Maanantai 17.6.2019

Petteri Orpo huolestui kansallismielisyyden noususta: ”Sellaisesta ei ole koskaan seurannut mitään hyvää”

Luotu: 
11.3.2017 15:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Petteri Orpo.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo olevansa huolissaan voimistuvasta kansallismielisyydestä ja protektionismista. 

–Elämme aikaa, jossa kansainvälisyyttä, avoimuutta ja liberaalia demokratiaa haastetaan enemmän kuin aikoihin. Valehtelisin jos väittäisin etten ole lainkaan huolissani voimistuneesta kansallismielisyyttä korostavasta liikehdinnästä ja protektionismista. Sellaisesta ei ole koskaan seurannut mitään hyvää. Nationalistiset liikkeet nostavat päätään myös Euroopassa pyrkien omimaan isänmaallisuuden itselleen. Terveeseen isänmaallisuuteen ei kuitenkaan kuulu vihan ja vastakkainasettelun lietsominen. Tämä ero on tehtävä selväksi. Minulle isänmaallisuudessa on kyse rakkaudesta ja omistautumisesta oman maan hyväksi. Isänmaallisuus on parhaimmillaan koko kansakuntaa yhdistävä voima, jota on vaikeaa murtaa, hän sanoi puheessaan sotaveteraaniviikon avauksessa Eurassa lauantaina.

Orpo korosti, että myös sillä, miten hoidamme talouttamme, on vaikutusta turvallisuuteemme. Hän linjasi, että terve talous on parasta turvallisuuspolitiikkaa. 

–Taloutemme pahin syöksy näyttää olevan jo takana. Taantuma on ohi. Viime vuonna talous kasvoi arviolta 1,6 prosenttia, ja tänä vuonna ennuste on 0,9 prosenttia. Se on erinomainen asia! Kasvava talous on perusta työllisyydelle ja hyvinvoinnille. Nyt on kuitenkin erittäin tärkeää muistaa muutama asia. Ensinnäkin, kasvu ei valitettavasti ole vielä ole kestävää. Se perustuu kotimaisen kysynnän velkavetoiselle kasvulle ja rakentamiselle. Nämä eivät kanna loputtomiin. Kestävää kasvua syntyy vain viennistä, ja se ei vielä vedä. Kilpailijamaamme päihittävät meidät, Orpo totesi.

Hän muistutti, että julkisen talouden menot ovat edelleenkin paljon suuremmat kuin tulot. Valtio velkaantuu edelleen yli viiden miljardin vuosivauhdilla. Orpon mukaan ratkaisun avain on työllisyyden saaminen pohjoismaiselle tasolle. 

–Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta ja korkea työllisyys ovat pari. Ei voi olla toista ilman toista. Meidän on parannettava työmarkkinoiden toimintaa ja lisättävä sosiaaliturvan kannustavuutta. Työn vastaanottamisen tulee aina olla kannattavampaa kuin tukien varassa eläminen. Vaadittavat ratkaisut eivät ole helppoja. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Mattila

Kannattaa muistaa, että Orpo oli vahtivuorossa kun laiton maahanmuutto räjähti käsiin, eikä tehnyt yhtään mitään ongelmien ehkäisemiseksi.
- Ala-arvoista maalata kritiikki nationalismiksi tms. kun ei itse kykene ottamaan vastuuta.

Marja-Liisa Kalkela

Täytyy muistaa myös ketkä oli leikkaamassa pienituloisten ja työttömien tukia.
Kun omat asiat on ajettu piippuun se on aina näkynyt kansassa .
Kuten Sipilä itsekkin totesi taannoin:"Eikö historiasta ole opittu mitään"!
Nyt se pahoinvointi puretaan niihin ketkä "lähimpänä" on.
Vaikka leikkaukset ei johdu heistä.

Pasi Käyhkö

Kuka muu oli se joka hoiteli asian mallikkaasti Tehtävänhän organisoi juuri Orpo. Ja hyvin meni. Vertailuna Ruotsi johon saapui 180 000 hakijaa ja Suomeen vain 32 000.
Näitä Suomennmuuttohaluja edesauttoi pääministerimme J. Sipilä. Tarjoamalla omaa kotiaankin turvapaikan hakijoille.

