Maanantai 22.7.2019

Ruotsin vasemmistojohtaja tviittaa suoraan Petteri Orpolle: ”Suomi toistamassa Ruotsin virheet”

Luotu: 
9.3.2017 15:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ruotsin vasemmistopuolueen johtaja Jonas Sjöstedt oikaisi jo eilen valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.) virheestä Ylen kuntavaalitentissä.
|

Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt tviittaa suoraan valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.), jota hän oikaisi jo eilen virheestä liittyen sote-uudistukseen. Nyt Sjöstedt tviittaa, että ”Suomi on tekemässä samoja virheitä kuin Ruotsi”.

Eilen Sjöstedt oikaisi Orpoa virheestä, jonka hän teki Ylen kuntavaalitentissä tiistai-iltana. Kyse oli Sjöstedtin johtaman Vänsterpartiet-puoleen suhteesta valinnanvapauteen.

– Vänsterpartiet vastusti aikanaan terveydenhuoltomarkkinoiden avaamista Ei voittoja hyvinvointipalveluista -iskulauseella, Sjöstedt kertoi tiedotteessa STT:n mukaan.

Orpo väitti vaalitentissä vasemmistoliiton Li Anderssonille, että Ruotsissa vasemmistoliiton sisarpuolue pitäisi valinnanvapautta hyvänä asiana. Sjöstedtin mukaan Vänsterpartiet haluaa purkaa ruotsalaisen valinnanvapauslainsäädännön. Hänen mielestään myöskään Suomeen suunniteltu malli ei takaa potilaiden itsemääräämisoikeutta ja hyvää hoitoa kaikille.

Suomen vasemmistoliitto näkee sote-uudistuksen valinnanvapausmallin pakkoyhtiöittämisenä, joka avaa markkinat terveysalan suuryrityksille.

Ruotsissa tuli voimaan vuoden 2015 alusta potilaslaki, joka laajensi valinnanvapauden koskemaan koko maata niin perusterveydenhuollon kuin avosairaanhoidon lääkäripalveluiden osalta. Asiakas voi valita sopivan palvelutuottajan hyväksyttyjen tuottajien joukosta.

Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Sjöstedt varoittaa Suomea Twitterissä.

–Suomalainen oikeisto on toistamassa ruotsalaisen virheen. Yksityistetty terveydenhoito tarjoaa epätasa-arvoisemman hoidon ja verorahoja myyntivoitoiksi – ei hoitoa, hän tviittasi aamulla.

 

 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ovat kiistelleet valinnanvapausmallista tänään Twitterissä.

– 8/10 ruotsalaisesta kannattaa yritysten voittojen rajoituksia. Myös enemmistö porvaripuolueiden äänestäjistä. Se tulos osoittaa, että koko järjestelmän legitimitteetti kyseenalainen. Yritysten idea kun on tuottaa voittoa, Andersson tviittasi.

 

 

Vartiaisen mielestä malli hyväksytään Ruotsissa laajasti, vaikka keskustelua puutteista on.

–Todettakoon silti, että 7%:n kannatuksen Vänsterpartiet on ainoa puolue joka haluaa peruuttaa valinnanvapauden, hän tviittasi.

 

 

Sote-uudistus eteni viime viikolla eduskuntaan ilman valinnanvapauslakia, joka on yhä lausuntokierroksella. Kiivasta kritiikkiä herättänyt valinnanvapauslakiluonnos lähetettiin keskeneräisenä lausuntokierrokselle, joka on päättymässä maaliskuun lopulla.

Lue myös:

Ministeri herpaantui 7.17 tuntia kestäneessä istunnossa: ”Sama asia kymmenennen kerran…”

Hallituksenkin riveistä myönnetään soten ”vaaranpaikka” – ”Silti koko uudistusta rakennetaan valinnanvapauden varaan”

Ex-ylilääkäri varoittaa terveyskeskusten tilanteesta: ”Tulossa on vieläkin karmeampaa”

Sote eduskuntaan ilman valinnanvapauslakia: ”Poikkeuksellisen voimakasta kritiikkiä merkittäviltä asiantuntijoilta”

”Painajaisuni, Suomen on tultava järkiinsä” – Professori parahti Ylellä sotesta, muutoksia tulossa?

