Keskiviikko 26.6.2019

Huomio toimeentulotuen muutoksesta: ”Ehkä ikävin linjaus”

Luotu: 
25.2.2017 11:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Jyrki Kasvi moittii Kelan linjauksia etenkin lukiolaisten toimeentulotuessa.
|

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) kiinnittää Puheenvuoron blogissaan huomiota toimeentulotukeen ja sen myöntämisperusteisiin.

Vastuu toimeentulotuen perusosasta siirtyi vuoden vaihteessa kuntien sosiaalitoimilta Kansaneläkelaitokselle. Siirtymävaiheessa on Kasvin mukaanollut ongelmia, eikä hakemuksia ole kyetty käsittelemään lakisääteisessä ajassa. Hän sanoo, että ikävin linjaus koskee lukiolaisten toimeentulotukea.

–Siirtymävaiheen ongelmien varjoon on jäänyt se, että siirron yhteydessä toimeentulotuen myöntämisperusteet ovat muuttuneet. Näin ei ollut tarkoitus käydä. Laki toimeentulotuesta ja lain soveltamisohje eivät muuttuneet, vain vastuu tuen jakamisesta vaihtui. Ehkä ikävin uusi linjaus koskee 18-vuotiaiden lukiolaisten toimeentulotukea. Kansaneläkelaitos edellyttää tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta opintolainen nostamista kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijoilta ennen toimeentulotuen myöntämistä, siis myös lukiolaisilta. Kela laskee toimeentulotuen tarvetta arvioidessaan opintolainan 18-vuotiaan lukiolaisen tuloksi siitä riippumatta, onko hän nostanut opintolainaa vai ei, Kasvi kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman toimeentulotukilain soveltamisohjeen mukaan opintolainan ottamista ei voida kuitenkaan edellyttää nuorilta, jotka opiskelevat sellaisessa koulutuksessa, joka antaa valmiuksia jatko-opintoihin, mutta ei paranna opiskelijan työmarkkinavalmiuksia tai valmista ammattiin.

–Kuntien sosiaalitoimet noudattivat tätä ohjetta, Kansaneläkelaitos ei noudata. Sen sijaan Kansaneläkelaitos noudattaa omaa ohjettaan: ”Lainan hakemista edellytetään sekä ammatillisia opintoja että lukiota suorittavilta”, Kasvi sanoo.

Hänen mukaansa Kelan linjaus estää lukio-opinnot köyhimpien perheiden lapsilta. 

–Monet harkitsevat jo aloitettujen lukio-opintojen keskeyttämistä, koska heillä ei yksinkertaisesti ole niihin varaa, Kasvi sanoo.

Kasvi teki Kelan toiminnasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.  

–Valitettavasti saamassani vastauksessa ei tilanteeseen luvattu korjausta, vaan käytännössä kehotettiin valittamaan saaduista päätöksistä. Kaikilla nuorilla ei yksinkertaisesti ole varaa odottaa valitustensa käsittelyä, saati hallinto-oikeuden päätöstä. He keskeyttävät opintonsa, hän toteaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Eli Kela pakottaa nuoren Pankin velkaorjaksi.Mukava tulevaisuusjos opintojen jälkeen ei löydykkään töitä.

Miten hitossa kansan sosiaaliturvasta jonka pitäisi auttaa pienituloisia on saatukkin juuri köyhimmille suurin ongelma? Olisiko aika purkaa koko systeemi ja tuet vain pienituloisille ja tulottomille työttömille.
Tarkoitushan on pitää kaikki yhteiskunnassa edes leivässä ja katto päänpäällä .
Veroahan maksaa myös köyhin ja työtönkin . Pienipalkkainen ja työtön ennen irtisanomista ehkä vuosia ,omaan sosiaaliturvaansa.+ALV 14%-24% päälle päivittäin.

Markus Vuorivirta

Enemmän olisin Jyrki Kasvina huolissaan siitä, että kelan möhläilyjen ja asioiden vähän turhankin tiuhan seulomisen vuoksi monet jäävät ilman lääkkeitä ja sairaanhoitoa... Tämä jos mikä tulee kohta maksamaan yhteiskunnalle ja PALJON... Meinaan kyllä se ambulanssi ne sairaalaan hakee sitten kun tilanne on jo niin paha (ja erittäin kallis)... Kannattaako nillittää muutaman kympin lääkkeistä nyt, kun sillä voidaan säästää kymppitonnien sairaanhoito ja kuntoutuskierre??? Niin. Sosiaalitoimistot ei niuhottanut mutta kela niuhottaa.

