Tiistai 21.5.2019

Hiilikasat historiaan? ”Ainoa vaihtoehto kaukolämmön tuotantoon Helsingissä on ydinvoima”

Luotu: 
5.3.2017 10:41
  • Kuva: Helsingin Energia
    Kuva
    Petrus Pennasen mukaan Helsingin Hanasaaren massiiviset hiilikasat saavat monen kaupunkilaisen mietteliääksi.
|

Piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas, ydinfysiikan tohtori Petrus Pennanen arvioi Puheenvuoron blogissaan, että ainoa vaihtoehto ympäristöystävälliseen, järkevän hintaiseen kaukolämmön tuotantoon Helsingissä on ydinvoima.

–Helsingin Hanasaaren massiiviset hiilikasat saavat monen kaupunkilaisen mietteliääksi. Hiilivuori poltetaan kaupungin lämmittämiseksi uunissa ja tuprutetaan savut taivaalle kasvihuonepäästöjen ollessa suurempia kuin millään muulla energiamuodolla. Maailman yhden edistyksellisimmän ja kehittyneimmän maan pääkaupunki toimii yhtä vastuuttomasti kuin pahin kehitysmaasaastuttaja, hän toteaa nykytilanteesta. 

Pennasen mukaan ”poliitikkojen standardiratkaisu” hiiliongelmaan on panostaa uusiutuvaan energiaan. 

–Minustakin tuuli- ja aurinkovoima on lähtökohtaisesti hyvä asia, ja aurinkopaneelien asentaminen katoille on syytä tehdä helpommaksi. Helsingissä ja muissa Suomen kaupungeissa paneelit tai tuulimyllyt eivät kuitenkaan pysty tuottamaan kaukolämpöä, josta suurin osa kasvihuonepäästöistämme koostuu. Eikä kumpikaan usein tuota edes sähköä silloin kun sitä eniten tarvitaan, eli sydäntalven pakkasilla, hän kommentoi.  

–Minusta taas politiikan perustana tulee olla tutkijoiden ja insinöörien kuuntelu tarkalla korvalla. Kun tosiasioita katsotaan silmiin ainoa vaihtoehto ympäristöystävälliseen, järkevän hintaiseen kaukolämmön tuotantoon Helsingissä on ydinvoima, Pennanen jatkaa. 

Hänen mukaansa ydinvoiman suhteen paras vaihtoehto on uusien sarjavalmisteisten minireaktorien käyttö.

–Modernia voimalaa ei tarvitse rakentaa tuhansien ihmisten voimalla kymmentä vuotta, vaan sen reaktori tuodaan kapselina paikalle rekalla. Useiden vuosien käytön jälkeen kapseli lähetetään takaisin tehtaalle kierrätykseen ja korvataan uudella, Pennanen kertoo.

Pennasen mukaan käteen mahtuvassa metallipallossa  ydinpolttoainetta on yhtä paljon energiaa kuin isossa hiilikasassa tai rahtilaivallisessa Amerikassa hakattua metsää.

–Tästä yhdestä pallosta voi tuottaa useiden kymmenien tuhansien helsinkiläisten päivässä käyttämän sähkö- ja lämpöenergian. Yksi käteen mahtuva pallo korvaa ne tuhannet hiilitonnit, jotka Hanasaaren voimalaitos kuluttaa vuorokaudessa täydellä teholla käydessään, hän kirjoittaa.

Kaukolämpöä tuottavan modernin ydinvoimalan sijoituspaikaksi löytyy Pennasen mukaan useita vaihtoehtoja. Hän sanoo, että kaukolämpöputki voidaan ”järkevillä kustannuksilla” rakentaa jopa 90 kilometrin päästä Loviisasta, jos sinne tehdään uusi voimala. Myös Inkoosta löytyy Pennasen mukaan rakennuspaikaksi käytöstä poistettavan hiilivoimalan alue. 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Viljakainen

Olen antanut itselleni kertoa , että Helsingin hiilivoimaloiden piipusta tuleva ilma on puhtaampaa kuin laitokseen sisään menevä kaupunki-ilma : on investoitu satoja miljoonia puhdistuslaitteisiin ja näitä ´ihmeitä´tullaan oikein Kiinasta saakka katsomaan:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/212169-helsinki-hammastyttaa-kiinassa-v...

