Sunnuntai 26.5.2019

Petteri Orpo työmarkkinapommista: ”Riitely ei vie Suomea eteenpäin”

Luotu: 
17.2.2017 15:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Petteri Orpo toivoo malttia työmarkkinoille.
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.)on kommentoinut Suomen työmarkkinatilannetta lyhyesti Twitterissä.

–Toivon malttia työmarkkinoilla. Riitely ei vie Suomea eteenpäin. Talouskasvu edelleen huteraa. Luotan osapuolten vastuunkantokykyyn, Orpo toteaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti keskiviikkona keskusjärjestösopimusten purkamisesta. Päätös on aiheuttanut laajaa kuohuntaa. Lisäksi Metsäteollisuus ilmoitti tällä viikolla yksipuolisesti irtautuvansa niin sanotun Suomen mallin valmistelusta.

SAK, Akava ja STTK esittivät tänään, että EK:n purkamista keskusjärjestösopimuksista käydään jokaisella toimialalla sopimusneuvottelut jo tämän kevään aikana. Metalliliitto puolestaan ilmoitti tänään, ettei käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson ehti jo ihmetellä, missä viipyvät kannanotot hallituksen sisältä.

–Metsäteollisuus ja EK ovat nyt käytännössä kaataneet Suomen mallin. Mitä sanoo hallitus? Missä ovat moitteet ja huolestuneet puhvuorot, hän kysyi Twitterissä.

Lisää aiheesta: 

Nyt alkoi ryskyä: Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

Palkansaajajärjestöiltä esitys EK:n pommin jälkeen: Laajat sopimusneuvottelut jo keväällä

”EK:n ratkaisu on paljon merkittävämpi kuin se antaa ymmärtää”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Vallan menetys ay-keskusjärjestöille on katkera pala. Tupoilu piti nämä turhakkeet näkyvästi tv-kameroitten loisteessa. Nyt keskusjärjestöjen ay-politrukit joutavat eläkkeelle ja pois vallan kammareista. Se varmasti ottaa päähän. Kaikki tässä maassa sujuu hyvin ilman keskusjärjestöjä ja niiden valtaa. Voi olla että rettelöinti ja uho alkaa mutta se on täysin turhaa eikä se johda mihinkään.

Marja-Liisa Kalkela

Vallanhalu EK vei loputkin sopimiset liittojen kanssa. Miten se tulee näkymään ? Hallituksen tavoitteet karkaa käsistä ne vähätkin rippeet mitä nyt orastava kasvu antoi.

Kun kiky oli sovittu sovittiin myös palkat vientuyritysten mukaan.Työrauha olisi säilynyt syksyyn asti mihin edellinen sopimus oli tehty. Siitä olisi ollut hyvä katsoa miten tästä eteenpäin toimitaan. Kuten ennenkin.EK/SAK sopimassa kumpaakin osapuolta tyydyttävällä sopimuksella.Nimet alle ja työrauha olisi jatkunut.

Hallitus olisi saanut pitää näppinsä erossa työmarkkinapöydistä.

Tuomas Virtanen

Onkohan Ilkka Korkalainen EK:n trolli vai mistä on kyse? Siis tuleeko palkka kapitalistin pussista vai onko kyse vain siitä, että on mukava kyykyttää heikompaa? Kun olen seurannut näitä Ilkka Korkalaisen kommentteja, täytyy sanoa, että ne ovat todellakin äärimmäisiä, ikään kuin niiden tarkoitus olisi romuttaa meidän hyvinvoiva pohjoismainen yhteiskuntajärjestelmämme, joka on maailman mittakaavassa mittarilla kuin mittarilla aina kymmenen parhaan joukossa. Siis kenen tarkoitusta nämä riitauttavat kommentit oikein ajavat?? Onko tarkoituksena saada aikaan feodaalijärjestelmä Suomeen?

Ilkka Korkalainen
Vastaus kommenttiin #14

Luepas vaikka Presidentti Martti Ahtisaaren kannanottoja mitkä tahot ovat aiheuttaneet Suomen talouden romahduksen ja kilpailukyvyttömyyden. Ahtisaari sanoo suoraan että SDP ja ay-liike ovat suurimmat syylliset talouden romahtamiseen ja hyvinvointivaltion kriisiin.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #15

Noinko on ? Jo on ollut munattomia niin porvaripuolueiden enemmistä
-03-19,perheyritysten vientiyritykset ja EK.
Pankitkin taipunut AY ja Sdp vaatimuksiin ? Nuoko pyysi pankkituet KOP ja SYP?
Ranskan ja Saksan pankeille "Kreikka" peitenimellä?

Korkkalainen on ilmeisesti palauttanut kaikki lapsilisänsä mitä on saanut itselleen ja lapsilleen ?
Saitko näppylöitä niistä?
Ne katsos ajoi kaikille SAK -47.
Kepu ja kok,rkp vastusti niitä.

Jukka Lampinen
Vastaus kommenttiin #13

Hyvinvoivat voi edelleen erittäin hyvin, johtuen siitä että heikoimpia on entistä enemmän niiden määrää lisäämällä on hyvinvoivat säilyttäneet elintasonsa.
Köyhät ja työttömät ja pienpalkkaiset on se heikompi osapuoli, Kortelainen on aivan oikeassa todetessaan että hyvinvoivienkin elintaso on vaarassa.
Kortelainen on huolissaan siitä, että heikoimmat uhkaa hyväosaisten palkan saajien etuja.

Markku Lehto

Tulee mieleen, että nyt kun talouden käppyrät ovat joka tapauksessa lähteneet koillisen suuntaan, niin kannattaako tässä tilanteessa kärjistää enää työmarkkinapolitiikkaa ? Vai onko tässä kysymys EK:n statuksen nostamisesta ?

Jukka Mattsson

Jos EK ei neuvottele niin Teknologiateollisuuden täytyy sitä tehdä. Taitaa tulla lakkovaroitusten kevät. Ei hyvältä näytä.
Se on varmaa että ne Kikyä edistävät ratkaisut mitä on työllä ja tuskalla saatu aikaan ovat vaarassa mennä roskakoriin EK:n ylimielisen käytöksen takia.

Toivon malttia ja järkeä kaikille osapuolille että nousisimme tästä järjettömän vastakkain asettelun suosta.

Pasi Sivonen

Ja EJ Pentttiä Oli uusi tetsoni päässä Mikkelin Rautatieasemalla Ylen Itä-Suomen alueuutissa heittämässä lisää bensaa rovioon....Kaippa se on hänekin tilannetta pahennatava palkkansa puolesta....mutta erittäin tummaa savua on luvassa. Penttilä miettiköön sitten lausuntojaan!

Jukka Lampinen

Vain Kokoomuksen määräyksien noudattaminen on eteenpäin menoa, niimpä tietenkin.
Orpo todistaa ulostulollaan, todeksi hyvintoimeentulevien salaliiton.
Kokoomus ja hyvipalkatut ay-liitot, ei halua että EK järkyttää heidän sanatonta sopimustaan, orjaluokan muodostamisesta.