Keskiviikko 24.7.2019

Valtuutettu selvitti Helsingin keskustan tilannetta: ”Voiko kuka tahansa pystyttää kaupungin keskustaan leirin? - Periaatteessa kyllä”

Luotu: 
1.3.2017 19:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Helsingissä turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltään, mikä on poikinut vastamielenosoituksia. Nyt molempien mielenosoittajien leirit ovat Rautatientorilla.
|

Helsingin kaupungin rakennusvirastoa valvovan yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja Terhi Koulumies (kok.) kertoo selvittäneensä, voiko kuka tahansa pystyttää kaupungin keskustaan leirimäisen rakennelman ”noin vain”. Hän viittaa Puheenvuoron blogissaan Helsingin ydinkeskustassa käynnissä oleviin turvapaikanhakijoiden mielenosoituksiin ja niiden vastamielenosoituksiin.  

–Lähkökohta on, että leiriytyminen on kielletty Helsingissä kaupunkialueella. Pääkaupungin asianmukainen leirintäalue sijaitsee Rastilassa. Tässä meneillään olevassa mielenosoituksessa on jo mielestäni selviä leirimäisiä piirteitä, siellä on patjoja ja ruokahuoltoa. Hämmästelinkin sitä, voiko kuka tahansa pystyttää kaupungin keskustaan leirimäisen rakennelman noin vain. Niinpä selvitin asiaa ja kuulemma periaatteessa kyllä, Koulumies kertoo.

–Siihen vaaditaan, että kyseessä on mielenilmaus. Eli sinne omaan rakennelmaan kannattaa liittää vaikka kyltti mielenilmauksen tueksi. Mielenilmauksen pitää tietenkin olla asiallinen ja lainmukainen. Mielenilmauspaikalla ei saa yöpyä tai se katsotaan leiriytymiseksi. Paikalta ei saa poistua ja jättää mielenosoituleiriä tyhjäksi, tai mielenosoituksen katsotaan päättyneen ja rakennelmat voidaan tulla purkamaan. Siksi kannattaa organisoida mielenosoitusleiri useamman henkilön kesken niin, että paikalla on aina joku, jos muut joutuvat käymään jossain esim. vessassa tai kaupassa, hän jatkaa.

Koulumiehen mielestä on kuitenkin selvää, että kahden kasvavan, keskenään vihamielisen mielenosoituksen pitkittyminen aiheuttaa alueella turvallisuusuhan. 

–Riski sille, että jotakin ikävää tapahtuu, kasvaa koko ajan. Ihmettelen myös sitä, miten ison alueen tällaisille mielenosoituksille kaupunki aikoo antaa käyttöön. En saanut lautakunnassa vastausta kysymkseen, mikä olisi virkamiesjohdon mielestä maksimialue mielenosoitusleirille tai että milloin mielenilmauksen pitkittyminen alkaa aiheuttaa kohtuutonta haittaa, hän kirjoittaa.

Hän sanoo yleisten töiden lautakunnan puheenjohtajana olevansa sitä mieltä, että molempien mielenosoittajien leirit täytyy pikaisesti purkaa. Koulumies kertoo myös vedonneensa henkilökohtaisesti rakennusviraston virkamiesjohtoon sekä virkamiehiä johtavaan apulaiskapunginjohtaja Pekka Sauriin (vihr.), että he tekisivät tulkinnan, että mielenosoitusleiristä aiheutuu jo kohtuutonta haittaa ympäristölle ja alueen normaalille käytölle. 

–Vetosin, että kaupunki esittäisi poliisille virkapyynnön purkaa molemmat mielenosoitukset. Saamieni tietojen mukaan leirit ovat mielenosoituksen kuluessa kasvaneet kooltaan, sivulliset ovat valittaneet sieltä kulkeutuvasta savusta. Ohikulkijat näyttävät arastelevan ja välttelevän mielenosoittajia ja leiri haittaa katujen ja aukion normaalia käyttöä.

