Keskiviikko 21.11.2018

Tutkija varmana Ylellä: ”Kaikkea saa luvata, mutta EU-kansanäänestystä ei Suomeen tule”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.3.2017 09:46
  • Kuva: Arttu Laitala
    Kuva
    Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuussa. Sampo Terho ilmoittautui kisaan eilen maanantaina.
|

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi eilen maanantaina ilmoittautunut Sampo Terho lupasi, että ajatus EU-kansanäänestyksestä käsitellään puolueessa seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä perusteellisesti. Väitöskirjatutkija Tuukka Ylä-Anttila sanoi Ylen Ykkösaamussa, että kansanäänestys ei missään nimessä voi toteutua Suomessa.

Terhon mukaan tarkoitus on käydä syvällinen keskustelu siitä, otetaanko asia jopa kynnyskysymyksenä puolueen seuraavaan vaaliohjelmaan. Siitä päätetään Terhon mukaan demokraattisesti, eli mahdollisesti puoluevaltuustossa.

Ylä-Anttila sanoi Ylen Radio 1 -kanavalla, että Brexit tai edes kansanäänestys ei olisi Suomessa mahdollinen, sillä vaalijärjestelmä ja poliittinen ilmapiiri ovat niin erilaisia.

–Kaikkea saa luvata, mutta eihän sellaista kansanäänestystä Suomen oloissa kyllä tule. Eihän edes kaikki perussuomalaiset sellaista haluaisi ja hallituskumppanit eivät missään nimessä sellaiseen suostu, hän sanoi.

–Suomen kaltaisessa monipuoluejärjestelmässä olisi aika monta aitaa ylitettävänä, ennen kuin tästä tulisi mitään todellisuutta.

Terho ei tiedotustilaisuudessaan kertonut omaa kantaansa siihen, mitä itse äänestäisi mahdollisessa kansanäänestyksessä. Politiikan toimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Sylvia Bjon huomautti lähetyksessä, että tämä on Terhon ongelma, sillä mahdollinen kilpakumppani Jussi Halla-aho on puhunut jyrkemmin EU-eron puolesta. Näin Terho päätyy ajamaan ikään kuin ”monella rattaalla”.

Bjon mielestä perussuomalaisten ongelma tällä hetkellä on se, että kyseessä on protestipuolue, mutta kukaan ei tiedä, mitä puolue on protestin jälkeen. Lähetyksessä paikalla olleiden asiantuntijoiden perussuomalaisten onkin nyt oikea aika vaihtaa puheenjohtajaa, kun kannatuskin on laskenut gallupien mukaan.

–Nyt on hyvä hetki tarjota muutosta, sanoi politiikan toimittaja Unto Hämäläinen.

Kaikkien mielestä Terho tuntui valmistautuneen osaansa hyvin eilisen tiedotustilaisuuden perusteella. Hän työntyi teemoillaan myös vastustajaksi aiemmin sovitellun Halla-ahon tontille, esiintyi itsevarmana ja ilmoitti saman tien halukkuutensa presidenttiehdokkaaksi. Hämäläisen mielestä tarkoitus oli sulkea Halla-ahon mahdollisuudet. Halla-aho on aiemmin sanonut, että lähtee todennäköisesti ehdolle ja ilmoitti eilen, että kertoo päätöksestään viimeistään maanantaina.

–Hän on laittanut junan liikkeelle ja voi olla, että juna työntää hänet ehdokkaaksi, Hämäläinen sanoi.

Hämäläinen muistuttaa, että myös Terho edustaa huomattavasti oikeistolaisempaa linjaa kuin väistyvä puheenjohtaja Timo Soini, vaikka hän ei ole niin radikaali kuin Halla-aho.

Puheenjohtaja valitaan perussuomalaisten puoluekokouksessa kesäkuussa. Tilanteeseen liittyy tavallista enemmän epävarmuustekijöitä, sillä perussuomalaisten kokouksessa äänioikeus on kaikilla paikalle saapuvilla puolueen jäsenillä, ei vain virallisilla edustajilla.

Timo Soini on ilmoittanut halukkuutensa jatkaa ulkoministerinä vaalikauden loppuun puheenjohtajuudesta luopumisesta huolimatta. Uuden puheenjohtajan voi olla vaikea jatkaa Soinin varjossa, ja Tuukka Ylä-Anttila ennustaa, että esimerkiksi Terho voisi tarvittaessa syrjäyttää Soinin ”ilman, että se on maailmanloppu kenellekään”.

Hämäläinen puolestaan ennustaa, että Soini saa jatkaa ulkoministerinä kauden loppuun, mutta hänestä tulee hyvin tarkkarajainen ministeri, joka ei puutu lainkaan sisäpolitiikkaan. Edelleen Hämäläinen arvelee, että Soini asettuu ehdolle EU-vaaleissa.

–Hän päättää poliittisen uransa Brysselissä, mihin hän oikeasti kuuluukin, Hämäläinen sanoi varman kuuloisena.

Terhoa pidetään yleisesti erittäin vahvana ehdokkaana perussuomalaisten juohtoon, mutta Hämäläisen mukaan Halla-ahon mahdollisuudet vahvistuisivat huomattavasti, jos puolue ottaa kuntavaaleissa ”pahasti turpaansa”. Jos taas Halla-aho ei lähde ehdolle ollenkaan, Terho on todella vahvoilla.

