Maanantai 18.6.2018

Axl Smithin tuomio nosti esiin puutteen – kansanedustajat vaativat muutosta lakiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.3.2017 14:29
  • Kuva: Atte Kajova / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Salakatselusta tuomittu Axl Smith oikeudessa arkistokuvassa.

Eduskunnan lakivaliokunnassa istuvat SDP:n kansanedustajat vaativat rikoslain rangaistusasteikkoa salakatselusta ja -kuuntelusta päivitettäväksi.

Kansanedustajat Sanna Marin, Johanna Ojala-Niemelä ja Suna Kymäläinen jättivät tänään aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Rangaistusasteikon päivittäminen on noussut ajankohtaiseksi muun muassa Axl Smithin saaman tuomion vuoksi, kansanedustajat kertovat tiedotteessaan.

Kansanedustajakolmikko huomauttaa, että salakatselurikoksen rangaistusasteikosta puuttuu nykylainsäädännössä törkeä tekotapa.

– Rikoslain salakatselua ja -kuuntelua koskevat pykälät ovat tulleet voimaan vuonna 2000. Maailma on kuitenkin muuttunut nopeasti teknologian kehittyessä, mikä on mahdollistanut salakatselun ja -kuuntelun aivan uudessa laajuudessa. Rangaistusasteikosta puuttuu nykylainsäädännössä törkeä tekotapa. Tämä aiheuttaa sen, että rangaistusasteikko ei mahdollista tekojen esittelyä riittävästi esimerkiksi niiden laajuus ja suunnitelmallisuus huomioiden, perustelee kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Sanna Marin tiedotteessa.

Rikoslaista löytyy nykyisin törkeä tekomuoto esimerkiksi kunnianloukkauksen ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen osalta. Törkeässä tekomuodossa vankeusrangaistuksen pituus vaihtelee kahdesta neljään vuoteen. Salakatselusta ja -kuuntelusta sen sijaan on kansanedustajien mukaan mahdollista saada ainoastaan vuoden mittainen vankeusrangaistus.

– Törkeän tekomuodon kirjaaminen lakiin tai maksimituomion korottaminen mahdollistaisi sen, että laajuudeltaan ja suunnitelmallisuudeltaan erilaiset teot voitaisiin paremmin eritellä. Kyse olisi tapauksista, joissa uhrien lukumäärä, teon suunnitelmallisuus tai arkaluontoisuus tekisivät teosta erityisen moitittavan, Marin sanoo.

Juontaja Axl Smithin tapauksessa hänen syykseen luettuja salakatselutapauksia oli kymmeniä. Hänet tuomittiin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lue lisää:

Axl Smith tuomittiin: Ehdollista vankeutta - 150 000 €:n korvaukset uhreille 

Käräjäoikeus arvioi: ”Axl Smith ei enää koskaan saa Suomesta vastaavia töitä”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Lainsäädännön rukkaaminen yksittäisten tapausten perusteella on huono käytäntö ja sellaisen ehdottaminen lähes poikkeuksetta populistista pisteiden kalastelua. Toki Axl Smith anasaitsisi kovemman tuomion, sen verran härskiä tuo touhu oli, mutta tuomioistuin ei nyttenkään käyttänyt lain antamia mahdollisuuksi, vaan kehitti lähinnä mielikuvitukseen nojaavia lievennysperusteita ja poisti sillä perusteella sakot ja lievensi vahingonkorvauksia. Ongelmana ei siis ole laki vaan tuomioistuimen menettely.