Tiistai 22.1.2019

Kansanedustaja: Suomen valtion tehtävää muutettava – ”Suomen kansalaiset etusijalle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.3.2017 09:36
Päivitetty: 
17.3.2017 09:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalainen kansanedustaja Ville Tavio esittää perustuslain päivittämistä.
|

Perussuomalainen kansanedustaja Ville Tavio esittää Suomen perustuslain muuttamista siten, että Suomen kansalaiset asetetaan etusijalle valtion tehtävissä.

Tavio kertoo eduskunnalle jättämästään lakialoitteesta Puheenvuoron blogissaan. Hän kuvaa perustuslain muuttamiseen tähtäävää aloitettaan poikkeukselliseksi.

– Lakialoitteessani ehdotan Suomen perustuslain alkuun lisättävän, että Suomen valtion tehtävä on ensisijaisesti omien kansalaistensa oikeuksien turvaaminen, Tavio tiivistää.

Kansanedustajan mukaan ”Suomi voi olla olemassa myös seuraavat 100 vuotta, ylläpitää hyvinvointia ja nousta uusiin ennennäkemättömän upeisiin saavutuksiin” vain ensisijaisesti omien kansalaistensa oikeudet turvaamalla.

– Omien kansalaisten etusijan mainitseminen perustuslaissa lisäisi Suomen kansalaisuuden merkitystä ja osaltaan estäisi tulkitsemasta perustuslakia tulkinnallisissa rajatilanteissa niin, että Suomen oikeuspiirissä olevat toisten maiden kansalaiset ovat täysin samanarvoisesti oikeutettuja kaikkiin oikeuksiin ja etuuksiin kuin Suomen kansalaiset, Tavio perustelee.

Turvapaikanhakijailmiön yhteydessä on keskusteltu muun muassa kielteisen päätöksen saaneiden, Suomeen ilman oleskelulupaa jääneiden ihmisten oikeudesta suomalaiseen sosiaaliturvaan. Muun muassa perussuomalaiset ovat vastustaneet rahamuotoisen tuen antamista.

Lue myös:

Työryhmä linjasi: Tällaista hätäapua laittomasti maassa oleskeleville voi antaa

Sisäministeriö vastustaa hätämajoitusta: ”Hyvää tarkoittavasta eleestä haittaa myös autettavalle itselleen”

Rankka kritiikki Risikolle ja Nergille: ”Heitteillejättö talvipakkasilla on rakenteellisen rasismin raadollisin muoto”

Tavion mukaan Suomen valtiollinen suvereniteetti oikeuttaa siihen, että valtio päättää ensisijaiseksi tehtäväkseen omien kansalaistensa oikeuksien turvaamisen. Hän perustelee aloitettaan myös yhteiskunnan ja kansalaisten luottamussuhteet säilyttämisellä.

– Luottamus järjestäytyneeseen yhteiskuntaan edellyttää, että suomalainen veronmaksaja tietää, että hänen maksamansa verot käytetään ensisijaisesti omaa yhteiskuntaansa edistävään toimintaan. Veronmaksu vieraiden valtioiden kansalaisten hyvinvoinnin tukemiseksi on niin kaukana järjestäytyneen valtion ydintehtävästä, että on jo syntynyt vakavaa luottamuspulaa Suomen valtion kykyyn huolehtia omista kansalaisistaan, Tavio kirjoittaa.

– Suomen kansalaisuus menettää vähitellen merkityksensä ja hyvinvointivaltio rappeutuu, jos perustuslaista johdetut oikeudet annetaan täysimääräisesti vieraiden valtioiden kansalaisille. Suomen kansalaisuus täytyy uudelleen asettaa ansaitsemaansa arvoon.

Lue myös:

Ministeriö vastaa ihmettelyyn: ”Palautuskeskuksia selvitettiin huolella”

Nerg: Kadonneiden turvapaikanhakijoiden tilanne ”hyvin erikoinen” – Suomen keinot vähissä

Työntekijäkato piinaa Helsingin maahanmuuttoyksikköä – yhden vastuulla pahimmillaan 120 asiakasta liikaa

Helsinki muuttaa linjaustaan: Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijaperheet saavat jäädä asumaan

Kaksi oppositiojohtajaa SK:ssa: ”Suomi on alkanut näyttäytyä maana, jota on vaikea tunnistaa omakseen”

Ylijohtaja tyrmää opposition aloitteen: ”Paperittomien määrä ei näy missään muualla kuin Rautatientorilla”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Penttinen

Löytyyhän sieltä edes yhdeltä edustajalta tervettä järkeä,luulin sen jo olevan katoavaa "kansanperinnettä"! Olen jo pitkään ajattelut suomen päättäjien unohtaneen tehtävänsä,joka on suomen/suomalaisten etujen ajamista! Nykyisin päättäjät näyttävät tuhoavan suomen ja kansan luottamus on kadonnut! Ps.Suomesta puuttuu suoraselkäinen,rehellinen,suomea arvostava johtaja!

