Lauantai 25.5.2019

Ylijohtaja tyrmää opposition aloitteen: ”Paperittomien määrä ei näy missään muualla kuin Rautatientorilla”

Luotu: 
10.3.2017 17:28
Päivitetty: 
10.3.2017 17:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Rautatientorin mielenosoitusleirit ovat nostattaneet keskustelua paperittomuuden lisääntymisestä Suomen turvapaikkalinjan vuoksi. Sisäministeriön maahanmuutto-osaston johtajan mukaan väitetystä ilmiöstä ei kuitenkaan ole näyttöä.
|

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio tyrmää oppositiopuolueiden johtajien esiin nostaman ajatuksen tilapäisistä oleskeluluvista vaihtoehtona pakkokäännytyksille. Vuorio ihmettelee Uuden Suomen haastattelussa, miksi huonoksi todettu käytäntö pitäisi palauttaa ja miksi sitä vaativat puolueet, jotka olivat alkujaan poistamassa samaa käytäntöä.

SDP:n Antti Rinne, Vasemmistoliiton Li Andersson, vihreiden Ville Niinistö ja Rkp:n Anna-Maja Henriksson julkaisivat keskiviikkona Turun Sanomissa yhteisen kannanoton, jonka mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille paperittomille tulisi alkaa myöntää tilapäisiä oleskelulupia. Irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltään Helsingin Rautatientorilla jo viikkoja. Puheenjohtajien mukaan mielenosoitus on nostanut esille monen turvapaikanhakijan ”sietämättömän ja ihmisoikeuksia loukkaavan tilanteen Suomessa”.

– Ihan älytön ratkaisu, Vuorio sanoo ehdotuksesta.

Vuorio ei ymmärrä katastrofin maalailua, sillä hänen mukaansa tilanne on täysin viranomaisten hallinnassa. Tällä hetkellä Suomeen tulee enää lähinnä Euroopassa sisäisesti siirrettäviä turvapaikanhakijoita Italiasta ja Kreikasta.

Vuorio huomauttaa, että aiemmin poistettu tilapäinen oleskelulupa oli lupana ”mahdollisimman epäonnistunut”, sillä se ei edellyttänyt hakijalta yhtään mitään, vaan sen sai ”palkinnoksi”, jos poliisi ei pystynyt palauttamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta. Vuorio muistuttaa, että nykyisessä tilanteessa vanhan luvan edellytykset eivät edes täyttyisi, sillä poliisi pystyy toteuttamaan palautuksen tällä hetkellä kaikkiin maihin, vaikka palauttamiseen voi kulua pitkäkin aika.

Vuorio ei usko, että Suomeen laittomasti jäävien määrä muodostuu kovin suureksi, sillä Suomi ei ole helppo paikka laittomasti maassa oleskelevalle. Meillä ei esimerkiksi ole pimeitä työmarkkinoita. Suomesta palaa vapaaehtoisesti kotimaansa 300–400 ihmistä joka kuukausi.

– Henkilöt ennemmin tai myöhemmin tarttuvat vapaaehtoisen paluun mahdollisuuteen. Heille annetaan rahallista avustusta ja matkalippu kotiin ja vielä tukea siellä toisessa päässä.

Oppositiopoliitikot puhuvat kannanotossaan Suomessa oleskelevien paperittomien ihmisten määrän kasvusta. Heidän mukaansa esimerkiksi monet irakilaiset eivät oman turvallisuutensa vuoksi voi tai uskalla palata kotimaahansa. Vuorio huomauttaa, että paperiton on tässä yhteydessä huono termi, sillä suurella osalla käännytettävistä on olemassa jonkin maan passi. Hänen mukaansa myöskään paperittomien määrän kasvamisesta ei ole toistaiseksi mitään näyttöä. Hän muistuttaa, ettei tuhansia ihmisiä pysty palauttamaan kerralla.

– 10 000–11 000 kielteisen päätöksen saanutta on valittanut hallinto-oikeuteen. Tässähän menee vielä varmaan loppusyksyyn, ennen kuin tiedetään, kuinka paljon tänne todellisuudessa jää luvatta ihmisiä.