Li Andersson pöyristyi kokoomuksen ylivallasta sotessa: ”Anteeksiantamatonta”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ruotsin vasemmistojohtaja ei ole tietoinen siitä mistä me suomalaiset olemme ja sehän on juuri se, että Orpo ensin kaikessa rauhassa katselee mitä Ruotsissa tehdään ja sitten meillä tehdään samoin kaikkine virheineen.
Orpolta on aina puuttunut oma aloitteisuus ja innovatiivinen johtaminen. Hän ja hänen myötänsä kokoomuksemme on puhtaasti reaktiivinen puolue.
Minäkinj olen johdonmukaisesti esittänyt joko omaa luovaa ajattelua tai sitten ainakin mallin hakemista naapureitamme kauempaa. Esimerkiksi nyt täysin sudeksi tiedetyssä Sotessa mikä pitäisi vielä kerran vetää pois käsittelystä ja avata uudestaan aitojen asiantuntijoiden suositusten ja keskieurooppalaisten tai englantilaisen yhden organisaation, NHS, mallin pohjalta.

Siis hallituksen perusasetelma sekä maakuntamallista, että vaapaavalinnasta ovat puhdasta sulle mulle politiikkaa millä terveydenhuoltoa ei lainkaan paranneta vaan kallistetaan ja heikennetään.

Pitäisi mulle-sulle politiikan sijasta paneutua ensin ratkaisemaan miksi terveyskeskuksissa lääkärien ovi aukeaa vain kolmasosa tiheydellä keski Eurooppaan verrattuna ja miksi Pörssiterveyskeskuksissa maksetaan moninkertainen hinta verrattuna vaikkapa saksalaisen tai ranskalaisen yksityislääkärin veloitukseen, Miksi ja vielä rautalangasta, Miksi!

Carolus Linden

Yhden organisaation malli on Suomessa ainoa järkevä vaihtoehto. Eri tasoilla tapahtuva poliittikkojen osallistuminen päätöksentekoon aiheuttaa vain haittaa terveydenhuollon järjestelmän toimivuudelle. Sote-uudistuksen hallintohimmeli aiheuttaa turhaa sähläystä ja liiallisia kustannuksia.

Kim Serrano

on tulossa mega luokan muutoksia ja jos puolueet haluaa pitempi aikaista kannatuksen nousua ja vakinnuttaa tasaisen kannatuksen sekä yleisesti hyväksyttävät periaatteet niin ei ole kenelläkään varaa tehdä sutta tästä uudistuksesta..jos myöhemmin käy selville että susihan siitä tuli niin sen puolueen lähtölaskenta voi alkaa..tämän asian tiimoilta poliittinen muisti on vuosikymmeniä..nykaikainen ihminen osaa valita itselleen hoitoketjun..kunhan se on sitä mitä on luvattu..ja nykyaikaisella ihmisellä pitää olla valinnan mahdollsisuus ..tai jos tämä uudistus on ainoastaan sitä että suurpääoma liikuttelee lääkäreitä ..hoitajia..terveyden huolto henkilökuntaa niin että yksityisellä osalla maksetaan parempia palkkoja ja siellä myöskin on käytössä enemmän ammattitaito lisiä..niin parempi osa henkilökunnasta on hetken päästä yksityisellä saralla..((arvostetaan erilailla kuin kunnallisella puolella)) aivan samoin kun on nytkin..enemmän on terveyskeskuksiin tulossa lääkäri harjoittelijoita ja muusta henkilökunnasta se osa mikä ei ole kelvollista yksityiselle puolelle..ja mitä kaikkea se kolmas sektori pitää sisällään..alkaako posti esim..maaseudulla hoitamaan kotisairaaanhoitoa..oikeastaan jos tässä tehtäisiin viimeisen päälle fiksusti..miksi tätä ei voisi koe käyttää jollain pienemmällä alueella ja sen myötä tehdä tutkimusten jälkeen pitempi aikaisia ja isompi..laajempia ratkaisuja..((esim joku keskiverrto kunta..maakunta ja sikäläinen terveyden huolto..))

