Lauantai 26.5.2018

Carunan ja Elenian hyvitettävä liian suuret maksut: ”Se on laissa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2017 17:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sähkönsiirtoyhtiö Caruna joutuu hyvittämään asiakkailleen liikamaksuja.

Suomalaisille on tulossa hyvitys liikaa veloitetusta sähköstä. Pahimmat ylihinnoittelijat olivat Energiaviraston mukaan Elenia ja Caruna.

–Ihan käteistä rahaa yksikään asiakas ei tule saamaan. Se on ihan sähkömarkkinalaissa sanottu. Sellaisia palautuksia ei ole valitettavasti asiakkaalle tulossa, Energiaviraston johtaja Veli-Pekka Saajo sanoo Uudelle Suomelle.

Kauppalehti kertoi eilen torstaina, että sähkönsiirtoyhtiöt ovat keränneet 175 miljoonaa euroa ylijäämää, joka niiden on tasoitettava seuraavalla tarkkailujaksolla.

Saajo korostaa Uudelle Suomelle, että laki velvoittaa yhtiöt hyvittämään liikaveloituksesta.

–Kyllä tämä on ihan sähkömarkkinalaissa ja valvontalaissa. Meillä on joskus sellaisia yhtiöitä, jotka eivät ole noudattaneet näitä meidän menetelmiämme, niin niiden kanssa sitten katsottu asioita, ja nykylainsäädäntö mahdollistaa sen, että voidaan vielä asia vaikka markkinaoikeuteen mahdolliseen seuraamusmaksumenettelyn puitteissa.

Niiden 25 yhtiön, joilla oli ylijäämää, pitää hoitaa taloutensa niin, että vuonna 2019 päättyvällä jaksolla ei ole ylijäämää jäljellä.

–Neljän vuoden jaksoissa katsotaan hinnoittelun kohtuullisuus. Mikäli yhtiö on ylijäämäinen, se on meidän menetelmien mukaisesti perinyt liikaa asiakkailta, sille tulee velvoite hyvittää se asiakkailleen meidän menetelmiemme mukaisesti, ja jos se ei vielä riitä niin sitten vielä alentamalla hintaa niin kuin aikaisemmin, että on jättänyt perimättä perusmaksuja sitten, Saajo kertoo.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Muutaman lypsytilan takia kaivetaa kallista kaapeleita pitkin pusikoita ympäri Suomea ja kaupukilaiset, jotka jo ovat omat kaapelinsa mksaneet, saavat nyt maksaa pääosan tästä lystistä. (Siirtomaksun korotuksena) Kepu pettää aina. Demarit nukkuu, eikä saa suutaan auki.

Jari Koponen

Vielä kalliimmaksi ne viimeisten mummojen ilmakaapelit tulevat kun ne on harva se vuosi poikki ja häiriöstä annetaan ilmaista sähköä ja sähköfirma työllistää koko seudun metsurit ja traktorimiehet pylväitä vaihdellessaan. Illuusio siitä että maalla harvaan asuvat jotenkin kustantaisi kaupungin kuluja on väärä. Meillä on täällä taajamassa (stadi) ihan omat eikä hetken hurmassa ulkomaille myydyt kaapelit.

Jari Koponen

Kommentti se on tuokin. Taajamassa saattaa olla asukkaita useita per katumetri joten kaapelia on aika vähän per sähkölasku. Ne on olleet myös maan sisässä vusokymmennet eikä siksi tartte käyttää kovin paljoa kunnostusrahaa per asiakas myöskään. Ei se maalaistalo oo sen erikoisempi asiakas kuin kaupunkilaistslokaan. Ensinmainitulla on enempi jakeluhäröjä ja siksi sähkön kuljetus tarttis siellä maksaa olennaisesti enemmän kuin maalikylissä.

Martti Santala

On myös erikoista että kerrostalossa jokainen huoneisto maksaa erikseen siirtomaksua vaikka taloon tulee vain yksi kaapeli. Omakotitalossa selviää yhdellä siirtomaksulla, vaikka talossa asuisi useampikin perhe. Edellyttää tietysti että talossa on vain yksi luettava mittari josta sähkö jaetaan eri huoneistoihin. Voisiko samaa ajatella tavalliseen kerrostaloon jossa joka huoneistossa olisi oma mittari kulutuksen seurantaa ja maksua varten. Jonkinlainen osuuskunta siis.

Seppo Viljakainen

"Yksimittari/yksisiirtomaksu" on mahdollista ja tuossa naapurissa on paritalo , jossa on yksi päämittari ja kaksi ´jälkimittausmittaria´: isännöitsijä lukee mittarit ja laskuttaa sen mukaan asukkaita.

Siinä säästyy täällä Kotkassa vajaan satasen vuodessa siirron ja energian perusmaksujen puolittuessa.

Siirron käyttömaksuun ( Kotkassa 2,08 snt/kWh) ja energiankäyttömaksuun ( riippuu sopimuksesta 5-7 snt/kWh) tuo järjestely ei vaikuta.