Jaakko Kojo

Opiskelin 70- ja 80-luvuilla omin ja lainavaroin. En käynyt lukiota, ja silti pääsin korkeakouluun. En ole saanut opiskeluaikana penniäkään yhteiskunnalta, ellei opistoaikaista valtion takausta oteta huomioon. Tein koko työurani töitä ja pääsin eläkkeelle. En ole tarvinnut yhteiskunnalta mitään. Yksityinen antoi työn. Nykyään valitetaan turhasta. Ei yhteiskunnalla ole varaa elättää kaikkia. Pitää olla veronmaksajia.

Mika Riekki

70-80 luvulla *pystyi opiskelemaan omin ja lainavaroin, kun asuminen oli halvempaa ja kultaisella nousukaudella riitti töitä. Ei tarvinnut edes opiskeluaikana yhteiskunnalta tukea. Sitten pystyi tekemään yhtenäisen työuran, ilman pätkätöitä ja nolla-tunti sopimuksia, hyvin ansaittuun eläkkeeseen asti. Nykyään menee kaikki tulot asumiseen, pitkiin työmatkoihin ja sen kuluihin, sekä veroihin, joita sitten jaetaan tukina heikoimmin pärjääville.

Jukka Sarjanen

Kuules Jouko, ajat ovat muuttuneet... En lähde syitä kertaamaan, kun muut ovat sen jo tehneet...

Etkö todellakaan ole yhteiskunnalta mitään saanut? Sääli, sinulla ei siis ole perhettäkään... Koulutuksesi sait ilmeisesti yksityisissä oppilaitoksissa, jotka maksoit itse...

Miten niitä uusia veronmaksajia syntyy jos opiskelijat asutetaan telttoihin ja tapetaan nälkään?... Kuka maksaa tulevat eläkkeesi ja sairaanhoitosi?...

Markus Vuorivirta

Se on sitä kun eletään yhdessä maailman kalleimmasta maasta ja ehdottomasti kalleimmasta euromaasta... Toimeen kuitenkin pitäisi tulla puolan palkoilla ja niistä pitää maksaa myös tulonsiirrot. Peruseläminen, asuminen, energia, ruoka, liikkuminen - kaikki on aivan sikamaisen kallista suhteessa mihin tahansa muuhun euroopan tai oikeastaan maailman maahan.. Täällä kun ei nykyisin enää oikein mikään kannata. Ei kannata työn tarjoaminen eikä sen tekeminen. Valtio vie kaiken välistä. Mutta miksi valtio vie kaiken välistä? No siksi kun tämä on niin pirun kallis maa!

Sari Hautalahti

Olisi jo todella korkea aika tulla 2000 luvulle sieltä 1970 - luvulta. Maailma muuttuu Eskoseni ja tämänhetkinen maailma on eri kuin silloin.
Kaikille opiskelijoille ei löydy töitä joilla opinnot kustantaa ja töiden saaminen valmistumisenkin jälkeen on epävarmaa.
Opintolaina ei kata opintojen aikaista elämää, koska asuminen on useilla paikkakunnilla niin kallista. Alivuokralaishuoneita ei ole tarjolla kuten männä vuosina.
Ei syyllistetä opiskelijoita tai vanhempia jotka eivät pysty rahoittamaan heidän elämäänsä opiskelujen aikana ilman yhteiskunnan tukea. Tämä maa on nyt jo täynnä eriarvoisuutta. Olisi tärkeää pitää kiinni myös köyhien perheiden lapsien koulutusmahdollisuudesta.

Marja-Liisa Kalkela

Paitsi jos yrityksillä ei ole tarjota työtä. Vai mitä? Siellä on n.55 000 korkeasti koulutettua työkkärin listoilla toimeentulotuella.Opintovelat niskassa politikkojen kyykytettävänä Kelan tuilla.
Ja mitä tulee -60-80 lukuun maailma oli toinen. Firmoja ei oltu myyty ulkomaalaisille omistajille.Savupiipputeollisuus ja maatalous työllisti tuolloin. Koneellistuminen on vienyt suuren määrän työpaikkoja.
Perheyritysten esim.Fazzerin työtä teetetään Virossa ,näin pörssiyhtiön osakkaiden tuotot on suuremmat. Pätee joka pörssiyritykseen. Pauling,Hartwall ym.

