Lauantai 25.5.2019

Ruotsin maahanmuuttajien työllisyysaste korkeampi kuin Suomen koko väestön – ”Pitäisi jo herättää viimeisetkin”

Luotu: 
27.2.2017 17:55
  • Kuva: Nordea / Sanna Kurronen
    Kuva
    Ruotsi on onnistunut työllistämään paremmin etenkin kolmekymppiset naiset ja iäkkäämmät miehet.
|

Nordean analyytikko jakoi tänään Twitterissä valaisevia lukuja Suomen ja Ruotsin työllisyysasteesta. Ruotsissa maahanmuuttajien työllisyysaste on korkeampi kuin Suomessa koko väestön. Ruotsin ja Suomen koko väestöä tarkasteltaessa ero on suunnilleen 7 prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen tutkijataustainen kansanedustaja Juhana Vartiainen ilmaisi Twitterissä huolensa asian johdosta.

– Tämän pitäisi jo herättää viimeisetkin, hän kirjoitti.

 

 

Myös Nordean analyytikko Sanna Kurronen pitää tilannetta huolestuttavana.

– Toki se on tosi huolestuttavaa. Itse ajattelen, että nimenomaan hyvinvointivaltion rahoittamisen näkökulmasta. Kaikkien kynnelle kykenevien pitäisi olla töissä, jotta saadaan rahoitettua palvelut niille, jotka eivät töitä pysty tekemään ja muillekin, hän sanoo Uudelle Suomelle.

Kurrosen mukaan tyypilliset ryhmät, joissa erot ovat suuret maiden välillä, ovat kolmekymppiset naiset ja iäkkäämmät miehet. Taustalla vaikuttavat ennen kaikkea perhevapaamallit ja osa-aikatyö, joka on Ruotsissa paljon yleisempää kuin Suomessa.

– Nämä ovat varmaankin myös linkittyneet sekä iäkkäissä että kolmekymppisten keskuudessa. Myös eläkeikäiset tekevät Ruotsissa osa-aikatyötä huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Se tuo joustavuutta työmarkkinoille, mikä nostaa työllisyysastetta.

Ruotsissa perhevapaat jakautuvat tasaisemmin isien ja äitien välillä, eikä siellä ole kotihoidontukea, joka Suomessa pitkittää vanhemman poissaoloa työmarkkinoilta. Lisäksi päivähoito on Ruotsissa selvästi edullisempaa kuin Suomessa.

– Ruotsissa lapset laitetaan aiemmin päivähoitoon ja isät hoitavat suuremman osuuden hoitovastuusta.

Kurronen on pitänyt tervetulleina avauksia, joissa perhevapaamallia tehtäisiin joustavammaksi myös meillä. Kokoomus julkisti tänään oman perhevapaamallinsa, joka Kurrosen mukaan muistuttaa suuresti SAK:n aiemmin julkistamaa mallia. Molemmissa ehdotetaan muun muassa korvamerkittyä vapaata isille, mikä on toiminut Ruotsissa.

Perhevapaiden lisäksi joustavuutta kaivataan myös työmarkkinoille muuten. Ennen kaikkea ihmiset pitäisi saada pidettyä työmarkkinoilla mahdollisimman pitkään molemmista päistä, eli opiskeluaikoja pitäisi lyhentää ja toisaalta eläkkeelle siirtymistä myöhentää.

Ruotsi on paljon Suomea edellä maahanmuuttajien työllistymisessä. Kurronen huomauttaa, että Ruotsissa merkittävä osa maahanmuuttajista on suomalaisia, jotka ovat muuttaneet naapurimaahan jo 70-luvulla.

– Jos maahanmuutolla on pitkä historia, ihmiset ovat ehtineet integroitua, Kurronen sanoo verraten Ruotsia Suomeen.

