Lauantai 26.5.2018

Opetusministeri sinetöi laajan ammattikoulu-uudistuksen: Tutkintojen määrä puolittuu – ”ei ole enää tätä päivää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2017 13:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen allekirjoitti asetuksen, jonka johdosta ammatillisten tutkintojen määrä vähenee nykyisestä 351 tutkinnosta 164 tutkintoon. Asetus tulee voimaan 1. elokuuta.
|

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on allekirjoittanut asetuksen mittavasta ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen uudistuksesta. Näin ammatillisten tutkintojen määrä vähenee nykyisestä 351 tutkinnosta 164 tutkintoon. Asetus tulee voimaan 1. elokuuta.

Kaikki uudistuvat ja uudet tutkinnot on tarkoitus ottaa käyttöön 1.1.2019 mennessä. Grahn-Laasonen huomauttaa, että työelämän muutoksiin on vuosien saatossa vastattu aina luomalla uusi tutkinto.

– Se on johtanut siihen, että meillä on 351 erilaista tutkintoa, joista osa ei ole enää tätä päivää, saati tulevaisuutta. Tutkintojen määrän puolittava uudistus tulee todella tarpeeseen ja auttaa vastaamaan nykyistä joustavammin työelämän nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin. Joustavuus lisääntyy, mutta tutkintojen osaamisvaatimuksista ei tingitä. Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

Grahn-Laasosen mukaan tulevaisuuden työelämä edellyttää nykyistä laaja-alaisempaa osaamista.

– Ammatteja katoaa, uusia syntyy. Työelämä tarvitsee osaajia, joilla on valmiudet oppia jatkuvasti uutta, kehittyä työelämän mukana ja uudistaa sitä. Jos koulutamme liian kapeasti, osaaminen ei kanna työelämän muutostilanteissa. Nykyisestä siiloutuneesta tutkintorakenteesta siirrytään laaja-alaisimpiin tutkintoihin, joiden sisällä on mahdollista rakentaa yksilöllisiä polkuja oman osaamisen kehittämiseen, hän sanoo tiedotteessa. 

Vuoden 2019 alusta lähtien ammatillisia perustutkintoja on 43, ammattitutkintoja 65 ja erikoisammattitutkintoja 56. Tutkintojen määrä puolittuu, mutta tiedotteen mukaan opiskelijan mahdollisuudet yksilöllisiin valintoihin tutkinnon sisällä kasvavat huomattavasti nykyisestä.

Esimerkiksi uuteen koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkintoon yhdistetään osaamista hissiasentajan, koneenasentajan, kotitalouskoneasentajan, kunnossapidon, rautatiekaluston kunnossapidon, teollisuusputkiasentajan ja tuulivoima-asentajan ammattitutkinnoista. Uuteen liiketoiminnan ammattitutkintoon taas yhdistetään osaaminen asiakirjahallinnon ja arkistotoimen, finanssialan, kiinteistövälitysalan, markkinointiviestinnän, myynnin, sihteerin, taloushallinnon, ulkomaankaupan ja virastomestarin ammattitutkinnoista.

Tutkintorakenteen uudistus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemaa ammatillisen koulutuksen reformia. Koko ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö, rahoitus- ja ohjausjärjestelmä uudistetaan. Asetusta on tarpeen muuttaa uudelleen ammatillisen koulutuksen lainsäädännön uudistamisen yhteydessä. Hallituksen esitys ammatillista koulutusta koskevaksi uudeksi laiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2017.

Osa uusista tutkinnoista tulee voimaan asetuksen voimaan tullessa ja osa 1.1.2018, 1.8.2018 tai 1.1.2019. Vastaavasti osa tutkintorakenteesta poistuvista tutkinnoista on voimassa asetuksen voimaantuloon saakka ja osa 31.12.2017, 31.7.2018 tai 31.12.2018 saakka.

Jaa artikkeli: