Lauantai 26.5.2018

”Murhaajaraiskaaja ei saa vapautua” – Kansanedustajan aloite etenee vauhdilla eduskunnassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.3.2017 12:27
Päivitetty: 
17.3.2017 12:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Timo Heinosen (kok.) lakialoitteelle ei löytynyt vastustajia eduskunnan keskustelijoiden joukosta torstaina.
|

Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) aloitteen ulkomaalaislain muutoksesta uskotaan etenevän ja menevän läpi vauhdikkaasti eduskunnassa. Aloitteelle, joka on saanut kimmokkeensa niin sanotun murhaajaraiskauksen tapauksesta, ei löytynyt vastustajia eduskunnan keskustelussa torstaina.

Perjantaina Heinosen puoluetoveri, kansanedustaja Antti Häkkänen kertoi Twitterissä, että aloitteen käsittelyä ”laitettiin juuri hallintovaliokunnassa eteenpäin”. Häkkänen on valiokunnan jäsen.

– Yritetään saada tälle laaja tuki muiltakin puolueilta, Häkkänen kommentoi.

– Tämä on hieno tieto. Murhaajaraiskaajaa ei saa vapauttaa säilöstä ennen kuin karkotus onnistuu, Heinonen kiitteli edistymistä.

 

 

Heinonen nostaa aloitteessaan esiin, että nykylain mukaan karkotetuksi päätetty henkilö voidaan pitää säilössä enintään 12 kuukauden ajan, vaikka kyse olisi ”yhteiskunnalle erittäin vaarallisesta henkilöstä tai henkilön rikostausta on vakava”. Lehdistössä useiden tuomioidensa vuoksi nimen ”murhaajaraiskaaja” saaneen Abdigadir Osman Husseinin tapauksessa tämä on muodustumassa ongelmaksi, sillä vuoden säilöönottoaika on umpeutumassa, eikä miestä toistaiseksi ole saatu palautettua Somaliaan.

– Tähän kohtaan ulkomaalaislakia tuleekin tehdä muutos, jotta erittäin vaaralliseksi todettu henkilö voidaan pitää poissa vapaalta jalalta. 12 kuukauden maksimi säilössäpitoaika tulee siis pidentää rajattoman mittaiseksi eli muotoon kunnes karkotus saadaan toteutettua, Heinonen totesi blogissaan jättäessään aloitteen.

Lue  myös: Murhaajaraiskaaja uhkaa päästä vapaaksi – Kansanedustaja vaatii rajatonta säilössäpitoaikaa

Torstain keskustelussa Heinosen aloite sai tukea paikalla olleilta kansanedustajilta eri puolueista. Aloite lähetettiin aiemmin mainittuun hallintovaliokuntaan.

Perussuomalaisten Juho Eerola totesi, että ulkomaalaisia seksuaali- ja väkivaltarikollisia ei tule karkotuksen puutteessa laskea vapaaksi ”jonkun teknisen seikan vuoksi”.

– Ei kai meistä oikeastaan kukaan halua, että rikolliset voivat oman vastustuksen perusteella ja tätä prosessia hankaloittamalla pelata itsensä vapaaksi ja tulla mahdollisesti sitten uusimaan tekonsa, Eerola sanoi ja kiitteli Heinosen aloitetta.

Myös oppositiopuolue SDP:stä kiiteltiin aloitetta.

– Niillä tiedoin ja ymmärryksellä, mikä minulla nyt tästä asiasta on, tuen ehdottomasti tätä esitystä. Samalla tässä tietysti hämmästelee tätä maailman muutosta. Tämä vuosi on varmaan joskus ollut harkittu ajanjakso. Sehän on aika pitkä. Ei ehkä ole tullut mieleenkään, että se on liian lyhyt, Jukka Gustafsson sanoi.

Keskustan Hannu Hoskonen sanoi, että yhteiskunnalla pitää olla mahdollisuus ”suojautua tällaisilta tapauksilta niin, että lainsäädäntö takaa sen, että kenenkään henki tai terveys ei vaarannu sen kautta, että joku lakipykälä ei ole ajan tasalla”.

– Uskon, että edustaja Heinosen aloite tässä tapauksessa menee hyvin nopealla aikataululla läpi tästä talosta, Hoskonen totesi.

Osa edustajista harmitteli sitä, että Heinonen ei ollut ennalta hakenut aloitteeseen yli sadan kansanedustajan allekirjoituksia, mikä olisi nopeuttanut sen käsittelyä. Heinonen kuitenkin kertoi tehneensä aloitteen itse juuri saadakseen sen nopeasti eteenpäin.

– Olen ymmärtänyt, että aloitteeni on saanut yksimielisen tuen — ainakaan sitä ei selkeästi kukaan ole täällä vastustanut — ja pidän sitä erittäin tärkeänä, Heinonen kiitteli.

– Haluan sen nyt vielä pöytäkirjaan sanoa, että tämäntyyppinen henkilö — on hän sitten kantasuomalainen, on hän maahanmuuttaja, on hän ihonväriltään minkä värinen tahansa — minun mielestäni ei kuulu vapaaksi. Sen takia olen tämän lakialoitteen tehnyt. Tämä ei ole minulta millään määrin maahanmuuttovastaisuutta taikka muukalaisvihamielisyyttä tai mitä ikinä joku haluaisi ymmärtää, hän jatkoi loppupuhettaan.

Heinosen mielestä ”vaarallisuusarvioinnit pitää tehdä pakollisiksi ja pitäviksi niin, että jos on vaikkapa sitten Suomen kansalainen, kantasuomalainen, niin ei hänenkään paikkansa ole olla vapaana, jos kaikki viranomaiset toteavat, että ei pitäisi vapauttaa”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Poliittinen eliitti pitää asettaa juridiseen vastuuseen hallitsemattoman ihmisoikeus- ja
pakolaispolitiijan aiheuttamista terveyteen ja henkeen kohdistuneista rikoksista.
Heillä on ollut keinot käytössään - niihin ei ole tartuttu, koska Suomi on EU:n sinisil-
mäinen mallioppilas joka lähtöön. Kyseisen rikoksentekijä on vain yksi esimerkki, miten munatonta hyysäystä koko maahanmuuttopolitiikka voi olla. Tämänkaltaiset
esimerkit monien muiden tavoin ovat vieneet lopunkin empatian näitä kulttuurin
toisesta ääripäästä saapuneita kohtaan. Ja näitä "yksittäistapauksia" on Euroopassa
jo tuhansia.