Lauantai 26.5.2018

Helsingissä ehdolle lähtevä Paavo Väyrynen ryöpyttää metropolipolitiikkaa: ”Kohottanut elinkustannuksia, huonontanut elinympäristöä, pahentanut liikenneruuhkia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2017 15:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Paavo Väyrynen.
|

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen lähtee kuntavaaleihin ”Terve Helsinki” -yhteislistan ehdokkaana Helsingissä. Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä linjasi aikaisemmin viikolla, ettei Väyrynen Kansalaispuolueen perustajana ja jäsenenä voi olla ehdolla keskustan listoilta. 

–Ilmoitin viime keskiviikkona, että harkitsen kuntavaaliehdokkuutta Helsingissä, jos muodostettavalle sitoutumattomien listalle saadaan riittävästi ehdokkaita. Jo nyt on varmistunut, että valitsijayhdistysten yhteislista saadaan muodostetuksi. Mukana on eri puolueiden jäseniä ja sitoutumattomia ehdokkaita, Väyrynen kertoo Puheenvuoron blogissaan.

Väyrysen mukaan ”Terve Helsinki” -liikkeen ohjelmassa arvostellaan Helsingin valtapuolueita siitä, että ne ovat toteuttaneet keskittävää metropolipolitiikkaa, jolla pääkaupunkiseudulle pyritään haalimaan useita satoja tuhansia uusia asukkaita joko Suomen maakunnista tai ulkomailta.

 –Tämä keskittävä metropolipolitiikka on kohottanut elinkustannuksia, huonontanut elinympäristöä ja ilman laatua, pahentanut liikenneruuhkia ja lisännyt meluhaittoja. Turvallisuustilanne on heikentynyt, Väyrynen kommentoi.

–Helsingin ja muiden pääkaupunkiseudun kaupunkien investoinnit väestönkasvua lisääviin hankkeisiin ovat johtaneet siihen, että alueella jo asuville ihmisille välttämättömien palvelujen kehittämistä  on laiminlyöty. ”Terve Helsinki” -liikkeen ehdokkaiden tavoitteena on, että Helsingin kaupunki keskittyy alueellaan jo asuvien ihmisten - sekä kantasuomalaisten  että maahanmuuttajien - olojen ja elämän laadun kohentamiseen sen sijaan, että varoja tuhlataan vahingolliseen keskittävään metropolipolitiikkaan, hän jatkaa.

Ehdokkuuden vuoksi Väyrynen joutuu siirtämään kotipaikkansa Keminmaalta Helsinkiin. Hän perusteli ratkaisua keskiviikkona sillä, että hän Euroopan parlamentin jäsenyyden takia joutuu viikoittain matkustamaan Brysseliin tai Strasbourgiin ja pitämään jatkuvaa yhteyttä äänestäjiin eri puolilla Suomea. Väyrysellä on myös omistusasunto Helsingissä.

–Kotipaikan vaihtamiseen on vahvat perusteet. Parlamenttityöni vuoksi joudun matkustamaan viikottain Brysseliin tai Strasbourgiin ja pitämään jatkuvaa yhteyttä äänestäjiin eri puolilla Suomea. Yritystoimintaa meillä on Keminmaan lisäksi Järvenpäässä, Tuusulassa ja Viron Pärnussa. Sekä parlamenttityö että yritystoiminta edellyttävät pääasiallista asumista pääkaupunkiseudulla. Viime vuosina olemme käyttäneet pääosin Helsingin seudun terveyspalveluja, hän kirjoitti Puheenvuoron blogissaan keskiviikkona.

Väyrynen on edelleen myös keskustan jäsen. Suomenmaa-lehden mukaan keskustan Keminmaan kunnal­lis­jär­jestö esittää, että päätös Väyrysen mahdollisesta erottamisesta keskustan jäsenyydestä tehdään puolu­e­hal­li­tuk­sessa ja puolu­e­val­tuus­tossa.

Väyrysen perustama ja johtama Kansalaispuolue ei ole puolueena mukana kuntavaaleissa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Ilaskivi

Hei vaan, Paavo! Tervetuloa kokeilemaan, mutta entä osallistuminen ? Kaupunginvaltuusto kokoontuu aina keskiviikkoisin - ihan samaan aikaan kun olet Brysselissä tai Strasburgissa. Miten aiot valtuustotyösi hoitaa jos tulet valituksi? Suoran kysymykseen suora vastaus toivoo entinen meppikolleegasi!

Jukka Mikkola

Paavo se jaksaa ”puuskuttaa”, mutta ei jaksa millään mennä eduskuntaan tekemään parlamentaarikon eli kansanedustajan tärkeää tehtävää. Onko ongelma siinä, että hän ei mahdu Sipilän kanssa samaan saliin vai mikä siinä kengässä puristaa?
Minusta olisi oikeudenmukaista häntä äänestäneitä kohtaan, että hän aloittaisi kansanedustajan tehtävät. He ovat hänet sinne äänestäneet. Tämä sama ongelma olisi edessä myös kuntavaalien jälkeen, jos hänet valittaisiin. Hän meppeilisi Brysselissä ja varasijalle päässyt edustaja joutuisi hoitamaan valtuustotehtäviä.

Teemu Terava

Turha näistä metropoleista on huolta kantaa. Keminmaan kehittämisessä luulisi olevan haasteita ja tekemistä ihan riittämiin. Jos askareet uhkaavat loppua, voisi sinne rakennuttaa vaikka metron tai edes panna pakollisen pysähtymisen joka risteykseen, ettei väki aja vahingossa ohi.