Suomessakin työllisyyden kasvu alkaa Kurrosen mukaan paljolti olla maahanmuuttajien varassa, koska syntyvyys on vähentynyt, minkä johdosta luonnollinen väestönkasvu on heikentynyt. Kurrosen mukaan pidemmällä aikavälillä työntekijöiden määrän kasvu kasvattaa myös työpaikkojen määrää, ja sitä kautta maahanmuutto on myönteinen asia.

Lue myös:

Kokoomus: Perhevapaa radikaalisti uusiksi – ”puolitettu” hoitoraha 400€/kk

Suomen väestönkasvu romahti maahanmuuton varaan – ”Talouskasvun kannalta hyvin huolestuttavaa”

Äkkipudotus syntyvien vauvojen määrässä huolettaa

Tässäkö ratkaisu Suomen vauvavajeeseen? ”Ilmainen varhaiskasvatus ja kotihoidontuki 3 osaan”

”Siellä, missä keskituloinen pystyy maksamaan asumisensa, ei ole työtä” – Suomen vauvavaje huolestuttaa

Hallitukselle viesti Suomen vauvavajeesta: ”Nyt on aika herätä”

Uusi karu havainto 1980-1995 syntyneistä suomalaisista: ”Vaikuttaa koko kansakunnan menestykseen”

Ennätyksellinen vauvaluku Suomesta: ”Tätä vähemmän viimeksi 1860-luvun nälkävuosina”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Ensinnäkin, Ruotsi ei kuulu EU:iin. Tästä ei yllättäen mainita sanallakaan. Toiseksi "Ruotsissa merkittävä osa maahanmuuttajista on suomalaisia". Kolmanneksi, näistä huolimatta myös Ruotsissa ulkomailla syntyneiden työllisyys on kantaväestöä huomattavasti matalampi. Ja sanotaan nyt vielä, isien vapaista on ihan turha naukua niin kauan kuin koko vapaiden saamisen ehtona on saman katon alla asuminen. Eletään vuotta 2017 ja osoite on joku kynnyskysymys?

Pasi Käyhkö

Sillä ei ole vaikutusta eikä asioita voi perustella kuuluvatko Suomi tai Ruotsi EU:iin. Koska molemmat kuuluvat Unioniin.
Tuo toinen ontuu, sillä onhan nämä suomalaiset myös maahanmuuttajia niin kuin ruotsista tänne muuttaneet.

Pasi Käyhkö

Sillä ei ole vaikutusta eikä asioita voi perustella kuuluvatko Suomi tai Ruotsi EU:iin. Koska molemmat kuuluvat Unioniin.
Tuo toinen sanomasi ontuu, sillä onhan nämä suomalaiset myös maahanmuuttajia niin kuin ruotsista tänne muuttaneet.

Teemu Terava

Lienee niin, että suomalaistenkin työllisyysaste on ollut korkeampi Ruotsissa kuin Suomessa. Taannoin sinne muutettiin joukolla töihin.
Suomea lukuun ottamatta useimpien läntisten teollisuusmaiden hyvinvointi on rakennettu siirtotyövoimalla. Suomessa ei ole onnistuttu työllistämään edes omaa väkeä.
Siinä ei ole tietoakaan hyvinvointiyhteiskunnasta, paitsi lisää veroja suunnittelevien poliitikkojen puheissa.

Marja-Liisa Kalkela

Vartiainen ja muutkin politikot voisi katsoa TEM tilastot kerrankin läpi. Avoimet työpaikata,työn hakijat ja työttömät.
Tekemätöntä työtä mistä ei haluta maksaa palkkaa kun se on turhaa työtä tekee jo nyt yli 350 000 sosiaaliturvaansa vastaan. 0 euron palkalla.
Se miten se hyödyttää tekijöitä , valtota ja veronmaksajia voisi joku noista välkyistä vihdoinkin kertoa.
esim.tuleeko ns."palkoista" yhtä paljon veroja ,mitä niitä menee sosiaaliturvasta ,työtä teetettäessä.

"Kannetaan valoa säkissä pirttiin ja työttömyysluvut pienenee"?

