Keskiviikko 22.5.2019

Hallitukselta ilmoitus: ”Monikulttuurisuus” poistuu Ylen tehtävistä – strategia poliitikkojen käsiin

Luotu: 
2.3.2017 14:56
Päivitetty: 
2.3.2017 16:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Yleisradion strategian laadinta siirretään yhtiön hallitukselta eduskunnan nimeämälle hallintoneuvostolle.
|

Faktakulma

Hallintoneuvosto on Yleisradion ylin päättävä elin, joka koostuu pääosin poliitikoista. Hallintoneuvoston jäsenet valitsee eduskunta. Eduskunnan nimeämien jäsenten lisäksi hallintoneuvoston kokouksissa istuu kaksi yhtiön henkilöstön edustajaa.

Ylen hallituksen sen sijaan muodostavat yhtiön ulkopuoliset asiantuntijat. 

Hallitus on julkaissut esityksen yleisradiolakiin ja siten Yleisradion toimintaan tehtävistä muutoksista. Lakiuudistuksen on määrä tulla voimaan mahdollisimman pian.

Hallituksen esitys vie Yleisradion entistä tiukemmin poliitikkojen päätäntävallan alle. Esitys poistaa Yleisradion hallituksen tehtävistä Ylen strategian laadinnan. Yhtiön hallituksen sijaan strategiasta päättää jatkossa Yleisradion hallintoneuvosto, joka koostuu pääosin poliitikoista.

– Esityksellä vahvistettaisiin Yleisradion hallintoneuvoston asemaa siten, että hallintoneuvosto päättäisi jatkossa yhtiön strategiasta. Lisäksi säädettäisiin pysyvästä asiantuntijakuulemismenettelystä, liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi Ylen tehtävät muuttuvat siten, että hallituspuolue perussuomalaisten toistuvasti arvostelema maininta ”monikulttuurisuuden” tukemisesta poistuu tehtävänannosta. Tiedotteen mukaan julkisen palvelun tehtävänantoa ehdotetaan tarkennettavaksi siten, että Yleisradion tehtävänä olisi jatkossa ”tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta”.

– Kyseinen tehtävä korvaisi nykyisen tehtävän, jonka mukaan Yleisradion tulee tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta, ministeriö kertoo.

Hallituksen toimeenpanemat muutokset perustuvat Yleisradion tehtäviä ja rahoitusta arvioineen parlamentaarisen työryhmän esitykseen. Sipilän hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) asetti työryhmän tehtäväänsä syksyllä 2015.

Ylen julkisen palvelun tehtävänantoa täsmennetään myös muuten.

– Yleisradion tulee tarjota julkisen palvelun sisältöpalveluja yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja maakunnallisesti. Nykyisen muotoilun mukaan Yleisradio voi tarjota julkisen palvelun sisältöpalveluja yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja alueellisesti, ministeriö kertoo.

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle esityksen Yleisradio Oy:tä koskevan lain muuttamisesta.

Lue myös:

Yle-hässäkkä otsikoissa maailmalla: ”Johtava valtio sananvapaudessa”

Tutkija SK-blogissa: Yle-kohu paisuu jo skandaaliksi – ”Suojeli kiukuttelevaa pääministeriä”

JSN ratkaisi: Suomen Kuvalehdelle nootti ”yötöistä” – Ylelle vapauttava Sipilä-uutisesta

SK: Yle hyllytti useita Sipilä-juttuja pääministerin painostettua

Ylen päätoimittaja selittää: Tämän takia Sipilä-jutut hyllytettiin

Tutkija Ylen tilanteesta: ”Kertoo paljon suomalaisesta poliittisesta kulttuurista”

Faktakulma

Hallintoneuvosto on Yleisradion ylin päättävä elin, joka koostuu pääosin poliitikoista. Hallintoneuvoston jäsenet valitsee eduskunta. Eduskunnan nimeämien jäsenten lisäksi hallintoneuvoston kokouksissa istuu kaksi yhtiön henkilöstön edustajaa.

Ylen hallituksen sen sijaan muodostavat yhtiön ulkopuoliset asiantuntijat. 

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Nieminen

Hyvä PerusS! Eteenpäin vaikkakin pienin askelin, mutta määrätietoisesti! Jokohan suomalaisen kulttuurin väheksyntä ja suoranainen halveksinta saataisi loppumaan? Monikulttuurisuuden ihannointi hukkasi valtavasti voimavarojamme, ja vei meidän oman kansallisen identiteettimme. Kunnianpalautus sille oli viimeinkin oikea päätös.

Jukka Sarjanen

Olen pitkään ihmetellyt miksi ruotsinkielisillä on käytössään kokonainen kanava...

Suomalaista pääkanavaa kuormitetaan samaan aikaan saamelaisilla, venäläisillä ja selkosuomalisilla ym. ohjelmilla...

Luulisi, että nämä monikulttuurilliset sopisivat sinne samalle kanavalle ruotsalaisten kanssa...

