Sunnuntai 26.5.2019

Sipilän jättiuudistukselle tyrmäys Helsingistä – kokoomuksen Vapaavuori ”täysin eri mieltä” vaalikoneessa

Luotu: 
11.3.2017 09:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jan Vapaavuori ei kannata maakuntahallintoa sotessa.
|

Kokoomuksen Helsingin pormestariehdokas Jan Vapaavuori vastustaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajamaa maakuntauudistusta. Kokoomus on keskustan hallituskumppani yhdessä perussuomalaisten kanssa.

Vapaavuori kertoo kannastaan Uuden Suomen vaalikoneessa. Pääset tekemään vaalikoneen painamalla tästä linkistä.

Vapaavuori vastaa suorasanaisesti väittämään ”sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kuntalaisille onnistuu paremmin maakuntahallinnolta kuin kunnaltani itsenäisesti”. Hän ilmoittaa olevansa asiasta täysin eri mieltä.

 – En kannata maakuntahallintoa. Erityisesti Helsingin osalta se ei tuo parannusta, Vapaavuori vastaa Uuden Suomen vaalikoneessa.

Vaalikoneeseen vastanneet muutkin Helsingin pormestariehdokkaat suhtautuvat uudistukseen nihkeästi. Vapaavuoren tapaan RKP:n Eva Biaudet ilmoitti olevansa väittämän kanssa eri mieltä. Jokseenkin eri mieltä olivat kristillisten Mika Ebeling, perussuomalaisten Mika Raatikainen ja Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

– Helsinki on niin iso, että se pystyisi itsekin järjestämään sote-palvelunsa eikä välttämättä tarvitse maakunnan hartioita siihen. En silti vastusta maakuntauudistusta, mutta olen valmis kaatamaan uudistuksen, jos siihen kytketään "valinnanvapauden" myötä pakkoyhtiöittäminen ja ulkoistaminen. Suomesta ei taida löytyä yhtään asiantuntijaa, joka kannattaisi hallituksen esittämää "valinnanvapaus"-mallia, Arhinmäki kirjoittaa vastauksensa kommentiksi.

Maakuntahallintoa piti jokseenkin parempana tahona sote-palveluiden järjestämiseen keskustan pormestariehdokas Laura Kolbe.

Helsingin pormestariehdokkaista Uuden Suomen vaalikoneeseen jättivät vastaamatta SDP:n Tuula Haatainen ja vihreiden Anni Sinnemäki.

Uusi Suomi on yksi Yleisradion yhteistyökumppaneista kuntavaalien 2017 vaalikoneessa. Vaalikoneen toteutuksesta on vastannut Yle.

Lue myös: Uuden Suomen vaalikone on julki – etsi ehdokkaasi

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen maakunnat on erikoisia asukasluvultaan:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_maakunnat#Toiminnallis-taloudellise...
--> kaikkiinko mukaan luodaan samanlainen hallinto ja virkamiesjohto ?
-->peruslaki tiottanwee yhdenvertaisuusongelmia

Oudolta tuntuu, että Hwelsingistä siirtyisi noin vain kysymättä Uudenmaan maakuntahallinnolle
-->epäinen, että syntyy sekaannuksia toimivallassa ja säilyykö monet hyvin hoidetut
asiat jatkossa maakuntatasolla hoidettuna.

------

Tapio Mäkeläinen

Todella oikeaa puhetta. Koko maakuntahallinto (maha/ maho ) on Kepun elonjäämiskysymys. Pääkaupunkiseudun valtuustoissa (4) on 264 valtuutettua ja 9 on kepulaisia. Pääkaupungista valittiin yksi kepun kansanedustaja. Hänkin hilpas ja tilalle nousi 2. Vara. Valitettavasti just hän. Kippis vaan!

Se, että meillä on 18 maakuntahallintoa on yhtä suuruudenhullua kuin 300 tes' a ja 20 korkeakoulua.
Kansanedustajien määräkin on ajalta, jolloin Suomessa talvella pääsi kaupungista toiseen höyryjunalla max 75 kmh, puhelua Lappiin saattoi joutua odottamaan pari päivää ja tilisiirrot kesti jopa 2 viikkoa.
Kumma ettei tämä digihumppa näy ylimmässä hallinnossa missään muussa kuin avustajien määrässä ja että pääministeri menee tapaamaan Kremlin Valtiosaliin Venäjän päämiestä pc- laukku olkapäällä.

