Maanantai 18.2.2019

Suomen väestönkasvu romahti maahanmuuton varaan – ”Talouskasvun kannalta hyvin huolestuttavaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.2.2017 16:33
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo Uudelle Suomelle, että Suomen on huolehdittava siitä, että väestön luonnollinen uudistaminen pysyy terveellä tasolla. Kuvituskuva.
|

Faktakulma

Kuolleiden määrä oli 5 298, mikä on 71 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tammikuun ennakkotilaston mukaan ulkomailta muutti Suomeen tammikuussa 2 484 henkeä ja Suomesta muutti pois 1 283 henkeä.

Maahanmuuttoja oli 283 enemmän ja maastamuuttoja 232 vähemmän kuin edellisvuoden tammikuussa.

Suomen kansalaisia maahanmuuttajista oli 646 ja maastamuuttajista 921 henkeä.

Lähde: Tilastokeskuksen tammikuun 2017 ennakkotilasto

Suomen luonnollinen väestönkasvu on suorastaan romahtamassa. Ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli tammikuun lopussa 5 502 640. Väestönkasvua ylläpiti Tilastokeskuksen mukaan muuttovoitto ulkomailta. Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pitää Uuden Suomen haastattelussa kehitystä huolestuttavana talouskasvun kannalta.

Väkiluku kasvoi tammikuun aikana 47 hengellä. Tilastokeskuksen mukaan maahanmuuttoja oli 1 201 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 1 154 vähemmän kuin kuolleita. Tammikuun aikana syntyi 4 144 lasta eli 248 lasta vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2016.

Kuoppamäki huomauttaa, että Suomen väestö on ikääntynyt ja vaikka nyt eletään pidempään, kuolleiden määrä kasvaa.

– Väestön luonnollinen uusiutumiskyky ei riitä väestön kasvattamiseen. Sillä on selvä vaikutus siihen, että talouskasvu tulee jäämään matalammaksi. Talouskasvu koostu kuitenkin paitsi tuottavuuden kasvusta myös siitä, että meillä on työntekijöitä lisääntyvä määrä.

– Tämä on talouskasvun kannalta hyvinkin huolestuttava kehitys.

Kuoppamäen mukaan kyseessä on sotia lukuun ottamatta Suomessa aivan uusi tilanne, joka vaatii perusteellista pohdintaa. Hänen mukaansa jotenkin on huolehdittava myös siitä, että väestön luonnollinen uudistaminen pysyy terveellä tasolla. Hän arvelee, että kehityksen taustalla on se, että lasten saaminen ei ole enää niin kiinnostava ajatus yhtä suurelle joukolle kuin se on aikaisemmin ollut.

– Meidän on pidettävä huoli siitä, että lasten hankkiminen on tietyllä tapaa mahdollisimman helppoa. Siitä, että päivähoitoratkaisut ja muut mallit tukevat sitä, että Suomessa kannattaa hankkia edelleen lapsia.

Kuoppamäki huomauttaa, että työntekijöiden määrän kasvaminen on kääntynyt Suomessa jo nyt hienoiseen laskuun. Kun näin käy, talouskasvu hidastuu entisestään, jolloin talouden kantokyky heikkenee. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi valtion kyky rahoittaa kasvavia eläkemenoja heikkenee.

– Jos väestö supistuu, se rajoittaa sitä, millaisia investointeja sellaiseen maahan viitsii tehdä. Kun tiedetään, että työvoima supistuu ja kysyntä mahdollisesti supistuu, ei ole niin paljon kuluttajia. Miksi ihmeessä investoida sellaiseen maahan?

Maahanmuutto on osin paikannut tilannetta, mutta työllistymisessä on tällä hetkellä haasteita niin maahanmuuttajien kuin kantaväestön joukossa.

– Ihmiset käyvät Suomessa vähemmän töissä kuin muissa Pohjoismaissa. Työntekoon kannustaminen on tärkeää.

– Itse uskon että se on hyvää sosiaalipolitiikkaa. Työ ankkuroi paremmin säännölliseen elämään, jolloin vältetään monia ongelmia.