Juuso Hämäläinen

Kun lähdetään viemään uudistusta eteenpäin sillä perusteella, että on oltava potilaalla valita minne menee, silloin ollaan jo harhateillä. Sen päässä on Amerikan malli. Se on äärettömän kallis ja antaa kattavaa korkealuokkaista hoitoa vain kaikkein varakkaimmille.

Ensin suomalaiset siirtyvät julkisen puolen hoitojonoista yksityisille. Parhaat lääkärit menevät myös yksityisiin firmoihin parempien ansioiden takia. Itseasiassa ovat jo menneet pitkään. Palkan voi spesialisti helposti ainakin kaksinkertaistaa. Terveysyrityksen osakkaana lääkäri rikastuu vieläkin nopeammin.

Kansalaiset houkutellaan kalliimpaan yksityishoitoon kahdella tavoin. Julkisen puolen jonot pitenevät ja hoidot heikkenevät. Toisekseen meille aletaan myymään yksityisiä hoitovakuutuksia. Ensin kohtuuhintaan. Näin on käynyt muualla.

Kun vanhenemme niin todellisia vaivoja alkaa tulla pikku flunssien sijaan. Silloin vakuutusmaksuja aletaan nostamaan rajusti. Näin kävi mm Saksassa, jossa moni jätti työnantajan ja julkisen vakuutuksen 90-luvulla sekä siirtyi yksityiseen vakuutukseen. Nyt sairastuneet ovat liemessä kohonneiden maksujen kanssa.

Tähän halpaan ei kannata mennä Suomessa. Kaupallinen palvelu on ajan kanssa pakostakin kalliimpi, koska palvelun tarjoaa voittoja maksimoiva yritys.

Ari Tähti

Odotatko todellakin että poliitikot olisi rehellisiä?

Mielestäni politiikassa on suomessa paskamaisin piirre se, että totuutta vääristellään vain ja ainoastaan siksi että päästäisiin itse valta-asemaan, tai pystytään pitämään se valta-asema. Se mikä on parasta suomelle on täysin toisarvoita. Parhaiten tämä näkyy oppositiopolitikoilla (riippumatta siitä kuka oppositiossa on) : räksytetään ja yritetään saada hallitus kaatumaan. Räksytyksessä totuudella ei ole mitään väliä, tärkeintä on MILTÄ ASIAT NÄYTTÄÄ.

Jatkuvaa räskyttämistä ja vikojen löytämistä kaikesta mahdollisesta pidän suurimpana epärehellisyytenä.

Markus Vuorivirta

Mitä uutta siinä on, että Suomi toistaa Ruotsin virheet. Niinhän Suomi on tehnyt koko olemassaolonsa ajan. Noin 10-15 vuoden viiveellä. Mistään ei voida ottaa oppia. Vaan tehdään vain ja todetaan sitten jälkeenpäin että sutta ja sekundaa tuli (taas kerran). Niin - ja kaikki se on ollut nähtävissä aina etukäteen. Täällä on aina kuviteltu olevamme jotain maailman erinomaisimpia ja miten täällä sitten hanskataan ne asiat mitä muu rupusakki kuten Ruotsalaiset ei ole hanskannut. Koska eihän meillä voi tapahtua niinku "tuolla" tapahtui. Ja joka kerta huomataan, miten sitä ollaan rähmällään. Että ei täällä sitten niin erinomaisia oltukaan. Sitähän ei tietty virallisesti koskaan myönnetä mutta silti kaikki sen tietää. Ylpeys käy lankeemuksen edellä....

