Lauantai 25.5.2019

EK:lta radikaali malli: Äiti enintään 1,5 vuotta kotona vauvan kanssa

Luotu: 
28.2.2017 11:35
Päivitetty: 
28.2.2017 13:19
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    EK:n tänään esittelemässä mallissa oikeus perhevapaisiin loppuisi, kun lapsi täyttää 18 kuukautta.
|

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on julkaissut perhevapaamallinsa, joka lyhentäisi merkittävästi kotihoidon tukea sekä perhevapaiden kokonaisuuden enimmäiskestoa.

EK:n mallissa vanhempainrahakausi on jaettava lähes tasan vanhempien kesken. Nykyisen 12,7 kuukauden sijaan vanhempainrahakausi kestäisi 13,6 kuukautta, mutta se olisi kiintiöity vanhempien kesken: äidin osuus olisi 7 kuukautta, mistä yksi käytettäisiin ennen lapsen syntymää, ja isän osuus 6 kuukautta ja 18 päivää.

– Ilman perhevapaiden tasaamista naisten ja miesten kesken vastuu lastenhoidosta jää pääosin naisille. Vanhempainrahakautta ehdotetaan samalla pidennettäväksi noin kuukaudella, EK perustelee tiedotteessaan.

Yksinhuoltaja on oikeutettu pitämään koko vanhempainvapaan.

Varsinainen leikkaus kohdistuu EK:n mallissa kotihoidontuen kestoon. Nykyisin kotihoidontuella voi olla siihen asti, että nuorin lapsi täyttää kolme vuotta. EK:n mallissa koko perhevapaiden paketti kestää enintään 18 kuukautta, sillä kaikki vapaat on käytettävä siihen mennessä. Kotihoidontukea on siis tarjolla vain noin puoli vuotta kiintiöityjen vanhempainvapaiden jälkeen.

EK:n materiaaleissa mallin olennainen muutos kiteytetään näin: ”Vanhemmat oikeutettuja [hoitovapaaseen ja kotihoidontukeen] siihen saakka kun lapsi täyttää 18 kk (nykyinen kotihoidon tuki 36 kk saakka)”.

Mallissa lapsen äiti pystyy siis olemaan kotona – yhteiskunnan tukemana – yhtäjaksoisesti korkeintaan 1,5 vuoden ajan lapsen syntymästä. Päivitys: Tässä jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että äiti pystyisi olemaan kotona vain vuoden. Äiti pystyy kuitenkin jatkamaan kotihoidontuella 18 kuukauteen asti, vaikka isä ei käyttäisi kiintiötään.

Tästä 18 kuukauden jaksosta vain puoli vuotta olisi ansiosidonnaista vanhempainrahakautta. Loppuajan äiti olisi kotihoidontuella, mikäli isä ei käytä kiintiötään.

– Malli poistaisi pitkät poissaolot töistä, joiden on todettu muodostavan hankalan ansan naisten ja miesten tasa-arvoisille mahdollisuuksille työelämässä, EK toteaa.

Keskusjärjestö SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta summaa Twitter-viestissään, että EK:n malli olisi selkeä heikennys äitien vanhempainvapaisiin.

 

 

EK käyttäisi kotihoidontuen leikkauksesta koituvan 115 miljoonan euron vuotuisen säästön ”kokonaisuudessa päivähoidon saatavuuden ja laadun parantamiseen”. EK:n johtaja Ilkka Oksalan mukaan päivähoitopaikkoja onkin lisättävä runsaasti, jotta perheiden arjesta tulee nykyistä sujuvampaa.

– Nykymalli ei kannusta vanhempia jakamaan perhevapaita tasaisesti ja se vaikeuttaa naisten uralla etenemistä. Pohjoismaisittain nuorten naisten työllisyysaste onkin meillä poikkeuksellisen alhainen, Oksala sanoo tiedotteessa.

Kuvioita mallin perheille antamista vaihtoehdoista löytyy EK:n esitysmateriaaleista.

Jutusta on klo 13.19 korjattu virheellinen väite äitien vapaiden maksimikestosta.