Kuoppamäki huomauttaa, että vaikka syntyvyys kääntyisi nyt nousuun, se näkyy työmarkkinoilla vasta 20 vuoden päästä. Niinpä vähintäänkin tilapäisesti tulisi kiinnittää huomiota siihen, että Suomeen saadaan osaajia maahanmuuton kautta.

– Tähän jotkut sanovat, että meillähän massatyöttömiä omastakin takaa ja mihin ihmeessä maahanmuuttajia tarvitaan. Ei työtä ole tietty kiinteä, rajallinen määrä, vaan se, että väestö kasvaa, luo uutta työllisyyttä ja siitä tulee positiivinen, dynaaminen ilmiö.

Kuoppamäki patistaa valjastamaan myös Suomeen tulleiden pakolaisten taidot suomalaisille työmarkkinoille.

– Tällä hetkellä minusta näyttää, että emme edes tiedä välttämättä mitä kaikkea he osaavat ja mihin heidän taitojansa voisi käyttää. Siinä ehkä voisi toimia ripeämmin.

– Olemme voittajia nettomaahanmuutossa. Samaan aikaan korkeasti koulutettavaa porukkaa lähtee töihin. Ruotsiin rekrytoidaan suomalaisia opettajia. Virta käy totta kai kahteen suuntaan. Siinä on omat haasteensa, että Suomi saadaan pidettyä houkuttelevana maana ja että täällä on kaikilla tulo- ja koulutustasoilla tyydyttävä tehdä töitä.

Lue myös:

Äkkipudotus syntyvien vauvojen määrässä huolettaa

Tässäkö ratkaisu Suomen vauvavajeeseen? ”Ilmainen varhaiskasvatus ja kotihoidontuki 3 osaan”

”Siellä, missä keskituloinen pystyy maksamaan asumisensa, ei ole työtä” – Suomen vauvavaje huolestuttaa

Hallitukselle viesti Suomen vauvavajeesta: ”Nyt on aika herätä”

Uusi karu havainto 1980-1995 syntyneistä suomalaisista: ”Vaikuttaa koko kansakunnan menestykseen”

Ennätyksellinen vauvaluku Suomesta: ”Tätä vähemmän viimeksi 1860-luvun nälkävuosina”

Faktakulma

Kuolleiden määrä oli 5 298, mikä on 71 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tammikuun ennakkotilaston mukaan ulkomailta muutti Suomeen tammikuussa 2 484 henkeä ja Suomesta muutti pois 1 283 henkeä.

Maahanmuuttoja oli 283 enemmän ja maastamuuttoja 232 vähemmän kuin edellisvuoden tammikuussa.

Suomen kansalaisia maahanmuuttajista oli 646 ja maastamuuttajista 921 henkeä.

Lähde: Tilastokeskuksen tammikuun 2017 ennakkotilasto

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Juutilainen

Kantasuomalaiset eivät lisäänny tällaisessa talouden epävarmuudessa. Turvattomuus ja varsinkin hallituksen leväperäinen suhtautuminen rikollisten maahanmuuttoon, sekä kykenemättömyys heidän poistamiseen, ovat varmasti suuria syitä.

Pasi Käyhkö

Suomessa rikosten määrä on laskenut jo usean vuoden peräkkäin, vaikka maahanmuutto on lisääntynyt.
Joten se ei ainakaan ole mainitsemasi syy syntyvyyden laskuun.
Epävarmuustekijöitä ovat varmaan talouden suunnalta löytyvät tekijät.

Tapio Meriluoto

No juu, tilastoja kun sopivasti valikoiden lukee, eikä kiinnitä huomiota "epämiellyttäviin" yksityiskohtiin, voi epäilemättä päätyä sellaiseenkin johtopäätökseen, että rikosten määrä Suomessa olisi laskenut jo useita vuosia peräkkäin.

Kokonaan toinen asia on sitten se, mitä käyttöarvoa tällä tavoin muodostetulla "tiedolla" on - muutoin kuin propagandatarkoituksissa.

