä ja asiassa on viime kädessä kysymys valtion kokonaisedusta, valiokunta toteaa.

Lue myös:

Anne Bernerin ministeriö ”puuttui epäasianmukaisesti” – Berner vastaa heti

Anne Berner pitää kiinni kannastaan: "Ministeriö ei estänyt Finavian hallitusta nostamasta kanteita"

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Karlsson

"Pääministeri Sipilä puhdisti julkisesti liikenneministeri Bernerin maineen sillä verukkeella, että VTV ei mainitse raportissaan Berneriä suoraan nimeltä. Tuo on vastenmielistä ja epärehellistä totuuden kiertämistä, mikä toki ei ole mitenkään uutta pääministeri Sipilälle (kesk). Jo lain mukaan ministeri vastaa kaikesta ministeriössä tapahtuvasta. Piste."
-
---
"Iltalehden Tommi Parkkonen ehdolla Bonnierin Suuren journalistipalkinnon saajaksi"
"Kärkkäistä näkökulmistaan tunnettu Parkkonen on tiettävästi ainoa toimittaja, jolle median kanssa tuskaillut pääministeri Juha Sipilä (kesk) on antanut ”porttikiellon”. Parkkosen mukaan kielto on sittemmin kumottu."
"Parkkonen tuli Iltalehteen vuonna 1990. Työsopimuksessa luki "rocktoimittaja". Titteli on herättänyt hilpeyttä niin Parkkosen kollegoissa kuin eduskunnassakin.
- Se on edelleen ainoa virallinen työsopimus, jonka olen Iltalehden kanssa allekirjoittanut. Olen siis virallisesti rocktoimittaja, Parkkonen sanoo."
"Politiikan saralle Parkkonen siirtyi vuonna 2007. Ensimmäisiä isoja skuuppeja oli Nuorisosäätiön vaalirahasotku, joka oli lähellä viedä pääministeri Matti Vanhasen (kesk) valtakunnanoikeuteen."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201702092200067831_uu.shtml
---
"IL paljastaa: Bernerillä paljon yhteyksiä Deloitteen - kenen etua ministeri valvoi?"
"...Berner (kesk) linkittyy monella eri tavalla Finavian entiseen tilintarkastusyhteisöön Deloitteen......Berner painosti Finavian hallitusta ja käytännössä katsoen pakotti sen sopimaan kanteen Deloitten kanssa."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016062221780373_uu.shtml
---
"Näkökulma: Näin Venäj... eikun keskustassa"
"TOMMI PARKKONEN"
"Vaan mitäpä sitten tapahtuu, kun - toistettakoon vielä - Suomen korkein kansallinen tarkastusviranomainen moittii keskustalaista ministeriä siitä, että tämä on toiminut vastoin kaikkia pelisääntöjä? Suomen pääministeri, keskustalainen Juha Sipilä antaa täyden tukensa ministerille, joka jossain länsimaisessa sivistysvaltiossa, mitä Suomi ei ole, olisi jo oma-aloitteisesti eronnut tehtävästään. Tai pääministeri olisi erottanut hänet.
Mutta ei tietystikään meillä Venäj... siis Suomessa (kesk).
Pääministeri Sipilä puhdisti julkisesti liikenneministeri Bernerin maineen sillä verukkeella, että VTV ei mainitse raportissaan Berneriä suoraan nimeltä. Tuo on vastenmielistä ja epärehellistä totuuden kiertämistä, mikä toki ei ole mitenkään uutta pääministeri Sipilälle (kesk).
Jo lain mukaan ministeri vastaa kaikesta ministeriössä tapahtuvasta. Piste."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016062221777050_uu.shtml
---
"Berner pussauskopissa Deloitten kanssa"
"Ja nyt mennään iloisesti foliohattuosastolle, mutta faktat ovat seuraavat:
- Ministeri Anne Bernerin Vallila Interior -perheyhtiön sekä Bernerin henkilökohtaisen asunto-osakeyhtiön tilintarkastaja toimii myös Deloitten tilintarkastajana.
- Sama Deloitten tilintarkastaja toimii myös Anne Bernerin veljen kiinteistösijoitusyhtiön tilintarkastajana.
