Maanantai 20.5.2019

”Ay-liikkeen päättäjänä tunnen oloni petetyksi – minua on huijattu”

Luotu: 
20.2.2017 09:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    – Jos olisin silloin tiennyt, että vain vähän yli puoli vuotta sopimuksen jälkeen, ja vain muutama kuukausi 24 tunnin työnajan pidennyksen jälkeen, Metsäteollisuus eroaa ns. Suomen mallin tekemisestä ja EK (kuvassa) irtisanoo keskusjärjestösopimukset voimansa tunnossa, niin tuskin ketään Metalliliiton liittovaltuustossa olisi saatu hyväksymään kilpailukykysopimusta, ay-aktiivi toteaa.
|

Ay-aktiivi, pääluottamusmies Petri Partanen (sd.) ihmettelee blogissaan tilannetta, johon työmarkkinoilla on ajauduttu työnantajia edustavan Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ilmoitukseen keskusjärjestötason sopimusten irtisanomisista.

– Olin myös itse päättämässä Metalliliiton liittovaltuustossa kilpailukykysopimuksesta. Taivuin niukin naukin kannattamaan sopimusta sen hetkisen tiedon varassa. Jos olisin silloin tiennyt, että vain vähän yli puoli vuotta sopimuksen jälkeen, ja vain muutama kuukausi 24 tunnin työnajan pidennyksen jälkeen, Metsäteollisuus eroaa ns. Suomen mallin tekemisestä ja EK irtisanoo keskusjärjestösopimukset voimansa tunnossa, niin tuskin ketään Metalliliiton liittovaltuustossa olisi saatu hyväksymään kilpailukykysopimusta, Partanen kirjoittaa.

– Kaiken tämän jälkeen minä ammattiyhdistysliikkeen päättäjänä tunnen oloni petetyksi. Mielestäni voidaan käyttää suoraan sanaa ”kusetettu” [huijattu] kuvaamaan paremmin sitä, miten minä koen tulleen kohdelluksi palkansaajajärjestön edustajana. Tämän tunteen minä muistan varmasti pitkään, Partanen jatkaa.

Korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder vaati eilen, että hallituksen on pysyttävä pois työmarkkina- ja sopimuspöydistä, koska aiemminkaan hallituksen puuttuminen asioihin ei ole tuottanut toivottavaa tulosta.

– Taivun tässä asiassa itsekin valitettavasti Fjäderin kannalle, sillä hallitus on ay-porukan silmissä osoittautunut työmarkkinoilla olemaan norsu porsliinikaupassa, joka ei vain ymmärrä pysyä paikoillaan, toteaa Petri Partanen.

Partasen mielestä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen vuoksi työmarkkinoilla on ollut poikkeuksellisen paljon häiriöiden uhkia.

– Tämän hetken tilanne on nyt se, että palkansaajajärjestöt eivät näytä voivan luottaa hallituksen poliittisien päättäjien kykyyn toimia neutraalina osapuolena sovittelijan roolissa, eivätkä ne voi luottaa työnantajajärjestöjen vilpittömyyteen siinä, etteikö huomenna irtisanottaisi taas joku yhteisesti sovittu asia. Tilanteesta ulospääsy alkaa näyttää entistäkin vaikeammalta ja jo toistamiseen kuluvan vuoden syksy näyttää työmarkkinoilla vähintään yhtä epävakaalta, kuin viime vuonnakin tähän aikaan.

– Tämä hallitus on kyllä minun silmissä epäonnistunut surkeasti yhteiskuntarauhan ylläpitäjänä. Olen lievästi sanoen pettynyt, hän kirjoittaa.

Lue myös:

Antti Rinne moitti hallitusta ja EK:ta Ylellä: ”Iso riski”

Nyt ryskyy: Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

Kova kannanotto eduskunnassa: ”Työantajapuoli on radikalisoitumassa”

EK pudotti pommin työmarkkinoille: ”Nyt oli viimeinen hetki irtisanoa sopimukset”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Vuorivirta

Eikös sitä jo viimeinkin uskota, että kun antaa hiirelle sen piparin niin se pyytää ...... Tai karkeammin sanottuna kun antaa pirulle pikkusormen se vie ........ Niinhän taas kerran TAVALLISET KANSALAISET näki asiat jo etukäteen.

Työnantajapuoli ei ole mitään muuta tehnyt kuin huijannut jo viimeiset 10 vuotta. Oli se sitten kela-maksujen alennukset, alvialennukset, yhteisöveronlaskut ja nyt uusimpana tämä kilpailukykyhuijaussopimus... mistään näistä ei ole ollut paskan hyötyä niin valtiolle kuin kansallekaan.