Lue myös:

Näkökulma: Pelattiinko Jussi Halla-ahoa tänään pois pelistä?

Terho profiloi itsensä maahanmuuttokriitikoksi – ”Suomen poistettava vetotekijät”

Terholle heti kaksi kovaa tukijaa – Jussi Niinistö ei lähde pj-kisaan

Sampo Terho pyrkii perussuomalaisten puheenjohtajaksi

Timo Soini hallituskriisiarvailuista: ”Kovin onnetonta olisi”

Tutkija Timo Soinin uutispommista: ”Niin se vaan voi kaatua koko hallitus”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Tuohan on päivänselvä asia ollut jo -08 .Kun presitentiltä vietiin valta.
Ja siirrettiin se "kansalle" eduskunnan kautta.
Kansahan antaa valtakirjan vaaleissa päättää maan ja kansan "parhaaksi"!
Hallituksen ministerit vannovat valalla "tekevänsä" niin.
Lisää "valtaa" kansalle annettiin kansalaisaloitteella.
Josta hyvä esim.oli metsälaki jota vastusti yli 130 000
mutta tehtiin silti laiksi.
Valta kansalta siirtyikin EU ja puolueet toteuttaa direktiivit,lait ja käskyt mitä EU tulee.
(-08 Lissabonin sopimus:EU lait ohittaa kansalliset lait)
Hyväksyi Kepu,kok,rkp,vihr.-08
Vanhanen joka sopimuksen teki oli itse pois eduskunnasta kun äänestys siitä oli.
HS

Pasi Käyhkö

Mitähän tekemistä EU-kansanäänestyksellä ja jollain metsälailla on tekemistä keskenään. Lisäksi mitä nuo kirjainyhdistelmät tarkoittivat. Jos ne olivat puolueita tarkoittavia niin sieltä puuttuu demarit ja vasurit.

Seppo Ilvessalo

Kansa ei yleensä edes ymmärrä, mistä äänestää ja mitkä ovat seuraukset ja sotkee faktat, fiktiot, antipatiat ja tunteet keskenään, joten kansaäänestyksiä ei kannata järjestää kansan oman edun takia. Tämä nähtiin konkreettisesti Englannin brexit -äänestyksessä. Kansanäänestykset ovat luonteeltaan ja lopputuloksiltaan vähän sama kuin, että ihmisiä tuomittaisiin toverituomioistuimissa kansan "oikeustajun" perusteella. Sellaista tajua sillä ei todellisuudessa ole ja jos se saisi päättää, tuomiot olisivat kuin lottokoneesta pyöräytettyjä ja ihmisisä killuisi tien varren lyhtypylväissä. Edustuksellinen demokratia on parempi, kun päättäjillä on sentään yleensä jonkinlaista tietoa ja vastuuta siitä, mitä kulloinkin ovat tekemässä.

Marja-Liisa Kalkela

Voi ollakkin. Mutta "viisaamat" on tutkimuksissa päätynyt tähän.
-16
Suomenkin perusteltua pitää kiinni EU:n perussopimuksissa määritettyyn
talousmalliin kiinteästi kuuluvista neljästä vapaudesta (ihmiset, tavara, palvelut, pääoma).
Ottaen huomioon EU:n merkityksen esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, pelkkä
sisämarkkinoihin nojaava EU-yhteistyö ei ole Suomenkaan edun mukaista.

Kun puitiin Brittien kansan äänestyksen tulosta ,eduskunnalle.

Tapani Tuominen

Onpa yksisilmäinen väitöskirjatutkija tämä Tuukka Ylä-Anttila, liekö nuoruus syynä? Ei kannattaisi lausua tuollaisia, samoja ehdottomuuksia, kuten hänen opettajansa aikanaan a.k.a

"Mitä vaan voi tapahtua, mutta Neuvostoliitto ei hajoa, eikä siitä erota".

Muuri on jo alkanut murtua.

Jani Wave

Terhon voitto olisi Soinin, "työmiehen", Kepun ja Kokoomuksen voitto.

Halla-Ahon voitto olisi kaikkien Suomalaisten ja Persujen voitto! Haluaako yksikään Suomalainen tosissaan että Sipilän täystuho hallitus jatkaa enää päivääkään?

Uudet eduskuntavaalit heti!

Seppo Ilvessalo

Eivät Suomen talouden ongelmat johdu EU:sta eivätkä eurosta, vaan suomalaisten omasta kyvyttömyydestä elää EU:n ja euron edellyttämällä tavalla. Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis, vai pitäisikö sanoa tässä tapauksessa selvyyden vuoksi, että tyhmästä kansasta ja sen valitsemista tyhmistä päättäjistä kärsii koko maa?

Marja-Liisa Kalkela

Arkistot avattiin jo. Kun Ruotsi teki oman sopimuksen -92
Hyväksyi Aho Emu sopimuksen -92 .Voimaan se astui 11.1-93

Ja kun kansa oli antanut vaaleissa-91 valtakirjan päättää puolestaan ,niin mihin enää äänestystä olisi tarvittu?
Siihenkö että perutaan eduskunnalle annettu valtakirja-94?

JK. Tuon EU/EMU rahaliitto sopimuksen tiesi koko eduskunnan jokainen puolue.Myös oppositio mitä se sisälsi.
Myös PS koska SMP oli eduskunnassa tuolloin.