Pasi Käyhkö

Keskustalle tärkeämpi asia on maakunta-asiat kuin SOTE-uudistus.
Uudella Kepun masinoimalla maakuntamallilla ei ole, eikä tule olemaan, mitään positiivista vaikutusta suomalaisten elämään. Päinvastoin. Se on Kepun luoma hallinnollinen kupla.

Jaakko Paasonen

Vapaavuori sooloilee vaalien alla ja kerää irtopisteitä kokoomukselle. Takki kuitenkin taas kääntyy, viileistään pormestariksi( ikuseksi) valinnan jälkeeni, jolloin se moskeijatkin taas kokoomukselle ja hänelle kelpaa.
Merkillistä vedätystä tältä katutappelijalta asiassa , jota kepulipiireussä sanottaisiin koplaamiseksi.;-)

Tapio Mäkeläinen

Taannoin reissulla eräs käyttäytymistieteen professori sanoi että yliopistoissa pitäisi olla kiintiö pojille, jotka on ollut edes kerran putkassa. Loppuu johtaja-aines muuten.
Kas niin oikeassa oli kuin olla ja voi. Näitä kakkara ja mindfulnesspatjoilla istuvia piisaa jo
Viaton heittäköön ensimmäisen kiven.

Ralf Karlsson

Mieluummin katutappelija kuin pääministeri joka kuuluu järjestöön jonka jäsenet toimivat esimerkiksi näin:
"Vuonna 2010 tuli ilmi laaja lasten hyväksikäyttörikos, jossa isoisoisä käytti seksuaalisesti hyväkseen 11 lastenlastaan, poikia 1970-1980-luvulla, mutta tekijää ei voitu rangaista, koska pappisaarnaja oli jo kuollut. SRK teki vuonna 2011 sisäisen selvityksen liikkeen piirissä tapahtuneista lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä ja luovutti selvityksen poliisin käyttöön.. Osa rikoksta olivat jo vanhentuneet.. Vuonna 2012 julkaistiin kirja nimeltä "Maijan tarina", joka kertoo vanhoillislestadiolaisessa perheessä kasvaneen ja seksuaalisesta hyväksikäytön uhrin elämäntarinan. Vuosina 2011- 2012 ainakin neljä henkilöä sai tuomiota rikoksesta ja yksi oli alaikäinen teon tehdessään. Vuonna 2013 sen aikainen lestadiolaisjohtaja Olavi Voittonen esitti eriävän mielipiteen liikkeen sisäisestä hyväksikäyttöselvityksestä ja sai tahtonsa läpi. Hän erosi vuotta myöhemmin. Vuonna 2014 lestadiolainen nainen lähetti kirjeen SRK:n johdolle ja ainakin yksi erotettiin[238], mutta SPK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen erosi itse[239]. Samana vuonna mies ja nainen sai sakkoja käräjäoikeudessa, koska pahoinpitelivät lapsiaan 20 vuoden ajan".

Hannu Karjalainen

Jan Vapaavuori ei ilmeisesti tunne maamme olosuhteita kehä kolmosen ulkopuolella. Sen sisäpuolella ei maakuntahallinnosta ei ole suurta hyötyä, mutta kaikkialla muualla maassamme tarvitaan maakunnallista hallintoa. Vapaavuoren olisi syytä käydä tutustumassa Kainuun malliin.

Veli-Pekka Moisalo

Maakuntahallinto kaventaa demokratiaa, kun se luo uuden portaan kansalaisten ja päätösten väliin. Siihen syntyy poliittinen rälssi, joka hämärtää kokonaisuuden ja luo tilaa politikoinnille. Maakuntamalli luo uskomattoman kompleksisen byrokratian, jossa tehokkuus ja tavoitteellisuus hämärtyy. Kehityksen kelloa yritetään kääntää reilusti taaksepäin. Kokoomuksen johdolta emämunaus suostua kepun lehmäkauppaan.

Kari Haapakangas

miten noin yksisilmäinen mies on voinut toimia ministerinä? Helsinki ei varmaankaan hyödy suuresti maakuntahallinnosta, mutta Helsinki ei ole koko Suomi. Muualla uudistuksesta hyödytään valtavasti.

Eikä maakuntien kokoeroa kannata murehtia. Meillä on valtavan erikokoisia kuntiakin.