Carolus Linden

Ruotsihan hoiteli tehtäviään siihen malliin, että lähes kaikki Suomeen tulleet turvapaikanhakijat tulivat Ruotsista ja sama meno senkun jatkuu.
On siinä aihetta Orpon kauhisteleman kansallismielisyyden nousuun. Ei vain vieläkään näy hallituksen ja vastuullisten ministeriden taholla halukkuutta "aiheettoman" turvapaikanhakijoiden tulon rajottamiseen ja estämiseen.

Raimo Laine

Neuvostoliitossa ei ollut nationalismiä, mutta ei sielläkään hyvin käynyt. Uusliberalismi,
globalisaatio ja vapaakauppa ovat vieneet meiltäkin mielettömästi työpaikkoja halpamaihin ja rikastuttaneet vain rikkaita.

Ilkka Korkalainen

Orpolta tekopyhää jälkiviisautta. Miksi tänne sallittiin muukalaisvyöry eikä tehty yhtään mitään sen rajoittamiseksi. Poliitikot ja viranomaiset saavat syyttää itseään kaikista niistä seurauksista joita on ilmennyt heidän lepsun toimintansa seurauksena.

Marja-Liisa Kalkela

Et tainut lukea mitä EU on päätetty ja mitä Merkkeli sanoi pakolaisista?
EU-maanahan Suomi tekee niin kuin EU on päätetty.
Tietääkseni SOS-hallitus itse oli mukana sopimassa pakolaista Brysselissä.
Suomiko nyppisi vain rusinat pullasta ja muut EU-maat saisi loput?

Mikko Toivonen

Jo tuon maahanmuuttovyöryn aikana, jolloin Orpo oli siitä vastuullinen sisäministeri, nähtiin valitettavan selvästi Orpolle tyypillinen reaktiivisyys eli ei tehdä mitään ennen kuin nähdään miten Ruotsi on tehnyt ja sitten tehdään niin kuin ne.

Sen jälkeen toki proaktiivisuus on lisääntynyt muun muassa yrityksessä muiluttaa vapaavalinta eli pörssiterveydenhuollon vapaamatkustus veronmaksajien rahoilla.

Erittäin läpinäkyvä strategia ja valitettavasti kansalaisten tappioksi.
Terveydenhuollossahan on koko ajan ollut vapaa valinta sillä erolla että nyt vapaan valinnan tehnyt maksaa valintansa pörssiyhtiölle itse. Kokoomuksen suunnitelmassa veronmaksaja maksaa ja samalla julkinen perusterveydenhuolto kaatuu.
Sitä taas ei voida sallia yleisen edun nimissä.
Voidaan sallia jos mennään keskieurooppalaiseen systeemiin missä yksityiset ovat ammatinharjoittajalääkäreitä ja taksat kuten tiedetään faktoista alueella 23-30 euroa per käynti yksityisesti tai julkisesti

Pentti Westerholm

Voisiko Orpo kertoa mitä hyvää on seurannut avokätisestä maahanmuuttopolitiikasta eri valtioissa?Naapurinmaa Ruotsi on ollut pitkään vaikeuksissa ja aloittanut otteen kiristämisen.Sitten on myös Ranska,Saksa ,Tanska,Hollanti muutama lisää..Ranska jopa pyysi apua EU,lta.

Risto Parviainen

Orpon lausumaa!!
Terveeseen isänmaallisuuteen ei kuitenkaan kuulu vihan ja vastakkainasettelun lietsominen. Tämä ero on tehtävä selväksi. Minulle isänmaallisuudessa on kyse rakkaudesta ja omistautumisesta oman maan hyväksi. Isänmaallisuus on parhaimmillaan koko kansakuntaa yhdistävä voima, jota on vaikeaa murtaa.

Orpo on ollut myymässä Suomineitoa ulkomaalaisomistukseen, kuin ilotyttö tikkuja.
SOS hallitus on suoraan sanottuna urakoinut Suomen kahtia, ylä ja alaluokka. yläkuokka juhlii ilman veroja (ainakin lähes) yrittää saada Suomeen palkattoman työn mallin, alaluokka maksaa juhlat veroina, muina maksuina...
Perhana jos tälläinen toiminta ei herätä vihaa hallitusta kohtaan, niin kyllä maailman kirjat ovat sekaisin..
Orpon on turha sanoa sanaakaan isämaallisuudesta. Pidän Orpoa Isänmaanmyyjänä/petturina.
Sipilä/Soini kuuluvat samaan joukkoon...

