Lauantai 23.6.2018

Sipilä käveli ulos – SDP vaati tilille: ”Tällaista ei ole aikaisemmin nähty”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.3.2017 18:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman syytti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) kaksilla rattailla ajamisesta.
|

SDP vaati tänään pääministeri Juha Sipilää (kesk.) vastaamaan kysymyksiin, jotka eilisessä välikysymyskeskustelussa jäivät SDP:n mukaan vaille vastausta, koska ministeri poistui salista. Eilen keskusteltiin koko opposition tekemästä välikysymyksestä, joka koski ammatillisen koulutuksen leikkauksia. Oppositio ehti innostua keskustan ryhmäpuheenvuorosta.

Petri Honkonen (kesk.) sanoi ryhmäpuheenvuorossa, että ”keskustalla on halu löytää puoliväliriihessä ratkaisuja ammatillisen koulutuksen tilanteen helpottamiseen”. Oppositio tulkitsi, että ammatillisen koulutuksen leikkauksia saatettaisiin olla perumassa. Sipilä kuitenkin ampui toiveen alas jo eilen.

– Ikäviä leikkauksia joudutaan tekemään sen takia, että ei ole uudistettu ajoissa ja aikaa on hukattu, Sipilä sanoi eilen eduskunnassa.

Sipilää syytettiin oman puolueensa eduskuntaryhmän lupauksen rikkomisesta. Häneltä yritettiin tivata, seisooko hän keskustan ryhmäpuheenvuoron takana, mutta hän poistui salista iltapäivällä neljän maissa, kun keskustelu jatkui vielä muutaman tunnin. Keskustelu oli alkanut kello 14.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman pöyristyi ja kommentoi asiaa eilen illalla tiedotteessa.

– Pääministeri Sipilällä oli tänään mahdollisuus vastata hänelle osoitettuun selkeään kysymykseen välikysymyksen ydinasiasta, onko ammatillisen koulutuksen tilanteeseen luvassa helpotusta. Pääministeri kuitenkin poistui eduskunnan edestä ja jätti kansanedustajat saliin ilman vastauksia. Asia on todella iso ja hämmennystä herättävä, sillä kysymyksessä oli hallituksen luottamusta mittaavasta välikysymyskeskustelusta, hän sanoi tiedotteessa.

–Vastaavaa tapausta, että pääministeri olisi vetänyt maton oman eduskuntaryhmänsä jalkojen alta ei ole aiemmin nähty.

Johanna Ojala-Niemelä (sd.) aloitti torstain kyselytunnin toistamalla kysymyksen siitä, seisooko Sipilä keskustan ryhmäpuheenvuoron takana.

–Seisotteko ryhmänne kannan takana ja helpotatte ammatillisen koulutuksen asemaa kehysriihessä?

Sipilä vastasi, että huoli ammattikoulutuksen tilanteesta on yhteinen.

–Keskustan ryhmäpuheenvuorossa ei vaadittu leikkauksien perumista ja sen myöskin totesin itse täältä edestä. Se, mitä asialle tehdään parasta aikaa on se, että siihen on huolella ministerin johdolla valmisteltu reformi, joka vastaa moniin huolenaiheisiin, joita täällä on esitetty, Sipilä sanoi.

Lindtman kritisoi Sipilää siitä, että tämä antoi väärän kuvan ryhmäpuheenvuorosta. Hän huomautti, että siinä todettiin selkeästi, että keskustalla on halu löytää ratkaisuja puoliväliriihessä tilanteen helpottamiseksi.

–Te eilen itse tämän tyrmäsitte. Tällaista kaksilla rattailla ajoa ei ole aikaisemmin nähty, Lindtman syytti tänään.

Lindtman nosti esiin helmikuun lopulta myös keskustan Mauri Pekkarisen haastattelun, jossa hän sanoi Ylelle, että leikkaukset ovat tolkuttomia ja että hallitusta on vaikea tukea, jos se ei pysty kehysriihessä lisäämään voimavaroja ammatilliseen koulutukseen.

–Arvoisa pääministeri, jos hallitus ei lisää voimavaroja kehysriihessä, voiko sellaista hallitusta tukea? Lindtman tivasi.

Sipilä vastasi, että hyvää hallitusta voi tukea myös oppositiosta. Hän huomautti, että eilen keskusteltiin siitä, perutaanko tämän vuoden alussa voimaan tulleet leikkaukset.

–Vastaus on, että emme peru, hän jatkoi ja lisäsi, että puoliväliriihessä käsitellään monia asioita myös koulutukseen liittyen.

Ryhmäpuheenvuoron pitänyt Honkonen kommentoi vielä perään, että puheenvuorossa ei viitattu leikkausten perumiseen ja näpäytti, että niistä ovat puhuneet tänään ja eilen lähinnä SDP:n edustajat.

Lue myös:

Opetusministeri törmäsi erikoiseen ilmiöön: ”Mihin rahat oikein menivät?”

Juha Sipilän vihjaamien salkkumuutosten ajankohta ihmetyttää: ”Varoitimme pääministeriä jo keväällä 2015”

Sairauslomalle jäänyt Jari Lindström: ”Olen laiminlyönyt itseäni”

Sipilä väläyttää Kauppalehdelle: Sitoutumaton juristi oikeusministeriksi?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teuvo Valkonen

"Taistelu" ammattikoulutuksen leikkaamisesta käy kuumana Suomen nykyisen hallitusvallan ja opposition välillä. Olen lukenut ja kuunnellut päättäjien keskustelua sen tiimoilta. Mielestäni kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen talous saadaan nousuun osaamisella ja ammattitaidolla. Se tarkoittanee koulutukseen panostamista.
Mitä tekee p.m. Sipilä? Ehdottaa panostuksen supistamista. Varsinkin suorittavien kansalaisten koulutuksesta. Liekö ihan oikein ajateltu?