- Ministeri Anne Bernerin Vallila Interior -yhtiön nykyinen talousjohtaja tuli Bernerin palvelukseen Deloittelta.
- Deloitten entinen toimitusjohtaja, tilintarkastusyhtiön nykyinen kovatuloinen partner, toimii puheenjohtajana säätiössä, jonka hallituksen jäsen on ministeri Berner."
"Ministeri Anne Bernerillä (kesk) on läheiset suhteet tilintarkastusyhtiöön, jonka hän päästi Finavia-korvausvastuusta, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen."
"Vaan lyhyesti referoituna: ministeri Berner viivästytti Finavian silloisen hallituksen toimia kanteiden nostamisessa, ja suoraan henkilökohtaisesti esti kannetoimet tilintarkastusyhtiö Deloittea (tuo on se taikasana) kohtaan."
" Berner vaati Deloittea koskevien kanteiden perumista. Bernerin perustelut eivät kuitenkaan kestäneet kahden eri asianajotoimiston vastanäkemystä. Kyseisten lausuntojen mukaan Deloittella ei ollut juridista mahdollisuutta nostaa kannetta Finavian tuolloin toimivaltaista hallitusta vastaan.
Silti Berner (kesk) vaati sovintosopimusta Deloitten kanssa."
"Deloitte Touche Tohmatsu (brändinimeltään Deloitte) on yhtiöryhmittymä, joka on yksi maailman suurimmista tilintarkastusorganisaatiosta...."
"Finavian hallitus päätti vuonna 2015 nostaa kanteet työnsä laiminlyönyttä Deloittea kohtaan Finavian entisen johdon tekemistä johdannaiskaupoista, jotka aiheuttivat valtionyhtiölle - eli veronmaksajille - ainakin 34 miljoonan euron tappiot."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016091522319053_uu.shtml
---
"Sanna Ukkola: Miksi piileksit, Juha Sipilä?"
"Pääministeri Juha Sipilän vastaus Maikkarin toimittajan kysymykseen liikenneministeri Anne Bernerin kohtalosta oli typerryttävä:
"Jos, jos ja jos. Mitä jos Yle loppuu tai Maikkari loppuu, mitä sitten?" Sipilä näpäytti asiaa utelevalle toimittajalle. Näin hän katkaisi kiusalliset kysymykset lyhyeen – ja vaikka hän ryyditti kommenttiaan naurahduksella, jotkut tulkitsivat sen uhkaukseksi. Entäs sitten, jos jäätte työttömiksi? Entäs sitten, jos panen rahahanat kiinni? Varokin kyselemästä liian vaikeita!"
" Sipilää on vaikea saada pidempään, mahdollisesti tiukempaan, haastatteluun – ja jos hänet saa, hän vastailee niukkasanaisesti."
"Iltalehden ärhäkkä toimittaja Tommi Parkkonen kertoo, kuinka Sipilä on laittanut hänet kokonaan boikottiin:
“Maaliskuussa Sipilä sanoi minulle, että hänellä on “henkilökohtainen ongelma” kanssani eikä hän jatkossa vastaa kysymyksiini. Ei ole maaliskuun jälkeen edes tervehtinyt minua.”
Parkkonen sanoo, että muutama muukin poliitikko on hermostunut hänen jutuistaan.
“Ovat haukkuneet naamatusten, mutta silti ovat puheväleissä ja antavat kommentteja. Ymmärrän, että pääministerillä menee hermot yksittäisen toimittajan näsäviisaisiin besserwisser-juttuihin, mutta onhan se kyseenalaista journalismin ja demokratian kannalta, että pääministeri laittaa niiden vuoksi dispoon.”"
"Iltalehden Juha Ristamäki kertoo ihmetelleensä, kun ei saanut Sipilältä lainkaan vastauksia pääministerin bisnesjärjestelyistä, joista hän kirjoitti."
"Kansalaisilla on oikeus tietää, millä tavalla Suomen ylin päättäjä käyttää valtaa. Se tarkoittaa myös sitä, että hänen tulisi altistaa itsensä myös vaikeille kysymyksille ja haastaville toimittajille. Sillä niin toimii avoin, demokraattinen yhteiskunta."
http://yle.fi/uutiset/3-9176118