Pasi Käyhkö

Jotku asiat ovat meillä vinossa, jos esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaalle etsitään työntekijöitä aina eteläistä Eurooppaa myöten. Kun nyt näyttää ettei Suomesta löydy riittävästi.
On kuulemma kiinni muuttohalukkuudesta Näin meillä Suomessa.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #21

Selityksiähän aina löytyy. Meillä Suomessa on muutama satatuhatta työtöntä ympäri maita ja mantuja.n. Luulisi, että niistä noin tuhat voisi muuttaa esim. Uuteenkaupunkiin. Onkohan meillä tuo yhteiskunnan tuki kohdistettu järkevästi?
Mielestäni pitäisi kannustaa muuttoa, eikä paikalleen jäämistä.

Tapio Mäkeläinen
Vastaus kommenttiin #22

Mä ihmettelin samaa asiaa. Taannoin oli tieto että jo 2500 olisi hakenut . Ehkä Euroopasta haetaan nk erikoismiehensä kun sielä noita autoverstaita on.

Olin helsinkiläisellä konepajalla 2007 ja kävimme rekrytoimassa koneistajia Unkaria myöden.

Markus Vuorivirta

Niin... Sielähän nyt on asuntopula, ja sielä pitäisi olla kerrostalotyömaita joka pellolla. Se tuhat nyt palkattavaa ihmistä tarttisi noin 50-100 pienkerrostaloa ja sassiin eli nyt eikä heti... Kuinka monta aloitettua rakennustyömaata sielä on? Ai ei yhtään. Niin ei taida valtio ja kaupunkikaan uskaltaa silti jostain syystä investoida, että noille työntekijöille löytyisi jostain kotikin. Sillan allako niiden työntekijöiden pitäisi asua?

Teemu Terava

Suomen työmarkkinoiden yksi suurista haasteista on se, että ihmiset ovat jumissa paikkakunnilla, joista ei löydy töitä.
Ei ole työttömän vika, jos velkaista asuntoa ei saa myytyä millään hinnalla, jotta olisi varaa muuttaa sinne, missä on töitä. Hyvinvointiyhteiskunnalle se tulee tavattoman kalliiksi.
Asuntolaina ei aina ole paras sijoitus poliitikkojen puheista huolimatta.

Tapani Tuominen

Kun tilastoja ensin tehdään tarkoitushakuisesti ja sitten vielä jonkun pöhkön toimesta käytetään "as is" ilman mitään analyysia, niin tulee ulos tällaista sooopaa, johon jopa kansanedustaja (Kok!!) linkittää itsensä.

Kukaan ei kai ole kieltämässä maahanmuuttoa kokonaan. Hädänalaisikin olemme valmiita järkevin keinoin auttamaan, mutta me emme halua haittamaahanmuuttoa. Kaivakaapa tuosta tilastosta Ruotsin puolelta esiin myös esim. somalit ja irakilaiset. Sitten tarkastellaan kummalla puolella huoltosuhdetta he ovat ja paljonko ovat heistä yhdyskunnalle aiheutuvat kustannukset vs tuotto.

Markku Nieminen

Nimenomaan näin. Miten on selitettävissä se, kun tiedetään että musliminainen ei saa olla työpaikassa jossa on miehiä, että työllisyys olisi tuota luokkaa? Musliminainen on siis yleensä kotiäitinä. Se tarkoittaa sitä että, perheistä vain toinen vanhempi edes teoriassa voi käydä työssä. Jo tämä pieni huomio pudottaa pohjan tuolta tarkoitushakuiselta tilastolta!

