Keskiviikko 16.1.2019

Alkoholikapina syttyi hallituksessa? – Limuviinat ja nelosolut ruokakaupassa olivat liikaa keskustalaisille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.3.2017 10:18
Päivitetty: 
17.3.2017 10:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Alkoholiuudistuksen tiettyjä kohtia vastustavien keskustalaisten joukossa on tunnettuja poliitikkoja kuten entinen THL-johtaja Pekka Puska (kuvassa), Sirkka-Liisa Anttila, Mauri Pekkarinen (kesk) sekä Tuomo Puumala.
|

Ryhmä kansanedustajia vaatii muutoksia alkoholiuudistuksen julkilausuttuihin vapautustoimiin. Vetoomuksen tekee mielenkiintoiseksi se, että 28 kansanedustajan joukossa on 15 hallituspuolue keskustan edustajaa.

Alkoholilain kokonaisuudistusta vetää keskustalaisministeri Juha Rehula. Uudistus on ollut keskustalle hankala pala. Puolueessa on aiemmin ollut haluja siirtää jopa III-olut pois ruokakaupoista vain Alkon myytäväksi, kun taas uudistuksessa ruokakauppoihin tuodaan nykyistä vahvempi nelosolut.

Lue myös: III-oluen poisto ruokakaupoista kummittelee uudessa lakiluonnoksessa – Näin siinä lukee sanasta sanaan

Kansanedustajaryhmä vaatii kriittisten asiantuntijalausuntojen huomioon ottamista alkoholilakia uudistettaessa. Kansanedustajat huomauttavat, että ”lausuntoja antaneista asiantuntijaorganisaatioista (18) sekä terveys- tai sosiaalipalvelujen tuottajista ja päihdehaittojen ehkäisyyn erikoistuneista järjestöistä (11) yksikään ei kannattanut lakiesitysluonnosta”.

– Lausunnoissa tuli vahvasti esille huoli siitä, että esitys kohdentaa hyödyt alkoholielinkeinolle ja ulkoistaa haitat ja kustannukset julkisen sektorin kannettavaksi.  Kun huomioidaan haittakustannusten lisääntyminen, kokonaissaldo kansantaloudelle muodostuu negatiiviseksi ja kestävyysvajeen umpeen kurominen vaikeutuu, kansanedustajat toteavat tiedotteessaan.

Kansanedustajat kertovat hyväksyvänsä lakiesityksen useimmat kohdat kuten anniskelusäädösten yksinkertaistamisen. Sen sijaan he torjuvat ”ehdotukset niin sanottujen limuviinojen tulosta kauppoihin ja kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden korottamisesta”.

– Kaupoissa myytävä vahvempi olut ja limuviinat eivät myöskään edistäisi alkoholin kulutuksen painottumista valvotumpiin olosuhteisiin ravintoloissa, mikä myös edistäisi ravintola-alan työllisyyttä. Tällaisessa vaihtoehdossa alkoholin kokonaiskulutus ja haitat eivät lisääntyisi, mutta edellytykset alkoholikulttuurin muuttumiselle vähemmän haitalliseksi ajan myötä saattaisivat parantua, kansanedustajat toteavat.

Ryhmässä on mukana myös kolme kansanedustajaa kokoomuksesta, joka hallituspuolueista on vahvimmin ajanut alkoholipolitiikan löyhentämistä.

Lue myös:

Kokoomusnuoret pillastui keskustalle: ”Mihin tarvitaan oppositiota, kun hallituksessa on tällaisia edustajia?”

Keskusta vahvistaa: Tavoitteena III-oluen poisto kaupoista

III-olutkohussa täyskäännös: Keskusta pakittaa

Lue lisää uudesta alkoholilaista:

Ensimmäinen ministeriön paperi: Alkoholilakiin muutoksia

Riemu repesi kokoomuksessa – Happy hour -kielto kumotaan, olutkarsinat poistuvat

Kokoomus hermostui alkoholiuudistuksen hitauteen, keskusta selittää Alkon monopolin vaarantumisella

Menikö anniskeluajan pidennys heti pilalle? – Ministeriö rauhoittelee ravintola-alaa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pauli Smolander

Tuskin Suomi sentään tuhoutuu, jos viinaa ei saada kaikkialle! Ehkä rappeutuu pari sukupolvea kuitenkin nopeammin, jos sitä saa vapaasti. Itse en käytä, mutta olen sitä mieltä, et jokainen saa päättää käytöstään itse, eikä Puska ja kumppanit. Puska on jo tuhonnut kansanterveyden rasvattomuudella, turha esittää viisasta.

Marja-Liisa Kalkela

1.).Nuoriso on raitistunut
2.)Kieloissa kasvanut isoikäpolvi joi.Mutta on silti yhä eläkepommi ja heitä on yli miljoona. Yli 100vuotiaita ennätysmäärä.
Joten mihin Puskan perustelut perustuu?

Alkoholisoitunut kuolee aikaisemmin eikä ehdi käyttämään maksamiaan veroja hoitoihinsa.
Niillä hoidetaan raittiiden sairaskuluja ja hoitoja.

Teemu Terava

Huolimatta siitä, että Alkon aukioloa on lisätty, alkoholin saatavuus on parantunut niin kotimaassa kuin Tallinnassakin eikä alkoholin reaalihintakaan ole noussut, on alkoholin kulutus laskenut jo vuosia. Erityisesti nuorten alkoholinkulutus on laskenut.
Vain kepulaiset jaksavat vakaasti uskoa siihen, että AIV-oluen myyminen päivittäistavarakaupassa johtaa koko kansan alkoholisoitumiseen.
On aivan varmaa, että ne jotka haluavat alkoholisoitua, voivat ongelmitta alkoholisoitua jo nykyisellä tarjonnalla. Ei vähäinen mietojen alkoholien myynnin vapauttaminen tuhoa kansanterveyttä. Huumeet ovat paljon suurempi vaara, vaikka niitä ei saa myydä missään.

Tapio Mäkeläinen

The Return of Turmiolan Tommi! Kepu pettää aina. Kanteleen soittoa, punaista heraa ja pettuleipää.
Ei ihme että koulutetuista nuorista tosi moni muuttaa pois tämän asenneilmaston nujertavuuden takia.
Mulle on yks hailee mutta jos Kokoomus tämänkin kisan sössii tiedän itseni lisäksi monia jotka lähtee liikkuviksi äänestäjiksi..
Peli olisi pitänyt katkaista jo maakuntamalliin .
Alkoholilain länsimaistamisessa ei ole kyse yksin 0.8% askeleesta vaan periaatteesta. Miten tämä konklaavi voi muka olla vallassa vielä 2 vuotta? Kaikki on kiikun kaakun.

Pauli Smolander

Puska se on se oikea mies sanomaan, hänhän turmeli kansan terveyden rasvattomuushöpinöillään. Samalla kaavalla alkoholin kanssa, alkoholittomuus pakko, niin kansa saadaan käyttämään korvikkeita ja muita pään sekoittavia mömmöjä! Tai jotain.... Ei kukko käskien laula, eikä suomalaiset lopeta viinanjuontia. Itse en käytä, lopetin ihan omasta tahdosta, vaikka kotona on vieläkin viinaa yllin kyllin, ei tarvittu kieltoja eikä Puskan valistusta. Tuli vaan tarpeeksi nautittua, niin lopetin.