Sunnuntai 26.5.2019

Antti Rinne moitti hallitusta ja EK:ta Ylellä: ”Iso riski”

Luotu: 
18.2.2017 12:00
  • Kuva: Arttu Laitala
    Kuva
    SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
|

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne moitti Ylen Ykkösaamun haastattelussa sekä hallitusta että Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta Suomessa vireillä olevan pienen talouskasvun riskeeraamisesta.

Rinne sanoi, että jos hän olisi nyt pääministeri, hän olisi jo kutsunut työmarkkinakeskusjärjestöt miettimään, miten suomalaista yhteiskuntaa kehitetään sopimalla.

EK ilmoitti keskiviikkona irtisanovansa 22 keskusjärjestösopimusta, jotka määrittävät muun muassa pienten alojen, kuten vartijoiden ja elokuvateatterityöntekijöiden työehtoja.

–Minun mielestäni oli hölmöä, että Elinkeinoelämän keskusliitto heitti roskakoriin yhden välineen tämän tilanteen hallinnassa, Rinne sanoi.

Rinteen mielestä Suomen järjestelmään kuuluu jatkossakin se, että maassa on yleissitovat työehtosopimukset, jotka takaavat vähimmäisturvan. Hänen mukaansa keskusjärjestösopimuksilla on kyetty Suomen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa pitämään kustannuskehitys hallinnassa sekä tekemään isoja eläkeratkaisuja ja varmistamaan kestävyysvajeen torjumista.

Rinteen mielestä EK:n päätös johtaa siihen, että erityisesti akavalaisilla aloilla työmarkkinoiden pelisäännöt tulevat romuttumaan. Hän pitää tällaista kehitystä vaarallisena asiana.

– Nyt kuljetaan kohti sellaista yhteiskuntaa jossa on iso riski sille, että tapahtuu jakautuminen, joka johtaa käytännössä siihen, että meille syntyy työmarkkinahäiriöitä.

Lue myös:

Petteri Orpo työmarkkinapommista: ”Riitely ei vie Suomea eteenpäin”

Nyt alkoi ryskyä: Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

”EK:n ratkaisu on paljon merkittävämpi kuin se antaa ymmärtää”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Carolus Linden

Ruotsissa ei ole ollut yleissitovia työmarkkinapoliittisia sopimuksia vuoden 2006 jälkeen. Eipä ole siellä ollut tänä aikana työhehtosopimisessa sellaista sotkua kuin Suomessa. Myös taloudellinen kehitys on ollut parempaa verrattuna Suomeen.
Tästä syystä asenne ja väitteet, joiden mukaan yleissitovuus on jotenkin luonnonlain kaltainen välttämättä tarvittava ja autuaaksitekevä ilmiö, eivät voi olla täysin uskottavia.

Heikki Rosti

Johtavalle oppositiopuolueelle kävi kuten kotona valloissa johtajalle vihervasemmiston konklaaville.Se jäi edellisellä vuosisadalla hallitsemansa hypeytyksensä vangiksi.Aika ja uudet äänestäjät pyyhkäisivät entisen mahtipuolueen historian roskakoriin meillä niinkuin U.S.A ssa vanhakantaisen median kovasta metelistä huolimatta.Näin muuttuu maailma.Uusi aika ja uudet aatokset.

Marja-Liisa Kalkela

Me emme menneessä tehneet 0 eurolla työtä sosiaaliturvaa ja Hurstin leipäkassia vastaan .Kuten nykyään yritysten irtisanomat ex.veronmaksajat/palkansaajat.

Miksikö? Ei olis tullut mieleenkään liittyä kok yritysjohtajan perustamaan
Loimaan-kassaan jossa luottamusmiehenä on Häkämies ja Juhanna Vartiainen EK puolesta.

PK-yritysten kotitaloudet ja palkansaajat tuosta laskun maksaa kun EK/Hallitus pääsee keskenään päättämään keltä verot otetaan ja Kelan etuuksia leikataan.

SOTE= poistuu Kelakorvaus ja eläkkeistä/lapsilisistä vietiin indeksikorotukset 4v.
(työttömien 0 euron työn "palkkoja" varten Kelasta.