Jukka Mattsson

Täyttä kusetusta... mikä muuttuu?

"perussuomalaisten toistuvasti arvostelema maininta ”monikulttuurisuuden” tukemisesta poistuu tehtävänannosta. Tiedotteen mukaan julkisen palvelun tehtävänantoa ehdotetaan tarkennettavaksi siten, että Yleisradion tehtävänä olisi jatkossa ”tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta”."

Minun mielestäni Persut kääntävät taas kuntavaalien edellä mustan valkoiseksi vaikka väkisin. Näihin huijareihin ja vaalilupauspettureihin on turha luottaa.

Kertokaa te viisaammat mikä tuossa YLE:n hallitusohjelmassa olisi toisin kuin ennen?

Pekka Siikala

Puolan ja Unkarin polkua kuljetaan. Mutta ehkä onkin hyvä tehdä reilusti selväksi että Yle on hallituksen tidotuskanava, samaan tapaan kuin Venäjällä. Enää ei tarvitse pohtia onko Yle puolueeton ja harjoittaako se journalismia vai ei.

Mikko Toivonen

Kun on kymmeniä vuosia maailmalla asunut sen eri osissa ja kulttuureissa niin on todellisen elämän pohjalta luonnollisesti eri käsitys kuin ideologisen tai punaviher illuusio monikulttuurisuuden huuman aiheuttama pakkomonikulttuurisuus.

Oikea monikulttuurisuus syntyy vapaaehtoisesti ja propagoimatta vailla illuusiomaniaa.

Se myös syntyy siten, että se perustuu laillisille ja hallituille mahantulijoille jotka tulevat helpotetun työviisumin kautta maahan ja välittömästi sijoittuvat sen työelämään ja kotoutuvat halusta.

Lisäksi tietysti voidaan humanitäärisistä syistä ottaa ennakkoon suodatettuna vastaanottomaan kulttuuriin todennäköisesti sopeutumiskykyisiä kiintiöpakolaisia.

Kaiken avain on hyödyllinen ja vapaaehtoinen maahanmuuttajapolitiikka mikä on täysin viranomaisten hallinnassa. Avoimet ovat ovat takuu epäluuloon ja huonoon vastaanottoon ja sopeutumishaluun.

Marcus Westermark

Taitaa useimmilta jäänyt huomaamatta seuraava lause: "Hallituksen toimeenpanemat muutokset perustuvat Yleisradion tehtäviä ja rahoitusta arvioineen parlamentaarisen työryhmän esitykseen."
Sama suomeksi: hallitus ei päättänyt, vaan kaikkki puolueet yhdessä.

Heikki Turunen

"Esityksellä vahvistettaisiin Yleisradion hallintoneuvoston asemaa siten, että hallintoneuvosto päättäisi jatkossa yhtiön strategiasta."
- Päivittäin puoli tuntia puheaikaa Sipilälle prime timeen? YLEn riippumattomuudella onkin voinut jo tovin muutenkin heittää vesilintua...

Onneksi perussuomalaisetkin saivat mitä halusivat. Katala monikulttuurisuus poistettiin vaihtamalla se synonyymeiksi :D

Nita Hillner

Harva kirjoittajista huomasi että monikulttuurisuus on vaihdettu synonyymeiksi :)

On todella huolestuttavaa mikäli poliitikot ottavat Ylen kokonaan hallintaansa, diktatuureissa tehdään yleensä ensimmäisenä toimena niin. Hiljalleen muidenkin mediatalojen suut tukitaan ja seuraavaksi kansalaisten vuoro.

Marja-Liisa Kalkela

Vihervasemmistolle? Mikä puolue se on ?
1.Vihreät on yhä porvaripuolue. Oli ainakin vielä Vanhasen II porvarihallituksessa.
2.Jos oppositiossa leikkii vasemmistoa kuten Persut työväenpuoluetta. Se muuttuu kyllä hallituksessa ollessa porvaripuolueeksi.
3.Vasemmisto taas ei ole edes EU ajamassa ituhippien ilmastopolitiikkaa joka hyödyttää eniten kepulaisia. Tuulivoimalat,bioenergiatuet ym.

4. Sisäministerit taas vastaa mamu ja pakolaispolitiikasta. Enkä muista historiasta yhtään vasemmistolaista sisäministeriä.
-07-11Holmlund kok(edm.veljen mamubisnes)
-11-15 Räsänen krst.
-15-16 Orpo kok
-16-19 Risikko kok.
Arhi/Li vasureita 12-188 muut puolueet,joten ei noilla 12 päätetä edes kahvitaukoa eduskunnassa.

W.K. Lehtimäki

Tervetuloa monikulttuuria Suomeen vaikka Japanista, Australiasta, Brasiliasta, Kanadasta ja Nepalista. Minkä tähden monikulttuurisuus tarkoittaa nykyään vain tätä mitä nykyään puhutaan. Totta on, että ei Suomi voi olla yksin kartalla. Sivistystä ja jaloa olemista on monessa valtiossa. Rikastaisimmepa kulttuuriamme, emmekä köyhdyttäisi sitä.