Ylikomisariona työskentelevä kokoomuksen kuntavaaliehdokas Dennis Pasterstein vaati jo aikaisemmin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauria puuttumaan Rautatientorin mielenosoituksiin.

Lue myös:

Ylikomisario: Rautatientorin leirit hajotettava – ”Helsingin keskustassa käynnissä poikkeuksellinen näytelmä”

Amnestyn haukut Suomelle puhuttivat eduskunnassa – Ministeri Risikko tapasi Helsingin keskustaan leiriytyneitä turvapaikanhakijoita

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Luukkainen

"Koulumiehen mielestä on kuitenkin selvää, että kahden kasvavan, keskenään vihamielisen mielenosoituksen pitkittyminen aiheuttaa alueella turvallisuusuhan.

–Riski sille, että jotakin ikävää tapahtuu, kasvaa koko ajan. "

Miksi jopa Kokoomuksen edustaja puhuu tällaista hölynpölyä. Täysin selväähän on ollut koko ajan, että minkäänlaista väkivallan uhkaa leirien välillä ole ollut eikä ole. Edes turvapaikanhakijoiden leirissä aikaa viettävät irakilaiset sotilas- ja poliisikarkurit eivät ole uhkailleet väkivallalla. Muslimeiksi he ovat käyttäytyneet siinä mielessä sangen rauhallisesti. Terhi Koulumiehen pitäisi keskittyä siihen ainoaan ongtelmaan, että laittomasti maassa olevat ulkomaalaiset pitävät mielenosoitusleiriä keskellä Helsinkiä eivätkä ilmeisesti lopeta ennenkuin poliitikot ja viranomaiset taivu kaikkiin heidän vaatimuksiinsa.

"–Vetosin, että kaupunki esittäisi poliisille virkapyynnön purkaa molemmat mielenosoitukset."

Kuinka Koulumieheltä ei riitä poliittista rohkeutta sen vaatimiseen, että vain laittomien maassa olijoiden mielenosoitusleiri puretaan. Se toinen leirihän puretaan varmaan muutaman tunnin kuluttua sen jälkeen ihan vapaaehtoisesti. Koulumiehen pitäisi uskaltaa tehdä ero laillisen ja laittoman leirin kohtelun välillä.

"sivulliset ovat valittaneet sieltä kulkeutuvasta savusta"

Koska tämä voi koskea vain turvapaikanhakijoiden leiriä (kaminat), Koulumiehen pitäisi sanoa se selvästi.

Mihin Kokoomus on menossa, kun se ei uskalla puhua tällaisestakaan asiasta valehtelematta?

Jukka Kautto

Heittäkää remmi ulos. Vieraan maan kansalaiset, jotka eivät halua noudattaa maan lakeja, eivät ole tervetulleita millään verukkeella. Mikä meteli nousisikaan, jos Venäjältä ilmestyisi tuhansia maastopukuisia "turvapaikanhakijoita", jotka leiryityisivät Pressan linnan eteen ja naulitsisivat porttiin vaatimuslistaan. Ehkä syvä hiljaisuus seuraisi sitäkin tapausta ja maa vain vaihtaisi nöyrästi hallituksensa.

Timo Hietanen

Erikoinen tilanne. Leiriintyneet väittävät, että Migrin toiminta on ammattitaidotonta.
Ja ilmeisesti turvapaikkaprosessi on käyty läpi eli ovat nyt olleet viikkoja, kuukausia ?
jo maassa laittomasti. Mutta vielä laittomasti maassaolevat mielenosoittavat keskellä
Helsinkiä ? Eikö olisi syytä roudata koko paikalla oleva porukka lukittujen ovien taakse
ja tutkia pikaisesti vielä kerran kyseiset keissit - tilauslento odottamaan ja out tästä
maasta nimeltä, Sinisilmäinen Hölmölä 100 vuotta.