– Paperittomien määrä ei näy missään muualla kuin Rautatientorilla. Ei ole mitään sellaisia uutisia. Seurakunnat avasivat hätämajoitusta yhdessä vaiheessa. Asiakaskunta oli pääosin asunnottomia suomalaisia.

Lue myös: Perussuomalainen tyrmistyi: ”Huonompaa ratkaisua kasvavaan paperittomien määrään on vaikea keksiä”

”Ei ole mitään sellaista ilmiötä. Seurakunnat avasivat hätämajoitusta yhdessä vaiheessa – asiakaskunta oli pääosin asunnottomia suomalaisia”

Lue myös: Sisäministeriön Päivi Nerg: ”Kadonneita” turvapaikanhakijoita noin 200 – emme tiedä missä he ovat

Vuorion mukaan nykyjärjestelmä on toimiva, mutta vapaaehtoisen paluun piiriin ohjaamista pitäisi tehostaa. Palaajat saavat myös kotimaassaan hyödykeavustusta. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden tilanne selvitetään Vuorion mukaan perusteellisesti. Hänen mukaansa julkisessa keskustelussa unohtuu, että tuomioistuinkin selvittää tapaukset, joista osa käy jopa korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

– Mihin tässä sitten luotetaan, jos ei oikeusjärjestelmään? Luotammeko vain poliitikkojen omiin näkemyksiin tuolla torilla, jossa he sanovat, että ei voida palata, kun joutuu hengenvaaraan?

–Mikä on se oikea tapa käsitellä näitä asioita? Pitäisikö kaikille sitten myöntää oleskelulupa ja mihin silloin tarvitaan turvapaikkajärjestelmää? Mitä siellä sitten seulotaan?

Tilapäinen oleskelulupa voidaan yhä myöntää, jos vapaaehtoinen paluukaan ei ole mahdollista. Yleensä Vuorion mukaan silloin on kyseessä tilanne, jossa kohdemaa kieltäytyy ottamasta palautuspäätöksen saanutta vastaan.

Vuorion mielestä nykyjärjestelmä on toimiva ja lähempänä yleiseurooppalaista mallia. Aiemmin Suomessa oleili satoja ihmisiä tilapäisellä oleskeluluvalla, jonka sai ensin vuodeksi, sitten toiseksi vuodeksi ja sen jälkeen se myönnettiin jatkuvana. Vanha järjestelmä oli Vuorion mukaan ainutlaatuinen Euroopassa, missä sitä usein ihmeteltiin.

Vuorio huomauttaa, että jos Suomeen tulijoiden määrä olisi noussut 100 000:een, kuten jossain vaiheessa kiivainta aikaa arvioitiin, Suomella olisi tullut vastaan sekä taloudellinen että viranomaisjärjestelmän kantokyky.

– 32 500 ihmistä maksoi viime vuonna pelkästään vastaanoton puolella 600 miljoonaa. Jos sen kertoo kolmella, olisimme puhuneet yli miljardin laskusta.

– Kuinka paljon tänne olisi pitänyt silloin 2015–2016 tulla turvapaikanhakijoita, ennen kuin täällä oikeasti olisivat silmät auenneet sille, että kuitenkin joskus tulee kantokykykin vastaan ja on hyväksyttävä se, että emme voi ottaa kaikkia tänne tulijoita, vaan otamme nimenomaan ne, jotka ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa?

Vuorio ihmetteli oppositiopoliitikkojen kannanottoa myös Twitterissä ja sanoo Uudelle Suomelle, että hanke tilapäisen oleskeluluvan poistamisesta käynnistettiin jo syksyllä 2013.

– Kaikki nämä puolueet ovat olleet silloin mukana. Ei tällaista hanketta voi käynnistää jos siitä ei ole yksimielisyyttä, hän sanoo Uudelle Suomelle.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vastasi Vuoriolle Twitterissä, että vihreät tai vasemmistoliitto eivät olleet enää hallituksessa, kun päätös tehtiin ja että RKP ja SDP perustelevat kannanottoa kirjoituksessa osaltaan. Niinistö täsmensi vielä, että vihreät torjui neuvotteluissa lakiesityksen, jota ei annettu heidän hallitusaikanaan.