Matti Auer

Juuri näin. Kaukosäätimessä on näppäimiä, joista saa suljettua tai vaihdettua toiseen, mm. Kivisen ruotsittamiskanavat, milloin vain. Hyvä, että hallitus ja eduskunta jatkossa hoitavat Ylen politiikan. Ei välttämättä juuri nyt, mutta onhan sitä seuraaviakin hallituksia.

Margareta Blåfield

Juurihan se yle- vero perustettiin, jotta olisi poliittisista päätöksistä riippumaton tiedotusväline.
Minäkin jolla ei edes ole telkka jouduin maksamaan, sillä hinnalla saisi vaikka filharmonian kausilipun ja leffalippuja.

Mikä hitossa sitten on YLEn tehtävä, ellei nimenomaan taata vähemmistöryhmillekin tiedottamista ja muita tärkeitä ohjelmia jotka eivät ole kaupallisesti kannattavia?

Politiikkojen tassut pois YLEstä!

Mark Andersson

Ilmeisesti "taistolaisbakteeri" tarkoittaa sellaisia, jotka ovat kanssasi eri mieltä?

Ylen toimittajista taistolaisiksi on näet leimattu kenet hyvänsä, aina kokoomustoimittajia myöten.

Mutta kun oikealtakaan ei löydy puoluetta, jossa "t-bakteerista" oltaisiin vapaita, sellaisen voi aina perustaa... Menestyksestä tuskin on takeita.

Markku Nieminen

Mark; Samat tavoitteethan niillä jo onkin. Vai joko unohtui pask*lain puhdistamobisnes, Bernerin tiemaksubisnes, autot ja sakot muille, yhteiskunnan avustukset ja tuet, kaikelle harrastamilleen kivoille jutuille , jne. verot ja velvoitteen muille, siis meille tavallisille pulliaisille.
Muistatteko kouluajoilta sadun, jossa ahne toivoi kaiken mihin hän koskettaa muuttuvan kullaksi? Meidän poliitikoillamme näyttää olevan sama aikomus. Näyttää vaan vahvasti siltä että, muutos ei tapahdukaan kullaksi, vaan ihan joksikin muuksi.

Marja-Liisa Kalkela

Taistolais fobiassi loppui jo -87 kun Kekkonen kuoli ja ei tarvinnut enää Repo-radiota. Pönkittämään vasemmistopuolueiden etuja.Eli multa-kepu,MSP,sdp. Jotka oli vuorotellen hallitusvastuussa.

Mikäli uskomme pitkäaikaisen HS toimittajaan,Kekkosen valitsijamieheen ym. Loka-Laitiseen on Media ollut porvarien käsissä 98% 2 000 lähtien .
Ylestä lähtien .
Mutta oi sitä riemua mikä oli -11-15 kun YLE höykytti demareita,kok ja vasureita. Oli vuorotelle Urpilainen ja Rinnne,Katainen,Stub ja Arhinmäki otsikoissa ,milloin mistäkin asiasta.
-15 ne toimittajat vaihtukin vasuriksi yht äkkiä?
Pers-kepun muisti on lyhyt ja nahka arkaa kun on kyse nyt hallituksen puolueista nyt tapetilla.
HS ostetusta etusivusta lähtien Persujen propakandaa Urpilaisen vakuudet.
(jotka oli tehty jo -10 Kiviniemen hallituksen pyynnöstä,Hetemäki ja Salmi virkamiehiltä)
lähde:
Eduskunnan/EU-asiakirja maaliskuu-11

Jorma Vesa

Ehkä tärkein uutinen pitkään aikaan kotimaisen uutisviestinnän alalta, eikä Ylen facesivuilla ole puoltasanaakaan koko asiasta. Sen sijaan siellä on näennäisesti vain voimistettu tuota "monikulttuurisuus" agendan esille tuontia ja pakkosyöttöä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii uutinen siitä 15 vuotiaasta koripalloilija tytöstä.

Ilari Kivi

Kaikilla voimilla maailmassa on vastavoima. Kun mennään riittävän pitkälle toisessa, palauttaa toinen takaisin. Onkohan nyt liberalismi-globalismi niin pitkällä että Suomessakin tulee imperiumin vastaus konservatismi-nationalismi? On kuin tennisottelua seuraisi, paitsi vakava asia.

Marja-Liisa Kalkela

Ylen tehtävä on nykyään olla MTK itkuvirsi uutiset,Kepun Sipilän ja Tiilikaisen äänellä.

Vaikka en ole kokkari olen näiden kanssa samaa mieltä:

Jan Vapaavuori
Ei ole kyllä järin modernia että Ylen hallintoneuvosto haluaa lisää valtaa. Eikä mitään tekemistä modernin avoimen viestinnän kanssa.

Kalervo Kummola
- koko hallintoneuvostossa ei ole mitään järkeä. On muinaismuisto ajoilta, jolloin YLE piti valvoa.