Sitten tämä kiihkeä ´hiildioksidihumppa`:

Pelkästään Kiinassa on tuhansia hiilivoimaloita , suunnitteilla reilu tuhat uutta lähivuosina ja me idiootit olemme viherhöyryssämme sulkemassa Helsingin ilmaa puhdistavia laitoksia : voi tätä järjen köyhyyttä...

Matti Karvinen

Kyllä "hiilidioksidihumppa" on ihan relevanttia asiaa. Ihan ilmeisesti ilmakehään syydetty hiilidioksidi aiheuttaa ilmaston lämpenemistä, joka jatkossa aiheuttaa 400 milj. - 1 mrd. ihmisen elinmahdollisuuksien häviämisen. Vaikka tällä hetkellä hiilivoimalla on hallitseva rooli Kiinan energian tuotannossa, niin jatkossa näin tuskin on. Maailma on jo herännyt ilmaston muutoksen tuhojen torjuntaan. Ydinvoimaa parempaa hiilin korvaajaa ei ole olemassa.

Suomalaisten ei ole syytä osallistua 400 milj. - 1 mrd. ihmisen joukkomurhaan!

Janne Pohjala

Ihmisen osuus viimeisen 100 vuoden lämpenemisessä on 1/3 tai alle siitä mitä IPCC esittää.

IPCC laittoi sekä luonnolliset jaksollisesti toistuvat vaihtelut, sekä yksittäiset tekijät, kuten 1950-2000 aktiivisimman auringon 8000 vuoteen vaikutukset nollaksi ja kaiken syyn hiilidioksidille.

Näin yksinkertainen syy selittää sen miksi viimeiseen 20 vuoteen CO2 on noussut mutta lämpötila ei. Ongelma on nyt jo niin paha että aineistoja piti alkaa käsittelemään jotta saatiin mukanäyttöä, nyt sitten satelliittidata ja ilmastoväen data ovat ristiriidassa.

Toinen mitä on käytetty on se että mittaustuloksia on painotettu pohjoiselle pallonpuoliskolle. Kun jo pitkään on tunnettu etelä- ja pohjoisnapojen ja jaksollinen vaihtelu, eli niin sanottu keinulautailmiö. Tässä 70-80 vuoden jaksoilla vuoroin etelä lämpenee ja pohjoinen jäähtyy, tai kuten nyt, etelä jäähtynyt ja pohjoinen lämmennyt.

Siksi ollaan kiljuttu pohjoisen merijään määrästä, mutta samaan aikaan pyritty ohittamaan Antarktiksen jään määrän ennätyksellinen määrä, eli mittaushistorian suurin sitten vuoden 1979.

Kun kootut lämpösarjat laitetaan painottamaan pohjoista pallonpuoliskoa, saatiin enemmän lämpenemistä ja toki voitiin myös sanoa pohjoisien alueiden lämpenevän enemmän. Tosin ei CO2:n takia vaan tämän keinulautailmiön vuoksi.

Nature:

The north–south climate seesaw

Theoretical models and observational data have long suggested that the Northern and Southern Hemisphere climates behave in a seesaw-like fashion: when the northern ocean warms, the southern ocean cools and vice versa. So far, however, the data have indicated a much muted response in Antarctic climate compared to the Arctic.