Olli-Pekka Jalovaara

Rohkenen olla eri mieltä Orpon kanssa.
Kansallismielisyydestä on moniakin etuja mm se, että puhumme nyt suomea tällä palstalla. arvelisin, että aika moni (jos ei kaikki) "ei kansallismielisistä valtioista" on saattanut tulla historian saatossa imaistuksi osaksi jotakin toista (kansallismielistä) valtiota.

Kansanedustajien tehtävä on erityisesti edustaa kansaa ja valvoa kansan etuja. Sitä voitaisiin nimittään "kansa"llismielisyydeksi. Jos ei tätä tehtävää aio hoitaa, se olisi tuotava selkeästi esille ennen vaaleja ja nythän Orpo on tuonut esille sen, ett'ä hän ei aio edustaa kansansa etua. Äänestäköön kukin sitten niinkuin haluaa tämänkin tiedon pohjalta.

Hugo Hi

Pelle, ei tee omaa tehtäväänsä sisäministerinä vaan toimii laittoman maahantunkeutumisen järjestäjänä ja antaa bisnestä omalle muijalleen ja lähipiirille. Kysymys kuuluu, onko kokoomus rikollisjärjestö johon kuuluminen on itsessään rikos. Luulisi joitain kok. puolueen jäseniä v....tavan tämmöiset tolvanat kuin kolme viimeistä puolueen johdossa.
Ei sillä, kyllä moni muukin puolue täyttää rikollisjärjestön tunnusmerkit.

Risto Salonen

Valtiovarainministeri sanoo, että taantuma on ohi, koska viime vuonna kasvu oli 1.6% ja ennuste v 2017 0.9%. Onko valtiovarainministeri tehtäviensä tasolla. Alaspäin ollaan, taas, menossa.
Katsotaan vaalien jälkeen, mistä leikataan ja miten paljon.

Osmo Tuuri

Eipä täällä ole yhtään hallitusta mairittelevaa kommenttia. Orpanan pitäisi lukea nämä viestit josko menisi tuolle kakka kokkareelle jotain sinne dataan. Ovat saaneet Suomen sekaisin kun nuolevat kilpaa Merkel ja Sorosta. Sipilä on samanlainen maanpetturi kuin nämä muutkin Lesta tyyliin unohtanut ministeri valan. Ministerien tulee olla rehellisiä ja ajaa Suomen ja suomalaisten hyvinvointia. Yksikään ministeri ei ole täyttänyt tätä kohtaa valasta joka on kirjattu perustuslakiin.

Jukka Mikkola

Tämä Orpon ulostulo vahvistaa vain entisestään käsitystäni Kokoomuksen nykytilasta. Marraskuussa 2011 Kokoomus äänesti Kataisen johdolla jalkaväkimiinojen poistamisesta Eduskunnassa. Se oli uskomatonta touhua. Siinä ei voinut puhua isänmaallisuudesta, vaan epäisänmaallisuudesta. Sama tahti tuntuu jatkuvan.
Tämä maa ei olisi selvinnyt ilman tervettä kansallismielisyyttä viime sodista ja saavuttanut torjuntavoittoja Talvisodassa ja Jatkosodassa.
”Koti, uskonto ja Isänmaa” ovat merkkejä kansallismielisyydestä. Se on tervettä suomalaista ajattelua, joka siirtyi Kokoomuksesta pysyvästi Perussuomalaisiin. Sen vahvistavat eduskunnan pöytäkirjat. Terveellä ihmisellä on terve itsesuojeluvaisto ja terveellä kansakunnalla on terve itsenäisyydensuojeluvaisto.
Itse asiassa Orpon pitäisi olla huolissaan siitä, että tässä maassa riittää kansallismielisyyttä. Se on maan tuki ja turva. Nykytilanne on epäterveellä pohjalla ja Helsingin rautatientori on siitä konkreettinen esimerkki. Miten pitkään tämä viranomaisten hampaattomuus jatkuu Helsingissä?
Vastaava ilveily loppuisi nopeasti Moskovan punaisella torilla. Bussit tulisivat tuota pikaa ja väki majoitettaisiin paikallisiin ”hotelleihin.” Näyttöä on muutoinkin olemassa.
Euroopan ihmisoikeussopimus ei ole esteenä vastaavaan "tori tyhjäksi"- operaatioon Helsingissä.