Kalle Salo

Monet uskovat teknologisen työttömyyden voimistumiseen. Valtio myös, koska tekee kokeilua perustulolla. Eli kuinka se vähenevä väestö olisi huono asia taloudelle. Vähenevä veronmaksajien määrä sen sijaan on huono asia ihmisviljelylle ja siitä taitaakin olla kyse, kun myönnetään "valtion kyky rahoittaa kasvavia eläkemenoja heikkenee."

Teijo Myllylä

Missä ovat singnaalit jotka luovat nuorille uskoa tulevaisuuteen. Kiky, tuskin. Koulutusleikkaukset, nuorisotyöttömyyden hoito, asuntojen verovähennysten heikennys, lapsilisien leikkaukset, ym. Ovat kaikki kongreettisia heikennyksiä. Laita sitten lapsia tähän sipilöinti yhteiskuntaan, kun näköpiirissä on vain tulonsiirtoja rahamiehille ja isoille yrityksille. Taloudellinen epävarmuus on saatu luotua hallituksen toimin tosi tehokkaasti. Leikkaukset on ainoa asia jota nykymenossa voi arvella olevan tulossa. Voi palkasaaja parka, varsinkin jos olet nuori ja perhettä perustamassa.

Tapio Meriluoto

Aika pihalla näyttää tuo ekonomisti Kuoppamäki olevan - tai sitten hän aivan tietoisesti turvautuu osatotuuteen.

Eihän väestön lisääntyminen sinänsä mitään talouskasvua takaa. Näille ihmisille pitäisi olla myös töitä tarjolla, ja tämä ehto ei Suomessa nykyisin täyty.

Timo Nenonen

"Tällä hetkellä minusta näyttää, että emme edes tiedä välttämättä mitä kaikkea he osaavat ja mihin heidän taitojansa voisi käyttää. Siinä ehkä voisi toimia ripeämmin."

Ei ole mitään kiirettä siihen, että he näyttävät osaamistaan. Ruotsista näkee, että heidän osaamisensa tuntuu rajoittuvan mekkalointiin , ihmisten ampumisiin ,autojen poltteluun ja naisten ja tyttöjen, jopa poikien raiskauksiin.

Joten pidetään vaan kädet ristissä ja toivotaan ja rukoillaan, että häipyvät sinne, mistä tulivatkin.

Juha Virtanen

Tätä Suomalaisvajetta ei haluta korjata ja sitten aikanaan korjaus tulee mahdottomaksi. Ehdotan että säädetään laki että miehellä voi olla enintään kolme vaimoa jos ne eivät ole alkuperäisiä Suomalaisia. Luulen että halukkaita on tulossa kehittymättömistä maista.

Helka Hirvonen

Suomessa puuttuu riittävä taloudellinen jatkumo. Nuoret joutuvat luopumaan normaalista perheajattelusta, koska tulevaisuusdessa ei näy vakiintuneita työpaikkoja. On paljon työttömyyttä myös koulutettujen keskuudessa.
Kiitän, että artikkelissa on huomioitu sekin seikka, että vanhenemme kaikki. Se merkitsee kahta asiaa.
Lapset pitäisi saada ja synnyttää nuoruudessa. Toinen asia on, että me seniorit ikäännymme, sairastelemme ja kuolemme pois. Suuret ikäluokat eivät elä ikuisesti, olemme tilapäinen ilmiö.
Toisaalta pyritään jatkamaan ihmisen elinkaarta, toisaalta meitä syytetään siitä että elämme. Olemme myös kantaneet oman vastuumme Suomen rakentamisessa, kantaneet sodanjälkiä isiemme kuoltua. Työ on ollut raskasta. Nykyisin tappotahtista.
Yhteiskunnassa pitäisi pysähtyä pohtimaan elämän perimmäisiä kysymyksiä.
Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö. Sitä täytyy turvata ja suojella. Jos yhteiskunta ei kykene huolehtimaan perusyksiköistä, vaan kiirehtii eteenpäin suuremmat asiat edellä tulee pää vetävän käteen.
Pyydän anteeksi että, me suuret ikäluokat, olemme olemassa. Ehkä meidät saadaan hävitettyä, eutanasialain tultua voimaan. Surullista, todella surullista.