This first concrete evidence of an immediate seesaw connection also provides a link between the rapid warming in the North Atlantic and the more gradual Antarctic response, and suggests a mechanism potentially driving rapid Northern Hemisphere deglaciation.

http://www.nature.com/nature/journal/v457/n7233/edsumm/e090226-02.html

Seppo Viljakainen

Kompetenssini ei riitä ottamaan kantaa hiilidioksidin, joka siis on elämälle ja vihreälle kasvulle välttämätön kaasu, osuudesta ilmastonmuutokseen, mutta tämä älyvapaa kohellus muutaman huipputehokkaan ja kenties maailman ´puhtaimpien´ hiilivoimaloiden sulkemiseksi täällä Suomessa, jotta tekisimme osuutemme´hiilidioksidihumpassa´ jätettäköön alta kolmekymppisten viherhiukkasten hörhöilyksi.

http://www.ekofokus.com/2015/12/uudet-hiilivoimalat-vaikeuttavat.html

Tuolta näkyy ,että Kiinassa on 2363 hiilivoimalaa , suunnitteilla 1171 ; Intiassa 589 , suunnitteilla 446..jne..

Mielihyvällä voi seurata nuorempienkin toimittajien tulevan järkiinsä tässä irtipäässeessä hulluudessa:

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/ilmastovouhotus-on-iso-vitsi/xdjsxTfL

Sinänsä ydinvoimasta olen aivan samaa mieltä kuin te.

Tomi Salonen

Jaahans. Et taida asua kovin lähellä Hanasaarta, tai tietäisit, millaista mustaa pölyä joka paikka on täynnä, sanotaanko nyt parin km säteellä – lennellen hiilikasasta suoraan kaupunki-ilmaan ohittaen taitavasti kaikki suodattimet.

Health and Environment Alliancen raportin mukaan hiilivoima aiheuttaa Euroopassa vuosittain yli 18 000 kuolemaa ja 43 miljardin euron terveysmenot. Saksassa näitä kuolintapauksia olisi 2 700 vuodessa ja kustannukset olisivat 2–6 miljardia euroa.

Yleisesti, hiilivoiman haittoja ovat suuret rikki- ja hiilidioksidipäästöt sekä erilaisten typen oksidien pääsy ilmakehään. (Nämä Vikistä)

Janne Pohjala

Jaa? Katajanokalla asuneena ja keskustassa töissä olleena, niin voisin sanoa että vielä 1990 oli ikkunat ja verhot kauppatorinkin lähellä mustassa noessa. Kun viisi vuotta sitten muutimme pois Katajanokalta, ei siitä ollut mitään jäljellä. Harmaata kyllä, mutta se on hiekoittamisen aiheuttamaa katupölyä, ei voimalan tuhkaa.

Mikko Toivonen

Pennanen on 100% oikeassa. Helsingin ene3rgiatarpeiden kaikkein rationaalein ja järkevin ratkaisu ei olekaan metsiä tuhoavassa biomassavoimassa. Ei tuuli-ja aurinkovoima harrastelussa ja äärettömän kalliissa tuetuissa satunnaisvoimissa vaan nimenomaan ydinvoiman lämmöntuotanto ja osin sähköntuotanto moderneissa MSR (Molten salt-sulasuola) reaktoreissa joita voidaan monina eri kokoina ja versioina täysin turvassa sijoittaa kaupungin rajojen sisälle ilman ikiaikojen turvamatkavaatimuksia.

Esimerkiksi Prism reaktorit kykenevät käyttämään nykyisin ydinjätteeksi luokiteltua pieneltä osin eli noin 20% käytettyä polttoainejäämää.

Moderneja MSR reaktoreja on suunnitteilla jopa yhdenkin kerrostalon energiatarpeen hoitamisen kokoluokissa. Hesassa tosin järkevää olisi juuri tuo Prism standardikoko, 330 MW, jolloin niitä voisi sijoittaa kaupungin saarille muutaman kappaleen ja edelleenkin tulla toimeen lyhyellä kaukolämpöputkella ja tarvittaessa kaukolämmön kysynnän vähetessä jatkaa merivesijäähdytyksellä .

Maa-ja biokaasun lisääminen on päivän näkyvillä ydinvoiman lisäksi lähes ainoa järjellinen vaihtoehto.

