Perjantai 24.5.2019

Karsaasti pettynyt luottamusmies odottaa tuntuvia palkankorotuksia: ”EK veti maton jalkojen alta – niin tyhjä olo”

Luotu: 
22.2.2017 09:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    YIT Rakennuksen pääluottamusmies ja Rakennusliiton hallituksen jäsen Jari Jääskeläinen huomauttaa, että rakennusalan miljardihankkeet ovat kannatelleet Suomen kilpailukykyä jo jonkin aikaa. Kuvituskuva.
|

YIT Rakennuksen pääluottamusmies ja Rakennusliiton hallituksen jäsen Jari Jääskeläinen pettyi pahasti Elinkeinoelämän Keskusliiton ratkaisuun irtisanoa kaikki keskusjärjestösopimukset. Veto on tulehduttanut tilanteen työmarkkinoilla. Jääskeläinen katsoo Uuden Suomen haastattelussa, että tässä tilanteessa tarvitaan tuntuvia palkankorotuksia.

EK:n historiallinen päätös merkitsee suurta muutosta työmarkkinoilla. 22 irtisanottavan keskusjärjestösopimuksen joukossa ovat muun muassa SAK:n, STTK:n ja YTN:n yleissopimukset sekä SAK:n ja STTK:n irtisanomissuojasopimukset. Jääskeläinen luonnehtii tekoa yksipuoliseksi provokaatioksi.

Tampereen yliopiston sosiologian professori Harri Melin arvioi Uudelle Suomelle maanantaina, että tulehtunut työmarkkinatilanne vaatii koviakin palkankorotuksia ay-liikkeen lepyttämiseksi. Jari Jääskeläinen uskoo, että juuri näin tapahtuu. Hän huomauttaa, että esimerkiksi rakennusalalla on menty palkankorotuksissa jo useampi vuosi nollan prosentin tuntumassa. Syksyn liittokierrokselta hän odottaa toisenlaisia tuloksia.

– Kyllä varmaan 5 prosenttia on lähempänä kuin yksi prosentti, hän arvioi summittaisesti.

– Luottamuksen löytäminen neuvotteluihin on toinen juttu. Luottamus pitäisi aina jollakin tavalla ansaita. Ja nyt sitä luottamusta on EK:n ja Suomen hallituksenkin osalta niin moneen kertaan heikennetty, että voi tulla vaikeaa.

Jääskeläinen kritisoi EK:ta tempoilevasta toiminnasta ja ilmoituksen ajankohdasta. Hänen mukaansa EK väläytteli keskusjärjestösopimuksista vetäytymistä jo viime vuonna, mutta palasi kuitenkin neuvottelupöytään. Viime viikon ilmoitus tuli yllätyksenä ja tuntui ajankohtansa vuoksi ”enemmänkin kiusanteolta”.

– Tämä tuli  aivan käsittämättömään tilanteeseen nyt, kun näyttää että noususuhdanteeseen ollaan menossa ja alkavat rattaat pyöriä sillä tasolla kun pitää, niin sitten lähdetään ehdoin tahdoin hiekoittamaan sitä latua mitä hiihdetään.

Myös muut liitot ovat kritisoineet EK:n ratkaisua kovin sanoin, eikä Jääskeläisen mielestä suotta.

– Se veti kyllä niin pahasti maton jalkojen alta pois. Ensin saadaan yhdessä sovittua kilpailukykysopimus kansallisella tasolla koskemaan koko Suomea, missä on todella kovia leikkauksia varsinkin kuntatyöntekijöille.

– Sitten yks kaks yllätetään, että hähhähhää, se olikin sitten tässä. Kyllä tässä on niin tyhjä olo.

Jääskeläisen mukaan Rakennusliitossa perataan EK:n irtisanomat sopimukset nyt rauhassa läpi ja arvioidaan, mitä tulevissa TES-neuvotteluissa on otettava huomioon. EK on vakuuttanut, että sopimisen henki säilyy ja että keskusjärjestösopimuksissa sovitut asiat pitävät yhä, mutta ne siirtyvät sovittavaksi liittotasolle. Jääskeläinen painottaa, että työntekijäpuoli tulee pitämään huolen siitä, että näin myös tapahtuu.

– Ne tullaan sinne ottamaan. Jos ei muuta niin sitten voisi sanoa, että joukkovoima on sitä varten, että kyllä nämä otetaan työehtosopimuksiin ennemmin tai myöhemmin, hän sanoo keskusjärjestösopimusten sisältämistä asioista.

Jääskeläinen kuitenkin uskoo, että prosessi menee rakennusalalla läpi paljon helpommin kuin esimerkiksi palvelualalla. Hän huomauttaa, että rakennusala on ollut kovassa nosteessa ja kannatellut Suomen kilpailukykyä jo vuoden-kahden verran valtavien miljardihankkeiden avulla. Siksi hän ei usko, että alalle halutaan aiheuttaa jännitteitä, vaikkakin palkankorotuksille on aina huono hetki. Jääskeläinen uskoo, että palvelualoilla käydään kovin vääntö, koska muun muassa vuorolisät ovat tärkeässä roolissa. Hän korostaa, että naisvaltaisia aloja ei saa jättää tilanteessa yksin.