Timo Hietanen

Jos oma kansa, äänestäjät ja veronmaksajat jäävät lähinnä "nautiskelijoiden" rooliin
kaikkine tunnettuina sivujuonineen ja vastenmielisyyksineen, niin syntyy pakosta
kaikenlaisia liikkeitä vastavoimaksi. Jos pidetään pimeässä ja virtsataan niskaan,
ei tyhmillä äänestäjillä ole kovinkaan paljon muita keinoja kuin nousta kapinaan.

Legendaariset ihmisoikeus- ja pakolaissopimukset ovat olleet Orpon ja EU-eliitin
johtotähtenä - siinä sivussa on päässyt unohtumaan omien jo paikalla pakosta
olevien veronmaksajien turvallisuus. Aika monta sataa kuollutta, satoja loukkaan-
tuneita, tuhansia raiskattuja pikkupojista nuoriin naisiin, koko valehtelun kirjo
tuhannen ja yhden yön teemoin ym. Leiri keskellä Helsinkiä erioikeuksin ? On
hieman naivia ihmetellä kansallismielisyyden nousua, etenkin kun on ollut yksi
niistä arkkitehdeistä, joka ei liikoja heilunut, kun Tornion ovet olivat auki ?

Panu Saarela

Orpo puhuu täyttä asiaa; riekkujille se ei tietenkään kelpaa. Orpo ei tuomitse tervettä isänmaallisuutta, nationalismia tai kansallismielisyyttä, päinvastoin. Mutta kun edellisten eteen lisätään sana kiihko, tullaan ongelmiin. Esimerkkeinä käyvät vaikkapa Saksan runsaan sadan vuoden aikana käymät viisi sotaa, molemmat maailmansodat ja Balkanin sodat. Tätä tuo kiihkonationalismi, ja jos se kiihtyvällä tahdilla Euroopassa(kin) lisääntyy, jäljet tulevat olemaan karmeat. Turkki, Puola, Unkari ja Trump ovat vasta alkusoittoa.

Hugo Hi

Panu, oletko tajunnut, että EU on täysin Saksan vietävissä. Kommunisti Merkel päättää ja yrittää sanella mitä tehdään. Meidän reppanat tolvanat päättäjät ovat vain nöyriä mielistelijöitä ja tappaisivat vaikka omat sukulaisensa jos vain se oma lompakko täyttyisi.
Mutta uskon muutostuulien puhaltavan kohta ja SOS-miesten ja muutaman pienpuolueen poliitiikan tuhoontuomituiksi.

Panu Saarela

Hugo Hi, ensinnäkin sääntöjen mukaan kommentoijilla tulee olla tunnistettava kuva; oletan sinut hieman vanhemmaksi. Tosin oletan myös, ettet esiinny omalla aidolla nimelläsi; ehkä tekstisi kertoo siihen myös syyn. Viestisi sisältö on silkkaa pahan olon emotionaalista purkua (sitähän some on tulvillaan): kielteisiä adjektiiveja luettelemalla kuvittelet argumentoivasi. Merkel esimerkiksi on kristillisdemokraatti, ei siis kommunisti. Omien päättäjiemme kanssa voit olla eri mieltä, mutta heidän nimittämisensä sukulaistensa tappajiksi kertoo jotain vain sinusta. Saksalla on johtava rooli EU:ssa (ainoa asia, joka tekstissäsi sivuaa tosiasioita), mutta se kertoo EU:n muiden valtioiden heikkoudesta. Kuka on sinun messiaasi, kun nykyiset hallituspuolueet johtajineen vain tappavat sukulaisiaan? Rinne? Andersson? Henriksson? Essayah? Kakkaa on tänne helppo ladata tuutin täydeltä, rakentavien vaihtoehtojen tarjoaminen loistaa poissaolollaan.

Panu Saarela

Kuten Orponkin puheenvuorosta on luettavissa, nationalismi on myös myönteinen voima. Alueen itsenäisyyttä ajavan Skotlannin Kansanpuolueen ja Kreikan Kultainen Aamunkoiton nationalismin välillä on huikea ero. Toinen on tervettä ja rakentavaa, toinen vihaa ja väkivaltaa kylvävää. Kaikki nationalismi ei siis ole sen enempää hyvää kuin pahaakaan, molempia löytyy pilvin pimein - ja myös niiden välistä.