Janne Pohjala

Metsien polttaminen on kaikin puolin järjetön valinta, koska mikään hakkuujäte tai harvennus ei riitä. Puu tulee käyttää johonkin tarpeellisempaan ja korkeamman jalostusarvon tuotteeseen kuin polttoaine.

Uraanista tai thoriumista taasen ei vastaavaa hyödyntämisnäkökulmaa ole.

Kaikki ydinvoimalat ovat aina tuottaneet joko kuumaa vettä tai höyryä. Siinä mielessä tämä ei ole kokeellista toimintaa. Periaatteessa mistä tahansa nykyisestä painevesireaktorista voitaisiin tehdä kaukolämpölaitos hyvin vähäisin muutoksin.

Pieniä reaktoreita on käytetty myös 50 vuotta, onhan ydinkäyttöisiä sota-aluksia ja jäänmurtajia ollut. Nykyiset ajatukset siirrettävistä laitoksista ovat valideja niitä tulisi pohtia enemmin kuin hakata metsiä uuniin.

Martin Laurin

34.
Diaarinumero TEM/2555/08.04.01/2016
05.03.2017
[email protected]

Prayer A

https://www.youtube.com/watch?v=HZWtRmrgX4I
-------------
Arto Lauri 232. Ion gases

https://www.youtube.com/watch?v=QR6qU5tu5gI
--------------
- Onko oikeasti sinun työkavereita Suomessa kuollut tai oletko kuullut jonkun kuolleen säteilysairauteen??

*Satoja ja satoja! Leukemia vie kolmanneksen. 100% Säteilysairaus myös. Säteily mm. tuhoaa verisuonet joustamattomiksi. Silloin tulee alueella arkinen sydänlaajentuma ja henki pois!

Tulikuumia putonium ioneja kun pyyhkäisee käteensä, ihoonsa, henkeensä jostain. Ne tuhoavat taasen keskushermoston ja erityisesti luuytimet! Työkaveri voi näin TVO:n kiduttamana kitua vihanneksena vuosikymmeniä rullatuoleissaan!

Voi menettää vaikka molempien käsien liikekyvyn hermoston tuhoon tuosta vaan yms... Käytännössä kaikilla on ydinalalla mm. golfpallon kokoisia kivuliaita kasvaimia missä kohtaa vaan . Ne ovat eräs yleinen tapa elimistön koettaa poistaa sisällään olevaa kuumaa isotoopit, plutoniumin .

Käytännössä kaikilla on yli 50y ikäisenä myös kaihea ja eri asteista säteilyn aiheuttamaa sokeutta ja näkövammoja. 100% Se myös säteilysairautta. Raumalla sitä on jopa syntymättömissä sikiöissä yleisesti!

Hyvin yleistä on 100% sterilisaatiot ydinorjilla. Jos lapsen kuitenkin onnistuu saamaankin. Se on yleisesti CP vammainen tai muuten säteilyn vammauttama. Eurajoella on omat salaiset vammaisten keskukset ydintyöläisten vammalapsille.
KAIKKI säteilyn sairaudet periytyy toki myös. Käytännössä kaikilla ydintyöläisillä on myös eri asteista "ydinabneaa" ja autistista käyttäytymistä laajasti! Struumaa ja kilpirauhasen vakavia toiminnan puutteita, luusyöpää.. .

Lista on loputon! Mutta yhden yksikään läpeensä lahjottu, ja korruptoitu viranomainen ei asiaa anna julkisuuteen POLIISIN saartaessa kaiken tiedotuksen tarkkaan kaikkialta!
---------------

Tuija Salminen

Helsinkiläisenä pidän mieluummin hiilivoimalan kuin otan tilalle punavihreiden ajaman suurmoskeijan. Hiilivoimalalla on vielä elinkaarta jäljellä vuoteen 2050....puhdistimet ovat tehokkaampia kuin ennen. Miksi siis tuhota toimiva laitos?