Ainoa ketä näistä rikastuu on osakkeenomistajat mitkä käärii kaikki nämä veronmaksajilta huijatut omaisuudet omiin liiveihinsä. Osa näistä on tietysti niitä, ketkä näitä "kädenojennuksia" on päättänyt antaa. Sama leiri käyttää hyväkseen myös kaikkia lakiin aina pikkuhiljaa mystisesti tupsahtaneita outouksia, kuten aina vain pitemmälle venyviä "työharjotteluja" ja nyt uusimpana tietysti pitempää "koeaikaa" ja sitten on näitä "kokeilutyöllistämisiä" jo entisten "kuntoutuksien" sun muiden lisäksi. Kaikissa sama teema. Huijari vie työpanoksen maksamatta siitä palkkaa tai mitään muutakaan vastiketta. Eli siis toisin sanoen valtio säätää lakeja, missä ihmisiä orjuutetaan. Taas kerran veronmaksajat sitten maksavat hieman lantteja että saa nyt hieman jotain purtavaa. Ettei nyt sentään kuole. Mitään tavallisia työntekijän oikeuksia ei kuitekaan ole kuten oikeutta palkkaan, eläkkeeseen, sairasvakuutukseen, liittoon, matkavähennyksiin sun muihin verovähennyksiin. Köyhä maksaa työttömyyskorvauksestaan 20% veroa vaikka palkasta maksaisi kaikkine vähennyksineen lähemmäs nollaa??? Noin pienellä palkkaverrokilla siis.

Eli siis joko alkaa se palkansaajaleirin edustuskin uskoa, että ovat tekemisissä vain yksinkertaisesti ketkujen huijarien kanssa? Meinaan me jäsenet ei enää uskota teihin liittoihin kun te unohdatte pitää meidän jäsenien puolia...

Satavuotiaalle suomelle taasen vinkiksi. Neuvostoliitossa kokeiltiin jo tätä "valtio maksaa kaikille "palkan"" teoriaa. Missä on neuvostoliitto? Ei tainnu toimia. Vain oikeista palkoista oikeilla veroilla se valtiokin voi hyvin. Ei sillä tavalla että valtio maksaa työnantajien puolesta ihmisten elämisen ja työnantajat varastaa verovarat ulkomaille veroparasiitteihin...

Hannu Myllynen

Jos katsoo todellisuutta ja tosiasioita silmiin ja ymmärtää työmarkkinoillakin myytävän ja ostettavan ja että ketään ei voi millään pakottaa ostamaan eikä myymään työtä niin juttu on täyttä virtuaalitodellisuutta.

Seppo Himanen

Kun täällä Suomessa ollaan huolissaan, onko Venäjällä Trumpista jotain haitallista tieoa, niin olisiko myös pohdittava, onko talouselämän johdolla Sipilästä jotain tietoa , jota he voivat hyödyntää neuvotteluissa. Esim. chempolis- lainan kohtalo, se vaipui yllättävän nopeasti unhon yöhön.

Jukka Lampinen

Perussyy taitanee olla kuitenkin siinä, että elintasoa ei ole leikattu riittävästi.
Jos olisi toteutettu se alkuperäinen 5% palkan leikkaus, ei tarvitsisi taas aloittaa kaikkia alusta.
Vastaavasti niiden jotka jää palkan alennuksen ulkopuolelle, veroja olisi korotettu 5% niin silloin vastuuta olisi kantaneet kaikki.
Kiky ei riitä, sama rumpa on pakko aloittaa uudestaan.

Nyt pitäisi vain toimia viisaammin ja panna koko kansa vastuuta kantamaan.
Veronkorotukset on nähdäkseni ainoa tapa, jakaa vastuuta oikeudenmukaisesti.

Carolus Linden

Hieman oudolta vaikuttaa tämä kokemus petetyksi tulemisesta tässä asiassa. Se, että EK oli ilmoittanut, että se ei vastaisuudessa osallistu keskitettyjen sopimusten tekoon, oli kyllä saatettu julkisuuteen ennen Kyky-sopimuksen solmimista.
Kun lisäksi Kiky-sopimuksen viimeinen lause, joka on ilman aikarajoitusta, on kuten alla olevasta lainauksesta näkyy, ei kai pitäisi, nyt esitettyjen ratakisujen johdosta, olla asiallista aihetta pettymiseen:
"Jos sopimuksen kattavuus tai hallituksen toimenpiteet eivät ole riittäviä, työ- ja virkaehtosopimusosapuolilla on oikeus irtaantua tekemistään sopimuksen mukaisista ratkaisuista".