Maanantai 20.5.2019

Miksi Helsingin leirejä ei hajoteta: Kaksi selvitystä tehty – ei ”kohtuutonta haittaa”

Luotu: 
3.3.2017 11:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Turvapaikanhakijat ja heidän vastustajanasa ovat osoittaneet mieltä Helsingin Rautatientorilla jo kolmisen viikkoa.
|

Yleisten töiden lautakunta ei toistaiseksi ryhdy toimiin turvapaikanhakijoiden ja heidän vastustajiensa mielenosoitusleirien purkamiseksi. Lautakunnan jäsen ja kokoomuksen puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Mariam Rguibi selvittää Puheenvuoron blogissaan, miksi ratkaisuun päädyttiin. Keskustelu leireistä on kiihtynyt ja niiden purkamista ovat vaatineet etenkin Rguibin puoluetoverit.

Osapuolet ovat osoittaneet mieltä Helsingin Rautatientorilla jo kolmisen viikkoa. Valtaosa Helsingin kaupunginvaltuutetuista on allekirjoittanut julkilausuman turvapaikanhakijoiden kunnioittavasta kohtelusta, mutta osa poliitikoista haluaa leirit pois Rautatientorilta.

Yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja Terhi Koulumies (kok.) vaati aiemmin molempien leirien pikaista purkamista. Koulumies kertoi Puheenvuoron blogissaan myös vedonneensa henkilökohtaisesti rakennusviraston virkamiesjohtoon ja apulaiskapunginjohtaja Pekka Sauriin (vihr.), että he tekisivät tulkinnan, että mielenosoitusleiristä aiheutuu jo kohtuutonta haittaa ympäristölle ja alueen normaalille käytölle. Lautakunta valvoo Helsingin kaupungin rakennusvirastoa.

Ylikomisariona työskentelevä kokoomuksen kuntavaaliehdokas Dennis Pasterstein niin ikään vaati jo aikaisemmin Sauria puuttumaan Rautatientorin mielenosoituksiin. Hän huomautti Puheenvuoron blogissaan, ettei poliisi voi toimia asiassa ilman kaupungin pyyntöä.

Rguibi ihmettelee vaatimuksia.

– Mielenosoitusten sisällöstä voi olla montaa mieltä, mutta niiden hajottamisen ei toimivassa länsimaisessa demokratiassa tule koskaan kuulua suoraan poliitikkojen tehtäviin tai olla pelkästään heidän päätettävissään. Mielenosoitusten perusteetonta hajottamista poliittisista syistä vaativaa poliitikkoa vaivaakin joko pahemman laatuinen ymmärryksen puute perustuslain sisällöstä ja soveltamisesta tai täydellinen välinpitämättömyys sitä kohtaan. Kumpikaan ei ole erityisen toivottava piirre päättäjässä, hän sivaltaa blogissaan.

Lautakunta oli pyytänyt tiistain kokouksensa alkuun tiedonannon mielenosoitusten tilanteesta rakennusviraston ja kaupungin johdolta. Syy oli Rguibin mukaan se, että asema-aukion mielenosoitukset sijaitsevat kaupungin omistamalla maalla. Hän kuitenkin huomauttaa, että maanomistaja voi vaatia mielenosoituksen rajoittamista vain tilanteessa, jossa siitä koituu kohtuutonta haittaa, sillä oikeus osoittaa mieltä kuuluu kokoontumisvapauden piiriin.

– Kummankaan arvion pohjalta turvapaikanhakijoiden tai Suomi ensin -ryhmän mielenosoituksesta ei ollut koitunut ympäristölle sellaista haittaa, joka voitaisiin luokitella kohtuuttomaksi. Virkavastuulla valmistellun arvion pohjalta käydyn keskustelun aikana ehdoton enemmistö lautakunnasta tuli siihen tulokseen, ettei mielenosoitusten siirtämisen pyytämiseen ole lain edellyttämää syytä niin kauan kun tilanne pysyy rauhallisena ja Poliisin hallinnassa. 

Lue myös:

”Voiko kuka tahansa pystyttää Helsingin keskustaan leirin? - Periaatteessa kyllä”

Ylikomisario: Rautatientorin leirit hajotettava – ”Helsingin keskustassa käynnissä poikkeuksellinen näytelmä”

Amnestyn haukut Suomelle puhuttivat eduskunnassa – Ministeri Risikko tapasi Helsingin keskustaan leiriytyneitä turvapaikanhakijoita

Näkökulma: ”Mamu-Suomessa” on entistä turvallisempaa

Kansanedustaja tapasi turvapaikanhakijoita: ”Näiden ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi Suomi kohtelee heitä näin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mariam Rguibi

Hei Jukka, toivoisin, että mikäli tällaisia uhkailuja ilmenee, niistä ilmoitetaan viipymättä Poliisille, jonka tehtäviin mielenosoitusten valvominen kuuluu. Kyse on paitsi mielensoittajien, myös sivullisten turvallisuudesta.

Mariam Rguibi

Hei Raimo, minun kantani siitä, että poliitikkojen ei tule hajottaa mielenosoituksia koskee molempia mielenilmauksia, siis myös Suomi ensin -ryhmän mielenosoitusta. Turvapaikanhakijoilla ei ole ollut Suomen kansalaisuutta, eivätkä he ole sitä hakeneet, joten heiltä ei myöskään ole voitu sitä evätä.

Pääperiaate on, että perusoikeudet koskevat myös Suomessa oleskelevia ulkomaalaisia, rajoituksista on ilmoitettu erikseen esimerkiksi liikkumisvapauden kohdalla. Perustuslain tulkinnassa keskeinen rooli on perustuslakivaliokunnalla, joka on korostanut perusoikeusmyönteisestä linjaa.

