Lauantai 25.5.2019

Työntekijäkato Helsingin maahanmuuttoyksikössä – ”Paine on kestämätön”

Luotu: 
14.3.2017 11:43
Päivitetty: 
14.3.2017 17:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin maahanmuuttoyksikössä on kaikkiaan 11 työntekijän vaje. Kuvituskuva.
|

Helsingin maahanmuuttoyksikkö on menettänyt peräti kahdeksan työntekijää viimeisen kahden kuukauden aikana. Asiasta kirjoittaa kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas, ylikomisario Dennis Pasterstein Puheenvuoron blogissaan.

Uudelle Suomelle Pasterstein kertoo vahvistaneensa tiedot suoraan maahanmuuttoyksikön päälliköltä. Töitä tehdään edelleen vajaamiehityksella. Kuuden sosiaalityöntekijän ja kaikkiaan 11 henkilön tehtävät on yhä täyttämättä.

– Sosiaalityöntekijöistä puuttuu kolmannes ja sosiaaliohjaajista viidennes. Yksikön työntekijöiden paine on kestämätön ja moni on jaksamisen rajoilla, Pasterstein kirjoittaa.

– Yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla asiakkainaan jopa 160 asiakasta, joista osa perhekuntia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perheet saattavat joutua odottamaan jopa kaksi kuukautta kotouttajien yhteydenottoa, minkä aikana lapset eivät ole päässeet kouluun eivätkä aikuiset opiskelemaan suomea, hän jatkaa.

Maahanmuuttoyksiköstä on myös lähestytty kaupungin päättäjiä. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Otso Kivekäs vahvistaa Uudelle Suomelle, että häntä ja toista varapuheenjohtajaa Osku Pajamäkeä (sd.) on lähestytty sähköpostitse maahanmuuttoyksikön resurssitilanteesta.

Viestin sisältöä Kivekäs ei tarkemmin tahdo valottaa julkisuudessa, sillä se on lähetetty luottamuksellisesti.

Pasterstein kertoo olevansa huolissaan muun muassa pakolaisten kotouttamisen onnistumisesta, mikäli resursseja ei saada mitoitettua työ- ja asiakasmääriin. Vaihtoehtona hän näkee Helsingin vastaanottamien pakolaismäärien vähentämisen.

– Jos kotouttaminen laiminlyödään, seuraukset voivat olla hyvin kauaskantoiset ja ne vaikuttavat koko yhteiskunnan turvallisuuteen - Euroopasta löytyy hyviä esimerkkejä epäonnistumisista. Jos päättäjillä ei ole halua hoitaa kotoutusta, ei pidä ottaa vastaan kotoutettavia, Pasterstein linjaa blogissaan.

Helsingin maahanmuuttopalveluiden päällikkö Sari Karisto vahvistaa Uudelle Suomelle Pastersteinin kertomat luvut, mutta huomauttaa, että kyse ei varsinaisesti ole irtisanoutumisista, kuten Uusi Suomi Pastersteinin näkemyksen perusteella aiemmin kirjoitti. Kariston mukaan työntekijävaje johtuu siitä, että määräaikaisten työntekijöiden työsuhteita oli katkolla, eikä heidän jatkosopimuksilleen saatu varmistettua rahoitusta ajoissa. Kariston mukaan työsopimuksia olisi jatkettu, mutta moni oli ehtinyt tehdä muita suunnitelmia. Karisto myöntää, että työtä on liikaa nykyhenkilöstölle. Hänen mukaansa lisätyövoimaa yritetään nyt rekrytoida pika-aikataululla.

Juttua päivitetty klo 17:28 Helsingin maahanmuuttopalveluiden päällikön kommenteilla. Myös otsikkoa täsmennetty.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Herbert Hermunen

Outo ilmiö. Vielä pari vuotta sitten "Meillä on unelma"-konsertissa oli viisinumeroinen määrä porukkaa osoittamassa mieltä avoimen ja monikulttuurisen suomen puolesta. Luulisi äkkiseltään, että irtisanoutuneiden tilalle riittäisi innokkaita tekijöitä jonoksi asti.

Juha Uotinen

Kun valtio, kunnat ja yritykset yhdessä tukisivat yhteistä työllistämiskokeilua, jossa rahoitusta haettaisiin myös EU:sta, voidaan kaikki työttömät, myös maahanmuuttajat, työllistää. Perustetaan työkuntoutuskeskuksia, joissa on terveydenhoito, viriketyöpaikka, työnohjaus ja kurssitus. Sieltä valtio, kunta ja yritykset voisivat saada työhaluisia ja huippukyvykkäitä työntekijöitä. Tästä on kokemusta, puuttuu vain yhteinen tahto työllistää.

Mauno Strandén

Vihervasemmistolla on miljardikaupalla €uroja liki 100v aikana kerättyä verotonta, he voisi aloittaa niiden tuottavien työpaikkojen luomisen, joita ne on luvanneet satojatuhansia vuosikymmenestä toiseen kansalle! Taisi jäädä ainoaksi vasemmiston työpaikaksi se Valko Imatralla, jonka veronmaksajat maksoivat? Muistan sen liehakoinnin hyvin kun jokainen halusi olla pomo siellä?
Ei siihen kurssituksia tarvitse jatkuvasti, itse menin jo 5v töihin ja antoivat ruuan ja jopa kehuivat! Töitä riitti läpi elämän, jopa liiaksi..

Johanna Valikainen

Niin että jos sivistäminen ei onnistu saamme syyttää itseämme kun porukka radikalisoituu? Onko kotouttamisen epäonnistuminen ongelma vain tiettyjen kansanryhmien kanssa,vai osaako kukaan kertoa vaatiiko mm japanilaisten kotouttaminen näin valtavia resursseja? Tai mikään muukaan? Missähän se vika sitten on

Mauno Strandén
Vastaus kommenttiin #18

Ruotsista kävi rekrytoimassa suomesta työväkeä ja jättivat tietoa, että töitä on? Eihän työhön Suomeen tulijoita karsasteta, ei vaan tarvita aseelliseen toimintaan väkeä. Joillekin majoitukset ym, on loistavaa bisnestä, se on sama ketä tulee, valtio heille maksaa? Ei niitä Lussenin sissejä ollut montaa sataa, eikä ne menneet rautatieasemalle leiriytymään..

Timo Väänänen

Esko Riikoinen puhuu asiaa. Maakunnissa ja pienemmissä kaupungeissa on toimettomina moni ammattilainen. Pk-seudun elämisen hinta ja varsinkaan tuo jutussa työn määrä ei ketään täyspäistä houkuttele. Toki on ymmärrettävää että nämä "asiakkkaat" haluavat isoon kaupunkiin missä on enemmän mahdollisuuksia mutta sitten kun huomaavat että nämä mahdollisuudet on kovin vajavaiset koska eivät osaa edelleenkään kieltä eikä kulttuuria niin ei siinä kotouttamiset paljoa auta. Ainoa toimiva kotouttaminen olisi antaa näille lentolippu takaisin kotiin.