Jukka Lampinen

Tämä uutinen tukee taas teoriaa, hyvinvoivien ihmisten sanattomasta salaliitosta.
Kokoomuksen rikkaat ja Sosdem puolueen hyvinvoivat palkansaajat on yhdessä päättäneet että he eivät luovu elintasostaan.
Uuutinen korostaa taas sitä tosiasiaa, että Kokoomus ja EK ei ole kiinostuneita Suomen taloudesta, ne puhuu jatkuvasti tulon jaosta eri luokkien kesken.
Kokoomuksen väitös kuuluu, rupusakin köyhien ja työttömien tulot on syynä Suomen talous ongelmiin.
Kokoomuksen ratkaisu Suomen talousongelmiin on tulon jako, rahan siirtäminen köyhiltä rikkaille ja hyvätuloisille palkansaajille.
Mitä tekemistä tulonjaolla, on Suomen vienti hintojen kanssa???
Sosdem puolue on valinnut Kokoomuksen rikkaat tulevaksi hallitus kumppanikseen ja Kokoomuksen Niinistön ehkä Presidentti ehdokkaakseen.
Hyvinvoivat valmistelee köyhien hylkäämistä, vaalien jäkeen pyritään tosissaan halpatyötä tekevän orjaluokan muodostamiseen.
On selvää että nykyiset toimet ei riitä Suomen talouden pelastamiseen, me kaikki tiedämme mitä pitää tehdä.

Nyt käydään sotaa vain siitä, kenen elintasoa lasketaan vienti hintojen laskemiseksi, se on ainoa ongelma.
Elikkä lisätäänkö köyhien määrää, vai luopuuko hyvinvoivat omasta elintasotaan.
Kaikki muu talous määkiminen on huijausta ja hämäystä.

Jorma Kinnunen

Tarkoitushakuista journalismia niputtaa yhteen työperäinen maahanmuutto ja humanitaarinen maahanmuutto. Työperäiset maahanmuuttajat on tietysti työllistyneet hyvin, mikä nostaa maahanmuuttajien keskimääräistä työllisyysastetta. Jos tarkasteltaisiin erikseen työperäistä ja humanitaarista maahanmuuttoa, niin selviäisi, että Ruotsissa nuo humanitaariset maahanmuuttajat eivät ole työllistyneet sen paremmin kuin Suomessa. Tuossa juttua pakolaisina Ruotsiin tulleiden työllistymisestä. http://www.kauppalehti.fi/uutiset/maahanmuuttajien-heikko-tyollistyminen...!

Samy Arling

Selvästi nyt on lähtenyt käyntiin laajalla rintamalla EU-probakandan superhyökkäys monella rintamalla ! EU-Eliitin lypsylehmästä helposti höynäytettävistä Hölmölandian hölmöistä halutaan nyt puristaa viimeisetkin pisarat ja valta eliitin tonkkaan.Valheita, väärää ja käännettyä tietoa joka rintamalla !

Jari Rutanen

Ehkä näitä asioita kannattaisi tutkailla vaikka arbetsförmedling.se sivuilta. esim:

"
Antalet inskrivna som är födda utanför Europa har mer än
trefaldigats, till 151 000. Andelen inskrivna arbetslösa som är födda utanför Europa
har därmed också mer än trefaldigats; från omkring 13 procent 2006 till 42 procent
2016.

Därmed utgörs gruppen inskrivna arbetslösa med utsatt ställning på arbetsmarknaden
idag till största del av personer födda utanför Europa. Närmare sex av tio
inskrivna arbetslösa med utsatt ställning är födda i ett land utanför Europa.
Samtidigt utgör de som saknar en gymnasieutbildning alltjämt ett tydligt inslag bland
inskrivna arbetslösa med utsatt ställning, omkring 46 procent saknar en sådan.
"
https://www.arbetsformedlingen.se/download/18.35e8e8ea159c5a24b2c54862/1...

Lauri Kiiski

Tämän hetkistä työllisyysastetta tulisi arvioida myös tulevien vuosia valossa. Ruotsin työllisyys on hyvällä tasolla, velkaantuminen maltillisempaa ja väestön ikärakenne on harvinaisen hyvä.

Suomella kaikki nämä kolme indikaattoria ovat huonolla mallillaan, joka ei lupaa hyvää ensi vuosikymmenellä jo muutaman vuoden kuluttua.