Raimo Laine

turvapaikan hakijat ovat hakeneet turvapaikkaa, joka olisi johtanut Suomen kansallisuuteen. haku on kuitenkin perusteettomana hylätty ja heidät on määrätty palautettaviksi.
vastamielenosoittajilla on Suomen kansallisuus ja täydet oikeudet.

Timo Hietanen

Jatkoa ajatellen annetaan selkeä viesti vastaavassa tilanteessa oleville laittomasti
maassa oleville - pistäkää mielenosoitus ja leiri pystyyn. Johdonmukaista ja etenkin uskottavaa turvapaikkapolitiikkaa 100-vuotiaassa Suomessa ? Onko Merkelin siunaus ?

Jack London

Ei ole enään sama maa mistä lähdin 43+ vuotta sitten. Sillon vielä miehet oli MIEHIÄ. Nyky Suomalaiset miehet ovat täysin nynny sakkia. Vapisevat saappaissaan kuin sopulit. Meidän isämme olisivat heittäneet tollaiset ulos maasta kuten heittivät ryssät vuonna 1939.

Gun-May Arffman

On ollut iljettävää seurattavaa kuinka poliittisia irtopisteitä tässä kielteisen päätöksen saaneiden leirissä on vieraillut Ville Niinistö, Emma Kari, Elisabeth Rehn, Paula Risikko ja muutama muu. Nämä henkilöt siis kannattavat laitonta maassaoloa, niinkö?

Markus Vuorivirta

Tällaisista pikkuisista teltoista alkoi se pahanmaineinen Ranskan Calaisin leirikin... Niin. Sen purkamista koitettiin varmaan 10 kertaa ennen kuin onnistui. Kannattaa ehkä harkita vielä uudelleen onko tästä kohtuutonta haittaa vai eikö? Ennen kuin on liian myöhäistä.

Dennis Pasterstein

Kommentoin tätä kunnallispoliitikkona en poliisina. En ole vastustanut mielenosoituksia vaan kaikkea leiriytymistä Helsingin keskustassa joka on kiellettyä ja jonka määrittelee Helsingin kaupunki. Jos Helsingin kaupungin uusi määritelmä leiriytymisestä on tämä nyt Rautatietorilla käynnissä oleva, niin meillä on luultavasti tulevina kesinä edessä tilanne, jossa telttoja lyödään pystyyn ympäri kaupungin. Laittavat mielenosoituslippun salkoon "vapauttakaa telttailu Helsingissä" ja tekevät ilmoituksen poliisille. Ajatelkaa tilanne, missä ruttopuistossa on Romaanian/Bulgaarian romaanileiri, Briteistä travelers karavaaneja Kaisanimessä, Suomesta kodittomien leiri kansalaistorilla. jne. jne. Aina kun poliisi ilmestyy paikalle öisin niin joku on väijyssä ja herättää nukkujat ja todetaan, että eihän täällä nukuta. Sellaisia telttaleirejä minä en Helsinkiin halua? Alla blogini. http://dennispasterstein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231824-hajota-rautatie...

Hannu Mononen

Kukahan poliisi kommentoisi asiaa poliisina?

Kokoontumislain 8 § mukaan yleisestä kokouksesta laadittavaan ilmoitukseen poliisille on kohdan 4) mukaan ilmoitettava alkamis- ja päättymisajankohta. Mitkä ne ovat puheena oleville kokouksille, vai onko poliisi hyväksynyt laittoman ilmoituksen puutteellisin tiedoin?

Jouko Repo

Helsingin kaupungin päättäjien typerä umpihurskastelu tässä jutussa ei lienee kaupunkilaisten etujen mukaista ? Kaikki halukkaat vaan sitten pian 'miekkarileiriä' pystyttämään, vaikka Kampin aukealle. Siinä on kaupatkin ihan vieressä ja viikonloppuisin mukavasti säpinää.

Tällainen vapaamielisyys leviää tosi nopsasti somessa.

Tuija Salminen

Uskomatonta. ..Leiriytyminen keskellä kaupunkia aiheuttaa hajuhaittojen lisäksi pahenevan rotta ongelman, jota Rautatientorilla on yritetty saada hallintaan. Teltan ympäristöä käytetään WC:nä. ...sekö ei ole haitta?
Laittomasti maassa olevat häiritsevät työmatkalla olevia ohikulkijoita. Leiristä on muodostunut myös paikka johon nuoret suvaitsevaiset raahaavat lapsiaan kuvattaviksi miesjoukon keskellä. Kuvat leviävät netissä, lasten oikeusturvaa rikkoen. Leiriin tuodaan myös maassa asuvien irakilaisten perheiden lapsia rekvisiitaksi, joka on törkeää hyväksikäyttöä.

On jo selvää etteivät kaupungin virkamiehet hoida tehtävää josta me heille palkan maksamme.
Kevät ja kesä on ovella, ehkä näemme Rautatietorilla ja laajemminkin kaupungissa romanien leirejä.

Kaupungissa liikkuvat ulkomaiset liikemiehet ja sijoittajat antavat jo palautetta kaupungin turvattomuudesta ja siisteyden heikosta tasosta. Onko Suomella varaa siihen, että sijoittajat kaikkoavat, eikö hinta muslimien hyysäämisestä ole liian kova.
Onko Suomi sivuuttanut myös EU:n ohjeet joiden mukaan laittomasti maassa olevat tulee sijoittaa palautuskeskuksiin ja hoitaa palautukset tehokkaasti?