Torstai 24.1.2019

Kelan jättiruuhkat: Yli 300 lisätyöntekijää – ruokaa ja lääkkeitä maksusitoumuksilla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.2.2017 17:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kela palkkaa yli 300 ihmistä helpottamaan ruuhkia.
|

Perustoimeentulotuen siirron jälkeen pahojen ruuhkien keskellä kamppaillut Kela kertoo palkkaavaansa lisää henkilöstöä. Kelan mukaan uusia työntekijöitä palkataan yli 300. Osa rekrytoinneista on jo tehty, ja osa paikoista on parhaillaan haettavana.

Kela rekrytoi perustoimeentulotuen tehtäviin 750 henkilöä vuoden 2016 lopussa. Alkuvuosi on Kelan mukaan osoittanut, että henkilöstöä tarvitaan lisää. Tänä vuonna perustoimeentulotuen ratkaisutyöhön tai asiakaspalveluun palkataan yli 300 uutta työntekijää.

Aiemmin Kelan etuusjohtaja Anne Neimala arvioi ruuhkista syntyneen lisähenkilöstön tarpeeksi noin viisikymmentä. Muun muassa Vasemmistoliitto on vaatinut, että tämä ei riitä ja Kelaan pitää palkata välittömästi kunnolla lisää väkeä. Lue tarkemmin: Vasemmistoliitto vaatii välitöntä suurrekrytointia Kelaan: ”Täysi skandaali”

Ruuhkaan on Kelan mukaan pyritty vastaamaan myös muilla keinoin. Työtä on porrastettu uudella tavalla, ja ylitöitä on tehty runsaasti. Myös sisäisiä henkilöstösiirtoja perustoimeentulotuen ratkaisutyöhön on tehty.

– Teemme kaikkemme, jotta saamme purettua ruuhkan mahdollisimman nopeasti. Siihen asti pyrimme toimimaan mahdollisimman joustavasti, jotta tilanteesta ei koituisi asiakkaille kohtuutonta haittaa, pääjohtaja Elli Aaltonen sanoo tiedotteessa.

Asiakkaiden lääkkeiden ja ruoan saanti turvataan maksusitoumuksilla. Jos Kela arvioi tilanteen kiireelliseksi, asiakas voi saada nopeasti maksusitoumuksen lääkkeisiin ja ruokaan. Kiireellisissä tilanteissa kannattaa asioida toimistossa tai puhelinpalvelussa.

– Myös kunta voi myöntää ehkäisevää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi, vaikka Kela ei olisi vielä tehnyt päätöstä perustoimeentulotuesta. Asiakkaiden tilanne on turvattu myös siltä osin, Aaltonen muistuttaa.

Yhteistyötä kuntien kanssa hiotaan myös jatkossa. Tulossa on muun muassa laaja yhteistyötapaaminen, jossa etsitään yhdessä keinoja prosessin parantamiseksi.

Kelassa on ratkaistu tähän mennessä yli 230 000 perustoimeentulotuen hakemusta. Hakemusten lakisääteinen käsittelyaika koko maassa oli viime viikolla keskimäärin 7,9 työpäivää. Vakuutuspiireittäin aika vaihteli 3,9 ja 9,5 päivän välillä. Käsittelyaikaan lasketaan vain arkipäivät maanantaista perjantaihin.

Maksut ovat Kelan mukaan yleensä tilillä 2 pankkipäivän kuluessa päätöksen teosta. Jos hakemuksen lähettää postitse, myös hakemuksen lähettämiseen kuluva aika kannattaa ottaa huomioon.

Jos asiointi onnistuu verkossa, se on Kelan mukaan myös kaikista sujuvin ja nopein vaihtoehto. Kun hakee tuet ja lähettää liitteet verkossa, myös hakemuksen käsittely nopeutuu ja asiakas saa tuet nopeammin. Tällä hetkellä noin 55 prosenttia hakemuksista jätetään Kelan verkkoasiointipalvelun kautta.

Lue myös:

Huomio toimeentulotuen muutoksesta: ”Ehkä ikävin linjaus”

Vasemmistoliitto vaatii välitöntä suurrekrytointia Kelaan: ”Täysi skandaali”

Havahduttava luku Kela-hässäkästä: Aiemmin 1500 työntekijää, nyt 750 tekee saman

Jättiruuhka iski – Karu lausunto Kelalta

2.1.2017 alkaa rytäkkä: 261 500 suomalaiskodin Kela-hakemukset uusiksi – aikaa vain 7 päivää

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

– Nyt tehdään töitä sen eteen, että mahdollisimman suuri osa tuista pystytään maksamaan jo tänä vuonna
- ja mieluummin korotettuna.
EU-tasolla tehdään töitä, että on oikeus maksaa viljelijöille korotettuja ennakoita ensi syksynä, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Kun 58 000 tilallisen tuet oli myöhässä eikä ne ollut alle 500e toimeentulotukia kk elantoon.

Kun traktorimarssilla sai Sipilänkin kyyneliin ja lupaukset uusista tuista.

Miten on ? Onko noille 230 000 luvassa KOROTETTUA toimeentulotukea?
Maksaako kela laskujen viivästymismaksut?

Ei ole pääministeri kommentoinut mitään edm.kansanosan ahdingosta.
Vaikka siellä on paljon lapsiperheitäkin.

Taas uusi suuri moka Perus-kepu-kok hallitukselta.