Kosken Korva

Just näin!
Miksi ihmeessä nykyään on niin muotia hoivata ulkomaalaisia rikollisia paremmin kuin omia? Ei meillä todellakaan ole rahaa siihen että koko afrikka kävelee tänne ja ilmoittaa että haluan ilmaiseksi asunnon, ruuat, diskorahat, auton, parantaa HIV:n, tuberkuloosin, ebolan, kupan, jne.

Marja-Liisa Kalkela

Vain pieni mutta. Kävisköhän EU se. Kun nyt on EU tulleet sopimukset voimassa. EU lait ohittaa kansalliset lait jotka on ristiriidassa EU lakien kanssa.
Lissabonin soimus-08
Kepu-PS-Kok tehnyt pakolaisista sopimukset -15-17
edm.eduskuntaryhmien enemmistöllä.
EU-valtio Suomi ei enää ole
Kekkoslovakia vain.

Hannu Rautomäki

Hallitsematon maahanmuutto on yksi osatekijä, jonka aiheuttamien jatkuvasti kasvavien kustannuksien vuoksi on jo leikattu koulutusta, terveyspalveluja, vanhustenhuoltoa, ylipäätään kaikkia valtion kustannuksia, ja sen seurauksena myös kuntatason palveluja.
Ylivelkaantuneen valtion huoltosuhde heikkenee koko ajan maahanmuuton seurauksena.

Pekka Siikala

Toivottavasti Tavio ymmärtää mitä hänen äärinationalistinen esityksensä tarkoittaa suomalaisille. Pelkäänpä ettei hän ymmärrä. Itse asiassa olen varma ettei hän ymmärrä. On kuitenkin hyvä muistaa, että suomalainenkin on ulkomaalinen ja vieraan valtion asukas heti poistuttuan Suomen rajojen sisältä. Ei siis kannata poistua.

Pekka Siikala
Vastaus kommenttiin #7

On tyhmyyttä olla hankkimatta eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Eikä sairastaminen ole koko elämän kustannuskirjo Suomessakaan. Meillä on ollut (on) vuokralaisina näitä pelkäämiänne maahanmuuttajia, ja töihin ovat menneet ja veronsa maksavat siinä kuin muutkin.

Juuso Hämäläinen

EU-kansalainen saa aina kotimaansa maksamaan terveydenhoidon, joka annettu muussa EU-maassa. Siihen ei tarvita mitään EU-tason korttia mistään Pekka. Henkilötunnus kun passista otetaan niin se siinä.

EUn ulkopuolelta tulevien hoitokulut voivat päätyä Suomen kansalaisten maksettaviksi.

Eero Pekonen

Jos suomalainen sairastuu esim. Espanjassa ja saa siellä sairaanhoitoa, niin Espanjan valtio lähettää siitä laskun Suomeen Kelan tätille. Suomalainen veronmaksaja maksaa sen laskun. Sensijaan jos Irakilainen sairastuu Suomessa ja saa sairaanhoitoa täällä, niin siitä ei lähde laskua Irakiin, vaan suomalainen veronmaksaja maksaa senkin "laskun". Näinkin on näreet.

Juuso Hämäläinen

Näen Ville nykyisen tilanteen niin, ettei Suomi ole ollut 15 vuoteen mikään valtio vaan EUn maakunta, jossa maaherrana toimii DI Sipilä.

Minä ainakin tunnen itseni eurooppalaiseksi. En osaa enää lokeroida itseäni vain Suomen maakuntaan, jossa olen syntynyt. Olen asunut muualla Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella. Tänään kuka tahansa suomalainen voi vapaasti asua ja työskennellä missä vain EUn 28 valtiosta. Mitään muuta ei tarvitse kuin kielitaidon. Suomalainen voi palata maakuntaansa tai olla palaamatta. Töitä on tehtävä tavisten kaikkialla ja eläkkeet maksetaan kaikkialla EUssa. Vapaua on suuri ja sitä kannattaa käyttää ennen saattohoitovaihetta.

EU-kansalaisten erityisasemaa tulisi korostaa muihin nähden. Se on oikea linja. Jos koirani ruokakupille yrittää ulkopuolinen vieraileva rekku tunkea nenäänsä niin huonosti käy. Kun koirani on syönyt, sen kupille saa mennä rauhassa. Koirat ovat fiksumpia kuin ihmiset.

Sirpa Abdallah

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei suinkaan aina anna täysin maksutonta palvelua toisessa jäsenmaassakaan.

"Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa akuuttia hoitoa julkisessa terveydenhuollossa sekä sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä yksityisissä sairaaloissa. Yleensä eurooppalaista sairaanhoitokorttia käyttävä matkailija maksaa saamastaan hoidosta vain paikallisen omavastuuosuuden. Joissain tilanteissa kustannukset on kuitenkin maksettava ensin kokonaisuudessaan hoidon antajalle ja korvausta on haettava jälkikäteen oleskelupaikan sairausvakuutuslaitoksesta.