Suomi on saanut pidettyä yllä todellisuuden harhamana nykyistäkin kehnoa työllisyysastetta positiivisempana jatkuvalla ja voimakkaalla velkaantumisella niin julkisen velan, kuin myös kotirtalouksien lisävelan turvin.

Esko Kotilainen

Ruotsi on aina ollut taitava tilastojen tekijä.Sotketaan työperäiset maahanmuuttajat samaan katekoriaan pakolaisten kanssa,niin simsalapimp,melkein kaikki ulkomaalaiset ovat töissä.Tosiasiassa kuitenkin näistä kahden kolmen vuoden aikana euroopan ulkopuolelta tulleista sadoista tuhansista on työllistynyt ainoastaan 500-600 henkilöä.
Samoin kannattaisi katsoa miten myös pitemmällä aikajaksolla tulleiden, eri uskontokuntia edustavat ovat työllistyneet ja majoittuneet Ruotsissa.Saatatte hämmästyä.
Mitä Ruotsissa tapahtui eilen,vilkaiskaa vain Expressenin tämän päivän etusivu netistä.Ei voi kuin huokaista.

Erkki Saarinen

Suomessa työllistymisen kannalta ongelmana ovat irakilaiset ja somalit. Kymmenen vuoden kotouttamisohjelman jälkeenkin työttömyysaste on heidän keskuudessaan noin 70%. Sitä en nyt pohdi, mistä se johtuu ja mitä pitäisi tehdä.

Mikko Kangasoja

"Suomessakin työllisyyden kasvu alkaa Kurrosen mukaan paljolti olla maahanmuuttajien varassa"

25 vuoden suurtyöttömyydestä on tullut itsestäänselvyys ja harhaanjohtavasta EU:n määräämästä tilastoinnista oikeellinen. Näin se vaan menee.

Jos palaamme todellisuuteen, huomaamme räknäämällä TEM:in työllisyyskatsauksesta, että palkkatyötä vailla olevia työnhakijoita on 508.000. Voisiko arvon ekonomisti ajatella niinkin, että kasvatettaisiin työllisyyttä sen porukan avulla? Ovat kuitenkin useimmat koulutettuja ja suomenkielen taitoisia luonnostaan. Voihan heidät kuvitella maahanmuuttajiksi.

Suurin maahanmuuttajaryhmä Ruotsissa ovat suomalaiset, jotka menivät sinne töihin. Integraation vertaaminen heidän avullaan ei siksi toimi.

Opiskeluajat eivät ole ongelma, koska opiskelijat tekevät töitä (50-70 %).

Marja-Kaisa Auvinen

En tiedä, mistä luvut ovat peräisin... Ruotsissa moni haluaa tehdä töitä pitkään, mutta ei nuo kuvan luvut oikein kerro totuutta. Suomessa oli parempi kokonaistyöllisyys kuin Ruotsissa, ainakin tilastojen valossa. Sitten voidaan alkaa jakamaan ulkomailla syntyneisiin ja maassa syntyneisiin...Ruotsissa on paljon 50- ja 60-luvulla sinne muuttaneita, jotka ehkä jatkavat töitänsä, kuten maassa on tapana. Suomessa ei ole sitä ikäluokkaa siirtolaisia, vaan suurin osa on vasta tänne muuttaneita...Olen molempien maiden kansalainen ja tehnyt töitä molemmissa maissa. Ainoastaan Ruotsissa joku 80-kymppinen (ammatista riippuen) haluaa jatkaa töiden tekoa!

Ruotsin SCB:n mukaan Ruotsin työllisyysaste (15-74v) oli 67% vuonna 2016 .
http://www.scb.se/contentassets/5a6d6bf5609f42b3ba5d4f02bc255dc2/am0401_...
Suomen työllisyysaste (15-64v.) oli maaliskuussa 68,6% ja vuotta aiemmin 68% http://www.stat.fi/til/tyti/2017/03/tyti_2017_03_2017-04-27_tie_001_fi.html,