Reijo Nurminen

Kamelikuskien tuonnilla ei talous taatusti parane. Onkohan kukaan huomannut ettei meillä edes ole kameleita eikä tarvita tulevaisuudessakaan. Voisiko joku selittää mitä tarkoittaa muuttovoitto, kun minusta nykyinen muutto tuntuu valtavalta tappiolta.

Marja-Liisa Kalkela

Tuetaan hyvätuloisten lisääntymistä 4 000e/kk vanheimpainrahalla 1kk
ja 3 000e/kk8 kk.´lapsilisätja lapsiperheen muut tuet.

Työttömiä ja köyhiä 487e/kk ei muita lisiä.Ei edes lapsilisiä -94 jälkeen.

Tehokkaampaa kuin abortti tai ehkäisyvälineet. Tuolla summalla ei hullukaan tee lapsia köyhyyteen ja leipäjonoon .

Tuija Salminen

Syntyvyys laskee suomalaisten osalta johtunee siitä ettei suomalaiset laske sosiaalitukien varaan. Maahan muuttaneiden muslimien syntyvyys nousee, he elävät täällä lähes pelkästään sosiaalitukien varassa, jokainen lapsi tuo heille lisää tuloja...joten lapset ovat heille ansaintakeino.
Maahanmuuttajat, jotka ovat luku-ja kirjoitustaidottomia ovat maalle valtava taloudellinen rasite...ei todellakaan voimavara. Maahanmuuttaja perheiden jälkeläiset jatkavat sitä mitä heidän vanhempansakin eli elämistä sosiaalituilla, koulutus ei kiinnosta kun elää muutenkin. Ilmiö on sama kuin romaneilla.
Maahanmuuttajien syyllistyminen rikoksiin on korkeampaa kuin kantaväestöllä, ulkomaisten rikollisten osuus vankiloissa on kasvanut 56% prosenttiyksiköllä, kun heistä väestöstä on vain pieni osa.

Ilkka Korkalainen

Huolestuttavaa on se että väestön kasvu perustuu sosiaalitukien varassa elävien maahanmuuttajien lisääntymiseen. Tämä ei tue mitenkään yhteiskunnan tulokertymää vaan se syventää vajetta entisestään. Kehitys on vaarallinen ja se johtaa yhteiskunnan palvelujen romahtamiseen. On täysin järjetöntä sallia tällainen maahanmuutto ja romuttaa suomalaisten suurella vaivalla rakentama yhteiskunta ja sen palvelut. Ne jotka estottomasti edistävät tällaista maahanmuuttoa eivät edes ymmärrä mistä lopulta on kysymys. Näitä tahoja löytyy eniten vihervasemmistosta. Heille talousajattelu on täyttä utopiaa.

Pekka Iiskonmaki

''Huolestuttavaa on se että väestön kasvu perustuu sosiaalitukien varassa elävien maahanmuuttajien lisääntymiseen.''

Ei kukaan täysipäinen jää Suomeen nyljettäväksi. Lisäksi elämän laatu on Suomessa säätelystä johtuen hyvin ankeaa.

Timo Hietanen

Perhepoliittisilla keinoilla syntyvyys saadaan lisääntymään, jos hallitus ja eduskunta
oikeasti haluavat. Saadaan uusia kansalaisia, jotka omaksuvat Suomen kielen, tavat, lait ja kulttuurin. Jotka opiskelevat, menevät töihin, maksavat veroja. Ja kerryttävät edes jonkintasoisen eläketurvan, kun työura loppuu. Pakolaispolitiikka on sossun luukkua vuosikausia, mahdollisia alipalkattuja töitä, vain murto-osalle tulijoista, kielitaito jo este. Työura jää lyhyeksi, eläkeiän koittaessa, sossun luukulle taas.
Suomalainen sosiaaliautomaatti tulee räjähtämään tällä menolla.