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Wave

Migrissäkin alkaa pikkuhiltaa järki tulla päähän ja hermot palaa turhapaikkaturistien kanssa:

Tässähän tämä tilanne on selkeästi sanottu - ei vaan mene suvakkien kaaliin!

– 32 500 ihmistä maksoi viime vuonna pelkästään vastaanoton puolella 600 miljoonaa. Jos sen kertoo kolmella, olisimme puhuneet yli miljardin laskusta.

– Kuinka paljon tänne olisi pitänyt silloin 2015–2016 tulla turvapaikanhakijoita, ennen kuin täällä oikeasti olisivat silmät auenneet sille, että kuitenkin joskus tulee kantokykykin vastaan ja on hyväksyttävä se, että emme voi ottaa kaikkia tänne tulijoita, vaan otamme nimenomaan ne, jotka ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa?

Markus Vuorivirta

Niin. Iltasanomien uutisen mukaan poliisi peruuttaa lastentapahtuman sieltä läheisyydestä kun ei kaikki sovi kuitenkaan lasten silmille. Niin tästä mielenosoituksesta mikä tuntuu kestävän ikuisuuden ei ole mitään haittaa vai? Eli ulkomailta tänne tulleet oleskeluluvan menettäneet on suomen poliisille tärkeämpiä kuin suomalaiset lapset. Ja mitään haittaa ei siis ole, mitä nyt peruutetaan kaikki muut tapahtumat tämän farssin ympäriltä? Eikös mielenosoituksista pidä tehdä etukäteisilmoitus jossa on mielenosoitukselle jokin päättymisaikakin? Että niitä haisevia telttaleirejä nyt hamaan hautaan asti voi keskellä pääkaupungin ydintä pitää? JA JOS VOI, niin kertokaa se ihmeessä meille suomalaisillekin niin tullaan ihan mielellään telttailemaan sinne koko kesäksi keskelle toria! Voitte sitten poliisin voimin vaikka vahtia meitä! Vai onko meillä taas suomalaisilla jotkin erioikeudet häh?

Ari-Pekka Leppänen

Vihervasemmiston logiikka on kyllä pettämätöntä. Hyväksytyn turvapaikkahakemuksen kautta saa oleskeluluvan, hylätyn turvapaikkahakemuksen kautta saat myös oleskeluluvan. Mihin tässä kuviossa tarvitaan Migriä ? Oleskelulupia voitaisiin jakaa jo rajalla kaikille halukkaille.

Ensio Jauhiainen

jos nämä haluaisivat töitä tehdä kotimaansa ihmisten hyväksi lainaan mitä Saudi Arabiassa en tehty ruuan tuottamisen eteen tässä navetan kokoa vaikka suomeen Valtava maitotila keskellä hiekka-aavikkoa, missä ruoho ei kasva eikä vettä näy. Kuulostaa epäkäytännölliseltä ajatukselta.
Sellaiseen kuitenkin tutusti irlantilainen AgriLand-verkkolehti.
Saudiarabialaisella Al Badiah -tilalla on 22 500 lypsävää. Tila on yksi Almarai-yhtiön kuudesta jättitilasta, joilla yhteensä on lehmiä noin 105 000.
Holsteinlehmät lypsetään neljä kertaa vuorokaudessa. Lypsyasemia on kuusi.
Al Badiahin lehmät tuottavat AgriLand-lehden mukaan 960 000 litraa maitoa päivässä. Tilalta lähtee maitoauto keskimäärin 40 minuutin välein.
Kestävyydeltään karja näyttäisi olevan yli suomalaisen keskitason, sillä lypsykausia on keskimäärin 3,5.
Hiljaisena päivänä tilalla poikii 45 lehmää, kiireisenä sata.
Lehmävasikat käytetään karjan uudistamiseen, sonnivasikat myydään 2–3 viikon iässä.
Maissisäilörehu tuodaan yhtiön maatilalta pohjoisesta, viiden tunnin ajomatkan päästä. Säilörehun korjuuaikaan liikenteessä on 150 rehukuorma-autoa.
Toinen tärkeä rehuraaka-aine on mailanen. Viljaa tilalle tuodaan 75 000 tonnia joka kuudes viikko.
Lietelannan annetaan kuivua, ja sen jälkeen se kuljetetaan yhtiön kasvinviljelytilalle.
AgriLand-lehden jutussa ei kerrota, mistä tilan tarvitsema vesi tulee.