– Kiky vei niin paljon pohjaa pois naisvaltaisilta aloilta, kuten kaupan kassoilta ja lastentarhanopettajilta. Nyt sieltä ei ole varaa ottaa. Sen verran pitää olla jäsenliitoilla voimaa ja solidaarisuutta mukana siinä, että tuetaan kaikkia.

– Jos kaikki liitot antavat tukensa, Rakennusliitto PAMille ja AKT PAMille, voi tulla aika pahaakin jälkeä.

Lue myös:

Miksi eduskunta ei päätä palkoista? – ”Suomen kilpailukyky ei kestäisi sitä karusellia”

Professori: EK teki ison virheen – ”Nyt tarvitaan palkankorotuksia”

”Ay-liikkeen päättäjänä tunnen oloni petetyksi – minua on huijattu”

Ay-pomo ärähti hallitukselle: ”Pysyttävä pois sopimuspöydistä - aikaisemmat esimerkit huonoja”

Antti Rinne moitti hallitusta ja EK:ta Ylellä: ”Iso riski”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Vuorivirta

On se kumma kun nämä työmarkkinoiden turbulenssit tuntuu olevan aina kahdesta vaihtoehtoisesta kohteesta. Se on joko suomen hallitus. Vaihtoehtoisesti se on työnantajapuoli..... Mielenkiintoista. Työntekijäpuoli on antanu kyllä aika paljon jo joten olisiko noiden kahden muun aika ANTAA jotain vastineeksi. Kuten niitä jo kymmeniä vuosia luvattuja työpaikkoja? YT-karusellit on käynnissä samaan aikaan kun nuo kaksi osapuolta vaatii vain lisää ja lisää. Työnantajapuolelle on kipattu jo satatuhatta ilmaista työntekijää erilaisilla ihme huijausnimikkeillä. Samoin myös veronmaksajien varoja helpostikin kymmeniä miljardeja. Ja silti - lisää pitäisi antaa? Tämä antaminen olisi pitänyt loppua jo kauan sitten ja ehkä olisi aika alkaa pikkuhiljaa vaatimaan sitä vastinetta. Loppuu tuo iänikuinen mouruaminen. JA niin hei... kun tulee ne uhkaukset siitä että "no sitten siirretään kiinaan/viroon/ruotsiin" Senkun sitten saakeli siirrätte. Niinhän nämä on tehnyt koko sen ajan kun näitä lahjoja on annettu. Ei sitä nyt enää hullummaksikaan saa sitä menoa. P.S. Ei taida kyllä suomifirmat pärjätä missään muussa maassa, koska muualla maailmassa myös työnantajilla on jotain vastuuta työntekijöistään - eikä vain veronmaksajilla ja työntekijöillä itsellään. Kuten Nokiakin huomasi aikoinaan romanian, saksan yms seikkailuista. Yhtään tehdasta ei suljettu ilman satojen miljoonien korvauspaketteja työntekijöille. Tuli aika pirun kalliiksi siirrellä ........

Hannu J. Mäkinen

Hyvä veli Jari. EK:n päätös ei koske miltään osin Rakennusalan työehtosopimusta, sillä meillä rakennuksilla on vuosia sitten EK:n irtisanomat asiat olleet sisällytettynä omaan TESSiin. Näin tullaan varmasti tekemään myös muilla toimialoilla seuraavissa neuvotteluissa. Pidetään yhdessä huolta, että rakennusala jatkossakin vetää Suomea nousuun.

Pertti Aaltonen

Kovin huonosti pääluottamusmiehet tuntevat TES:set. Pari päivää sitten metallin pääluottamusmies kirjoitti juuri samoin. Tosin EK:n tiedotus on hiukan ontunut. Olisi heti pitänyt kertoa, että monilla aloilla, mm. metalli ja rakennus, keskusjärjestösopimukset on jo sisällytetty TES:iin.

Myöskään toimittajat eivät tarkista faktoja. Missä on se faktantarkistus ja "tähtitoimittajat".

"Kansalaisten tulee saada tietää mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja toimittajien tulee pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen". Näin suunnilleen Journalistin ohjeissa.

Tapio Mäkeläinen

Oli niin tai näin niin pelisilmää on puuttunut joka poppoolta. Erityisesti EK on kunnostautunut. Lakolla uhkaaminen on typerää.
Teollisuuden liitoille päätöksellä ei ole mitään väliä ja muista ei nyt juuri väliä ole ollutkaan joskin Paltan paino nostaa palvelualan merkitystä.
EK ehdotti päivähoitomaksujen alentamista ja vuokralaisista 70 % saa asumistua. Muut tukirännit ovat jo tukossa Kelan pääjohtajan mukaan.
En tiedä olenko ajatukseni kanssa yksin mutta ainakin etelässä tuet ovat välillistä yritystukea koska matalapalkka-alojen liksoilla ei perhettä elätetä.
Liittokierroksella on varmaan kovia pyyntöjä mutta korotusvaraa on vähän. Toivottavasti nyt ei palata julkisen sektorin palkkajohtajuuteen.