Jos lääkärillä tai sairaalalla ei ole sopimusta oleskelumaan sairausvakuutuslaitoksen kanssa, potilas joutuu maksamaan kaikki kustannukset itse. Terveyspalveluiden käyttämisestä ja sairaanhoidon saamisesta matkakohteessa kannattaa ottaa selvää jo ennen matkaa. Etenkin jos matkailija tietää tarvitsevansa matkalla esimerkiksi dialyysihoitoa, happihoitoa tai muuta ennakkojärjestelyä vaativaa hoitoa, hänen tulee olla etukäteen yhteydessä kohdemaan hoitopaikkaan ja hoidettava ennakkojärjestelyt sen kanssa." http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=54744

EU jäsenmaan kansalaisen oikeuksia muissa jäsenmaissa ei tule vertailla turvapaikanhakijan/tilapäisen oleskeluluvan omaavien saamiin palvelujen määrään ja laatuun. Muuten EU sairaanhoitokortin kustannukset tulevat aina asuinpaikan maksettavaksi. Näin siis suomalaisen lomailijan kustannukset Suomeen Kelan maksettavaksi.

Perustuslakiin tulisi ehdottomasti saada muutos aikaan, joka tarkoittaa Tavion esitystä. Suomen ei pidä olla kaiken maailman kansalaisten sosiaalitukien maksaja, kuten nt jotkut asiantuntijat ovat tulkinneet.

http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Myös suomalaisen kohdalla on erilaisia tilanteita jolloin et voi itse valita, minkä maan järjestelmän piiriin kuulut.

Kun asut tai työskentelet ulkomailla, olet oikeutettu joko kotimaasi tai kohdemaasi sosiaaliturvaan. Toiseen maahan muuttavalta edellytetään joka tapauksessa tiettyjä toimenpiteitä, jotta oikeus sosiaaliturvaan säilyy keskeytymättä.

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-benefits/coun...

Hannu Rautomäki

Entinen hyvinvointivaltio Suomi tekee hidastettua itsemurhaa EU:n saneleman hallitsemattoman maahanmuuton seurauksena.
Sekin nopeutuu maahanmuutolla EU:n ulkopuolelta, kun yhteisön leväperäisyyden vuoksi ulkorajojenkin valvonta pääsi unohtumaan.

Euroopan teollisuuspiirit junttasivat vapaan liikkuvuuden EU:n perusasiakirjoihin ilman mitään parlamentaarista käsittelyä missään EU-elimessä.
Tavoitteena oli saada työvoima liikkumaan Euroopassa, mutta työvoima ei juuri liiku, kun kaikki jäsenmaat ovat suurtyöttömyyden kourissa.
Työnantajapiirien avuksi tuli globalisaatio, mikä mahdollisti voittojen maksimoimisen kehitysmaissa, jonne uitettiin miljoonia teollisia työpaikkoja Euroopasta.
Silti EU:n vapaa liikkuvuus jäi voimaan, ja se muuttui elintaso- ja sosiaaliturvashoppailuksi kuten Suomessakin nähdään.
Viimeinen sammuttaa valot.

Kimmo Liimatainen

Onhan Suomessa jo nyt kahden kerroksen kansalaisia; on 1) (syntyperäisiä) suomalaisia ja 2) Suomen kansalaisia.

Kun oikein korkealla ollaan (presidentin valinta) vain syntyperäinen suomalainen tulee kyseeseen. Näin pitää ollakin.

Suomen kansalaisuuden saavia voitaisiin velvoittaa (niinkuin USA:ssa) olemaan ensisijaisesti Suomen kansalaisia ja vasta toissijaisesti jotakin muuta ja vannomaan vala Suomen etujen ajamiseksi.

USA: https://en.wikipedia.org/wiki/Oath_of_Allegiance_(United_States)

Amerikan mantereella "monikulttuurisuutta" on harjoiteltu jo satoja vuosia, heillä lienee ainakin kokemusta miten asia kannattaisi hoitaa.

Seija Randell

Kommenttini menee vähään sivuun turvapaikanhakijoista, mutta muistuttaisin siitä tosiasiasta, että monessa perheessä on sekä Suomen kansalaisia että pohjoismaiden, EU-maiden että jopa muiden maiden kansalaisia. On myös ihmisiä, joilla on isovanhempansa kansalaisuus eikä Suomen. Pistetäänkö heidät samaan joukkoon ?

Irina Gagarin

Järkevä ehdotus, jonka pitäisi ilman lakimuutoksiakin olla itsestäänselvyys.
Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, että kantasuomalaiset ovat usein sorretussa asemassa muualta tulleisiin nähden - vaikka itse maksavatkin kaikki yhteiskunnan kulut.

Pasi Pulkkinen

Ei, valtiosääntö (perustuslaki) tulee alkaa:

"Tämän perustuslain, valtion ja sen jäsenien ensisijainen tehtävä on turvata tulevien sukupolvien selviytyminen ja mahdollisuus hyvinvointiin. Kaikki muut tavoitteet ovat alisteisia tälle ensisijaiselle tavoitteelle."

Meidän selviytymisen ja hyvinvoinnin rakensivat edelliset sukupolvet, ja meidän on tehtävä samoin.