Leif Stenbacka

Mikä lienee syynä väitettyyn nationalismin vahvistumiseen. Natiivi suomalaisilta leikataan kaikki mahdolliset tuet y,m. Ja matuille syydetään rahaa entistä enemmän. Menköön vähän itseensä noi helvetin päättäjät, Orpo etunenässä. I've spoken....

Panu Saarela

Ymmärrän hyvin, jos Leifistä tuntuu, että hänen saamansa avustukset eivät riitä. Syy ei ole kuitenkaan maahanmuuttajien: mitään tukea et saisi yhtään enempää, vaikka täällä ei olisi ainuttakaan maahanmuuttajaa. Turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat eivät saa myöskään kolikkoakaan enempää kuin vastaavassa asemassa olevat kantasuomalaiset. Että semmoista syytämistä.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #54

Yksinkertaisella luetun ymmärtämisellä Kelan tutkimuksessa on kyse maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten KESKIMÄÄRIN saamista avustuksista. Kuten aiemmin kirjoitin, SAMASSA ASEMASSA oleva maahanmuuttaja ja kantasuomalainen saavat täsmälleen samat tuet, ei kolikonkaan eroa. Kun usko on kova, tosiasioiden ei näköjään anneta sitä horjuttaa.

Martti Issakainen

Sekä oikealla että vasemmalla laidalla kapinoidaan, koska valtaapitävät ovat epäonnistuneet. Ei muusta ole kyse.
Heitä kutsutte populisteiksi. Viime vuosien tunnetuimmat populistit ovat olleet kokoomuksen Jyrki Katainen
ja Alexander Stubb.
Tämän vuoden kasvuennuste 0.9 % on aivan liian alhainen, jotta työttömyys korjaantuisi. Se vaatisi vähintäin 2 %:n kasvun.
Eikö hallitus ala pian tehdä valmisteluja euroerosta? Tehkää opintomatka Ruotsiin ja Tanskaan , jos puuttuu argumentteja.

Kai Auvinen

Petteri Orpo voisi ystävällisesti haistaa lehmän ulosteen. Sillehän hänen ajatuksensakin jo tuoksuvat.
Ja sen huomaa jo siitä miten tänä päivänä käsitellään kotimaisia vanhuksia jotka ovat tämän hyvinvoinnin luoneet. Ne rahat jotka voitaisiin käyttää hyvinvointiyhteiskunnan luojien hyväksi, uhrataan laittomille maahantunkeutujille, pakoloisille.

Pentti Hagelin

Äänestäkää kokoomusta, heidän johtajan mielestä isänmaallisuudesta ei mitään hyvää seuraa. Näin näyttää pitkässä juoksussa olevan. Tuhannet suomalaiset miehet kaatuivat isänmaata puolustaessaan, mutta itsenäisyys säilyi. Sen ovat kuitenkin nykyiset johtajat tuhonneet ja tuhoamassa kansainvälisyys ja monikulttuurisuus kiimassaan.

Markku Nieminen

Saksasta, Ranskasta, Belgiasta, Ruotsista ja nyt myös Suomesta näemme mitä hyvää "monikulttuurisuus" on tuonut ja tuo! Niinkö Petteri Orpo?

Avaa meille ajatuksenjuoksuasi jos sinulla sellaista on? Mitä tämän takana on? Mihin perustuu vouhotus? Mihin muuhun kuin omaan ja lähipiirisi bisneksiin?
Ei ainakaan isänmaamme hyväksi!

Panu Saarela

Aika moni muukin tienaa maahanmuutolla, ehkäpä joku sinunkin sukulaisesi. Se ei liene sen enempää laitonta, epäeettistä kuin epäisänmaallistakaan. Ja eikös se ole hyvä asia, että maahanmuuttajien saamat tuet tulevat takaisin kansantalouden kiertoon?