Markku Nieminen

Juuri näin meillä toimitaan. Ainut asia missä olisi ollut viisasta toimia kuten Ruotsi toimi, oli eurosta erossa pysyminen! Suomi siis kopioi kaikki Ruotsin virheet ja lisäksi tekee valtiopetoksen tunnusmerkit täyttäviä omia erittäin tuhoisia päätöksiä.
Ei sentään ihan ehtinyt puolustusvoimia lakkauttaa vaikka kova yritys siihenkin oli!

Pauli Syrenius

eikö nuo perkeleet jo oppineet caruna kaupoista katainen silmät suurina kehui että ei hinnat nouse koska suomen laki valvoo niin se valvoo suomalaisia mutta caruna ei ole kuin osittain suomalainen sama kuin nämä suuret terveystalot niin kuin sipilä sanoo että asikas valitsee firman mutta vuodeksi kerrallaan lisäksi ne eivät ota meitä vanhoja monisairaita toivon että saisin elää sen aikaa että näkisin kun taas suomen herrat lyö päänsä päin puuta

Lumira Lumus

Kenenkään ei ole pakko käyttää julkista hoitoa, olipa yksiyinen miten kallis tahansa.
Ihminen voi terveyttään myös muulla tavalla. Julkinen on liian suuri taakka kansalaisille.
Minun kokemukseni mukaan sen kerran olin, niin julkisella on vain harjoittelijoita, jotka aloittaa käypähoitosuosituksilla.
Julkisen laitoksissa on sairaalamicrobit ja monen ihmisen tervys on vaarassa julkisella. kansainvälisesti on tosiasia tietoa, että julkinen hoito on merkittä kuolinsyy tilastoissa. kannattaisi verrata tiastoja miten paljon yksityisellä vammautuu tai kuolee suhteessa käyttäjä määrään.
Vaikka Suomessa on paljon hoitovahinkoja ja ihmisiä kuolee, niin tilastot on kaunistettu kieltämällä hoidon aiheuttamat vahingot. Suomessa vahingot lisääntyy, koska salataan totuus ja vahingot tekijät edelleen ovat tehtävissä.
Toivottovasti se julkinen kaventuu nykyisestä n. 20_30%. Yleisintä on maailmalla, että vain pieni osa on julkisen rahoituksen piirissä.

Lumira Lumus

"Suomen vasemmistoliitto näkee sote-uudistuksen valinnanvapausmallin pakkoyhtiöittämisenä, joka avaa markkinat terveysalan suuryrityksille."

Yksityinen suuryritys pelasti minut 10v sitten kuolemasta tämän julkisen hoidon seurauksiin ja me tarvitsemme elämän pelastajia. Tarvitaan paljon osaamista auttaa ihmistä, kun julkinen ei kykene eikä halua korjata aiheuttamiaan vammoja, ei arvauskeskus eikä sitä ylempi taho. Vieläpä päätteeksi syyttävät kansalaisia ja Valviran papereissa lukee, ettei ihminen ymmärtänyt, mihin sitoutuu hoitoon mennessään.
Jos minä olen niin tyhmä, etten ymmärrä, että sitoudun siihen, että julkisen lääkärin hoidon vastaanottaminen tarkoittaa sitä, että minut saa vapaasti vammauttaa ja jättää kuolemaan. Luonnollista on, etten sitoudu sellaiseen mitä en ymmärrä.
Sopimuksiin voi sitoutua vain, jos ymmärtää mihin sitoutuu. Mutta lääkäri ei kertonut sitä osaa, että hoidon vastaan ottaminen tarkoittaa, että annan hänelle oikeuden vammauttaa ja jättää kuolemaan ja hän ei ota vastuuta teoistaan.

Liiketoiminnan tulee tuottaa voittoa, muuten käy, kuten julkisellakin, ettei ole varaa enää palvella ihmisiä.
Mihin me tarvitsemme tätä julkista, jolla ei ole varaa enää palvella, vaan nyt jo kaikki menee toiminnan ylläpitoon ja yhä lisää vaaditaan yhteiskunnan rahoitusta.

Kun yksityisellä on varaa palvella, niin on aika normaalia hakea sieltä palvelua.