Esko Kotilainen

EU komissiolta tuli juuri uusi ohje paperittomien ja kielteisen turvapaikan saaneiden käsittelyyn jäsenmaissaan.Internoikaa he leireille,joista maastapoisto hoidetaan.
Tiedä sitten onko tämä Helsinkin leiri se jota Suomen hallitus jo pitää pystyssä.Kovin sitä kuitenkin näkyy poliisi suojelevan.

Hannu Korpilampi

Ilmeisesti poliisin mielestä kuitenkaan kansallismielisten leiriytyminen ei ole sallittua? Tähän tulokseen voi tulla ainakin siitä että poliisi päätti näpäyttää Marco de Wit:iä heittämällä tämän maahan ja murtamalla tämän kylkiluun "vahingossa" polvellaan.

Toiset poliisit tulivat kännissä/huumeissa paikalle uhkailemaan vahingoittavansa kansallismielisien mielenosoittajien perheitä, jos mielenosoittajat eivät häivy aukiolta. Toiset poliisit joutuivat raahaamaan riehujapoliisit pois.

Media tuntuu kilpailevan keskenään siitä kuka onnistuu tuhoamaan uskottavuutensa nopeimmin. Näköjään poliisi haluaa mukaan kisaan pohjalle.

Tuija Salminen

Helsinkiläiset ovat saaneet tarpeekseen leirisirkuksesta kaupungin keskustassa. Tarpeiden tekeminen leirien viereen....roskakasat...jotka pahentavat rotta ongelmia...eivät kuulu kaupungin keskustaan. Helsingissä on aiemmin tehty päätös Romanien romanien leiriytymisen kieltämisestä kaupungissa....miksi muslimit ovat tässä poikkeus?
Ohikulkijoita häiritsevä matuleiri ei ole enää mielenilmaisua vaan asumista teltoissa ja siten leiriytymistä alueella. Todellisuutta eivät paikalle kiinnitetyt kyltit muuta.
Helsingissä asia kuuluu apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurille, joka ei toimi viran edellyttämällä tavalla....siitä hän palkkansa saa..ei ideologiastaan joka näyttää estävän häntä toimimasta.
Tilanne osoittaa selkeästi sen ettei Helsingin päättäjiksi kannata äänestää punavihreitä, jotka toimivat anarkistien ehdoilla....Anarkistit ovat leiriytymisen takana ja he hoitavat myös sinne ruokahuoltoa ja polttopuita.....

Leiriin tuodaan myös pieniä lapsia, joka ei ole lapsille oikea paikka. Suomalaisten ns suvakkien pikkulapsia roikotetaan kuvattavana irakilaisten miesten keskellä ja kuvat leviävät netin kautta....kyse on siis myös lasten oikeuksista joita kypsymättömät nuoret vanhemmat eivät näytä ymmärtävän.
Leiriin tuodaan myös rekvisiitaksi maassa jo asuvien irakilaisten lapsia, asiaan on puututtava.

Kaarle Akkanen

Pettyneet, kielteisen päätöksen saaneet siellä pitävät meteliä tukijoukkoineen! Kova on halu päässä meidän sosiaalihuollon piiriin? Avuliaat aatut ja muut "idiootit" ovat vahvana tukena? YLE:n eilinen A-studio oli hyvä esimerkki tästä "hyysäyksestä". Todella yksisilmäistä ymmärrystä näitä laittomia kohtaan! Ei puolta sanaa näiden tarinoiden kertojien uskottavuudesta.

Hannu Mononen

Miksi yleiseen kokoukseen tai mielenilmaukseen tarvitaan telttaa ja patjoja? Eikö mieltä voi ilmaista marssimalla, kantamalla julisteita tai banderolleja ja pitämällä puheita?

Vai pitääkö Helsingin kaupunki toivottavana, että kaikkien kaupungissa kulloinkin oleskelevien mielipiteiden koko kirjo ilmaistaan alkamalla pystyttää kaupungin keskustaan kuvassa näkyvän tyyppisiä rakennelmia?

Rakennelmien poisto ei estä kenenkään mielenilmauksia eikä sananvapautta. Teltta itsessään ei voine olla mielenilmaus.