Markus Vuorivirta

No eikai suomen poliisi nyt taas kerran puutu tällaisiin liituraitapukujen tekemiin rikoksiin. Poliisi peesaa vain että tämä on taas tällanen tavallinen pikkunen yksityisoikeudellinen riita-asia. Siis tämä että firma varastaa asiakkailta rahaa lainaksi vuosikausiksi oikeudettomasti, eikä maksa siitä edes vahingonkorvausta takaisinpäin. Mutta ei se mitään tämä siis ei poliisia kiinnosta kun poliisilla on suomessa paljon tärkeämpää tekemistä tuolla tien päällä se poliisi sitten myöskin varastaa kansalaisten rahoja hämyisten ihme "lakien" turvin...

Kumma kun tämä maa on nykyisin pelkkien huijarien ja varkaiden paratiisi... Oikea banaanivaltio. Joka reunasta.

Timo Nenonen

Täällä missä asun oli sähkönsiirtäjä veloittanut about 2.5 miljoonaa ylimääräistä. on mielenkiintoista, laskeeko yhtiö sähkönsiirtoo seuraavana 4 vuotena yhtään?
Vankka epäilykseni on, että liki satavarmana ettei.
Hesarissa oli tietoo näistä yhtiöistä, joten kerran liki pariinkymmeneen vuoteen se teki edes yhden jonkinlaisen yhteiskuntaa ja kansalaisia hyödyttävän artikkelin.

Timo Nenonen

Minulla on muuten tallessa vielä sähkölaskuja siltä ajalta, jolloin sähkönsiirosta ei tarvinnut makssa mitään.

Niistä ajoista ja päivitettynä euroon samasta talosta, liki samoilla sähköä vievillä elementeillä sähkölaskuni on about kymmenkertaistunut.

Ei ole ihme, että muuttaminen muille maille rupeaa houkuttamaan.
Kun puolisoni, joka on erittäin sairas, heittää lusikan nurkkaan on lähtö satavarmaa.
Ei hermo enää kestä näin umpihullua valtiota , joka pilattiin Eu/eurolla.

Risto Salonen

Kyllä siirrosta silloinkin maksettiin, mutta sitä ei mainittu laskussa erikseen. Siirto piti eriyttää lainsäädännön muutoksen takia.
Aiemmin ei ollut sähköveroakaan.
Kiitos viisaiden kansanedustajien eduskunta päätti kaivauttaa sähköverkot maan alle, kun vähän oli myrskyt katkoneet linjoja. Avohakkuillakin olisi selvitty.

Lumira Lumus

Mahtavatko korvata, pääasiahan on maksattaa kaikki sijoituksensa kuluttajilla ylihintoja perimällä. Yleensä lyötyy syitä, miksi ylihintaa ei voida hyvittää.
Hyvitys tarkoittaisi siirtomaksusta vapautusta kunnus hyvityssumma on täysi.
Kansalaisille oikeus lopettaa suhde ylihintaa perivään siirtoyhtiöön ja valita normeja noudattava yhtiö sen tilalle.
Miten saadaan oikeusturva kansalaisille, jos ylihinta jatkuu, niin tähän lakiin tulisi sisältyä kansalaisen oikeus maksaa vain osa laskusta.
Eihän kaikki kansalaiset tiedä sitä, mikä sen hinnan tulisi olla. Pitäisi olla selkeä tieto Energiavirastolta, jotta kansalainen voisi valvoa sähkön toimittajan hintaa ja tehdä valituksen ja kun joku tekee valtuksen, niin se valitus silloin koskisi kaikkia muitakin siirtoyhtiön piiriin kuuluvia kansalaisia, jottei jokaisen tarvitse erikseen valittaa ja ruuhkauttaa käsittelyä.
Miksi ei ole tarkastusta joka vuosi ylihinnoittelua vastaan?

Lumira Lumus

"Niiden 25 yhtiön, joilla oli ylijäämää, pitää hoitaa taloutensa niin, että vuonna 2019 päättyvällä jaksolla ei ole ylijäämää jäljellä."
Kansalaiselta, jolla ei ole ehkä ollutkaan varaa maksaa ylihintaa, katkaistaan sähköt heti. Miksi sähkönkuluttajan oikeusturva on energialailla heikennetty olemattomaksi.
Normaalikäytäntö on, että kuluttaja saa heti käsittelyn ja korvauksen kaupankäynnissä ylihinnasta.
Tätä voisi muuttaa niin, että riippumatta verkon toimittjasta ja huoltjasta, sähkäverkosto olisi yhteistä aluetta kaikille ja kuluttaja voisi sen sisällä kilpailuttaa myös sähkösiirron ja valita näistä hänelle edullisimman siirtonsa toimittajaksi, niin ylihinoittelu ja hinnan korottaminen yhtiön sijoitusten maksattamiseksi loppuisi.
Varmasti tätä voidaan korjata, jos halutaan antaa oikeuturva kuluttajalle.