terveisin, enska

Gun-May Arffman

On se vaan aikamoista, kun vihervasemmiston mielestä nämä kielteisen päätöksen saaneet eivät pärjää eivätkä voi palata kotimaihinsa, kuitenkin heidän jättämänsä naiset ja lapset voivat oleilla omissa maissaan vallan hyvin. Ettei vain olisi niin, että tultiin kokeilemaan onneaan josko suomalaisten taskuista irtoisi vähän lisää rahaa omaan elämiseen.

Tuomas Paasiala

"SDP:n Antti Rinne, Vasemmistoliiton Li Andersson, vihreiden Ville Niinistö ja Rkp:n Anna-Maja Henriksson julkaisivat keskiviikkona Turun Sanomissa yhteisen kannanoton, jonka mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille paperittomille tulisi alkaa myöntää tilapäisiä oleskelulupia"

Jumalan kiitos että edellä olevat henkilöt eivät ole olleet pariin viime vuoteen missään päättävässä asemassa. Toivottavasti eivät tule olemaankaan.

Tapio Mäkeläinen

Mehän rahoitamme suomalaisia organisaatioita jotka tulevat lakejamme rikkovia ulkomaalaisryhmiä.
Minä en vastusta hallittua maahanmuuttoa mutta ne kelle tulee hylkäävä päätös niin sit lähtee kanssa.
nämä suomalaiset pakolaisjuristit ovat sitä mieltä että kuka kerran sanoo asylum, myös tänne jää.
Menepä Saudeihin yrittäen samaa. Pitäisi keksiä uusi sana kuvaamaan tätä kieroutunutta asiaa.

Lumira Lumus

Ongelma pitää ratkaista. Luvattomasti maassa olevien"turvapaikanhakijoiden" pitää poistua( osa on rikollisia,paperittomia). Ei tule hyväksyä, että pakenee rikoksiensa mahdollista tuomiota, esiintyy siksi paperittomana. Tulee turvapaikan hakijana maahan, jossa häntä ei tunneta. Ovat lainrikkojia myös maassamme
On todellisessa hädässä olevia ja Nigeriassa katastrofi, pommitusten jälkeen vain raunioita ja nälässä kituvia ja kärsiviä lapsia BBC-news:n järkyttävät videot ja kuvat alueelta. YK on varoittanut tästä.
Näissä luvattomasti maassa olevissa turvapaikanhakijoissa on heitä, jotka ovat syyllisiä ja juuri aiheuttaneet kärsimystä maailmassa, maailman lapsille.
Kaikki luvattomasti maassa olevat nuoret terveet ihmiset(suurin osa miehiä) pitää lähettää näille kriisialueille humanitaarisiin työtehtäviin, jos eivät suostupalaamaan kotimaahansa. YK, Punainen Risti yms. voi opastaa heidät siellä tekemään uudelleenrakentamistyötä niiden kärsivien hyväksi, jolloin hekin voivat osoittaa tahtonsa edistää inhimillisyyttä ja tehdä työtä yhteiskunnan hyväksi. Sen sijaan, että nyt yhteiskunnan varoilla osoittavat mieltä Suomen lakeja vastaan. Vaativat laittomuuksien hyväksymistä. Tuet kärsiville lapsille, ei rikollisille.
EU:n turvapaikanhakijoissa on terroristeja ja väkivallan tekijöitä, kärsimystä on täälläkin aiheutettu.
Kun humanitääriset kriisit ovat kasvamassa hallitsemattomiin mittasuhteisiin, ongelmaa pitää ratkaista. Ei ole hyvä ratkaisu, että rötöksiä pakenevat nuoret miehet, "turvapaikanhakijat", tulevat EU-valtioden sosiaali tuilla elätettäväksi ja väkivalta EU:kin alueella lisääntyy.
YK:n, EU:n pitäisi muuttaa politiikkaa ja jo siinä vaiheessa, kun ilmoittautuu "turvapaikan hakijaksi", niin välttömästi pitäisi nuoret ja terveet aikuiset ohjata humanitäärisestä kriisistä kärsiville alueille huolto- ja avustustehtäviin. Eikä enää kasvateta tätä länsimaiden tuella elävien ns."turvapaikan hakijoiden" määrää.
Turvapaikanhakijoista tulee muodostaa työresurssi humaniääriseen apuun ja raunioituneiden alueiden korjaamiseen. Siinä helpotetaan siten molempia ongelmia.
Eikö Suomen maahanmuuttopolitiikassa voitaisi tehdä muutosta tähän suuntaan, että ohjataan näitä hätää kärsiville alueille suoraan, eikä myönnetä oleskelulupia yhteiskunnan tuella. Tukea tulisi ohjata hätää kärsivien lapsien elämän parantamiseksi.

