Keskiviikko 20.6.2018

Iso ay-hanke etenee: Tavoitteena uusi vahva liitto

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2017 14:19
  • Kuva: Creative Commons / caninhas
    Kuva
    Metalliliiton, TEAMin ja Puuliiton hallitukset ovat hyväksyneet projektihallituksen esityksen uudeksi liitoksi.
|

Kolmen SAK:laisen teollisuusliiton eli Metalliliiton, TEAMin ja Puuliiton hallitukset ovat hyväksyneet projektihallituksen esityksen uudeksi liitoksi. Lopulliset päätökset asiasta tehdään toukokuussa Metalliliiton liittokokouksessa ja Puuliiton valtuustossa. TEAMin valtuusto kokoontuu asiassa kolme kerta.

Päätös fuusioon osallistumisesta syntyi kaikissa kolmessa liitossa yksimielisesti.

Metallityöväen Liitto, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto sekä Puuliitto ovat vahvoja teollisuusliittoja, joiden edustamien alojen osuus Suomen viennistä on noin 75 prosenttia. 

Kova kansainvälinen kilpailu yhdessä pitkän talouden taantuman kanssa on liittojen mukaan tuonut niiden edustamille aloille isoja rakennemuutoksia ja epävarmuutta sekä työttömyyttä. Lisäksi muutokset työnantajajärjestöissä ja –politiikassa ovat liittojen mukaan lisänneet tarvetta voimakkaaseen ja yhtenäiseen edunvalvontaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Kaikki liitot ovat menettäneet jäseniä. Liitot päättivätkin pari vuotta sitten selvittää mahdollisuudet entistäkin vahvemman liittokokonaisuuden kokoamiseksi. Alussa fuusiohankkeessa oli mukana myös Paperiliitto, joka kuitenkin irtautui siitä viime joulukuussa.

Liittofuusiota valmistelleen projektihallituksen mukaan fuusiolla haetaan edunvalvonnan tehostamista ja teollisuusliittojen painoarvon kasvattamista niin sopimustoiminnassa kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessakin. Tavoitteena on vahva liitto ja työttömyyskassa, joka pystyy nykyistä paremmin vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ja kehitystarpeisiin.

Uuden teollisuusliiton ensimmäinen liittokokous pidetään ensi marraskuussa. Silloin muun muassa valitaan liiton hallinto vuosiksi 2017 – 2023. Uuden liiton jäsenmäärä liiton aloittaessa on noin 230 000. Liitto lukeutuu näin ollen kolmen suurimman suomalaisen ammattiliiton joukkoon.

Metalliliitto ilmoitti aikaisemmin tänään, ettei se käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Työntekijäpuolen keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK ehdottivat tänään, että EK:n purkamista keskusjärjestösopimuksista voitaisiin käydä jokaisella toimialalla sopimusneuvottelut jo tämän kevään aikana. Näin työntekijä- ja työnantajaliitot ”voisivat yhdessä sopia, että työehtosopimusten nykyisiin keskusjärjestösopimuksiin liittyvät määräykset säilyvät sisällöltään sellaisenaan myös nykyisen työehtosopimuskauden päättymisen jälkeen”.

Lue myös:

Nyt alkoi ryskyä: Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

Palkansaajajärjestöiltä esitys EK:n pommin jälkeen: Laajat sopimusneuvottelut jo keväällä

EK pudotti pommin työmarkkinoille – vastaa väitteisiin sodanjulistuksesta: ”Nyt oli viimeinen hetki irtisanoa sopimukset”

Jaa artikkeli:

Kommentit