Carolus Linden

Kansanedustajan huomio näyttää antavan hänelle perusteen ilmoittaa käsityksenään, että toimeentulotuen tarkoituksiin kuuluu 18 vuotta täyttäneiden henkilöiden opiskelun turvaaminen.
Käsittääkseni tämä käsitys ei ole aivan oikea ja kohtuullinen.
Sitäkin oudommalta vaikuttaa sosiaali - ja terveysministeriön linjaus koulutuksesta, joka ei paranna opiskelijan työmarkkinavalmiuksia tai valmista ammattiin.
Voi olla aiheellista asettaa kyseenalaiseksi tällaisen koulutuksen ja sen tukemisen mielekkyys, sekä se mikä taho, ja millä perusteilla, määrittelee sen, että jokin koulutus ei paranna työmarkkinavalmiuksia tai valmista ammattiin.
Ei taida tämä kansanedustajakaan pystyä uskottavasti perustelemaan sitä, miksi ammatillinen tai lukion koulutus eivät valmistaisi ammattiin tai eivät parantaisi työmarkkinavalmiuksia.

Lumira Lumus

Olen lukion ihan omin varoin kustantanut ja se oli yksityinen yhteiskoulu ja opintolaina ja työ yliopisto-opntojen rahoittamiseksi oli ainoa vaihtoehto ja mitään muuta tukea ei ollut, kun vanhemmilta ei penniäkään riittänyt tukea. Lainat oli itse maksettava takaisin.

Toimeentulotuki on yleinen elämisen tuki, kun tuloja ei ole, miksi toimeentulotuki pitäisi muuttaa opintotueksi? Lukio ja ammattiopinnot nimenomaan parantavat työmarkkinavalmiuksia. Minun vanhin tytäreni meni lukioon ja ammattikouluun ja sen jälkeen yliopstotutkinnon suoritti, oli töissä ja opintolainarahoitus.

Marko Rantaiso

Kuinka suurta määrää lukiolaisia tämä nyt siis koskee? Kun itse kävin lukion, niin köyhille opiskelijoille oli mahdollista anoa kunnalta ns. vapaaoppilaspaikkaa ja saada tukea ruokaan ja kirjoihin. Osa heistä asui koulun yhteydessä opiskelija-asuntolassa. Näinkö siis käy, että entiset käytännöt pitää jälleen ottaa käyttöön.

Saila Hammaren

Imatran sosiaalitoimi laski lainan ainakin joillakin opiskelijoilla ja heidän oli pakko ottaa laina. Jotenka kela toimii samalla tavalla. Sosiaalitoimi toimi ainakin viime vuoteen Asti pärstä kertoimen mukaan. Jonka pärstä mielytti sai tukea. Jonka ei mielyttänyt ei myöskään tukea saanut. Jospa kela toimisi toisin ja kaikki ihmiset olisi saman arvoisia. Sitä ei sosiaalipuolella Ole ollut

Teija Kangas

Olen ollut kotiäiti työtön jo jonkun aikaa oulussa, muutaman vuoden. Etsin töitä Oulusta , mutta ei löytynyt palkkatyötä, vaan kaikki kysymäni paikat olivat tarjouksia työkokeilusta, olen ammatiltani merkonomi ja olen tosi ahkera kolmen lapsen yh äiti. Hain ahkerasti töitä ja sain etelästä töitä, aluksi työkokeiluna ja luvattiin palkkatukityötä myös. Kun menin kelaan pyytämään toimeentulotukea ja matka-avustustusta ja muuttoavustusta niin kaikki tuet evättiin. Ihmettelen näinkö Oulussa kannustetaan työntekoon kun ei tueta pienituloisia kun siirtyvät työelämään. Kela eväsi kaikki hakemukseni vedoten siihen että eivät tiedä tulojani ja työkokeilua ei voi katsoa työn edistämiseksi. Työvoimatoimisto kirjoitti lausunnon että työkokeilu on työn edistämistä vastaava toiminta. Kelan mielestä ei ollut vaikka sain lausunnon. Kela sanoi että pitää olla heti vakituinen työ muuten eivät anna muuttoavustusta.Toivon oikeasti että vähävaraiset yh-äidit ja isät saisivat kaiken tuen kelalta työllistämiseen sillä tavalla että tukia ei evättäisi jos yrittää etsiä ahkerasti töitä. On niitäkin ihmisiä jotka eivät tee mitään työnhaun eteen ja syövät vain sosiaalirahat. Kannustetaan työkokeiluun, työhön, opiskeluun ja yrittäjyyteen. Olen markkinointialan ammattilainen ja työnhakija. Minun mielestäni oli virhe että kela alkoi hoitamaan toimeentulotukiasioita sillä hakemukset on todella ruuhkautuneet ja tosi moni perhe ja eläkeläinen ja vähävaraiset ovat ahdingossa ja ruokajonot kasvaa.