Panu Saarela

Toistetaanpa nyt vielä tänne, kun niin moni tuntee tarvetta olla yksinkertainen. Orpo ei väittänyt, että kaikki kansallismielisyys tai nationalismi on pahaa, tai että ne ovat on tuottaneet vain kielteisiä asioita. Euroopan verinen historia molempine maailmansotineen, viimeisenä Balkan, ovat sitä mitä kansalliskiihko, siis kiihkonationalismi, aina tuottaa. Terve isänmaallisuus ei korota itseään muiden yläpuolelle, ei korosta vastakkainasettelua, se tuottaa yhteistyötä ja rauhaa. Millainen kontrasti onkaan itsenäisyyttä ajavan Skotlannin Kansanpuolueen ja kreikkalaisen Kultaisen Aamunkoiton välillä? Ei tarvinne kertoa, kumpi edustaa rakentavaa ja kumpi tuhoavaa nationalismia.

Kauko Kaaresoja

Orpo puhuu läpiä päähänsä. Ilman kansallismielisyyttä Suomea ei olisi olemassa. Ovatko Orpolla historialliset faktat hukassa? Jos orpo kieltäytyy ymmärtämästä nykyajan kansallismielisiä liikkeitä, minusta herra on näpertelevä nilkki. Mutta, jos hän ei ymmärrä ollenkaan, hän on täysi tollo. Viisas valtiomies tekisi myös näistä liikkeistä kansallisen voimavaran. On se- orpo piru vieraas helvetis. Se on se maahanmuutto ja vielä kerran maahanmuutto. Hahah. Että voi olla toopea tuutin täydeltä.

Rauno Kujala

Tämä hallitus ja ennenkaikkea vastuuministeri Orpo ovat TÄYSIN vastuussa tästä nykyisestä väestön polarisaatiosta ja ns. vihapuheesta. He mahdollistivat tämän nykyisen ala-arvoisen tilan ja Suomen turvallisuuden alasajon. On käsittämätöntä väritystä Orpolta syyttää kansaa siitä, että raiskaajat, murhaajat tai muuten vaan elätit, joita on useita kymmeniä tuhansia, maleksivat täällä. Juurihan Irakin pääministeri vaati pakolaisia palaamaan maahansa rakentamaan omaa maataan. Kertoo aika paljon hallituksen vastenmielisyydestä selvittää täysin selvää asiaa lain vastaisesti. Laittomasti maassa olevat SAAVAT olla maassa, itseasiassa siihen suorastaan kehoitetaan, koska poliisia on kielletty näemmä tekemästä omaa työtään

Juha Wiklund

Häpeällistä puhetta tilanteessa jossa päättäjät itse ovat pakolaisongelmaamme itse syypäitä.

Sipilä katteettomilla lupauksilla on aiheuttanut Suomelle yli 3 miljardin tappiot. Olisikin aika kuitata Sipilän omaisuus noiden tappioiden kuittaamiseksi. Vastuu möhläyksistä pitäisi olla ministereilläkin. Ei ministerin virka voi olla suojatyöpaikka.

Perttu Huovinen

Epäilisin että talouskasvu johtui osiltaan siitä että valtio otti muutaman miljardin velkaa että saadaan elätettyä näitä "talouden pelastajia". Orpo on täysin mitään aikaansaamaton mies, jos katsotaan sitä millä on ajateltu Suomen etua. Mikä pitäisi olla ministeritasoisen "miesolion" päätehtävä. Tosin, orpo on ihme kekkeruusi jo muutenkin.

Pekka Nykänen

Holtiton maahanmuutto ja sen mukana tuleva rikollisuus kuvastavat vallanpitäjien ( Sipilä, Orpo, Merkel, Löfven) vihaa omaa kansaansa kohtaan. Sallimalla barbaarien maahantulo, halutaan nöyryyttää omaa kansaa. Suomalainen kulttuuri ja yhteiskuntajärjestelmä on ainutlaatuinen maapallolla. Ei kannattaisi sen puolustajia nimitellä oikeistoradiakaaleiksi tai natseiksi.

Kyösti Härkönen

Kansallismielisyydessä ei ole mitään pahaa. Välinpitämättömyys kotimaata uhkaaviin tapahtumiin ja ideologioihin on sen sijaan omiaan levottomuuksien syntymiselle ja laajenemisille. Orpo yrittää roolittua kansainvälisyyteen jopa oman maan edun kustannuksella. Kyllä kansakunnat voivat toimia yhdessä ja yhteisten tavoitteiden eteen hyvinkin voimakkaan kansallisen itsetunnon kanssa. Erilaisuudessa on maailman kansojen rikkaus ja kanssakäymisen suola.