Lue myös: Kokoomus: Perhevapaat radikaalisti uusiksi – ”puolitettu” hoitoraha 400 €/kk

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Siikala

Eivätkö äidit ja isät voisi käydä töissä lastensa kanssa? Näin saataisiin työttömien määrä kasvamaan nykyisestään. Kenties työpaikalla voisi myös synnyttää? Lapsetkin voisivat tehdä jotain vanhempiensa työnantajien hyväksi jo varsin nuorina. Eiköhän esimerkiksi siivous suju jo viisivuotiaalta ihan hyvin?

Marja-Liisa Kalkela

Niinhän nuo teki isonikäpolven vanhemmille ja isolleikäpolvelle.
Miksei se käy pullamössö sukupolvelle?
2kk äitiysloma ja töihin sen jälkeen. 4x vuodessa lapsilisä,ei muuta.
Ei tullut OP seinästä tukia joka lähtöön 12x vuodessa ,kuin Manulle illallinen vastiikkeettomasti.

No oliko vaikutusta lapsiin ? No ei taatusti ollut . Vai voiko joku väittää ettei isostaikäpolvesta ja heidän lapsista ollut työelämään ja yhteiskuntaa rakentamaan.

On aivan käsittämätöntä että vielä 2000 luvulla lasten hoitokin jaotellaan eri kasteihin ,tulojen mukaan . Ansiosidonnaisella vanheimpainrahalla.
Köyhimmän ja tulottomien työttömien vanhempien kustannuksella.

Lapsilisät 12x vuodessa/17v per lapsi ,verovaroista riittää kyllä.Muun hankkikoon jokainen työllään itse.
Koti "hoituu" kyllä työnohella ilman eri tukiakin . Niin se hoidettiin ennenkin työn ohella.

Eikä työnantaja kysellyt löytyykö hoitopaikkaa lapselle.Se kun oli sen työntekijän ongelma ,ei yrityksen.
Joko jäät kotio kokonaan tai hankit sen hoitopaikan jos työssä halusit olla.

Tapio Mäkeläinen

Montako konklaavia Suomessa puuhastelee näiden perhe ja työasioiden piirissä? Mitä osaamista keskusliitoilla tässä on? Vai tämäkö jäi hoitoonohjauksen lisäksi rooteliin?

Miten tämäkin, yksinkertainen asia on saatu näin solmuun? Liikaa ideologiaa ja maistereita.
Vaimolla ja minulla oli Espoossa 90- l kolme tarha- ja kouluikäistä. Kiivaimmillaan 200 ulkomaan matkapäiv ää.
Mitään ruuhkavuosia ollut. Järki käteen ja sillee. Harrastukset hoidettiin ja koulut meni hyvin ja kaikki ovat hyvissä ammateissaan ja me yhä naimisissa.
Mikä on vaikeaa. ?
Se, että narsistit vanhemmat itse sotkee asiansa ja eivät osaa tehdä valintoja eikä ymmärrä ettei koko ajan voi olla kliffaa. Toinen syy on lapsien hankkimisen lykkääminen. Sitten on sen seitsemää sorttia bonussukulaisia yms. Aarrgh!
Epänormaalia. Tämäkin Btw.
Luulisi nyt näillä Ict- ihmevehkeillä helpottavan kun 80- l alussa ei ollut spostia eikä kännykkää. Vai menikö toisin päin? Alle 2 vuotias viuhtoo tablettia marketin lattialla ja hypertuunattu äiti pohtii mitään ihme-itua hyllystä ottais jo olevien lisäksi. Sitten ibanez tungetaan tankin kokoisen citymaasturin uumeniin, ajetaan himaan syömään nyhtökauraa ja jatkamaan työntekemisen puuhastelua. Kersa vaiennetaan laitteiden keskelle.
Siinä ajankuva rikkaasta Etelä-Espoosta eilen.
Tämä lasten nk "varhaiskasvatus..." Jeesus sentään ,, on nyt politisoitu niin ettei valmista tule.

Sosiaalipoliitikkona tunnen asiaa jonkin verran eikä hyvältä näytä.