Timo Hietanen

Ensin maailma on kehitysavullaan mm. YK:n johdolla avustanut noita lukuisia Afrikan
valtioita. Saatu terveysoloja kohennettua, lapsikuolleisuutta laskettua, puhdasta vettä
ja kaivoja - jes ! Nyt on kehä valmiina, entistä enemmän suita mutta kuivuus näivettää
maatalouden. Lisää tukia ja humanitaarista apua jne. Ympäristökatastrofit heijastuvat
lähitulevaisuudessa massiivisina pakolaisvirtoina mm. kohti Eurooppaan. Lähi-idän
hässäkät pakolaisvirtoineen ja Turkin diktaattoriksi haaveileva Erdogan ehtivät ensin.

Lumira Lumus

Millainen käsitys YK:lla on pakolaispolitiikasta, turvepaikan hajoissa tulee rikollisia, terroristeja,paperinsa hävittäneitä työkykyisiä nuoria mieheä enimmäkseen.
YK on jättänyt todellisessa hädässä olevat lapset ja naiset kärsimään, joille olisi ptänyt osoittaa tukea.
Kuinka monella heistä on surmaansa todellisen turvapaikan hakijan henkilöllisyyspaperit. Täällä ei varsinkaan Suomessa kukaan tunne ei pysty selvittämään heidän taustaansa, rikolliset esiintyvät toistensa sukulaisina, saman perheen ja suvun jäseninä.
Suomessa on omiakin rikollisia, eikä valtion pitäisi kustantaa niiden maahantuloa eikä ilmaisa lounaita heille. Kaikki epämääräiset tyypit takaisin maahansa, jos nämä olisivat lakeja kunnioittavia, niin olisivat jo palanneet kotimaahansa.
Heitä ei pidä jättää tänne, vaan heidät pitää toimittaa sitten Afrikan kriisialueille hätää kärsivein lapsien tilannetta auttamaan yms, tehtäviin. Siellä on työtä, Suomessa on muutenkin ylisuuri työttömyys
Miksi ja mhin Suomessa tarvitan heitä, jotka eivät edes suostu noudattamaan Suomen lakia, vaativatko sitten yhä enemmän poikkeuksia laittomuuksien sallimisen suuntaan.

Lumira Lumus

Kysymys on valinnasta, valitaanko tukea ja jatketanko antaa turvapaikka rikosten tuomioita pakeneville. Vai valitaanko tukea heitä, joille näillä väkivaltarikoksilla on aiheutettu mittaamatonta kärsimystä ja palauttaa laittomuuksien ja väkivallan tuomitseminen.

Vallu Novanto

Jos on saanut turvapaikan. Tekevät jotain fiksua ympäri maata ja oppivat kieltä ja kulttuuriamme samalla. Vähän kuin sivarit. Annetaan se turva, ylöspito ja pikkuhiljaa kotouttamista. Voisiko jopa sivareita käyttää apuna tässä? Perkaamaan sähkölinjanvarsia... Ei suomi mikään ilmainen hotelli ole.